icon

Výčitky nad menom dcéry: Som z toho zúfalá, čo robiť?

29. dec 2024

Ahojte,
Lutujem meno, ktore sme dali dcere. Bude mat uz 2 roky a ja s tym menom nie som stale stotoznena. Je toto normalne? Pripadam si byt uplne vadna.. Neviem co mam s tym teraz robit. Ale viem isto, ze keby som ho na urade zmenila, tak ma okolie oznaci za blazna. Ked sme vyberali meno, vela mi do toho hovoril muz a taktiez som uz nemohla vybrat meno ktore som mala od detstva oblubene, lebo uz mame v rodine osobu s takym menom aj priezviskom. Asi "pomohli" aj hormony a celkovo bolo pre mna velmi tazke vybrat meno, lebo viem ake to je dolezite. Sama mam strasne meno ktore nemusim. Taktiez sme vyskrtli mena ludi, ktorych nemame radi. Takze sme dospeli k menu Emilia.. A ja mam hrozny pocit, ze som tym dcere znicila zivot. Ze sa jej budu smiat a nadavat (ako je cokolada..). Ze mi to bude vycitat a bude si pripadat zle, ze ma take staromodne meno.
Ako mam teraz k tomu pristupit? Da sa nejako zmenit ten vnutorny pocit, ze som vybrala zle?

chichinka
29. dec 2024

Je to nadherne meno. Velmi som ho chcela ked sme mali nase dievcata, ani pri jednej mi to muz nedovolil. Doteraz mi je to luto a sranda je, ze nasa 10 rocna dcera by sa chcela volat Emilia 🙂
Je to krasne a vznesene meno, zdrobneliny sa daju tiez rozne vymysliet. Inak este som nepocula, ze by sa niekto posmieval Emilii ❤️ dobre ste vybrali, hod to za hlavu. Ja vyber mena vam zavidim 😃

petrofka
29. dec 2024

ten zlý pocit máš preto, že si očakávala inú reakciu okolia. Lenže pravdupovediac som nikoho nepočula na dieťa povedať (myslím úprimne povedať), že panebože to je krásne meno. Pretože všetci máme iné preferencie a iné mená, čo sa nám páčia a sedia do uška. Ani meno môjho syna nemalo jasajucu odozvu, ale mne sa páči ako znie s jeho priezviskom a tiež ako bude znieť, keď bude dospelý muž. Dieťaťu nepokazis zivot vyberom mena, ale iba tým, že s ním budeš večne nespokojná. Poznam zenu, ktorej naprikald rodicia zmenili meno po týždni. Doteraz je to pre nu divné. Nechápe, prečo sa rodicia dali ovplyvniť a nestáli za jej pôvodným menom. V prvom rade ty musíš za tým menom stat. Povedať dcére príbeh preco si to meno vybrala (tu cast s obsadenym druhým menom prosim ta vynechaj). Deti potrebujú tieto príbehy pocut aj stokrát. Aj to aké to bolo keď boli v brušku, akými menami sme ich volali. Ak budeš vymýšľať s jej menom furt a krútiť nosim, zosobní si to a bude nenávidieť svoje meno a aj seba lebo ti nebude nikdy dosť dobrá. Okolie bude vždy vždy rýpať lebo niektorí jedinci majú pocit, že dokážu vyčnievať nad inými len tak, keď ich potopia a udupu pod seba. Nedaj sa stiahnuť a už nikdy verejne nepovedz, že to meno nie je pre tvoju dcéru dosť dobré.

petrofka
30. dec 2024

som učiteľka. A pravdupovediac som už od mojich ziackych cias, co je asi 30 rokov, nepocula, že by sa niekto niekomu smial kvôli menu. Dnešné deti to nerobia. Možno je to tym, že my sme si vymýšľali rôzne básničky a riekanky a boli mená, ktoré sa stále opakovali, aj v rozprávkach. Dnes je milión mien a deti trávia čas hrami, takže im komolenie mien nepríde ani na um. Ja by som si naštudovala kto slávny sa volal Emília a všetko by som to dcére povedala. Pozri aj vyznam mena pre nositeľky. A tá Milka čokoláda mi vôbec nenapadla.

