Ako rodičia vnímajú striedavú starostlivosť?
Tento príspevok pisem len striedavkacom, teda rodicom so striedavou starostlivostou a chcel by som fakt poprosiť ostatnych aby tuto temu radsej ignorovali alebo sa aspon zbytocne nezapajali do diskusie, vsak inych tem kde mozu pomoct a byt uzitocni je tu vela.
O co teda ide. Chcel by som zistit ako to mate vy u vas. Ako vnimate a precitujete tie odchody deti k druhemu rodicovi? Citite stratu, zial, neprijemne pocity alebo skor prilezitost si po narocnom tyzdni ked bolo vsetko len na vas, konecne trochu aj oddychnut a mat cas na seba? Ste so striedanim spokojni, zvykli ste si na to a uz to vnimate pozitivne alebo naopak keby to zaviselo len od vas a pozerali by ste sa na to len z vasej strany (bez ohladu na potreby deti a druheho rodica), co teda nerobite, ale ak by, tak by ste boli radsej ak by deti boli len u vas?
@barka1 vy musíte mať teda super vzťah. Ze tomu druhému nevadí, že sa zbalim a odídem preč. Ano, deti sú na prvom mieste, ale toto je chore. Ale keď to mate takto obaja, tam v podstate si vyplníte čas, keď sa nevenujete deťom. Takí lepsi kamoši s výhodami. Ešte napíš, že ani nebyvate spolu.
@anonym_f3f2e1 samozrejme, že nebývame. Zatial to nie je možné. On má malý domeček a v nom 3 puberťákov. Je na nich sám.
Ty musíš byť buď velmi mladá alebo máš velmi úzké obmedzene vnímanie sveta a vztahov. Tie maju predsa vela podob. A ak moj vztah nepasuje do nejakej tvojej škatulky, tak to nie je moj problém. Ano, sme skveli kamoši, milenci a partneri. Len nebývame spolu. Hodnota našho vztahu pre nás oboch je niekde úplne inde.
Bola som raz na takom rande, kde sa pan chcel do roka zostahovat, aj s detmi. Ze nechce vztah pre zábavu. A ja vlastne taky vztah chcem. Chcem sa bavit a užívat si život.
@delufo ahoj
striedavku po týždni máme s bývalým štvrtý rok,deti - syn 12, dcérka 9 si zvykli, začiatky boli samozrejme všelijaké,no snažila som sa im vytvoriť nový pekný domov aj ja keďže dom patrí iba ex,a našťastie, áno to musím napísať, že NAŠŤASTIE máme s ich tatom veľmi dobrý vzťah,priam kamarátsky, bývame neďaleko od seba, vieme sa dohodnúť na všetkom,deti chodia k tomu druhému rodičovi kedykoľvek počas toho týždňa keď sú u jedného, výnimočne aj prespať cez víkend,ale to skôr syn odo mňa k otcovi a máme potom s dcérkou "babský večer" 😊 chvalabohu sa môj ex vie postarať o všetko čo sa detí týka, občas mu treba pripomenúť niečo,ale tak chlap 😁 veľa sa aj naučil ako sme sa rozišli,to ho chválim, zatiaľ on partnerku nemá,ja áno,dva roky,deti si zvykli aj naňho a aby som teda zodpovedala aj otázku toho chýbania detí,tak keď som ešte bola sama, hrôza,ako píšeš - prázdno,ticho, smútok,plakala som vždy až keď odišli, nechcela som ich tiež rozosmútiť,teraz je to trochu lepšie,beriem to tak, že ich tato ich ľúbi takisto ako ja, potrebuje ich a oni jeho rovnako ako mňa,je skvelý otec a nedokázala by som ho akoby "obrať" o ten čas s deťmi,v podstate od začiatku nesúhlasil s tým,aby boli len u mňa a u neho len víkendy,tak som pristúpila na striedavku. Neznášam názory aj z môjho okolia, že deti majú byť len pri mame, (samozrejme pokiaľ ich otec netýra alebo im inak neubližuje), a koniec koncov,ja si napríklad plánujem rôzne aktivity na ten týždeň keď sú u tatina - kávičky s kamoškami, kozmetiku, kaderníčku, rekreačne šport,a určite aj oddych, pretože sa dosť v práci namakám a keď sú deti u mňa, málokedy sa mi podarí oddychovať.
