Zahraničné mená a reakcie okolia
Ak by ste mali zahraničné priezvisko, ale plánovali život na Slovensku, zvolili by ste jedno z daných mien? Poprípade iné netradičné? Ide o to, že sa mi už dlhé roky páčia tri, podľa mňa, veľmi pekné ženské mená. Konkrétne Alessia, Aurora a
Deva. Obávam sa však reakcií okolia, neskoršieho nástupu do škôlky a školy...
Už, keď sa ti páči meno Deva, tak daj bez D a bude iba Eva🤷♀️
@anonym_autor no ja neviem, deva je podstatné meno - dievčina. Možno ani nie je možné ho zapísať, informovala by som sa. Mne toto slovo, ani čokoláda Deva, neevokuje meno, ale devu - dievčinu. Za mňa ako meno nie. Z týchto troch Aurora alebo Auróra - žiara. Pekné, vznešené meno. Jednu poznám, ale volajú ju Ajka. Vyberte čo sa vám páči, ako to cítite.
Ďeva nie, Ňina a Ťimoťej sú už zase najsuper mena, taká Ňina v top desiatke na Slovensku už roky... 😒 Nič nemám proti tomuto menu, len ja zase nechápem, aký je tam rozdiel, prečo znie Ňina či Nina tvrdo lepšie a akceptovateľnejšie, ako Ďeva či Deva?
Ak chceš byť za matku, ktorá nezruinuje život svojich detí, pozeraj najmä hebrejské a české mená, lebo to sú tie tzv. pekné, krásne, tradičné, slovenské mená.
Môj syn má v škôlke aj deti inej národnosti, ale absolútne neriesi, kto ako sa volá a prečo má také či onaké meno. Podľa mňa ani netuší, čo to je "netradičné" meno, pre neho je to proste len meno, označenie človeka. Pravda, je vychovaný.
Ja napr. keď počujem meno Aurora, tak si spomeniem na Disneyho adaptáciu Ruženky, a nie na nejaký krížnik preboha 🤦 A čo také hrozne je, ak je niekto Deva a keď sa predstaví, spomenieme si na slovo deva (ako dievča)? Veď veľa krásnych mien sa odvodzuje od konkrétnych slov. A potom čo akože? Zrúti sa svet, bože, lebo bolťák v apke uvidí moje meno a bude sa chechotať, nebodaj sa vypytovať, juj aká trauma.
Ďeva nie, Ňina a Ťimoťej sú už zase najsuper mena, taká Ňina v top desiatke na Slovensku už roky... 😒 Nič nemám proti tomuto menu, len ja zase nechápem, aký je tam rozdiel, prečo znie Ňina či Nina tvrdo lepšie a akceptovateľnejšie, ako Ďeva či Deva?
Ak chceš byť za matku, ktorá nezruinuje život svojich detí, pozeraj najmä hebrejské a české mená, lebo to sú tie tzv. pekné, krásne, tradičné, slovenské mená.
Môj syn má v škôlke aj deti inej národnosti, ale absolútne neriesi, kto ako sa volá a prečo má také či onaké meno. Podľa mňa ani netuší, čo to je "netradičné" meno, pre neho je to proste len meno, označenie človeka. Pravda, je vychovaný.
Ja napr. keď počujem meno Aurora, tak si spomeniem na Disneyho adaptáciu Ruženky, a nie na nejaký krížnik preboha 🤦 A čo také hrozne je, ak je niekto Deva a keď sa predstaví, spomenieme si na slovo deva (ako dievča)? Veď veľa krásnych mien sa odvodzuje od konkrétnych slov. A potom čo akože? Zrúti sa svet, bože, lebo bolťák v apke uvidí moje meno a bude sa chechotať, nebodaj sa vypytovať, juj aká trauma.