anna_anicka83
30. dec 2024

@petrofka Presne. Úprimne, ja mám okolo seba veľa detí z rodiny, aj od kamošov a jediné meno, ktoré sa mi fakt páčilo bola kamošova Anetka pre dievča. Inak sme vždy skonštatovali, že v pohode, rodičia si vybrali😉A mám tie decká rada, aj s ich menami, patria k nim.

marianarem
30. dec 2024

Zivot by si dcere mohla znicit, ak by si ju zanedbavala, deptala, nemala rada.. Nie tym, ze si ju nazvala Emilia. Za mna je to velmi pekne meno. Poznam aj jednu Milku a je to velmi mila, dobra, laskava osoba, asi aj na zaklade nej sa mi to meno paci. Nikto sa jej nevysmieva kvoli cokolade. A nie je to meno staromodne, len starodavne, ktore prezilo z cias starovekeho Rima a dodnes sa casto vo svete pouziva. A aj ked sa odstahuje alebo vycestuje neviem kde, nebudu jej ho komolit, lebo je medzinarodne.

duppka13
30. dec 2024

Je to pekne meno. Ale ved zmenit meno jej mozete aj teraz. Vo veku 2 rokov este nema ziadne doklady, papierovaciek bude malo, a tiez este asi nechodi do skolky kde by sa predstavila jednym menom a o rok druhym. Ak chces velmi ine meno tak teraz je ten vhodnejsi cas ako neskor. A co na to dcera? Ako reaguje na svoje meno?

autor
30. dec 2024

@duppka13 Na meno nereaguje nijak, resp. neviem z jej reakcii zhodnotit ci je s menom spokojna.

anna_anicka83
30. dec 2024

Inak moja sestra nemá rada svoje meno. Pretože sa volá ako moja mama, ktorá svoje meno nikdy nemala rada. Keď išla do pôrodnice, mala pre dcéru vybrané meno po svojej mame. A tam ju nejaká sestrička po pôrode presvedčila, že jej má dať predsa meno po sebe (tak sa to robí) a že to vôbec nie je zlé meno. A možno by sestra k tomu menu mala aj iný vzťah, ale toto počúvala celé detstvo😉Za druhé je to fakt nie veľmi pekné meno a mama asi už nechcela robiť caviky, aby nevyzerala blbo, takže to meno ostalo.

malinka03
30. dec 2024

Boze to su problemy.Ja ze ste je dali meno Filomena alebo Frederika.

anna_anicka83
30. dec 2024

No dvojročnému dieťaťu je to jedno. To začne riešiť neskôr, ale to neznamená, že by tiež malo byť smerodajné. Moja neter tiež povedala v piatich rokoch sestre, prečo sa nemôže volať Ema. A teraz je so svojím menom maximálne spokojná (má už cez 20). Mne sa moje meno tiež nikdy nejak extra nepáčilo. Všetci boli Janky, Lenky, Zuzky, Petry, Martiny, Ivany (vtedy "moderné" mená). Až vekom som si uvedomila, že mám v pohode meno. Aj keď v práci som s mojim menom bola ja, a potom všetko kolegyne nad 50 rokov🙂A vlastne, keď tak nad tým premýšľam, tak som v škole zažila relatívne dosť Emilii, ale Annu len jednu za 15 rokov čo učím.

autor
30. dec 2024

@marianarem S tym "znicit zivot" som to trochu prehnala, mate pravdu. Ale viem, ze posmievanie sa este nikomu neprospelo. A ked sa jej deti ani nebudu smiat, vyber mena potrebujem hlavne poriesit ja vo svojej hlave. Lebo ano, uvedomujem si, ze ked budem o mene pochybovat ja, dcera z neho uz s istotou nebude nadsena. Nechapem len, preco si ani za 2 roky na to neviem zvyknut. Ja svoje meno neznasam doteraz, tak viem, ake to je. Hanbim sa za svoje meno a ked ho niekto povie bez zdrobneniny je mi neprijemne. Vyber mena pre dceru, bohuzial, pre mna nebola uplne slobodna volba tak som dufala, ze ma podpori aspon rodina a okolie. Alebo aspon niekto uplne cudzi na MK. Je to blbe, ja viem. Zaujimalo ma, ako sa na to meno pozeraju ludia vseobecne a ci niekto uz riesil taku "hlupost" ako ja, ale nakoniec si zvykol a bol dokonca rad.