Tak ti prajem,aby si si našiel niečo, čo ti zmysluplne vyplní čas keď nie si s deťmi,aby si tie pocity časom nevnímal negatívne, veľa síl a vedz, že v tom nie si sám,aj na mojom ex vidím vždy keď si beriem deti, že je taký posmutnelý,ale zvláda to super 😉
PS: Oveľa lepšie pre deti je, keď majú dva pokojné, útulné domovy so spokojnými rodičmi,ako jeden plný hádok,stresu a nervóznych rodičov, ktorí si ani na meno nevedia prísť.
@anonym_f3f2e1 samozrejme, že nebývame. Zatial to nie je možné. On má malý domeček a v nom 3 puberťákov. Je na nich sám.
Ty musíš byť buď velmi mladá alebo máš velmi úzké obmedzene vnímanie sveta a vztahov. Tie maju predsa vela podob. A ak moj vztah nepasuje do nejakej tvojej škatulky, tak to nie je moj problém. Ano, sme skveli kamoši, milenci a partneri. Len nebývame spolu. Hodnota našho vztahu pre nás oboch je niekde úplne inde.
Bola som raz na takom rande, kde sa pan chcel do roka zostahovat, aj s detmi. Ze nechce vztah pre zábavu. A ja vlastne taky vztah chcem. Chcem sa bavit a užívat si život.
@barka1 vsak ako som napisala, kamoši s výhodami. A nie, nemám žiadne obmedzené videnie vzťahov, ale to, ze sa s niekym vidím 1x do týždňa ja "vztahom" teda rozhodne nenazyvam. Toto chápem ešte u nejakej 50+? (Teraz sa tu vsetky do mňa pustia 😁), ktorá naozaj potrebuje iba zábavu a de facto vyplnenie času. Ale nie u mladej ženy.
@barka1 vsak ako som napisala, kamoši s výhodami. A nie, nemám žiadne obmedzené videnie vzťahov, ale to, ze sa s niekym vidím 1x do týždňa ja "vztahom" teda rozhodne nenazyvam. Toto chápem ešte u nejakej 50+? (Teraz sa tu vsetky do mňa pustia 😁), ktorá naozaj potrebuje iba zábavu a de facto vyplnenie času. Ale nie u mladej ženy.
@anonym_f3f2e1 no vidíš, ja mám 45. Už dávno nie som mladá. A mám vzťah, ktory mi vyhovuje. Alebo si myslíš, že varianta, ked pride do rodiny bývat k trom pubertalnym detom cudzia žena, alebo dokonca spolu s nou jej dve deti, je lepší a viac "vztahom" len preto, ze su spolu dvaja castejsie? Ano, keby som mala neobmedzene financie, tak by som postavila obrovský dom, v ktorom by sme mali všetci dost priestoru a žili by sme šťastne až do smrti. Bohuzial, musím hrat s kartami, ake mám.
Mala som manželstvo, kde som bola s chlapom každý den. A vztahom ani partnerstvom som to roky nemohla nazývat. Boli sme si cudzi, vzdialeni. To, ze s terajsim nebývam (pretoze to okolnosti nedovolují, nie preto, ze by sme nechceli), neznamená, že nás vztah je menej kvalitny. A ty si to nazyvaj, ako chceš. Ty moj život nežiješ. Takže nejake odsudzovanie a hodnotenie nie je vobec na mieste.
A tato diskusia má byť o skusenostiach s funkcnou striedavkou. Ktoru ja mám.
@zuzubb007 je len veľmi malo chlapov, ktorí sa o dieta dokážu naozaj plnohodnotne postarat. Najmä o to malé. Uz chcem vidiet ako sá s ním všetko učí a priprapravuje. Možno 1 z 1000? A zase si nemusíme klamat, striedavka je pre chlapa atraktívna najmä kvôli tomu ze nemusí platiť vyzivne (ano, kamoš to presne takto ma, inak sa o deti (väčšie uz) absolútne nezaujíma keď sú u neho. Objedná pizzu a potom ich vyženie ku kamarátom na prespavacku a v nedeľu potom vyzdvihne a odovzdá matke, ze nech sa učia s nou). A pokiaľ sú tam ešte aj partneri tak hlavne to menšie dieta je z toho ale ze uplne zmagorene.