@oblecenie99 hrozné na tom, že si niekto spomenie na dievčinu, nie je vôbec nič. Ja som skôr narážala na to, či je možné ho na SVK zapísať na matrike. Meno ako meno, či už tradičné alebo nie, rodičia nech ho dajú podľa seba a nie názorov okolia.
@oblecenie99
zahraničné priezvisko plus slovenské meno nemusí byť najlepší nápad, ale záleží aj pôvod toho zahraničného priezviska, čiže nestačí mať len zahraničné priezvisko a hodiť tam akékoľvek cudzie meno 🙂 ak ti záleží na tom, aby to spolu pasovalo...čiže - Alessia (tuším talianske meno? ale žijeme v UK a poznám aj v kombinácií s anglickým priezviskom ...Aurora je asi najuniverzálnejšie...bez dĺžňa, samorejme...no a Deva, ako čokoládka...mi znie len oslovenie "dievčina" ani nie ako meno, ale teda spája sa mi to najviac možno tak s Rumunskom ? neviem :D 🙂...
@anonym_autor mne sa z tvojho výberu veľmi páči Alessia. Kľudne by som dala. Aj môj syn má zahraničnú verziu "nášho" mena, máme tiež zahraničné priezvisko, takže sa k nemu aj hodí a nikto ho nerieši
Môj syn má spolužiačku na ZŠ Allesiu, volajú ju Aleska a je to Rómka. S inými som sa nestretla, ale Deva 😳 to snáď nie. Opýtaj sa partnera a rodiny čo na to povedia.
Nedala.. Fakt sa jej bude lahsie dychat ked jej polichotia ze ma pekne meno, akokeby jej povedali ze ty si jedna obycajna devka a mas to aj v mene.. Ja fakt nechapem, ved ako mama jej chces dobre, ci? Ci chces aby sa jej vysmievali, robili posmesky atd..? Ale ked uz tak asi jedine Aurora to by mohlo byt prijatelne aj tu na SK.
@anonym_4ea8c8 pre mna sa Aurora bude navzdy spájať s VOSR. Výstrel z Aurory 🤷♀️
@anonym_ef3ae4 a vadí to tebe lebo sa tebe nepaci alebo ti vadí kvoli ľuďom?
@anonym_43b3c6 vadí mi keď sa ľudia pousmeju alebo pozastavia pri mojom mene. Nie je to príjemné a nech mi nikto netvrdí opak.
@anonym_43b3c6 vadí mi keď sa ľudia pousmeju alebo pozastavia pri mojom mene. Nie je to príjemné a nech mi nikto netvrdí opak.
@anonym_ef3ae4 ved a o tom presne píšem. Je ti to neprijemme co je pochopiteľné. Ale za to nemôžu tvoji rodicia ale ludia
Devu by som nedala, Alessia a Aurora su v pohode. Moja dcera ma tiez zahranicne meno : Tiffany . Je rada ,ze ma také meno.
Vôbec ta ale nemusí trápiť reakcia ostatných. 😉
@anonym_1b0670 prečo by Devu mali nazývať Defka preboha? Keď sa meno Deva vysloví tvrdo, ako DEVA, nie ĎEVA, znie to meno fajn. A čokoládu deva malé deti už ani nepoznajú, takže jedine asociácie s čokoládou budú mať uškierajúce sa "mamičky" .
@anonym_cc7323 nemusia Devka, môžu aj Devinka. Čo už všetci konšpirujete?
@anonym_cca8df vsetky variacie, ktore si spomenula, su strasne. Preto nie.
No tak baby, ďakujem vám teda za rady... Trošku ma mrzí to negatívne vnímanie mena Deva, pretože sa mi úprimne z tejto trojice páčilo najviac, ale nevadí 😄
A ináč zarazila ma aj "kreativita" niektorých žien, pretože spraviť z DEVY ĎEFKU, by ma fakt nenapadlo
@anonym_cca8df presne tak, v prípade, že by sa dcérka volala Deva, meno by sa vyslovovalo tvrdo... len to asi podaktorí nepochopili...
