icon

Ako zvládajú život matky samoživiteľky?

Včera o 18:57

Ahojte. Rozhodla som sa anonymne využiť tento portál, pretože na psychológa nemám a potrebujem sa vyrozprávať. Som matka 2 ročného dievčatka. 3 mesiace po pôrode nás jej otec opustil. Tie okolnosti rozoberať nechcem, bola to pre mňa finančná aj existenčná kríza, ktorá nás donútila presťahovať sa dočasne k mojim rodičom. Prvý rok od narodenia malej som vrazila dosť peňazí do psychológa, ktorý mi absolútne nepomohol. Objavili sa u mňa panické záchvaty, stavy úzkosti, nespavosť, samozrejme únava, ktorú pozná každá matka. Vyriešil to až psychiater, a teda užívam antidepresíva. Moja psychika sa chvalabohu ako tak stabilizovala, no stále beží v pozadí súd ohľadom určenia výživného, ktorému sa jej otec zatiaľ úspešne vyhýba. Dcéru som dala do jasiel a ja som išla pred dvomi mesiacmi do práce. Prácu mám fajn, zamestnávateľ mi vychádza v ústrety ak náhodou potrebujem zostať doma, alebo treba ísť k lekárovi, za čo som nesmierne vďačná. Platovo to nie je žiadna sláva, ale som rada, že zarobím aspoň niečo na začiatok. No ja som jednoducho unavená ako kôň. Z práce letím do jasiel, potom navariť na druhý deň (musím, lebo dcéra má rôzne intolerancie), niečo popratať, minimálne oprať a spratať z rána neporiadok, ktorý som nestihla pred odchodom upratať, poprípade ideme na chvíľu von na ihrisko a to je všetko na čo sa zmôžem, resp ja vlastne ani viac nestihnem. Večer padnem do postele zbitá ako pes. Vycitam si, že na nu nemám dostatok času, že jej matka jej nie je schopná dať viac. Úprimne závidím maminám, ktoré majú čas na to, aby si s deťmi vklude maľovali, hrali sa, robili rôzne aktivity, ktoré my jednoducho nestihame. Bojím sa, že ma za to bude jedného dňa viniť, že som sa jej dostatočne nevenovala. Keď vidím na sociálnych sieťach ako si druhé matky užívajú materstvo, ako celé svoje ja odovzdávajú dieťaťu, učia ho, hrajú sa s ním, varia spolu, majú čas byt trpezlivé, je mi do plaču. Som unavená fyzicky aj psychicky, oddýchnuť si nie je kedy. Rodičia sú už starší a už spravili dosť pre nás tým, že tu môžme zostať, žiadnu inu pomoc od nich nechcem. Možno že to ani nie je možné, aby to bolo v našej situácii inak, preto ma strašne zaujíma, ako fungujete vy, Maminy, ktoré ste s deťmi samé.
Ďakujem za každý jeden vyjadrený názor a skúsenosť

Strana
z2
anonym_9efc58
Včera o 19:04

Krok jedna: vypni si socialne siete. Socialne siete su jeden velky fake.

anonym_08c377
Včera o 19:07

@anonym_autor ja len k tomu instagramu - vypni ho. Matka si nájde v sobotu poobede 15 minút čas, tak hneď musí dať fotku online, jak sa strašne venuje dieťaťu.

Ja som síce nebola na deti úplne sama ale muž bol dlho v zahraničí a psychicky to bolo veľmi náročné. Tak ťa vlastne chcem len na diaľku objať a povedať ti, že si skvelá, dcéra ti nič vyčítať nebude, práve naopak, budeš jej vzor a posielam silu bojovať so životom ďalej 🫂.

obrazkova
Včera o 19:09

@anonym_autor ahoj, ja ti chcem iba napísať,že si veľmi silná žena! Emócie, ktoré ťa robia smutnou preto, že pociťujes istú absenciu venovania sa, daj, prosím, bokom. Vždy je na 1.mieste zabezpečenie existencie a hneď za tým, resp.v súbehu je zdravie mamy a to je to NAJVIAC, čo si ty v tvojej situácii mohla urobiť. Otec dieťaťa sa môže hanbiť, snaž sa vyriešiť to výživne. Pozbieraj všetku silu a aj pri minimálnom venovani sa malej, buď veselá, ona to bude brať, že je to to najviac na svete. Máš môj obdiv, si skvelá!

