icon

Zmena krstného mena

21. sep 2023

Ahojte ste takto šťastnejšie? Chcem začať nový život po traumatickom detstve a puberte. Moje meno mi všetko pripomína chcem byť novým človekom
Zmenili ste si meno alebo poznáte niekoho takého?

anjelicek26
21. sep 2023

Ano poznam, je spokojna... meno si nechala ako druhe, priradila ale nove a dala ho na prve miesto... musim ale uznat, ze bolo dost blbe "Cecilia" a dost si odtrpela v skole...

monillia
21. sep 2023

Poznám človeka čo si zmenil priezvisko( nie sobášom) Či mu to zmenilo život, pomohlo začať nový život neviem.Ja to vnímam ako jeho rozmar vzhľadom na ten dôvod

pribinak
21. sep 2023

Moja známa zmenila krstné meno. Bolo fakt hrozne, ľudia mali k nemu trapnu asociáciu. Zmenila si meno, je spokojná a veľmi jej to pomohlo v interakcii s inými ľudmi

svetlonos
21. sep 2023

@pribinak
Nevolala sa nahodou Blanka? To je tiez taka pomsta rodicov, davat take mena. My sme jednu mali v skole a inaksie ako Blanka pretrhnuta ju decka ani nevolali.

pribinak
21. sep 2023

@svetlonos áno. Už som to tu viackrát písala. Zmenila Blanka na Bianka

autor
21. sep 2023

@anjelicek26 samo o sebe je to pekne meno ale nie na Slovensku. Napríklad v seriáli to bolo skratka Ce-Ce a čítalo sa to Sisi :=) ale kdeže Slováci musia komolit mena a dávať nepekne prívlastky

mikadooo
21. sep 2023

Áno. Nie som to ja osobne. Pre ňu to bol symbolicky nový začiatok. Tiež šikana a také veci (nesúvisiace s menom), traumy z detstva. Už ju ináč ako novým menom neoslovujeme, staré je pre ňu jednoducho bolestivé.

autor
21. sep 2023

@monillia celkovo.. Aj meno aj priezvisko mi pripomína veľké bolesti z Detstva. Som rozvedena ale nechala som si priezvisko po ex manželovi.. Neviem ci sa dá zmeniť aj rodné priezvisko aj keď ho nepoužívam. Len pre to keď sa ma niekto opýta ako som sa volala aby som pri každom vyslovení nemusela spomínať na to co sa v detstve dialo. Čo sa krstného mena týka mam ho po mame niekomu sa aj hodí ale ja som si s ním žiaľ zažila veľa negatív a hanby

maryetta
21. sep 2023

Moja spoluziacka si zmenila. Ale ona odisla do zahranicia a tam jej meno komolili tak si ho zmenila uz par rokov.
Mne ale stale k nej pasuje to “stare” meno. Asi proste ten zvyk.

svetlonos
21. sep 2023

Pokojne si ho zmen v tvojom pripade. Nebude ti pripominat tvoju minulost. Idealne by bolo zmenit aj prostredie. Ja mam suce normalne beune meno, nadsena z neho nie som. Uvazovala som nad zmenou, no narozdiel od teba by to bol len rozmar. I ked nie som s nim uz dlhe roky stotoznena 😕 Mam par dobrych priatelov a neviem si predstavit vysvetlovat, ze sa od teraz volam napriklad Sofia. Pokial by som vsak mala dovod ako ty, nevahala by som vobec.
Bude to ako novy zaciatok pre teba, novy zivot. Problemy minulosti s pomocou psychologa mozes riesit a meno bude ako velmi pronosny bonus 🙂
Prajem ti pokojny, harmonicky a radostny život.

zuzubb007
21. sep 2023

Nemyslim si, ze zmenenim mena a priezviska sa nieco zmeni v tvojom zivote a zabudnes na stare rany podla mna absolutne nie je to nastavenie v hlave, cize ak si das nove meno napr. KATKA nezacne novy zivot a stare veci sa ti nevymazu z hlavy, podla mna si treba psychiku skor riesit

katuskamala1
21. sep 2023

Ano poznam chalana, volal sa Jožo a zmenil si na Alica a je stastna a spokojna 🙂 Teraz uplne vazne,bez vysmechu.

juliet86
21. sep 2023

jasne zmen si. a odporucam aj psychoterapiu na spracovanie traum z detstva

tianna
21. sep 2023

@katuskamala1 ja tiež poznám jedného chalana ktorý je už roky žena, no poviem ti pravdu mám veľký problém byť v jeho/jej spoločnosti.. 🥴 som rada že už spolu nespolupracujeme, lebo nejak som nikdy nevedela ako sa k tomu človeku správať 🥴

januska12323
21. sep 2023

Traumy ti to nevyrieši ale môže byť prvý krok.

maranco
21. sep 2023

Zmena mena cez web https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/... je lacnejšia, vtedy zaplatíš 50€ ak pôjdeš osobne tak 100€.
Na elektronické podpísanie žiadosti potrebuješ OP vydaný po 21.7.2021, ak máš starší bezplatne vymenia.

pribinak
21. sep 2023

Ak máš traumy, tak zmena mena ti môže pomôcť, ale určite nevyrieši všetko. Odporúčam nájsť si psychoterapeutku, aby si s ňou poriesila gro problému

alzbeta311
21. sep 2023

Mame v rodine chalana , ktorý si zmenil meno aj priezvisko

katuskacicuska
21. sep 2023

Ja som o tom tiež rozmýšľala, mám veľký odpor k svojmu menu, teraz čakáme dieťatko a cela rodina aj muž by si veľmi priali aby som dala po sebe meno - Katka … no tak to určite, ja svoje meno nenavidim, tiež mi pripomína detstvo keď sa otec ku mne nie veľmi pekne choval a dosť mám bloky v sebe s ktorými trpím, viem že zmena mena by u mňa nevyriešila nejak nič čo má s tým spoločné , ale proste viem že to meno neznášam aj kvoli tomu že mi ho dal on a keby bolo take jednoduché sa zrazu len premenovať tak to urobím 💁‍♀️

autor
21. sep 2023

@katuskacicuska podľa mňa toto je dosť dobrý dôvod prečo to urobiť. Ja som so svojím menom od detstva nebola stotožnená. Iným ženám sa hodí no mne nie. Niekto povie že je to len meno ale ľudia vedia vymyslieť hnusne a urážlivé skratky a ani si neuvedomujú že to človeku ostáva v hlave veľmi dlho.

maisynka
22. sep 2023

a o ake meno sa jedna?