icon

Zdrobneniny mien

10. sep 2023

1 Z coho prameni pouzivanie zdrobnelin na Slovensku?
2 Citite sa zle, ak vas oslovia nezdrobnelenym menom?
3 V ktorom state sa este pouzivaju zdrobneliny?
4 V ktorych statoch slavia meniny?

Strana
z2
ivka225
10. sep 2023

3. Pomerne casto, aj ked nejde o zdrobneniny niekedy, ale skôr o hovorové formy mená – napríklad v španielčine Francisco sa často oslovuje Paco, Enrique ako Quique a podobne. To je aj u nás: Alexander – Šaňo.

4. Meniny sa oslavujú málokde, väčšinou mám v zahraničí problém vysvetliť, o čo vlastne ide. Často mi to pripadá iba ako naše hľadanie zámienky na ďalšiu oslavu.

pribinak
10. sep 2023

Na Slovensku? Zdrobneniny sa používajú všade na svete, napr Jennifer - Jenny, Anastázia - Nasta, Catherine - Kate, Vladimír - Vova, Christian - Chris, …..

Všade na svete sa používajú zdrobneniny.

Nie, nevadí mi keď mi povedia zdrobneninoi, hovoria mi tak moji najbližší a moji priatelia.

Kde sa slavia meniny? Napr v Čechách

autor
10. sep 2023

@pribinak Vsade sa urcite zdrobneliny nepouzivaju. Pytam sa na odlovenie celym menom a nie zdrobnelinou.

siska53
10. sep 2023

2. Nie, 3. Aj Francuzi maju nieco ako zdrobneniny mien.. napriklad..

kataina
10. sep 2023

ja som Katarina, volaju ma Katka. Ked ma niekto osloví Katarína, zda sa mi to velmi pekné, volala ma tak iba moja mama, cize uplne najkrajsie oslovenie je to pre mna

kataina
10. sep 2023

a zdrobneniny sa mi nepáčia. Načo daju meno dieťaťu napr Adriana a potom ju volaju Aďa, Aďka. Ked niekoho volaju Mima, tak ani neviem ako sa vola

pribinak
10. sep 2023

@kataina mima? No Zuzana to asi nebude. Predpokladala by som že Miriam či Miroslava

kataina
10. sep 2023

@pribinak ved prave to, že iba predpokladam...

pribinak
10. sep 2023

@kataina predpoklad, logicky predpoklad je dosť, ale môžem sa na to pozerať ak tak, že nemám problém, vyrobím si problém

aniele
10. sep 2023

U nás majú zdrobneniny (deminutíva) aj zjemňujúcu funkciu. Nejde vždy len o skrátenie, ale aj vyjadrenie vzťahu. Anna - Anička, Anuška, Aninka. Ovšem, nie každá skrátenina vyjadruje plusové hodnoty. Keď povieme Anča... Zdrobnenina nemusí byť skráteninou, napr. Zuzana - Zuzanka - Zuza. Je tam emocionálny rozdiel.
Mám rada, keď ma volajú celým menom, čo u nás pri ňom nie je až také bežné. Som Daniela, roky ma volali, aj v najbližšej rodine, Dana (vrrr!), občas Danka, skoro nikdy Danielka. A v zahraničí ešte dajú dôraz na druhú slabiku... to sa mi páči. Aj český vokatív (Danielo).

zuzuliennka1
10. sep 2023

napr. meno Catherine, zdrobneniny: - Kate - Kat - Cathy - Kitty
vsade sa pouzivaju zdrobneniny mien, familiarne pomenovania, to nie je vysada slovenciny

kataina
10. sep 2023

@pribinak nevyrabam si problem. Vyjadrujem sa k veci. Nie je to vynimočne, že podla prezyvky v skutočnosti nevieš ako sa kto vola. Leo = Leo?, Leonard?, Leopold?

autor
10. sep 2023

@zuzuliennka1 Uviedla si jeden priklad jedneho mena. Ja tieto zdrobneliny poznam len v strefoeuropskom priestore. V zmysle zdrobnit kazducke meno. Inde su to len vynimky.