anonym_e73a83
Včera o 19:10

@anonym_autor Nic si nevycitaj,si dobra mama,my sme sice vyrastali v uplnej rodine ale otec alkoholik,chodil na tyzdnovky,ten vikend co mal vony velakrat opity.Mama zato musela toez vstavat do orace,po praci gazdovka,nevenoval sa nam,robili sme s nou na poli od mala,a viesco nic jej nevycitam,beriem to tak ze taka doba taky zivot,aj ako deti ame ju mali radi a vlastne aj otca i ked on tym aljohokim a fajcenim to pokaslal dost.A nepozeraj orenotivovane matere na FB castokrat to ani nemusi byt pravda nieco spolu urobia len kvoli fotke na FB ,take matere skor ziju pre zbieranie lajkov. Skus vecer ored soanimsi s malou citat v posteli.

anonym_ec5676
Včera o 19:12

Ako mama 3deti ti poviem, to čo je na nete, nie je ani polovička pravdy o tom, ako žijú tie ostatné mamičky. Čo sa týka únavy, verím ti, 5r sa z nej neviem nejako dostať , varím tiež každý deň skrz abkm malému do škôlky/chodil aj do jasiel/. Čo sa týka pomoci, našťastie muž sa postará, ale pri starších to tak nebolo, až pri najmladšom si uvedomil, čo všetko presvihol. Ale tebe držím palce. Ja osobne mám problém, že vôbec neviem vypnúť.

anonym_fa9fcb
Včera o 19:12

Nepozeraj insta a podobne škmakociny, je to zbytočnéý žrút času. Ten čas môžeš venovať dieťaťu.
Viem o čom píšem, ja som zostala sama s pár mesačným a 5r. Tiež som skončila u rodičov, . Popri práci som robila ešte vs pre lepšie uplatnenie.
Dnes,o 15 rokov neskôr, mám dom,auto, dobrú prácu,jedného syna na vš druhý zacína sš.
Nebolo to ľahké ale dala som to kvôli deťom .
Držím ti palce

obrazkova
Včera o 19:14
@anonym_fa9fcb

Nepozeraj insta a podobne škmakociny, je to zbytočnéý žrút času. Ten čas môžeš venovať dieťaťu.
Viem o čom píšem, ja som zostala sama s pár mesačným a 5r. Tiež som skončila u rodičov, . Popri práci som robila ešte vs pre lepšie uplatnenie.
Dnes,o 15 rokov neskôr, mám dom,auto, dobrú prácu,jedného syna na vš druhý zacína sš.
Nebolo to ľahké ale dala som to kvôli deťom .
Držím ti palce

@anonym_fa9fcb ďalšia silná žena!❤️👍

doux
Včera o 19:20

@anonym_autor zvládaš to perfektne. dieťa má 2, je samozrejmé, že si vyčerpaná. Keď podrastie, bude mať aspoň 5-6 rokov, bude samostatnejšie, uvidíš, bude sa to zlepšovať. len vydržať. ak sú rodičia z času na čas ochotní postrážiť, tak to využi na odpočinok, odporúčam, aby si naozaj totálne nevyhorela. držím palce!