anna_anicka83
30. dec 2024

Tak podľa mňa, to nie je ani o mene ale o tebe. Že sa hanbíš za svoje meno. Ty máš niečo nespracované v sebe. Ako som písala, moja sestra nemá rada svoje meno. Ale, že by sa hanbila sa predstavovať, bolo jej trápne, tak to si ani neviem predstaviť. Veď je to len meno. A to k tomu menu výdajom získala aj nie veľmi skvelé priezvisko😉Vedela by si na sebe predstaviť aj krajšie, banuje aj za tou Júliou, ktorou mala byť, ale žeby z toho mala takúto traumu?

autor
30. dec 2024

@anna_anicka83 Meno je velmi dolezita vec v zivote. Ak niekto povie meno daneho cloveka, druhemu sa hned vybavi jeho tvar, ake ma s nim spomienky, pocity.. je to nieco, s cim clovek zije cely zivot. Ale mate pravdu, ze to asi bude tym, ze ja v sebe nemam poriesene moje meno..

autor
30. dec 2024

@chichinka Dakujem vam za povzbudenie, potesili ma tie slova 🙂

anna_anicka83
30. dec 2024

Tak moja mama po pôrode môjho syna povedala, že ho menom volať nebude😉Toľko k podpore od rodiny. Mne z toho bolo skôr na smiech. Jasné, že ho volá menom. A tiež to meno bolo viac menej vybraté mužom, ja som mala v pláne aj iné, ktoré neprešli. Ale už keď sme ho tak nazvali, tak ma vôbec nezaujíma okolie. Teba trápi, čo druhí. Neviem ako sa voláš, ale myslím si, že ľuďom je to úplne ukradnuté a ty sa hanbíš. Stále sa pozeráš, len na to ako to bude prijímané okolím. Raz ti to Emília prišlo v pohode, ale keď ti niekto povie, že je pre babku, tak začneš pochybovať. Ale ty vieš, prečo ste ho vybrali. Prečo sa nechávaš zneistiť druhými. A nepozrieš sa na tie plusy kvôli ktorým vám to meno zarezonovalo.

autor
30. dec 2024

@petrofka Mate pravdu, kazdemu sa asi paci nieco ine. A mena si spajame aj s inymi ludmi, ktorych pozname. Kto bude mat rad moju dceru, bude sa mu pacit aj jej meno, a kto ju nebude mat rad, pre takeho cloveka je jedno ake je meno.

miadi
30. dec 2024

Uplne v pohode meno Mne sa pacilo viac forma Emily no nedala som ho Lebo sme mali v rodine dievcatko co zotmelo a prislo mi to neviem neuctve voci ich rodine dat take meno ( hoci vobec nie sme v kontakte) spojenie s coko milka ma vobec nenapadlo . A zas Keby aj cokolada je fajn . Skor ty si to meno neprijala lebo si sa nechala ukecat muzom. Vadi ti lebo to nebola tvoja volba . Bud sa stym menom zmier alebo ho zmen kasli na druhych . Ked ti Niekto vedel dat blbu reakciu na toto meno budu vediet aj na ine.

