Výčitky nad menom dcéry: Som z toho zúfalá, čo robiť?
Ahojte,
Lutujem meno, ktore sme dali dcere. Bude mat uz 2 roky a ja s tym menom nie som stale stotoznena. Je toto normalne? Pripadam si byt uplne vadna.. Neviem co mam s tym teraz robit. Ale viem isto, ze keby som ho na urade zmenila, tak ma okolie oznaci za blazna. Ked sme vyberali meno, vela mi do toho hovoril muz a taktiez som uz nemohla vybrat meno ktore som mala od detstva oblubene, lebo uz mame v rodine osobu s takym menom aj priezviskom. Asi "pomohli" aj hormony a celkovo bolo pre mna velmi tazke vybrat meno, lebo viem ake to je dolezite. Sama mam strasne meno ktore nemusim. Taktiez sme vyskrtli mena ludi, ktorych nemame radi. Takze sme dospeli k menu Emilia.. A ja mam hrozny pocit, ze som tym dcere znicila zivot. Ze sa jej budu smiat a nadavat (ako je cokolada..). Ze mi to bude vycitat a bude si pripadat zle, ze ma take staromodne meno.
Ako mam teraz k tomu pristupit? Da sa nejako zmenit ten vnutorny pocit, ze som vybrala zle?
Ja som si myslela ze píšeš o mene Jessica, Scarlet, Nicola, Noemi atď....
Toto je krasne meno a keď chceš zmeň ho na Emily. Nikto nevie ako ho ma v rodnom liste. My sme menili priezvisko v 4 triede dcere a zvykla si ako nič. Tvoja ešte nevie nic
Ja by som dala Emily.
Ja som Mária, dcére som dala meno Hana, tiež sme podľa tejto rétoriky postarší panie, ale aj tak by som nemenila 😁 a kľudne by sme prizvali do klubu babičiek aj Emíliu, za mňa je to krásne meno, pôsobí vznešene a nadčasovo 😍 a páči sa mi úplne v základnom tvare, žiadne skratky a zdrobneniny. Keby mám druhú dcéru, viem si predstaviť presne takéto meno, alebo aj Ľudmilu či Rozáriu. Ja si myslím, že za také meno sa ti dcéra raz poďakuje 🙂
@smajcii Antónia je tiež take vznešené, Tonka už menej
@karolinakr súhlasím, Antónia v základom tvare je krásne meno. Asi to bude tým -ia na konci, mám pocit, že všetky tieto mená znejú pekne, aj Amália, Melánia, či Valéria. S tým svojím som sa samozrejme tiež dosť dlho stotožňovala, pretože Márii je všade do aleluja, ale už som s ním ok 😁
Záleží ako ju budete vy oslovovať aj predstavovať druhým tak ju budú aj volať.A Emília je pekné meno aj Emily a pod.ako píšu dievčatá. Záleží to od vás.
v ziadnom pripade to nie je staromodne meno. Emilia na vyhodu, ze ju mozte volat ak nechcete Milku tak Emily (Emily in Paris napr skvely serial) tak Emi, Ema, Milli...supermoderne mena su riadne otrepane a ma ich kazda druha. Sama Ela, Nela, Stela, Eliska, Gretka, Natalia, Sofia, Olivia. Ano aj to su velmi pekne mena to nevravim, ze nie. Ale je ich vela. Neskazila si jej v ziadnom pripade zivot menom Emilia.
