icon

Ako rodičia vnímajú striedavú starostlivosť?

delufo
15. mar 2026

Tento príspevok pisem len striedavkacom, teda rodicom so striedavou starostlivostou a chcel by som fakt poprosiť ostatnych aby tuto temu radsej ignorovali alebo sa aspon zbytocne nezapajali do diskusie, vsak inych tem kde mozu pomoct a byt uzitocni je tu vela.
O co teda ide. Chcel by som zistit ako to mate vy u vas. Ako vnimate a precitujete tie odchody deti k druhemu rodicovi? Citite stratu, zial, neprijemne pocity alebo skor prilezitost si po narocnom tyzdni ked bolo vsetko len na vas, konecne trochu aj oddychnut a mat cas na seba? Ste so striedanim spokojni, zvykli ste si na to a uz to vnimate pozitivne alebo naopak keby to zaviselo len od vas a pozerali by ste sa na to len z vasej strany (bez ohladu na potreby deti a druheho rodica), co teda nerobite, ale ak by, tak by ste boli radsej ak by deti boli len u vas?

Strana
z3
delufo
autor
18. mar 2026
@anonym_8fa89c

@delufo bohuzial, myslela som si, ze lepsieho muza som uz najst nemohla a hold, po narodeni dietata otocil o 180stupnov- dieta nezbalis do tasky a nezijes si ako predtym, veta “lepsie nam bolo ked sme boli len dvaja” mi otvorila oci, pritom dieta bolo az vymodlene niekolko rokov nielen mnou ale aj nim..
Nevadi, pozbierala som sa a som hrda na to kde som teraz
Ale ani psychologovia velmi totot neodporucaju skus si to nacitat..
Ale svoje psych rozpolozenie ries, posunies sa dalej a naozaj to budes vnimat inak
Objednaj sa

@anonym_8fa89c az sa to tazko cita, niektori muzi by sa fakt nemali nikdy stat otcami. Blbe je ze vela zien presne podla takychto jedincov hádžu potom do jedneho vreca nas vsetkych. Tak ci tak je super ze si sa cez to dostala a mozes byt na to hrda. Ja ti to uprimne prajem.
To s tym co neodporucaju psychológovia neviem s urcitostou priradit ze k comu si to konkretne myslela. Je tam viac moznosti ako by sa to dalo pochopit a mozno si aj stojim na kabli.

anonym_8fa89c
19. mar 2026
@delufo

@anonym_8fa89c az sa to tazko cita, niektori muzi by sa fakt nemali nikdy stat otcami. Blbe je ze vela zien presne podla takychto jedincov hádžu potom do jedneho vreca nas vsetkych. Tak ci tak je super ze si sa cez to dostala a mozes byt na to hrda. Ja ti to uprimne prajem.
To s tym co neodporucaju psychológovia neviem s urcitostou priradit ze k comu si to konkretne myslela. Je tam viac moznosti ako by sa to dalo pochopit a mozno si aj stojim na kabli.

@delufo proste som si zle vybrala..
Ked sa uz moj svet netocil okolo toho toxickeho narcistu ale musela som riesit aj dieta a mal sa stat hlavou rodiny, niekym kto podrzi mna pri prvych tazkych chvilach s novorodencom no ved vsetci vieme tak zrazu nechcel..
Striedavku neodporucaju..
Psychologa si pories

delufo
autor
19. mar 2026
@anonym_8fa89c

@delufo proste som si zle vybrala..
Ked sa uz moj svet netocil okolo toho toxickeho narcistu ale musela som riesit aj dieta a mal sa stat hlavou rodiny, niekym kto podrzi mna pri prvych tazkych chvilach s novorodencom no ved vsetci vieme tak zrazu nechcel..
Striedavku neodporucaju..
Psychologa si pories

@anonym_8fa89c po tom co pises ja plne chapem preco u teba striedavka neprichadzala do uvahy ani omylom. Lenze ak chces pochopit aj ty mna musis sa od toho odosobnit a pozriet sa na to objektivne. Ludia to maju proste velmi rozne. Ja som napriklad prezil so svojou byvalou vyse 20 naozaj stastnych rokov za ktore som nam obom vdacny, deti sme chceli velmi a obaja len najprv sme si chceli vybudovat nejake dostojne zazemie, co to pocestovat a ked prislo na ne tak to proste nejaky ten cas trvalo (ano, ex mala uz v mladosti upozornenie od lekara ze to mozno bude u nej trochu tazsie ale aj tak sme to trochu podcenili). O to viac boli vytuzene ked sa predsalen zadarilo. Ale ked sa teda vratime k tej striedavke, stale si presvedcena ze u nas by bolo detom lepsie keby boli len u jedneho z nas? Deti same hovoria ze určite nie. Tym ze uz su vacsie tazko spochybnis ich vlastny nazor. A co sa tyka cisto nas rodicov? Obaja si uvedomujeme ze toto je v danej situacii pre nas jedine mozne (nesebecke) riesenie. No a k tym psychologom, ano, vo vacsine pripadov to nedoporucuju. Zdoraznujem tu vacsinu a nie vsak pausalne. Problem byva pri velmi malych detoch, pri nevyzretych rodicoch, pri vacsich vzdialenostiach, castokrat aj pri novych partneroch tychto rodicov, atd. U nas vsak ziaden z tychto problémov nie je. Deti mozu kedykolvek prist k jednemu ci druhemu podla vlastnych potrieb (byvame fakt blizko), kina divadla sport prechadzky atd neriesime podla toho u koho prave spia, vzdy sa vsetci jednoducho dohodneme. Este aj ich oslavy a stedry den travime spolu a mozno aj castokrat pokojnejsie a slusnejsie ako v beznych rodinach.

anonym_193d1f
28. mar 2026

@anonym_bc9b46 ja nemám striedavku a ani s ňou súhlasiť nikdy nebudem, dieťa bude u mňa a na návštevách sa dohodneme tak ako to bude vyhovovať všetkým. Ak bude mala chcieť byť s otcom, bude. Nikdy by som nebránila stretávaniu sa. Ale môj muž by takisto nechcel striedavu starostlivosť, súhlasí aby dieťa bolo somnou a s ním podľa potrieb všetkých. Psychológa vyhľadať nemusíš, je úplne normálne že keď miluješ svoje dieťa, tak cítiš prázdno v živote. Nie pre každého rodiča je dieťa zmysel života. Pracujem v detskej nemocnici a vidím na dennom poriadku ako rodičia fungujú a čo pre nich deti (ne)znamenajú. Takže psychológa by mal vyhľadať niekto, kto sa teší, že dieťa konečne vypadne k druhému rodičovi a on ma svätý pokoj.

Strana
z3