anna_anicka83
30. dec 2024

Však jasné. Ale to aký si človek, aké má s tebou niekto spomienky predsa neurčuje meno. Keď si to ty a ľudia si pri tvojom mene vybavia teba, tak čo je na tom zle, keby si sa volala aj Adolfína. Tak si povedia, naša zlatá Adolfína. Mne sa nepáči meno mojej sestry a vidíš máme skvelý vzťah a vôbec si pri tom mene nepoviem, že aké fuj meno, ale spomeniem si na sestru, že aký skvelý človek a už aj to meno má pre mňa iný cveng. Ja som poznala jedného divného chlapca na VŠ, čo sa volal Kiko. Som si to meno dlhé roky spájala s ním, a keď som niekde počula meno Kiko, tak som len očami prevrátila, stále tam bola asociácia. A už je to pomaly aj 6 rokov, čo nám do života prišiel iný Kiko a hen na toho už si pri tom mene ani nespomeniem. Zrazu za tým menom vidím úplne iného úžasného mladého muža. Stále sa mi to meno ako znie nepáči, ale k nemu pasuje a nenavodzuje mi vôbec žiadne negatívne myšlienky, ani pocity. Čiže, mohla by si sa volať aj (tvoje vysnené meno) keby si zlá a nesympaticka, nikto by ťa nemal rád, len pre pekné meno, za ktoré sa nehanbíš.

autor
30. dec 2024

@miadi Emily sa mi pacilo viac ale muz nechcel cudzojazycnu formu mena ked sme Slovaci... ked som ju tak chcela aspon volat, tak ma v tom z rodiny ani nikto nepodporil. Kazdy ju vola inak. Hej, asi ma stve aj to, ze nebolo po mne. A mate pravdu, ze ludom aj tak nikdy nevyhovieme. Hnevam sa sama na seba, ze take nieco vobec riesim... ale proste ma to trapi.

really8
30. dec 2024

1. Emilia je nadherne meno a v kazdom veku sa da najst verzia ktora je akuratna.
2. Ano aj ja si to meno spajam so starsimi ludmi lebo sa tak volala moja babka. Napriek tomu to bolo moje vybrane meno pre dceru (mam 2 chalanov).
3. Muz ma tiez co hovorit do vyberu, je to aj jeho dieta, to ze ho porodis neznamena ze je nieco menej (ak sa riadne stara)
4. To 2 roky riesis posrate meno? Este k tomu emilia? Nepociem keby mas doma Brunhildu alebo neviem co ale emilia?
5. Fakt sa zamysli nad sebou, lebo podla mna ti tento provlem brani mat tvoju dceru tak rada ako by si ju mala keby sa vola tak ako zrazu chces. A to je skoda

dianka3
30. dec 2024

Mne sa to meno nepáči 🙈 sorry

miadi
30. dec 2024

Tak ju volaj Emily. A hotovo . Mne sa stalo nieco podobne. V teho som chcela Natalie a svagor hustil do mm ze maju daku sesterku z Neviem akeho kolena a ma rovnake priezvysko a ze dake moc sexy fotky dava na net 🤦akoze toto ma vobec nezaujima je to kazdeho vec . Tak sme dali kompromis ze je na doklade Natalia ale volame ju vsetci Natalie aj v skole maju taky formular ze ako preferujem aby ju volali . Iba svagor tvrdohlavo ju vola Natalia . A vsetci ho volaju Ermi hoci jeho meno je Ermegildo 😂mala by som ho tak volat ale nestoji mi to za to.

vanilkovazmrzka
30. dec 2024

Nechapem aka cokolada?

Meno je normalne, pekne, prakticke na sk aj v zahranici.