@janinah momentálne sa s priateľom o bábätko ešte len snažíme
@anonym_autor prvé dve mená v pohode ale Deva? skus si nahlas vysloviť zdrobnelinu Devy čiže Devka no a spodobovanim je to defka
No tak baby, ďakujem vám teda za rady... Trošku ma mrzí to negatívne vnímanie mena Deva, pretože sa mi úprimne z tejto trojice páčilo najviac, ale nevadí 😄
A ináč zarazila ma aj "kreativita" niektorých žien, pretože spraviť z DEVY ĎEFKU, by ma fakt nenapadlo
@anonym_cca8df presne tak, v prípade, že by sa dcérka volala Deva, meno by sa vyslovovalo tvrdo... len to asi podaktorí nepochopili...
@janinah momentálne sa s priateľom o bábätko ešte len snažíme
@anonym_autor my sme mali v triede Michaelu a volali ju "Michala pichala", mali sme chlapca s priezviskom Ščevlík a hovorili mu červotoč. Takže ver, že deti sú extrémne tvorivé v tomto smere.
Inak ja som mala cez 10 rokov vybrané mená pre deti a keď to prišlo, tak som si nevedela predstaviť, že sa dcéra tak bude volať a vybrali sme s mužom úplne iné meno. Neviem či to bolo aj vplyvom hormónov, ale koniec koncov sme vybrali výborne. Už si nevieme predstaviť, že by mala dcéra iné meno
@anonym_autor aj medzi zahranicnymi su take ktore sa u nas udomacnili,alebo ich clovek pocul vo filmoch,v spravach, na nete. Medzi taketo zial nepatri Deva. Nic nemam proti zahranicnym menam ale tiez by to malo mat nejaku mieru,aby bolo jasne ze nejde o meno domaceho milacika ani nazov spotrebica.
@anonym_autor prihliadala by som na to, aby sa to meno dobre vyslovovalo, písalo a zbytočne nekomolilo.
Deva je značka cukroviniek, takže to by som rovno vylúčila (rovnako by sa mohla volať Fanta alebo Karička), Alessia a Aurora sa mne osobne celkom páčia a viac asi Aurora, ale trošku ma odrádzajú tie dve r pre prípad, že by dieťa ráčkovalo.
Nejakým blbým komentárom sa asi nevyhneš, ale dnes už to nie je také horúce ako pred pár rokmi, keď prišli do módy Vanessy, Jessicy, Sophie ...
@sissy27 no niesú to len mená ale i priezviska.Ale nieje podstatné ako sa voláš ale akú reklamu svojmu menu spravíš.Potom môžeš mať meno i Sandokan ale keď si ťa ľudia zásobujú s dobrými vlastnosťami tak nikoho nenápadne ti robiť zle skrz mena.
Mala som spolužiačku s nemeckým priezviskom. Rodičia jej dali meno Ingeborg. Pasovalo to, kým sa nevydala za Kapustu. A ž vyše 50 rokov je Ingeborg Kapustová. Ona sa vôbec nehnevá, berie to ako recesiu života.
Deva nie je meno. Za hlbokého socíku po vojne začiatkom 50 -ych rokov v Trebišove postavili čokoládovňu. Vtedy ako reklamy dominovali dievčatá v krojoch a to nielen na reklame. Dokonca aj na bankovkách. Mascotom trebišovskej čokoládovne sa stalo dievčatko v kroji a bodkovanej šatke, ktorú nazvali Deva. A takýto názov nakoniec dostala aj továreň - DEVA. Tie malé čokoládky ešte aj dostať, ale v DEVE sa už nevyrábajú, lebo zanikla. Vyrába sa inde, ale meno jej zostalo aj dievčatko na obale.