@barka1 toto je cista psychiatria, prepáč. Ak by toto mal robiť môj partner, nie som s nim. Ak by si mala ďalšie deti, o tie by sa kto staral, keďže ty si "prec"? Nehovoriac o tom, ze si v podstate stále s ex.
@anonym_f3f2e1 a teraz sa skuste vyjadrit k teme .....
@delufo Ja som sa obetovala a ostala vo vzťahu, ktorí nefunguje akp má kvôli deťom. Žijeme normálne, nehľadáme zámerne situácie na konflikty.,naučili sme sa tak žiť. Pretože ja by som to nikdy nezvládla a deťom neurobila, aby ras museli pendlovať a rozhodovať sa medzi mnou a mužom ak by k tomu prislo. Ešte pár máličko rokov kým budú plnoletý .A my sme si zvykli žiť takto .
@anonym_d7bf1e cize nechas deti vyrastat v domascnosti kde si rodicia navzajom naprikald neprejavuju naklonnost...kvoli detom ostat spolu je najvacsia hlupost aka existuje...deti su dostatocne mudre aby zistili ze medzi vami veci nie su v poriakdu myslis ze budu stastne?podla mna chyba
@anonym_d7bf1e cize nechas deti vyrastat v domascnosti kde si rodicia navzajom naprikald neprejavuju naklonnost...kvoli detom ostat spolu je najvacsia hlupost aka existuje...deti su dostatocne mudre aby zistili ze medzi vami veci nie su v poriakdu myslis ze budu stastne?podla mna chyba
@barborab1411 O par rokov im budu deti vykrikovat, ze preco sa nerozviedli😐
Toto je taka medvedia sluzba. Akoze "robime to kvoli detom", ale vlastne im tym ublizuju. A sebe tiez.
@delufo ahoj
striedavku po týždni máme s bývalým štvrtý rok,deti - syn 12, dcérka 9 si zvykli, začiatky boli samozrejme všelijaké,no snažila som sa im vytvoriť nový pekný domov aj ja keďže dom patrí iba ex,a našťastie, áno to musím napísať, že NAŠŤASTIE máme s ich tatom veľmi dobrý vzťah,priam kamarátsky, bývame neďaleko od seba, vieme sa dohodnúť na všetkom,deti chodia k tomu druhému rodičovi kedykoľvek počas toho týždňa keď sú u jedného, výnimočne aj prespať cez víkend,ale to skôr syn odo mňa k otcovi a máme potom s dcérkou "babský večer" 😊 chvalabohu sa môj ex vie postarať o všetko čo sa detí týka, občas mu treba pripomenúť niečo,ale tak chlap 😁 veľa sa aj naučil ako sme sa rozišli,to ho chválim, zatiaľ on partnerku nemá,ja áno,dva roky,deti si zvykli aj naňho a aby som teda zodpovedala aj otázku toho chýbania detí,tak keď som ešte bola sama, hrôza,ako píšeš - prázdno,ticho, smútok,plakala som vždy až keď odišli, nechcela som ich tiež rozosmútiť,teraz je to trochu lepšie,beriem to tak, že ich tato ich ľúbi takisto ako ja, potrebuje ich a oni jeho rovnako ako mňa,je skvelý otec a nedokázala by som ho akoby "obrať" o ten čas s deťmi,v podstate od začiatku nesúhlasil s tým,aby boli len u mňa a u neho len víkendy,tak som pristúpila na striedavku. Neznášam názory aj z môjho okolia, že deti majú byť len pri mame, (samozrejme pokiaľ ich otec netýra alebo im inak neubližuje), a koniec koncov,ja si napríklad plánujem rôzne aktivity na ten týždeň keď sú u tatina - kávičky s kamoškami, kozmetiku, kaderníčku, rekreačne šport,a určite aj oddych, pretože sa dosť v práci namakám a keď sú deti u mňa, málokedy sa mi podarí oddychovať.