terka402
30. dec 2024

@malinka03 Frederika je náhodou super😀

nevenka
30. dec 2024

Ja som dlho nebola stotoznena s menom pre druheho syna, ale uz som si zvykla. Bolo tam viac pricin.
Podla mna, Ty mas blok zo seba samej. Keby si dala ine meno, mala by si podla mna tiez vycitky.
My mame tiez Alzbetu, ja som chcela Agatku napriklad, muz ani pocut. Este bolo v hre meno Anna. Iba jeden clovek povedal, ze sa mu nepaci, lebo bute pre vsetkych Beta. Surodenci ju volaju Bety, Betka, Abzbetka, Betulka. Vobec mi to nevadi. Tiez je to jedno z takych staromodnych mien. Mne sa nepacia tie 3 pismenkove, vsetky mi pripadaju prilis jednoduche a velmi podobne alebo ako zdrobneliny.
Je to u Teba podla mna sposobene Tvojou nespokojnostou s vlastnym menom. Prilis davas doraz na to, co povedia druhi a co sa druhym paci. To je uplne nepodstatne. Dietatu mozes zivot znicit tym, ze mu budes stale podsuvat, ze ma zle, staromodne, nepekne meno, ze dostane averziu kvoli Tebe, nie pre samotny vyber mena. A ovela horsie je, ked dietatu nedas dobru vychovu, ako toto. Meno nie je v zivote az tak podstatne, ako to Ty vnimas. Keby sa volala nejak hanlivo, tak ano, ale ma uplne normalne meno. A vcelku pekne. U nas sice vo vybere nebolo.
U nas babky napriklad mali mena ako Pavlina/Paulina, obe moje starke, rok narodenia 1923 a 1930, muzova stara mama sa vola Gabriela a druha bola Anna a adoptivna Maria. Moja mamina je Maria, vsetci ju cely zivot volali Maňa, jedine svokra jej hovorila Marienka. Inak som pozerala rodokmen a tam boli furt dokola mena ako Ján,Maria, Anna a vynimka bola Dorota. Neviem, kde v roku 1923 zobrali prastarki meno Paulina, ked nevystrcili nos z malej zasitej dedinky 🤭. Takze aj babky sa volali inak a dnesne Sofie tiez raz budu babky.
Ak sa deti maju smiat, tak u nas v rodine sme zazili, ze ked sa nemaju ako smiat na mene Jana a Miroslav, tak si zoberu priezvisko a z roho urobia prezyvku alebo z nejakeho nedostatku ako zuby (bratranca volali bobor, mna wonderka kvoli vlasom). Toto neber ako smerodajne.

tramtada31
30. dec 2024

My sme sa nevedeli s mužom zhodnúť na mene syna, takze som povedala prvé, čo má napadlo, keď sa narodil, muž v eufórii povedal, že dobre, mal iné starosti (tesit sa z novorodenca). Volame ho všetci skratkou, pre ktoré som to meno práve nechcela a dlho sme si nevedeli zvyknut, možno aj tie 2-3 roky na to, ako sa vola. Dokonca medzi meninami a narodeninami je rozdiel dni menej ako tyzden, čo je úplne zle, ale v tom zhone: rýchlo povedzte meno, musím uzavrieť porod v pocitaci, sme toto nestihli overit. Teraz si už nevieme predstavit, že by sa volal inak a ako tak sme s tým nejak vyrovnaní. Pri prvom dieťati som to mala inak. Mala som roky vybraté meno, ktoré sa mi pacilo, naraz v 5 mesiaci prišlo prehovorenie z brucha, úplne osvietenie, že sa bude volat tak bez toho, aby som si pozerala kalendar mien alebo hocico, som presvedcena, že si to dieťa vybralo meno samo. Muž povedal dobre, obom sa nám paci doteraz.
Pri Emilii mám aj ja asociaciu starej babky, ale to preto, že sa tak vola moja starka, ale to neznamena, že ju nemôžete volat inak naprikal “Ejmy”, Lia a pod. Nájdite si to, čo sa vám paci a tak ju aj predstavujete. Oficiálne by som jej už meno nemenila

paciko9
30. dec 2024

Moja mala v triede dokonca 2 dievcata, stymto menom. A volaju ich Emily. Ziadna Milka. Emilia je krasne meno, my mame Tereziu, tiez som nebola stym menom vyrovnana, velmi jej sekne. A ziadna Terka, ona sama uz opravi ludi, ze je Tereza😆😆

ivik4
30. dec 2024

Mne sa tiez vybavila stara babka ale to som ja. Inym nemusi

erika237
30. dec 2024

Autorka, nenapises ake mas meno? Som hrozne zvedava a mam pocit, ze teba skor traumatizuje to tvoje meno a to, ze pre dceru vyberal primarne muz. Mozno sa budes citit lepsie, ale ja som uvazovala nad menom Hortenzia pre dceru. Nevedela som ale najst skratenu verziu tak som pri nom neskoncila.

Vies kto sa mne vybavi, Emilia Clarke, pekna, mlada, prijemna.

tairyx
30. dec 2024

@anna_anicka83 Anna je nádherné meno za mňa. Mať dcéru teraz tak dám určite toto meno. A páči sa mi aj Eva.