icon

Problematika moderných mien bez diakritiky

25. máj 2025

Ahojte, mamicky ktore mate deti s modernejšími menami bez diakritiky (napr. Lucas nie Lukáš, Amélia nie Amália, Simon nie Šimon, Elisa nie Eliška atd. ) nemali ste problem ze ludia stale aj tak pouzivali tu druhu verziu a museli ste ich opravovat? Chcem vediet ci to nie je skor na skodu a nerobi to vela problemov v beznom zivote.

doriiis
25. máj 2025

Máme Davida.Niektori ho volajú Dávid.Neopravujeme.Ked je niekto nechápavy,treba ho nechat

viestta
25. máj 2025

Daj Zita, Anna, Martin, Jozef, Tibor, Samuel, Diana, Dominik, Peter, Pavol, Petra, Kamila... a mas po probleme s diakritikou

kacena4
25. máj 2025

moja ma chiara a nikdy ma nenapadlo opravovat a upozornovat na chybu ked niekto precital "chiara" ja som len v odpovedi spomenula ze "nasa kiara.... ziadne upozornovanie opravovanie nebolo, kto vie citat a je vzdelany bude citat spravne mena

hederamonstera
25. máj 2025
@kacena4

moja ma chiara a nikdy ma nenapadlo opravovat a upozornovat na chybu ked niekto precital "chiara" ja som len v odpovedi spomenula ze "nasa kiara.... ziadne upozornovanie opravovanie nebolo, kto vie citat a je vzdelany bude citat spravne mena

@kacena4 prepac, nepripadam si hlupa ale teda ako kiara by som to neprecitala🤨

aniele
25. máj 2025
@kacena4

@kacena4 No, čudovala by si sa. Známy má dcéru Sarah. Nie je "nevzdelaný". Ale vyslovuje to po slovensky. Teda s "h" na konci! Nepýtala som sa, prečo. Dokonca som mala žiačku toho mena a keď som ju oslovila tak, ako treba, teda anglickou výslovnosťou, vôbec nereagovala. Nebola na to zvyknutá, všeobecne ju vraj volajú Sasa. Takže bežne človek vôbec nevie (pokiaľ mu to priamo nepovedia), ako má to dieťa osloviť, ako si to rodič niekde vzadu v hlave praje.

martinkatinka
25. máj 2025
@kacena4

@kacena4 ale to meno moze mat rozne vyslovnosti. A teda nie je to nevzdelanosti, ale ako si ma clovek domysliet v akej verzii ma dieta s cudzojazycnym menom oslovovat?

ukgirls
25. máj 2025
@kacena4

@kacena4 to nieje o vzdelanosti-skor poukazujes na svoju nevzdelanost ... moja je normalne Kiara .. zijeme v anglicku a citaju to kiera ... sala dcera ich opravi ze je kiara mne je to jedno..ale v triede maju xy deti z roznych kutov sveta a samotne ucitelky maju problemy koho ako kedy oslovovat ..kedze u kazdeho to chce rodic citat inak .. jedno mneo rozne staty rozne vyslovnosti ... este si mohla dopadnut s čiarou doma 😀

ivanakal
25. máj 2025

Neviem ci je to to iste, ale mam Sebastiana, a napr na diplomy a pod mu v skole ucitelky pisu Sebastián, mne to kole oči,ale neupozornujem.. on vie ze je s kratkym, ja ked ho niekde zahlasujem hovorim, ze je s kratkym a. Ale inak neriesim. Starsi Marko ked bol maly, tak stale na neho starsia suseda kricala Mareeek, a vzdy ju upozornil: ja som Marko

michellemary
25. máj 2025

My máme v rodine Améliu, nikto jej nikdy inak nepovedal.

basska_b
26. máj 2025

My máme Améliu, ešte je čerstvá, parkrát jej dakto povedal Amália, ale čo už.
Ja som Barbora a musela som zamladi sem tam opravovať, že nie Barbara.
Chcela som dať meno Lina, ale nechcela som, aby sa musela 2x predstavovať. Ak to dieta povie svoje meno zreteľne, nemap by to byť problém. LuCaS je už trošku ťažšie, no... nie sme zvyknutí na to. Ale keď kuknem, aké mená sú v zahranicí niekedy, tak to naozaj musí človek vypísmenkovať a ťažké je, ked nevieš ani, či je to chlapec, či dievča. To teraz na tých medzinárodných projektoch keď robíme s Indami alebo Američanmi. Mali sme napr. z Nemecka Araganthani ci tak nejak