Tak ti prajem,aby si si našiel niečo, čo ti zmysluplne vyplní čas keď nie si s deťmi,aby si tie pocity časom nevnímal negatívne, veľa síl a vedz, že v tom nie si sám,aj na mojom ex vidím vždy keď si beriem deti, že je taký posmutnelý,ale zvláda to super 😉
PS: Oveľa lepšie pre deti je, keď majú dva pokojné, útulné domovy so spokojnými rodičmi,ako jeden plný hádok,stresu a nervóznych rodičov, ktorí si ani na meno nevedia prísť.
@anonym_37b423 Ďakujem ti za tvoje priania a ze si sa tu zdôverila ako to u vas funguje. My to mame velmi podobne len moje deti su uz teraz trochu starsie (dcera uz takmer dospela, syn o par rokov menej). Ja partnerku nemam, moja ex ano. Ako rodicia vychadzame dobre, zatial sme sa vzdy vo vsetkom vedeli slusne dohodnut. Ziadne naprieky, naschvaly a pod. Aj byvanie sme si koli detom zariadili tak aby sme boli len na par metrov, aby mohli kedykolvek prist k tomu druhemu ked na to maju chut aj ked zrovna prespavaju u toho druheho. Tiez ja som sa zvykol s detmi ovela viac ucit a celkovo som zvyknuty zabezpecovat cely servis okolo ich skoly, krúžkov ci volneho casu. Casto som ich braval na prechadzky, plavanie a pod. Teraz ked podrastli je toho pomenej, vidim ze potrebuju byt so mnou stale menej a menej, co je samozrejme uplne vporiadku a tak to ma byt. O to viac si vsak uvedomujem ake je dolezite si s nimi tie chvile kym "vyletia z hniezda" co najviac este uzit. A ten cas leti fakt neskutocne rychlo. A ake pekne by teda bolo keby sme teda striedat nemuseli a mohli by tu byt u mna stale. Lenze, ja nemozem mysliet len na seba. Deti chcu a maju rady oboch rodicov. A maju na to plne pravo. Aj ich mama, aj napriek tomu ze na nich nema mozno tolko casu ako ja, tak aj ona ich ma velmi rada a tiez ma take pravo rovnako ako ja. Toto ale nevysvetlis niektorym antistriedavkam, co sa tu akosi omylom zapojili (aj napriek mojim uvodnym prosbam) a ktorym teda skusenost chyba avsak jednoznacny nazor uz samozrejme nie 😞
@barborab1411 Sme normálna rodina ktorá si prejavuje náklonnosť, smeje sa,pomáha si,chodí na výlety, dovolenky...to že sú veci ktoré nám na sebe vedia sme sa naučili akceptovať a v pohode žiť s tým. A nikdy za 25.rokov čo sme vo vzťahu nebol môj muž nejako kontaktný .Proste je taký..to nezmením..taká je aj jeho mama aj otec. U nás to nebolo zvykom ,niečo sa naučil, ale prejavovať lásku dokáže viac skutkami .
@delufo Ja som sa obetovala a ostala vo vzťahu, ktorí nefunguje akp má kvôli deťom. Žijeme normálne, nehľadáme zámerne situácie na konflikty.,naučili sme sa tak žiť. Pretože ja by som to nikdy nezvládla a deťom neurobila, aby ras museli pendlovať a rozhodovať sa medzi mnou a mužom ak by k tomu prislo. Ešte pár máličko rokov kým budú plnoletý .A my sme si zvykli žiť takto .
@anonym_d7bf1e nie som si isty ze toto je spravna cesta. Teda aby si ma spravne pochopila, ja nie som ten co odisiel a keby to vtedy zaviselo len odomna tak by som asi trpel dalej. Vtedy som si to totiz az tak silne neuvedomoval. Myslel som ze prisla len kriza a ta po case, mozno aj az ked deti vyrastu, tak proste odide a my si k sebe opäť najdeme cestu spať. Vsak sme boli dlhe roky velmi stastny par. Minimalne cez prvych 15 rokov. Pri detoch sa vsak vela veci meni a vela parov tuto zmenu nevie bohuzial ustáť. Stres, malo spanku, malo spolocnych harmonickych chvil a postupne pomaly pride odcudzenie. A ano, muzi to väčšinou spozoruju ovela neskor ako zeny. Bohuzial. Ja som az po velmi dlhom case po tom co odisla pochopil, ze ma vlastne opustila uz o hodný cas skor. Ze vlastne v case ked odisla, aj keby som sa neviem ako snazil veci zachranit, tak by to usilie uz aj tak nemalo ziaden zmysel.
