Tradičné mená v zahraničných verziách
Mne sa veľmi páčia tradičné mená, ale skôr v zahraničných verziách ako napríklad Anne, Maria, Hannah... Priateľ, ale prostuje, pretože tu na Slovensku, takej Hannah nikto inak ako Hanka nepovie. To isté pri mene Maria... Bojím sa že by to bolo pre všetkých Majka. Páčia sa vám takéto mená? Keď tak dajte nejaké ďalšie tipy.
Ja mám syna menom Kier.
Nepáčia sa mi typické Michal, Eva, Helena, Daniel, Juraj... ale ani sa mi nepáčia tieto novodobé Mia, Nela, Noah, Mateo, Mathias...
Ja sa vzdy pozeram na meno ako celok a teda ci sa hodi k priezvisku. Proste Jessica Langošová znie smiesne rovnako ako Šárka King.
Tak ti poviem, že páčia sa mi slovenské mená ale iba tie málo používané - až vôbec, napr. Filoména, Klementina, Gertruda, Hortenzia a aj zahraničné sa mi páčia nejaké, napr. Dakota, Georgia, Ruth, Stormi.
@anonym_autor nie nepáčia sa mi
kamarát má dcéru máriu a volajú ju mária 🤷♀️
Tak ja si neviem veľmi predstaviť Hannah Nováková alebo Anne Králová... Ak dieťa bude mať zahraničné priezvisko tak, samozrejme sa bude hodiť zahraničný tvar ale so slovenským to vyznie vtipne. A celkovo ja preferujem slovanské tvary krstných mien pred západnými.
Tradicne ano ale take uz starsie ako napr. Jan alebo Jozef nie . Mimochodom mam nazor ze meno by sa malo vyberat tak aby sa hodilo hlavne k priezvisku lebo to potom vyzera...
@anonym_autor páčia sa mi rôzne mená naprieč celým svetom a neznášam priznenie mien. Ako si naučíš, tak budeš mať. 🤷♀️
Poznám na Slovensku deti s rôznymi krásnymi menami a tak ich aj menujú: Vincent, Dorota, Gréta, Tereza, Aurélia, Ester, Cyril, Bystrík, Richard, Henrich, Hanah, Leah, Anna, Hana, Tamara, František, Gréta, Mária, Zoja, Katarína, Gabriela, Agáta, Gabriel, Antónia, Anton, Rozália, Zina, Albert, Justína, Jonáš, Viktória, Olívia, Ján, Pavol, Ondrej, Tadeáš, Alžbeta, Zuzana, Eva....
Žiadny Paľo, Jano, Tóno, Vincko, Mariena a Kačena, Zuza, Gabča a Vikinka 🤦
Je cas aby bolo viac ultra tradicnych - pankrac, servac, bonifac
nie, nepáčia
Na zahraničí sa mi páči, že skratky nemajú. Ak si Pavol, naučia sa to a žiadny Paľo, Palinko... mne sa Mária páči, mali sme v rodine veľmi silné a na tú dobu pokrokové ženy v rodine a pokojne by som to meno dala. Bola by jediná v dnešnej dobe široko ďaleko😃
Páči sa mi vacsina tradičnch mien. Nepáči sa mi snaha dávat ich zahraničnu podobu detom na Slovensku.
Vieš spravne vyslovit trebars Hannah? Či "vyslovuj ako píšeš"? Však daj normálne slovenské meno a ty mu hovor, ako chceš. Trebars Maria nech je Mia, Mery a neviem co...
Páči sa mi vacsina tradičnch mien. Nepáči sa mi snaha dávat ich zahraničnu podobu detom na Slovensku.
Vieš spravne vyslovit trebars Hannah? Či "vyslovuj ako píšeš"? Však daj normálne slovenské meno a ty mu hovor, ako chceš. Trebars Maria nech je Mia, Mery a neviem co...
@anonym_57c5ca vážne? A čo taký Daniel-Danny, Christopher -Chris, Melanie-Mel, Elizabeth -Lizy, Eleanor-Ellie...
@barka1 mne sa naopak zahraničné verzie mnohých mien páčia viac než naše.
Inak sa mi páči ako sa musí hodiť meno k priezvisku, hlavne u dievčat, inak to vraj znie smiešne. A keď sa raz nejaké z nich vydá za chlapa so zahraničným priezviskom, nebodaj cudzinca, tak to bude v poriadku?
@anonym_autor ale vieš o tom, že to h na konci sa v tých menách nevyslovuje ani v zahranici ? Ako Hannah Sarah....
Slovenské sú najkrajšie. Ale na SK v slovenskej podobe.
A co koho do toho kto dá ake meno? Však to je každého vec aj keby tu bola hermiona Kováčová a co ? Keď sa niekomu páčia aj zahraničné k slovenskému priezvisku no tak vám to môže byť srdečne jedno. Riešite to ako prírodnú katastrofu a potom sa čudujeme ze deti aké sú zlé a druhým sa posmievaju. No bodaj by nie ked ich také matere vychovávajú.
@anonym_57c5ca vážne? A čo taký Daniel-Danny, Christopher -Chris, Melanie-Mel, Elizabeth -Lizy, Eleanor-Ellie...
