icon

Reakcie okolia na netradičné mená

kristinuhro
21. apr 2025

Ahojte, idem sa trochu "vyrozprávať". Môj menší syn sa volá Damien. Milujem to meno, hodí sa mu, ale ! Ako je podľa vás možné, že v takom Rakúsku ,kde momentálne bývame, je úplne normálne keď poviem ako sa volá - teda Damien, tak každý to hneď chápe a aj ho tak oslovujú úplne v pohode akoby to tam bolo bežné meno. Prídeme na Slovensko a drb. Ako sa volá? Damien. Jéj DAMIÁÁÁNKO 🤦‍♀️ pane bože prečo??? A to sa stane vždy. Vždy. Naozaj vždy. A mne je také sprosté ľudí opravovať. Stáva sa to aj vám, čo ste dali deťom možno nie celkom zaužívané mená? Ako reagujete? Stále ľudí opravujete? Prečo sa to deje iba na SK?

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@bobrina1 ja si skorej myslím, že je to o ľuďoch a nie o mene. Ja tiež mám niekedy problém správne započuť tie turecké mená, ale aby som ich zámerne volala napr mohamed lebo no a čo a veď na to som u moslimov "zvyknutá" tak to mi príde vyslovene sprosté. 🤷‍♀️ ako je možné, že tam aj tie najuletenejšie mená sa aspoň snažia vyslovovať správne (aspoň čo im ich výslovnosť dovolí 😅)

mira0611
21. apr 2025

@kristinuhro mat vase problemy.

tykat
21. apr 2025

@kristinuhro nechcem pisat moje meno, ale je to asi ako ked Ingrid povies Ingrida.

marianarem
21. apr 2025

@kristinuhro Ja som po manzelovi ziskala priezvisko, ktore nevyslovi spravne takmer nikto. Pritom sa to cita presne tak, ako sa to pise, ale podoba sa to na ine znamejsie priezviska. Ani moje kamosky to nevedia spravne 🙂 Niektore to spravne vyslovia, ale nespravne napisu, ine ani nevyslovia ani nenapisu 🙂 Ked mi posielaju pohladnice, vzdy je tam nejaka skomolenina, ale postarky si uz asi zvykli, vzdy to pride 🙂 Kolegovia v robote ma vacsinou volaju povodnym priezviskom, lebo tiez maju problem to vyslovit 🙂
Ja toto vobec neriesim, podstatne je, co mi kto hovori, ako so mnou jedna a ze si tie kamosky na mna spomenu a napisu.

fineta
Autor odpoveď zmazal
inga93
21. apr 2025

@tykat presne toto bol dovod, preco som dcere dala meno Ina.. Ingrid sa nedalo, lebo muselo byt na konci "a" a dodnes jej vela ludi nepovie inak ak Ingrid...

michaela329
21. apr 2025

@diewcatqoo na oslovenie ľudí iným menom som napríklad tiež expert - ak učím súrodencov. Mala som žiačku, ktorej som učila 4 starších súrodencov. Volala sa Tatiana, oslovila som ju Adelka - keď som sa jej ospravedlnila, že som sa pomýlila, tak sa zasmiala, že však ešte som ju mohla nazvať aj Tomáš alebo Tibor a to by bolo horšie (starší bratia) 😅

tykat
21. apr 2025

@inga93 presne Dagmar, Ester, Ingrid, Agnes, Karin... boli v case ked som.sa narodila bezne tvary mien. A zrazu po par rokoch zmizli z kalendara lebo muselo byt na konci A. Pridalo im to akurat jednu slabiku a zneli inak ako tie povodne.

tomcimka
21. apr 2025

@marianarem moja mama stále nevie ako sa po svadbe volám🤣. Vlastne vie aké mám priezvisko,ale nevie ako sa píše. To isté celá jej rodina. Dodnes mám odložené svadobné obálky😅. Mamka zakladala deťom (jej vnúčatám) sporenie a samozrejme,že zlé priezvisko nadiktovala. Neskôr,keď som prišla,tak bola urazená,že som si dovolila opraviť priezvisko mojej dcére 🤣🤣🤣
Mám známu a jej dcéra sa volá Lea: jej starká ju volá Lenka, sesternica Leonka, ďalší z rodiny Beáta (ako Bea). Neopravuju, zvykli si😁