Mala som spolužiačku s nemeckým priezviskom. Rodičia jej dali meno Ingeborg. Pasovalo to, kým sa nevydala za Kapustu. A ž vyše 50 rokov je Ingeborg Kapustová. Ona sa vôbec nehnevá, berie to ako recesiu života.
Mne osobne sa páčia aj mená ako Ester a podobné .Alw predsa sme slovania tak by sme mali preferovať naše mená.Ale tp je môj názor.Môžem sa mýliť.
@evkatk To ma privádza k myšlienke, že v dnešnej dobe ľudia frflú, že meno by malo v prvom rade pasovať s priezviskom (napríklad nemecké priezvisko = nemecké meno). Potom zase frflú, že meno by malo byť zároveň aj medzinárodné, lebo čo ak dieťa vycestuje, zoberie si cudzinca a jeho meno bude vyzerať smiešne (to isté aj v prípade, že dieťa má zahraničné meno a vezme si Slováka). Z toho nám vychádza len pár mien, ktoré majú rovnaký tvar aj v zahraničí – a tie sú, zhodou okolností, práve tie populárne mená, na ktoré ľudia znova frflú, že sú už „ohrané“ 😂. Keď teda dáte „neohraté“ meno, ľudia zase frflú, že je nezvyčajné, príliš výstredné, a čo ak dieťa nebude chcieť byť stredobodom pozornosti… a tak ďalej. Ľudia majú vždy čo povedať.
@ludovit11 verim, ze pod oznacenim nase mena mate na mysli mena ako Miroslava, Slavomira, Lubomir atd?
Treba čítať s P O R O Z U M E N Í M. Písal som našr slovanské mená.Zoberte si kalendár cca spred dvadsiatich rokov je tam len pár cudzích západných neslovanských mien a dnes? Ale ako hovorím äno páčia sa mi aj cuddzokrajné mená akp Ester napríklad.
Ale povedzme si rovno aké meno by som nechcel či nechcela ja? Tak źe určite také meno by sme svojmu dieťaťu nedali.Čo vi na to?
Treba čítať s P O R O Z U M E N Í M. Písal som našr slovanské mená.Zoberte si kalendár cca spred dvadsiatich rokov je tam len pár cudzích západných neslovanských mien a dnes? Ale ako hovorím äno páčia sa mi aj cuddzokrajné mená akp Ester napríklad.
@ludovit11 ja citam s porozumenim, nase Slovanske mena su tie kt spominam a mnoho dalsich. Nie tie kt sa u nas pouzivaju pislednych povedzme 100 rokov a zdomacbeli a tak ich berieme za nase. Nie su ani slovanské ani slovenske.
@ludovit11 ja citam s porozumenim, nase Slovanske mena su tie kt spominam a mnoho dalsich. Nie tie kt sa u nas pouzivaju pislednych povedzme 100 rokov a zdomacbeli a tak ich berieme za nase. Nie su ani slovanské ani slovenske.
Áno máte pravdu, a ja s vami súhlasím.Ale tvrdím že dievča ktoré raz vyrastir musí byť stotožnene so svojím menom.Lebo aby ako rodičia sme spôsibili dieťaťu traumu z mena asi nestojí za to .A to len preto aby sme uchlácholili svoje ego.Svoju sebeckosť svoje ja.
Áno máte pravdu, a ja s vami súhlasím.Ale tvrdím že dievča ktoré raz vyrastir musí byť stotožnene so svojím menom.Lebo aby ako rodičia sme spôsibili dieťaťu traumu z mena asi nestojí za to .A to len preto aby sme uchlácholili svoje ego.Svoju sebeckosť svoje ja.
@ludovit11 v tomto mate pravdu
@ludovit11 toto sú tie tvoje slovanské mená. Naozaj veríš, že sa za ne dnešné deti hanbia menej než za tie zahraničné?

@anonym_autor ja by som zvolila Auroru aj keby ze mam slovenske priezvisko. Mne sa to meno strasne paci.