@barka1 mne sa naopak zahraničné verzie mnohých mien páčia viac než naše.
Inak sa mi páči ako sa musí hodiť meno k priezvisku, hlavne u dievčat, inak to vraj znie smiešne. A keď sa raz nejaké z nich vydá za chlapa so zahraničným priezviskom, nebodaj cudzinca, tak to bude v poriadku?
@kristiii ano, bude, lebo nepoprie svoj slovensky povod.
Prečo popierat svoju prislusnost k národu? Žijem v Čechách, tu tento trend vobec nie je.
Máme v rodine Máriu a nikto jej inak nepovie, iba Mária.
Som Anna a vsetcia ma volajú Anna.
A co koho do toho kto dá ake meno? Však to je každého vec aj keby tu bola hermiona Kováčová a co ? Keď sa niekomu páčia aj zahraničné k slovenskému priezvisku no tak vám to môže byť srdečne jedno. Riešite to ako prírodnú katastrofu a potom sa čudujeme ze deti aké sú zlé a druhým sa posmievaju. No bodaj by nie ked ich také matere vychovávajú.
@anonym_987fdd to by sme sa potom nemohli o ničom rozprávať, keď to takto berieš... veď sa baby nehádajú, každá chce povedať svoj názor na túto tému a nikto tu nerobí z toho koniec sveta
Mne sa naopak nepáčia zahraničné mená ktore sú poslovenštené ako Izabela, Jazmína, Noéma, …Radšej by som dala zahraničnú podobu k slovenskému priezvisku ako toto.
@barka1 Ak vy potrebujete, tak kludne noste aj vlajku na čele, ale pre väčšinu ludi stači to, že to maju napisane v rodnom liste.
@talia16 tu si tikame...
Nepotrebujem vlajku na čele ale ani hrat sa na to, co nie som. Žijem v zahraničí, vidím trochu dalej než za hranice svojho okresu a fakt to tak je.
Prečo popierat svoju prislusnost k národu? Žijem v Čechách, tu tento trend vobec nie je.
@barka1 tiež som žila v Čechách, práve v čase, keď sa mi narodil syn a veru tam tento trend bol. Mali sme na ulici Ellie a napríklad kamoška mala Nicolasa. Ale máš pravdu v jednom, bol tam rozdiel so Slovenskom, a to taký, že nikto to tam neriešil.
@barka1 a keď sa teda dajme tomu nejaká Božidara vydá za pána McQueen, tak jej meno nebude znieť pre tamojších smiešne, ale určite si povedia, hmm, to je hrdá Slovenka.
@barka1 tiež som žila v Čechách, práve v čase, keď sa mi narodil syn a veru tam tento trend bol. Mali sme na ulici Ellie a napríklad kamoška mala Nicolasa. Ale máš pravdu v jednom, bol tam rozdiel so Slovenskom, a to taký, že nikto to tam neriešil.
@kristiii ako kde a v jakých sociálnych bublinach.
Učím na beznej základke, deti mám na dvoch dalších beznych základkach a normálne tradične české mena (Václav, Vojtěch, Vít, Adam, Anna, Eliška, Tereza, Barbora, a pod) daleko prevysuju exotiku alebo zahraničné mena.
Priklad s Bozidarou je extrém. Lepší priklad je Alžbeta, ktoru mozu v zahraničí volat akokolvek, ale na Slovensku mi pride lepšie volit tuto verzi, než Elizabeth. Ktoru tu ludia ani nevyslovia správne...
Ale to je tak, slovenská mentalita je ina, tak ako každý národ má svoju specificku mentalitu. Prikladom tej nasej je dávat detom cudzie "moderne" mena...
@kristiii ako kde a v jakých sociálnych bublinach.
Učím na beznej základke, deti mám na dvoch dalších beznych základkach a normálne tradične české mena (Václav, Vojtěch, Vít, Adam, Anna, Eliška, Tereza, Barbora, a pod) daleko prevysuju exotiku alebo zahraničné mena.
Priklad s Bozidarou je extrém. Lepší priklad je Alžbeta, ktoru mozu v zahraničí volat akokolvek, ale na Slovensku mi pride lepšie volit tuto verzi, než Elizabeth. Ktoru tu ludia ani nevyslovia správne...
Ale to je tak, slovenská mentalita je ina, tak ako každý národ má svoju specificku mentalitu. Prikladom tej nasej je dávat detom cudzie "moderne" mena...
@barka1 tak bavíme sa o slovenských menách či o poslovenštenych menách (napríklad Alžbeta je hebrejské meno), či o menách, na ktoré sme si len vymysleli jeho "slovenskú" verziu. A teraz vám niektorým vadí, že sa ľudia uchyľujú k tým pôvodným či medzinárodným verziám. Vadí ti napríklad meno Sofia? Tebe osobne sa viac páči verzia Žofia?

ano pacia ak ma clovek klasicke slovenske druhe meno .. ale moja dcera zije v zahranici takze by nam to tu pomenili tak ako sa paci tebe-a to sa nepaci mne ... tak mam kiaru a pletu mi este aj tu 😀