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@michaela329 tak táto sranda je u nás normálna vec 😂 mám dvoch chalanov a psa. Tak im pletiem mená a ešte aj povely medzi sebou 😅🤣

inga93
21. apr 2025

@tykat za tie roky som si na to nezvykla, uplne to toe mena zhovadilo

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@tykat tak toto som len veľmi letmo postrehla tie áčka na konci. Vôbec by ma nenapadlo, že tie mená sú vlastne takto oficiálne zmenené. To by ma teda riadne namíchlo keby sa to týkalo môjho mena

ankare
21. apr 2025

@kristinuhro Napr. ja som v živote meno Damien nepočula. Takže sa viem vcítiť do reakcií ľudí.

tatianamaria
21. apr 2025

@doriiis Máš najkrajšie dievčenské meno. Mám dcérku Dorotu.

evaachesa
21. apr 2025

Kým som si prečítala zopár komentárov, akosi som si ho v hlave premenovala na Demiena. 🫣 Skús mu na začiatok polepiť oblečenie štítkami s menom....z vonkajšej strany...možno si ľudia rýchlejšie zapamätajú. 😉

ankare
21. apr 2025

@timea301196 a tu máš nick s krátkym i. Či sa nedalo zadat meno s diakritikou?

timea301196
21. apr 2025

@ankare nie nedalo

s11e22
21. apr 2025

Meno je krásne, a to ze ho niekto neprecita dobre z toho by som si asi hlavu nelamala. 90% ľudí čo ma zložité priezvisko sa málokedy dočká ze ho vyslovia správne. :D chápem ze Vás to možno mierne vytočí ale niekedy s tým nič neurobíte. Treba sa nad tým zasmiať, stávajú sa aj horšie veci. Ja som nemala vlasy do 4 rokov a aj napriek tomu ze som chodila celá v ružovom mojej mamine hovorili "Waaau, Vam sa narodil aký chlapček krásny". :D

vilma7
21. apr 2025

Moja dcéra sa vola Emíly, mnohi ju volajú Emely...syn Jakub a volajú ho Jakob. My žijeme v zahraničí, drámu z toho nerobim.
Žiaľ nevybrala si bežné meno, ľudia sa mýlia a nik nie je neomylny.

basska_b
22. apr 2025

@kristinuhro Ja som Barbora a sem tam ma volali Barbara. Máme Améliu a sem tam niekto povie Amália. Kamoška má Adriena a ja som na to dosla, az ked mal 5 rokov a videla som jeho meno napísané, dovtedy to bol proste Aďo - Adrian... A to ani nevravím, ako mi zvykli komoliť priezvisko za slobodna.

basska_b
22. apr 2025

@tomcimka dobrý chaos 🤣 Moj brat je Slavomír, volali ho v škole Slavo a jedna učiteľka že Slavo, Slavo... ako si plným menom? Kvetoslav? Nie, ty si Víťazoslav!

radkaradix
22. apr 2025

A ako meno svojho syna vyslovujes ty? Ja ako franinárka by som to čítala Damian, nosovo na konci... alebo ho volate Dejmien? Anglicka vyslovnost? Odkial maju ludia vediet, ako sa to cita? Citaju to slovensky.. tak ako moje meno v zahranici vyslovuju posvojom, lebo im to tak ide prirodzene na jazyk..

nevenka
22. apr 2025

@hortenziaj no dlzne na krstnom mene, este ako tak, ale moj ocino ma priezvisko s kratkym "u", moja mama ma v obcianskom s dlhym "ú", ja som mala za slobodna s kratkym a sestra s dlhym 🤪. Ta ista rodina, to iste priezvisko. Mama povedala, ze kasle na to a Vy sa vydate 😆.

