icon

Vplyv nezvyčajného mena na dieťa

kukuricka008
14. feb 2019

Ahojte,
chcela by som sa spytat mamiciek deti s nezvycajnymi menami (najma zo slovenskeho kalendara), ktore uz trocha odrastli chodia do skolky ci do skoly. Mavaju s menom problem, nesmeju sa im ine deti? Ako su spokojne s menom samotne deti? A dali by ste rodicia toto meno znovu alebo by ste vybrali radsej nieco klasickejsie? Dakujem za odpovede 🙂

michellemary
16. feb 2019

@nadula01 vidíš, a mne sa tvoje meno veľmi páči! <3

binka79
16. feb 2019

@nadula01 Blanka ☹

opica_skorica
16. feb 2019

@danielak84 My sme zas v rodine mali tetu, čo sa volala Školastika 🙂

opica_skorica
16. feb 2019

@binka79 @nadula01 však obidve pekné mená máte 🙂

vinkel
16. feb 2019

Ja mám deti a volajú sa Sara a Axel a nám sa páčia a aj im 😊😘

chupakabra
16. feb 2019

@chanaaa Aj my mame Cyrila a pytaju sa kde je Metod 😁 beriem to s usmevom kedze sa mi obe mena pacia a to nie som ziadna krestanka ani ,podla mna je to krasne vznesene meno

binka79
16. feb 2019

@opica_skorica dakujem ❤, ale mnohi si to v puberte nemysleli

binka79
16. feb 2019

dedko raz povedal, ze kazde meno je pekne ked sa pekne vyslovuje .... je pravda ze moje sa spatno ani neda vyslovit, no prezila som si svoje a nikto to nevrati a neda sa na to zabudnut, da sa s tym len naucit zit 😔

petkaaa
16. feb 2019

Ak je to málo používané slovenské meno, ktoré je normálne v kalendári a ste s ním s mužom stotožnení, nevidím problém. Mne sa skôr zdá, že v poslednom čase je trendom byť. nasilu odlišní a akože strašne originálni a rodičia, hnaní touto túžbou strácajú zdraví rozum a zabúdajú na to, že dieťa bude musieť s tým menom žiť a predstavovať sa. Viem, že aj tu na Modrom koníku sú mamičky, ktoré také mená dávajú a nech sa na mňa nikto nehnevá, ale keď je niekto schopní pomenovať svoje dieťa Bentley, tak pri všetkej úcte, to nemá so zdravým rozumom nič spoločné. Argument "ale nám sa to páči" je dosť málo, keďže to dieťa raz aj vyrastie a bude sa predstavovať, dobrý deň, volám sa Bentley, povedzme Kováč. Každého hneď napadne asociácia s autom.

risolino
16. feb 2019

@danielak84 tiez poznam jednu Emerenciu.... Pekne meno 🙂 ja som mala babku a ta sa volala Bernardína.

pajinka91
16. feb 2019

@binka79 Mne sa to meno vždy páčilo.

linalinabizu
16. feb 2019

@nikaeli ja som veronika a vyslovene od malička neznášam keď ma volajú Nika, všetko ostatné akceptujem ale túto skratku nie. Možno tvojej malej to nevadí i keď teba z toho vystriera

vevesh
16. feb 2019

@petkaaa tak trochu zly priklad, kedze meno bentley je minimalne 300 storocne meno- uz charles dickens ho pouzival v novelach. To iste je aj s menom Mercedes, ktore je dievcenske a romanskeho povodu.

chrumka44
16. feb 2019

My mame doma Alzbetku a aj ked som si na zaciatku nebola ista, tak teraz som rada. Myslim, ze je jedina z celej skolky a kazdy ju pekne vola. A taktiez Damiana mame, ten v niektorych kalendaroch je a niekde nie. Zatial tiez nie je problem.

petravas
16. feb 2019

@danielak84
Boze moj Emerencia 😍 Toto prvykrat pocujem a ked este pisete, ze ju volali Emery, mam sto chuti sa dat premenovat. Naaaadherne meno, znie tak vznesene

mariposita7
16. feb 2019

My mame Améliu, volame ju Amelia, Amelka, Ami. Jediny problem, co s tym.menom mame, je, ze ju vela ludi vola Amalka. Uz ich ani neopravujem

mariposita7
16. feb 2019

Znama, starsia pani Hedviga, svoje meno cely zivot neznasa, je udajne tvrde, dokonca nema rada ani skratku Heda

sashabb
16. feb 2019

@binka79 nerozmýšlala si o zmene mena?

dorotka66
16. feb 2019

Zabavna tema 😁 ja som velmi chcela dceru Zuzanu alebo Dorotku, ale moj muz ani pocut. Jedna by bola Zuza a druha Dora. Teda podla neho. "Diskutovali" sme aspon 6 mesiacov a to su klasicke mena. Nakoniec je mala po mne - vyhral kompromis. Skor by prijal exotickejsie meno.