@karolinakr 25.12. ráno, 24. odtiekla voda pred večerou
paneboze nenazvala si ju Gizela Eulalia Ruzena Ursula ci Xantypa. skor vyries seba. toto samotne meno kek isto neublizi. a blbe reci znamych... mne vsetci ohejtili meno co som vybrala ja. ja som si ho zastala a som s nim najviac spokojna
No ako autorka? Si uz viac v pohode? Myslim te ohlasy na meno su iba dobre tak snad ti je uz lepsie a zacnes si mili emily aj emiliu uzivat a kasli na okolie, mala ma krasne meno tak ho s laskou pouzivaj❤️
@dudos darček pod stromček, to je milé
@bielavila Vacsinou boli dobre ohlasy, ked ludia ocakavaju Adolfinu alebo Gertrudu tak uz asi vsetko je lepsie. Mala som aj iny dovod o ktorom tu nemozem pisat. Ale meno sa mi paci, zmenit mi ho uz aj tak muz nedovoli a asi by to ani nebolo vhodne. Myslim, ze ked bude dcera starsia, bude to lepsie. A druhym aj tak nevyhoviem, su proste ludia, ktori nemaju tolko slusnosti a zbytocne komentuju. Kazdemu sa paci nieco ine. Dceru volame v skratke, je pravda ze pre dospelu zenu bude to meno vhodnejsie. Predstavila som si ju tak a to meno jej pristane 🙂 az na par komentov kde som bola oznacena za nenormalnu, som velmi rada za povzbudive slova. Dakujem vam vsetkym, ktori ste si pre mna nasli cas a napisali 🙏🩷
Autorka, dali ste nadherne meno 🥰 Emilia je krasne a vznesene.
Ja napriklad uz prevraciam oci pri Nele a Nine. To su otrasne otrepane mena.
Ja ked pocujem meno Emilia, vzdy sa mi vybavi pani Vasaryova a ona je v mojich ociach neskutocna dama, noblesna 🙂
Veď to je krásne meno.Aj u nás v škôlke mame Emíliu a volaju ju Emily.Myslim si, že meno nie je podstatné.
Autorka, ak ťa to trošku uteší, ja som si na synove meno tiež dlhšie zvykala, aj rok cca. Strašne ma to štvalo. Ale teraz som s tým absolútne zmierená a on je maximálne spokojný. Teraz si naopak, vyberám dievčenské, a zistila som, že žiadne sa mi nejak nepozdáva (opäť ako pri synovi), proste si neviem vybrať to pravé a zrejme si budem tiež zvykať. Pritom všetky, ktoré mám v zálohe sú fajn, len proste to nie je ono 😅 Ja som mala vo výbere aj možno dnes už babkovske ako Alžbeta, no len keď sa už ide do tuhého, tak som cúvla (je to dlhé, ako Alžbeta je pekne a mám k tomu menu sentiment, ale ľudia si budú skracovať, a kým po slovensky by bola Betka a pod., viem si predstaviť v maďarčine - ako píšem vyssie, my musíme zvažovať 2 jazyky- tak tam je to "zaujímavejšie" prezývkami ako Böbe, Erža, Erži, Eržike, Eržka.. a tam sme aj skončili s týmto menom 😃 Emília je náhodou úplne super, nadčasové meno, ktoré sa nedá ani prezývkou pokaziť.
@oblecenie99 Mozno sme len take povahy, ze o svojich rozhodnutiach niekedy pochybujeme, ked ich niekto druhy spochybni. Myslim, ze to pri mne chce len viac casu. Muz je spokojny, a ostatni si tiez zvyknu 🙂 ked bude dcerka vediet rozpravat, tak sa jej spytam ci sa jej paci, hlavne aby bola rada 🙂
O akom dôvode nemôžeš písať? Preboha, veď si anonym.
To som ozaj rada, verim, ze dcerka emilia ti bude robit iba radost😊
Nečítam diskusiu. A čo tak ju volať Emi. Veď to je úplne v pohode 💕
@ankare Specificky problem, pri ktorom by bolo uplne jedno ze pisem ako anonym.
@andrea_ff Volame ju Emily, Emi, Miluška 🙂 vsak je to moja laska. A ked tak rozmyslam, nevedela by som si meno vybrat ani pre syna takze to bude asi mojou povahou. Naozaj som nedostala ani jeden dobry ohlas od okolia, ostala som nemilo prekvapena.
Mas trosku blbe okolie. Aj Keby si dala meno Filomena nemali by ho hodnotit ci komentovat negativne. Uz len tym ze je to meno tvojej dcery je specialne. Kasli na ludi volaj ju ako sa tebe paci a nerob si z toho tazku hlavu. Zivot Je priliz kratky trapit sa pre hlupost druhych. ❤️ tes sa ze mala krasna Emilia je zdrava . Meno uplne super vselijake verzie sa daju z neho urobit ktore sa ti budu pacit viac .
