Ako zvládajú život matky samoživiteľky?
Ahojte. Rozhodla som sa anonymne využiť tento portál, pretože na psychológa nemám a potrebujem sa vyrozprávať. Som matka 2 ročného dievčatka. 3 mesiace po pôrode nás jej otec opustil. Tie okolnosti rozoberať nechcem, bola to pre mňa finančná aj existenčná kríza, ktorá nás donútila presťahovať sa dočasne k mojim rodičom. Prvý rok od narodenia malej som vrazila dosť peňazí do psychológa, ktorý mi absolútne nepomohol. Objavili sa u mňa panické záchvaty, stavy úzkosti, nespavosť, samozrejme únava, ktorú pozná každá matka. Vyriešil to až psychiater, a teda užívam antidepresíva. Moja psychika sa chvalabohu ako tak stabilizovala, no stále beží v pozadí súd ohľadom určenia výživného, ktorému sa jej otec zatiaľ úspešne vyhýba. Dcéru som dala do jasiel a ja som išla pred dvomi mesiacmi do práce. Prácu mám fajn, zamestnávateľ mi vychádza v ústrety ak náhodou potrebujem zostať doma, alebo treba ísť k lekárovi, za čo som nesmierne vďačná. Platovo to nie je žiadna sláva, ale som rada, že zarobím aspoň niečo na začiatok. No ja som jednoducho unavená ako kôň. Z práce letím do jasiel, potom navariť na druhý deň (musím, lebo dcéra má rôzne intolerancie), niečo popratať, minimálne oprať a spratať z rána neporiadok, ktorý som nestihla pred odchodom upratať, poprípade ideme na chvíľu von na ihrisko a to je všetko na čo sa zmôžem, resp ja vlastne ani viac nestihnem. Večer padnem do postele zbitá ako pes. Vycitam si, že na nu nemám dostatok času, že jej matka jej nie je schopná dať viac. Úprimne závidím maminám, ktoré majú čas na to, aby si s deťmi vklude maľovali, hrali sa, robili rôzne aktivity, ktoré my jednoducho nestihame. Bojím sa, že ma za to bude jedného dňa viniť, že som sa jej dostatočne nevenovala. Keď vidím na sociálnych sieťach ako si druhé matky užívajú materstvo, ako celé svoje ja odovzdávajú dieťaťu, učia ho, hrajú sa s ním, varia spolu, majú čas byt trpezlivé, je mi do plaču. Som unavená fyzicky aj psychicky, oddýchnuť si nie je kedy. Rodičia sú už starší a už spravili dosť pre nás tým, že tu môžme zostať, žiadnu inu pomoc od nich nechcem. Možno že to ani nie je možné, aby to bolo v našej situácii inak, preto ma strašne zaujíma, ako fungujete vy, Maminy, ktoré ste s deťmi samé.
Ďakujem za každý jeden vyjadrený názor a skúsenosť
@anonym_b58ac1 presne tak, úplne chápem, furt unavená, furt s vyplazeným jazykom a moja je ešte autista. Som na odstrel.
@anonym_046086 fuha moj syn je tiez autista...ma uzkosti, nevie spat sam, boji sa novych ludi v skole je ziak so ŠVP. Kolko rokov ma dcera?
nie si z bratislavy? v centre krasnanko soboty 14 00 az 17 00 mozes nechat dietatko zadarmo. mozno ti to dobije baterky
podla mna to zvladas super. ked prebehne sudy doplatia ti vyzovne bude este lepsie. zvysia ti plat. skus si pozriet web jedenrodic.sk ci ti nevedia pomoct. dcerku denne mojkaj to je viac ako arts and crafts tie ma aj v skolke
@anonym_autor ahoj, neboj, v jasliach sa hrajú aj tvoria, absolutne si nic nevycitaj. A v škôlke donemoty budú tvoriť. Nezabíjaj čas na internete, osloboď sa od neho.