Ale pointa je v tom ze teraz ked uz nie sme spolu tak nie je medzi nami to napatie. Nemyslim hadky, to sme mavali aj predtym len minimalne. Ale bolo citit to napatie, to nerozumenie si, tu disharmoniu. Toto deti vnímali velmi citlivo. A teraz to tam uz nie je a myslim ze su za to velmi vdacne. Vidia ze teraz fungujeme cisto ako rodicia a to nam ide dobre, nakoniec ako aj predtym. Nie sme vsak uz nefungujuci životní partneri a toto je podla mna aj pre deti podstatne.
@barborab1411 Sme normálna rodina ktorá si prejavuje náklonnosť, smeje sa,pomáha si,chodí na výlety, dovolenky...to že sú veci ktoré nám na sebe vedia sme sa naučili akceptovať a v pohode žiť s tým. A nikdy za 25.rokov čo sme vo vzťahu nebol môj muž nejako kontaktný .Proste je taký..to nezmením..taká je aj jeho mama aj otec. U nás to nebolo zvykom ,niečo sa naučil, ale prejavovať lásku dokáže viac skutkami .
@anonym_d7bf1e tvoj prvy prispevok mi vyznel trochu inak ako tento druhý. V každom prípade dolezite nie je to ci niekomu na tom druhom nieco vadi (to moze byt aj uplne vporiadku) ale ako s tym vie zit a ako sa to prejavuje navonok a teda ci to potom nerobi neustalu "neprijemnu atmosféru" v rodine. Toto potom deti vnimaju citlivo.
My nemáme oficiálne striedačku, ale dcéra je každý týždeň , dva tri dni u otca. Alebo aj keď to potrebujem, je tam viac. Funguje to aj opačne. Ja v dni keď je dcéra u otca robím viacej.
Ex mi ale písal že má rovnaké pocity ako ty (on je sám, ja mám partnera), ale je vďačný že som dodržala slovo a môže s ňou byť "kedykoľvek" a nielen každý druhý vikend
@anonym_d7bf1e V prvom prispevku si to podala uplne inak. A tvoj muz vie, ze vam vztah nefunguje, alebo si mu to este nepovedala? 😏
@anonym_d7bf1e takze co potom nefunguje?a co si z vasho vztahu odnesu deti ?
@anonym_d7bf1e takze co potom nefunguje?a co si z vasho vztahu odnesu deti ?
@barborab1411 Cakam na verziu c.3.
Mozno este aby som vas striedavkacov podporil k diskusii, tak sem napisem aj ako to mam ja. Striedame deti uz stvrty rok. Mame taku volnejsiu formu, oficialne tyzdenne ale je to velmi flexibilne. Mame dve deti, teraz uz v puberte a ak sa niektoremu z nich zrovna nechce presunut, tak sa kludne presunie dalsi den a pod. Tak isto, ak potrebujeme aj my rodicia niekam cestovat alebo podobne, tak si proste vymenime tyzdne alebo si ich predlzime a pod. Sviatky a prazdniny riesime tak aby boli vsetci spokojni, vieme sa bez problemov dohodnut. No, ale problem je ten, ze ja si na tie odchody aj tak neviem akosi zvyknut. Vzdy ma potom co odidu a nastane to uplne ticho chytia neprijemne, az depresivne stavy. Namiesto toho aby som si oddychol a naplno sa venoval sebe, citim akoby vsetko stratilo zmysel. Tak sa aspon snazim co najviac venovat praci aby som na to co najmenej myslel. Na zaciatku som bol presvedceny ze je to len docasny stav, ze casom to prejde. Ano, tym ze deti uz hodne podrastli tak je to urcite ine ako na zaciatku, ale aj tak. A ako to mate vy?
@delufo A čo tak prestať stagnovať a nájsť si novú ženu ? Veď môžeš mať aj novú rodinu. Nie si povinný doživotne byť verný svojej ex len za to, že s ňou máš deti 🤷.
@anonym_d7bf1e V prvom prispevku si to podala uplne inak. A tvoj muz vie, ze vam vztah nefunguje, alebo si mu to este nepovedala? 😏
@anonym_2d1dd6 Áno samozrejme.