basska_b
26. máj 2025
@aniele

@kacena4 No, čudovala by si sa. Známy má dcéru Sarah. Nie je "nevzdelaný". Ale vyslovuje to po slovensky. Teda s "h" na konci! Nepýtala som sa, prečo. Dokonca som mala žiačku toho mena a keď som ju oslovila tak, ako treba, teda anglickou výslovnosťou, vôbec nereagovala. Nebola na to zvyknutá, všeobecne ju vraj volajú Sasa. Takže bežne človek vôbec nevie (pokiaľ mu to priamo nepovedia), ako má to dieťa osloviť, ako si to rodič niekde vzadu v hlave praje.

@aniele Ja poznam.Deborah a ona si zela, aby ju vyslovovali s H a nesklonovali, ze tak by to malo.byt spravne 🤔 akoze ma pravdu, ale vsetci Debora sem, Debora tam

aniele
26. máj 2025
@basska_b

@aniele Ja poznam.Deborah a ona si zela, aby ju vyslovovali s H a nesklonovali, ze tak by to malo.byt spravne 🤔 akoze ma pravdu, ale vsetci Debora sem, Debora tam

@basska_b No, najsprávnejšie by asi bolo to vyslovovať hebrejsky (kto to vie?). Alebo anglicky (to je vždy bez "ho"):
https://sk.forvo.com/word/deborah/

dobromila
26. máj 2025

Poznám Lucasa, ktorého vlastná mama volá Lukáško...

talia16
26. máj 2025

Ja som nikdy nemala problém s menami kde nie je diakritika. Tam to je predsa počuť, keď sa mi niekto predstaví ako Lucas, tak mu nenapíšem ,,ahoj Lukáš”. Problém ale vnímam pri menách, ktoré sa rôzne píšu a nie je to tam počuť: Vanesa alebo Vanessa? Rebecca alebo Rebeka? Nicole alebo Nikol? Keby som dávala jedno z týchto mien, tak by som sa dopredu pripravila na to, že budem musieť ludí opravovať.

lindus_esterka
26. máj 2025

To si myslim ze rataj automaticky s tým, ze polka ludi ti to dieta "prekrsti". A hlavne dnes už fakt clovek nevie, ja som minule stretla dievca ktorej meno sa pisalo Rebeca a ked som to prečítala ako Rebeka tak ma opravila, ze sa to cita s C 🙃

aniele
26. máj 2025
@lindus_esterka

To si myslim ze rataj automaticky s tým, ze polka ludi ti to dieta "prekrsti". A hlavne dnes už fakt clovek nevie, ja som minule stretla dievca ktorej meno sa pisalo Rebeca a ked som to prečítala ako Rebeka tak ma opravila, ze sa to cita s C 🙃

@lindus_esterka To sa v ktorom jazyku číta s "c"? Alebo na Slovensku po slovensky (rozumej čítaj, ako vidíš)? Ako tú SaraH?

lindus_esterka
27. máj 2025
@aniele

@lindus_esterka To sa v ktorom jazyku číta s "c"? Alebo na Slovensku po slovensky (rozumej čítaj, ako vidíš)? Ako tú SaraH?

@aniele vies co ostala som rovnako zmätená ako ty 😃 zmohla som sa na "aha" a radsej som sa uz nic nepytala 😅

katkaa01
27. júl 2025
@doriiis

Máme Davida.Niektori ho volajú Dávid.Neopravujeme.Ked je niekto nechápavy,treba ho nechat

@doriiis aj sa predstavuje ze David bez dlllzna?Mala som spolužiačku ktorá sa mala priezvisko Tesárova a vždy povedala ze čítať tvrdo a bez dlzna

doriiis
27. júl 2025
@katkaa01

@doriiis aj sa predstavuje ze David bez dlllzna?Mala som spolužiačku ktorá sa mala priezvisko Tesárova a vždy povedala ze čítať tvrdo a bez dlzna

@katkaa01 ....samozrejme,že ano

zuzana76
27. júl 2025

Ja by som Chiara inak ako Kiara neprecitala, niekto to vyslovuje s Ch?

kristiii
27. júl 2025

@anonym_autor syn je Lukas (bez diakritiky). Staršie ročníky ho vedia osloviť Lukáš (hneď ich opraví), ale medzi rovesníkmi nemá najmenší problém. A to je pre mňa podstatné.