Inak, moja Babina bola Gertruda ( aké keď ju vraj všetci v detstve volali Irma, podľa jej krstnej mamy, ktorá nemala vlastné deti )....a teda babinu potom v dospelosti oslovovali Geri, Trúda, Trudika a teda pre mňa osobne, bola viac ako mama, tá najúžasnejšia bytosť na svete ❤️❤️❤️❤️❤️
Vôbec nie je staromódne. Jedni naši známi dali dievčatku meno Emília, a všetci ju pekne volajú Emília alebo Lily . Veľmi pekne meno podľa mňa 🌸
Ahoj, nejdrive bych Ti chtela rict, ze Emilia je nadherne jmeno! ❤️ Jsem ucitelka a pred dvemi lety jsem mela ve tride holcicku s timto jmenem 😊 ted se moji kamaradce narodila dcerka Emilie a moje sestra hned reagovala, ze je to pro ni daleko krasnejsi nez Ema. A manzel se nedavno ptal nemeckeho kolegy v praci, jak se jmenuje jeho mala holcicka a byla to taky Emilia (jedno z nejcastejsich jmen v Nemecku). Tady je videt, ze to vubec neni staromodni jmeno 😊
A jeste bych se rada vyjadrila k tomu, ze rozumim tomu, jak se citis. Asi jsme podobne povahy 😁 Pred ctyrmi mesici se nam narodila dcerka. Shodnout se na jmenu bylo silene, probihalo to asi tak jako u vas. Nakonec jsme meli tri a manzel z nich nechal vybrat po porodu me - dali jsme jmeno Amálie (Amálka). Kdyz me ale prijel navstivit znovu do porodnice, citila jsem, ze je neco spatne. Najednou si nebyl jmenem jisty. Citil, ze jeho rodina ma se jmenem problem. Nemusel nic rict, ja to poznala. Proplakala jsem cely pobyt v porodnici a premyslela jsem, ze jmeno hned zmenim, ikdyz moje rodina i moji pratele mi ho jen chvalili. Ja proste citila mezi mnou a manzelem neprijemny pocit. Kdyz se jeho rodice prijeli podivat na malou, poznala jsem i ja na tchyni, ze ji neco vadi. O dva dny pozdeji manzel zaslechl, jak jeho mamka o jmenu mluvi skarede. Ze pry jsme dali nejhorsi jmeno, potrestali jsme ji, deti ji budou sikanovat.. komukoliv to jmeno rekne, tak se na ni blbe tvari nebo zmlknou a nic nerikaji.. Nekdo by nad tim mavnul rukou, ale ja jeste ted procitam diskuze, zda jsem zvolila spravne nebo ne 😁 a asi to ve mne dlouho zustane.. Mimochodem jeji navrh byl napriklad Mathea a ze ji budeme rikat Theuško (a vubec neni blby, ze doma mame uz syna Matěje) 🤦♀️ taky Charlotte, Lotta apod.
Zda jmeno nechate nebo zmenite je jen na vas, na okoli nekoukejte. My se rozhodli, ze zmenime na Amelia - nedelam to pro tchyni, ale pro manzela! ❤️ ikdyz obcas pochybuji, zda to menit chci, zitra se budu citit asi zase jinak 😁 ale myslim si, ze nam diskuze a nazory druhych az tolik nepomuzou (precetla jsem si toho uz opravdu hodne a citim se porad temer stejne 😁) Musime pracovat na sobe, vychovat sebevedome zeny, ktere budou tato jmena hrde nosit ❤️
Krásne meno,netrap sa
@drahomirrra a predstav si ja inú Ninu ako moju dcéru nepoznám
Ja si myslím ze ten zlý pocit v tebe vyvoláva práve to okolie.... podla mna kasli na okolie .. meno je krásne ❤️ .... a da sa volať hocijako.....
A okolie nech sa stará o seba a nie o to kto ake meno vyberie pre svoje dieťa....
A inak nie je to vôbec staromodne meno .. ani jedno meno nie je staromodne ci moderné... je to skôr o tom co sa komu paci 🙂 takže sa vykašľať na okolie a meno je naozaj krásne🙂

Mám švagrinú Miloslavu,voláme ju Milka ale nikdy mi nenapadlo spájať ju s čokoládou🫣🫣🫣🫣🫣prehanas. Na tvojom mieste by som skôr hľadala v sebe prečo to tak riešiš. Nepríde mi to normálne,prepac