nikaeli
16. feb 2019

@linalinabizu dnes ma uz takmer 12 a ja ju stale volam Veronka 😉

tagon
16. feb 2019

Ked som bola mala tak sme s kamaratkou hovorili ze ako by sme rady svoje deti pomenovali po nasich babkach len keby sa inak volali😂😂😂 moja bola Apolonia a kamoskina Bernardina😂 to boli krasne casy.. Kamoska ma nakoniec Emu a ja mam Terezku a Johanku..

demetria
16. feb 2019

Ja mam meno, ktore je v sucasnosti uplne bezne a caste a bolo odjakziva aj v kalendari, ale v mojom detstve som bola siroko daleko jedina. A kedze som mala uplne inu skratenu verziu ako plnu, dost tazko sa mi detom vysvetlovalo, ze aj ta druha som ja😂. Zazila som aj posmievanie, aj krutenie hlavou. Nikdy mi nik nepovedal, ze ake pekne meno😉. A ked som mala niekde uvedene len inicialky, automaticky ma premenovali, lebo s mojim menom nik nepocital.

bsp39
16. feb 2019

@vinkel voláš ich zdrobnelinami? Ako?

dismonika
16. feb 2019

Ja som učila, mnoho detí s netradičnými menami. Deti sa nezvykli posmievať, aspoň nie na hodine. No mala som 2 chlapcov v triede: Cyrila a Bystríka. Obaja tie svoje mená neznášali a veľmi sa za ne hanbili. Boli už na strednej škole. Nechceli aby som ich volala Cyril a Bystrík, ale Cyro a Bysťo. Spolužiaci v triede to neriešili. Je veľmi dôležité ako sa s menom vysporiada samotné dieťa, ostatné je nepodstatné. 😉 Človek to dopredu nikdy nevie. Poznám jedno maličké dievčatko, volá sa Krasava, a mamka ju volá Kráska. Malá je nádherná, meno sa jej fakt hodí. No ja osobne som za bežné mená, hoc je to každého osobná vec.

bsp39
16. feb 2019

My máme v rodine neutrálne bežné slovenské mená. Radi používame zdrobneliny, preto sme mená prispôsobili aj tomu, aby nevyzneli v zdrobnelinách komicky. Rodičia cudzích mien musia s tým rátať, že sa nevyhnú posmeškom, pretože mnohé zdrobneliny a skomoleniny cudzích mien drásajú uši.

pipina5
16. feb 2019

Milujem svoje meno. Som Petra. No som proti tomu, aby sa davali detom rovnake mena ake su v rodine.... cize mne sa pacilo meno Petra, Timea- to je uz moja supersestra.... a este sa muzovi pacilo Nela. Tiez pekne. Zuzku som mu zamietla dost razne. Podla mna ma meno vyjadrit kreativitu a ma to byt nieco za co budu deti vdacne. Vela ludom sa ich meno nepaci, alebo im pripada moc stereotypne. Je to ale fakt o odzitom zivote a skusenostiach... o par rokov by ste zase zvazovali ine mena. Ja by som meno mojej dcery absolutne nemenila. Dva v jednom. A nevola sa ako ja 🙂. Ona ho ma tiez rada. Vyberala som ho pre nu ako DAR. A chcela som aby jej pomohlo byt jedinecnou, nie kopiou niecieho mena. Moj nazor.

ewell13
16. feb 2019

@janedoe
Ano ludom sa teraz zda zvlastne ked da niekto tradicne mena. U nas sa vsetci cudovali ked sme dali Juraja😊

pipina5
16. feb 2019

PETRONELA

catrina_s
16. feb 2019

Tiež som za tradične mena, ktoré sú v kalendári, nonepouzivaju sa tak často. Môj synčeka vola Boris. Žiadneho od neho nepoznám... An nikto z rodiny. Neznášam sak, keď mu hovoria zdrobneninami. Je len Boris. A napríklad môj muž je Adrián... Na vtedajsiudobubol v dedine jediný.. Rovnako, ako náš Boris teraz 😊

katka708
16. feb 2019

Ja sa tiež občas obávam ci sa synovi nebudú posmievat a to ani nemá nezvyčajné meno ale v kombinácií s priezviskom je to už pre mnohých cez čiaru.
Pritom meno je to bežné slovenské ( v každej dedine sú aj 3) dokonca globálne (volajú sa tak aj zahraničné celebrity) ale s priezviskom je to niečo na štýl : Lucka Podlucká, Diana Dianová,...😉
Ale zatiaľ to riešili len dospelí. Deťom v škôlke je to zatiaľ fuk. Uvidíme čo v skole...