zuzuliennka1
10. sep 2023

och tak si najdi dalsie mena, zdrobneniny/skratenie mena/familiarne pomenovanie (nazvi si to ako chces) je vsade, to nie je len na slovensku.
a aj ty poznas zahranicne mena, v nejakom tvare, a ani nevies, ze poznas len zdrobneninu/skratene meno.

zuzuliennka1
10. sep 2023

len mala ukazka: 😁 a takych mien je aj v dalsich jazykoch kvantum

pribinak
10. sep 2023

@kataina ak to nutne potrebujem vedieť, máš ústa, opýtam sa

kataina
10. sep 2023

@pribinak
nerozumieš?
je tu debata, či sa mi pačia zdrobneniny alebo oficialne meno. Vyjadrujem sa k téme. Nemám problém sa opýtať, ako sa kto vola. Iba vysvettlujem, že prečo sa mi zdrobneniny nepáčia. Nemusiš ma poučať.
Ty sa tiež vyjadruj k téme a nie k mojim komentom.

pribinak
10. sep 2023

@kataina si nejaká nervózna? Si prečítaj môj úvodný príspevok tam máš úplne jasnú odpoved

autor
10. sep 2023

@pribinak Uz sa opakujes s tou nervozitou. Pises to skoro vsade kde prispejes.

pribinak
10. sep 2023

Tak mam ten dojem

livi123456
10. sep 2023

Ja ich nemusim a tym padom sa ani necitim zle ak ma tak niekto neoslovi. Skor mi to pride divne ked ma niekto oslovi v mojom veku zdrobnelinou. Obidve svoje deti aj ked su maličké volam tak ako su krstene. Ale samozrejme ani nezatracujem nikoho kto ich pouziva, kazdy ako sa mu paci

thoughtfulweirdo
10. sep 2023

1. Ide o jeden zo spôsobov vyjadrenia citu, náklonnosti.
2. Nie, nemám preferenciu. Páči sa mi moje celé meno, ale aj všetky zdrobneniny, ktoré som kedy počula.
3. Okrem vyššie spomenutých, v nemčine vyjadrujú cit pridaním koncovky "chen" za meno, napr Till -> Tillchen. Ak si ešte správne pamätám, v japončine je to podobne.
4. Google mi prezradil, že okrem nás a Česka majú menný kalendár ešte v Maďarsku.

autor
10. sep 2023

@thoughtfulweirdo chen sa pridava k muzskym alebo zenskym menam?

thoughtfulweirdo
10. sep 2023

K obom a dokonca aj k neživotným veciam, napríklad keď chceš povedať domček, Haus bude Häuschen 🙂 pre istotu som to teraz čekla s googlom, či si to zo školských čias dobre pamätám a existuje ešte koncovka "lein" s rovnakým významom a hovorová "le".

autor
10. sep 2023

@thoughtfulweirdo Ano, ale toto sa nepouziva pri luddkych menach.

thoughtfulweirdo
10. sep 2023

Podľa mojej učebnice nemčiny zo strednej používa 😀

thoughtfulweirdo
10. sep 2023

Anonym, si mi nasadila chrobáka do hlavy 😀 nie je to žiaden odborný zdroj, Google so mnou ale súhlasí, že "chen" je okrem iného aj koncovka zdrobneniny mena

zuzuliennka1
10. sep 2023

@thoughtfulweirdo zdrobnenina napr. mena Katarina, po nemecky, je Käthe 🙂 tam sice nie je -chen ale existuje 🙂 anglicky Kate.
a stavim hocico ze keby autorka v nemeckom texte, ktoremu by uplne nerozumela, videla toto slovo, nenapadlo by jej ze je to zdrobnenina mena. Aj ja som ho videla malokedy. Jazyky maju normalne a bezne aj skratene verzie mien

autor
10. sep 2023

@anjelicek26 - pouzivate v Nemecku zdrobneliny nemeckych mien?

autor
10. sep 2023

@zuzuliennka1 Prestan sa povysovat. Vrati sa ti to.

Strana
z2