Hlavne malu objimaj, hovor jej ako ju lubis, vecer pred spanim jej precitaj rozpravku alebo jej zaspievaj. To uplne staci. Mama nie je animator detskeho programu. Mama má byť v prvom rade dieťaťu oporou a dávať mu lásku.
Myslíš iba na seba. Si nesmierne sebecká a preto sú aj psychické problémy. Ak máš dieťa, máš myslieť iba na jeho blaho, nič iné a potom ťa nebudú trápiť duševné problémy, ktoré si sebeckosťou sama vyrábaš. Každej žene so psychickými problémami by som navždy odobrala deti. Deti pri takej matke veľmi trpia a aj oni budú z nej nať v budúcnosti psychické následky. Mala som iba niečo po tridsiatke keď som ovdovela a ostala s troma malými deťmi, učiteľským platom a za socíku s 90 korunovým sirotským na všetky deti spolu (3 Eurá). Ak som im chcela všetko dopriať, bolo treba viac zarobiť. Popri starostlivosti o ne, vyštudovala som diaľkovo (vtedy sa dalo) ďalšie 3 VŠ, urobila zopár doktorátov a všetko sa v dobré zmenilo. Deti vyrástli, všetky vyštudovali VŠ a nikdy nepocítili, že ich mamu niečo trápi. Vždy som ale myslela iba na ne a ich dobro a vynaložila obrovské úsilie najmä po nociach, aby som zvyšovala kvalifikáciu a mohla viac zarobiť. Nebolo to ľahké, no deťom som to nedávala najavo.
@evkatk Teba by som zavrela na psychiatriu, lebo si psychopat, ked si toto schopna napisat! A pre info, ty doktorat dokonaly, depresia sa liecit a riesit da, ale psychopatia je trvala porucha osobnosti, len aby si vedela.
Myslíš iba na seba. Si nesmierne sebecká a preto sú aj psychické problémy. Ak máš dieťa, máš myslieť iba na jeho blaho, nič iné a potom ťa nebudú trápiť duševné problémy, ktoré si sebeckosťou sama vyrábaš. Každej žene so psychickými problémami by som navždy odobrala deti. Deti pri takej matke veľmi trpia a aj oni budú z nej nať v budúcnosti psychické následky. Mala som iba niečo po tridsiatke keď som ovdovela a ostala s troma malými deťmi, učiteľským platom a za socíku s 90 korunovým sirotským na všetky deti spolu (3 Eurá). Ak som im chcela všetko dopriať, bolo treba viac zarobiť. Popri starostlivosti o ne, vyštudovala som diaľkovo (vtedy sa dalo) ďalšie 3 VŠ, urobila zopár doktorátov a všetko sa v dobré zmenilo. Deti vyrástli, všetky vyštudovali VŠ a nikdy nepocítili, že ich mamu niečo trápi. Vždy som ale myslela iba na ne a ich dobro a vynaložila obrovské úsilie najmä po nociach, aby som zvyšovala kvalifikáciu a mohla viac zarobiť. Nebolo to ľahké, no deťom som to nedávala najavo.
@evkatk ja som hlboko presvedčená, že tvoje deti musia mať z teba neskutočné jazvy na duši. Ak existujú. Velká pravdepodobnosť je, že celý tvoj príbeh je iba v tvojej chorej hlave.

@anonym_autor tiez to nedavam. Na vsetko sama. Do skoly, zo skoly, ulohy, program, varenie, upratovanie a moja praca. Dovolenky sami.Vsade s vyplazenym jazykom, vsade meskam. Uplne som sa zasekla v tychto cinnostiach ranajky obed vecera.... tiez mam depresie a vobec nevidim svetlo na konci tunela. Vrchol slobody je ze idem na dve hodiny pobehat obchody kde relaxujem.
@anonym_b58ac1 presne tak, úplne chápem, furt unavená, furt s vyplazeným jazykom a moja je ešte autista. Som na odstrel.