kitycat
22. apr 2025

@doriiis take meno pre. Mna chcela stara mama, nastastie neposluchli 🤣 ale v Polsku je dorota na kazfom rohu a vsetci spokojni

evaachesa
22. apr 2025

@radkaradix presne tak...ani mne zahraniční zákazníci nepovedia Eva ale Iva. Proste si slovenské mená vyslovujú po svojom a netrham si preto vlasy.🤷

maryetta
22. apr 2025

Hmmm tak to je zial caste. Lebo je to "nezvyk".
Ono keby ste tu boli mozno aj casto ani nie skola skor urady. Zdoraznovat ze nie a ale e.
Mozno sa im len zda ze zle prepoculi a podobne.

kristinuhro
autor
22. apr 2025

@radkaradix veď píšem pri predstavovaní, nakolko je syn ešte malý, meno hovorím ja. Napríklad na ihrisku. Tak nie je dôvod riešiť výslovnosť napísaného. Ale asi sa to v komentároch už pomotalo 😃 ináč číta sa presne tak isto ako sa píše. Damien. Zatiaľ ani rakušani, nemci, turci, arabi, chorváti, albánci, srbi, bosnanci, holanďania, rumuni ani maďari ani neviem ešte s kým sme sa stretli s tým nemali problém. Iba slováci 🤣 o mojom priezvisku a jeho výslovnosti v AT uuuuf, to je pre nich doslova nevysloviteľné, chudaci lámu si jazyky vždy 😅

kristinuhro
autor
22. apr 2025

@vilma7 tak vy zase na slovesku nemáte problém 😃 ani ja nerobím drámu 😄

talia16
22. apr 2025

@kristinuhro A zdrobňujete meno Damien? Pretože tam môže byť ten pes zakopaný, že vlastne v zahraničí sa nezdrobňuje, tak ako u nás. Veľa ludí na slovensku je naučených, že keď sa mu predstavý malé dieťa, tak automaticky zdrobnia jeho meno. A tým že Damienko je pre veľa ludí nezyk, tak nevedia ako to vysloviť a poviedia Damianko. Ja napríklad milujem meno Amélia, ale aj mne príde divné na vyslovnosť zdrobnenie Amélka, neviem či je to len zvykom alebo sa tie pismená k sebe nehodia. Zato Amálka mi znie úplne lúbozvučne na jazyku, ale meno Amália sa mi nepáči. A tu nastáva rovnaký problem. Preto ako jedna paní už vyššie spomínala, že jej dcére občas ludia hovoria Amálka aj keď je Amélia. Viete ostatných ludí vôbec, tak netrapi či je Damien alebo Damian ako vás, vidia to ako rovnaké meno, ale chápem, že vy keď ste to meno vyberali, tak ste sa sústredili na to aby to bol Damien. Ale s opravovaním ludí sa stretnete všade vo svete, moja kamarátka je Lívia a všade v zahraniči si myslia, že to je skratka pre Oliviu, pritom jej sa Olivia nepáči a nie je s tym spokojna, keď jej tak niekto hovori, tak vždy musí vysvetliť, že v krajene z ktorej pochadza sa použiva Lívia ako oficialne meno. Je jasné, že sa to nedeje len vám, no vy sa musíte rozhodnúť, či vám na tom záleží a budete ludí opravovať alebo to necháte tak. (Ja by som vždy opravovala 😂 ale taká som ja, keď si už vyberiem Natašu, tak nechcem Nataliu 😅)

darovanie
22. apr 2025

@kristinuhro Moja staršia pani suseda tri z mojich troch detí vola iným menom😁 Ale mne to nevadí, raz som ju opravila, ale aj tak si ide svoje. Zas máme v pohode vzťahy, nechodíme k sebe, sem-tam prehodíme slovko cez plot. Pri takých tých náhodných predstavovačkách mi je šum a fuk, kto im ako tých pár minút hovorí alebo ako si to zapamätal. V škole alebo pri blízkej rodine by som to asi tolerovala menej. Ale zas tam problém nie je😉