anonym_63a8f5
Včera o 19:21

Skusenost, otec maleho sa odporucal uz v tehotenstve a byvala som v zahranici. Samozrejme 3 roky doma nehrozilo … ani to tu neexistuje. Jasle su uplne normalna vec. Rodina daleko. Ano padala som na hubu, ale nikdy som nemala potrebu sa porovnavat. Dieta budes mat take, ako si vychovas … a nie od 0 do 3 rokov si bude pamat iba pocitovo - mama tu bola a lubila ma, objala atd To, ci ste si skladali, vyfarbovali alebo boli na kruzkoch atd … nula bodov… potrebuje kludnu vyrovnanu mamu a nie nejake vysmiate fotky. Tym, ze som starsia a nikdy nikoho nepocuvam a robim si, co chcem … tak mi to velmi pomohlo, prtetoze ma nezaujmalo, kto co robi, ale co stihnem ja a viem zaplatit. Uz preslo par rokov a maly pochopi, ked poviem … nemam peniaze nekupim. (Nepotrebuje najnovsie znackove tenisky atd … jeho sebavedomie tym tiez zatial netrpi(S rodicmi som nikdy nebyvala a preto som isla velmi casto na doraz aj financne aj casovo a padala na hubu. Neboj to das … hlavne sa neporovnavaj. A pre tvoje dieta budes este dlho stred vesmiru … tak do puberty. Uzivaj si to.

anonym_fa7d82
Včera o 19:23

Neboj sa, zvládneš to. Si dobrá mama. Tiež som skončila s dcérou 1,5 r. u rodičov. Po rodičovskej som šla do podnájmu, z podnájmu za tri roky do jednoizbaku, za 6 rokov do malého trojizbaku. Bolo to všetko náročné, ale my ženy zvládneme všetko, len si musíme veriť 💗

anonym_b58ac1
Včera o 19:30

@anonym_autor tiez to nedavam. Na vsetko sama. Do skoly, zo skoly, ulohy, program, varenie, upratovanie a moja praca. Dovolenky sami.Vsade s vyplazenym jazykom, vsade meskam. Uplne som sa zasekla v tychto cinnostiach ranajky obed vecera.... tiez mam depresie a vobec nevidim svetlo na konci tunela. Vrchol slobody je ze idem na dve hodiny pobehat obchody kde relaxujem.

anonym_808022
Včera o 19:38

a rodicia ti nepomahaju, ked u nich byvas? ze by ste sa striedali napr. pri vareni, alebo vyzdvihovanie a nosenie do jasli

anonym_5a0d44
Včera o 19:59

Psychologovia su aj zadarmo. Vyziadaj si u praktickeho lekara. Ten ti viac pomoze nez nejake posahane zenske na MK

anonym_51234c
Autor odpoveď zmazal
anonym_126fdf
Včera o 20:53

Šla som do zahraničia. Napríklad pri chorobách je to o hubu, ale nie až tak ako keď sme boli na Slovensku. Chytila som druhý dych.

anonym_5024d1
Včera o 21:03

ísť do práce - najlepší krok ktorý si mohla urobiť.

marca12
Včera o 21:19

@anonym_autor Uvedom si,ze co vidis na soc.sietach je par minut z celeho dna. Ani tie super predvadzajuce sa matky,sa nevenuju detom cely den. Prosim ta,len sa neporovnavaj. Robis za dvoch ludi,tak jasne,ze si unavena. Ta unava patri k materstvu. Casom,ked dieta odrastie,bude to lepsie. Si uzasna mama a robis vsetko pre svoju dceru. Tak o sebe nepochybuj. Nie je dolezite kvantum straveneho casu,ale ako kvalitne ho stravis. Ked varis,moze ti pomahat pri vareni aj to je zabava a dobre straveny cas. Alebo ked upratujes,takisto moze chodit s handrickou a hrat sa,ze upratuje. Dieta sa uci a vidi ako funguje zivot. Keby si sa cele dni hrala,akym prikladom by si jej bola v zivote? Ze sa vsetko zazracne urobi same?

evkatk
Včera o 21:24

Myslíš iba na seba. Si nesmierne sebecká a preto sú aj psychické problémy. Ak máš dieťa, máš myslieť iba na jeho blaho, nič iné a potom ťa nebudú trápiť duševné problémy, ktoré si sebeckosťou sama vyrábaš. Každej žene so psychickými problémami by som navždy odobrala deti. Deti pri takej matke veľmi trpia a aj oni budú z nej nať v budúcnosti psychické následky. Mala som iba niečo po tridsiatke keď som ovdovela a ostala s troma malými deťmi, učiteľským platom a za socíku s 90 korunovým sirotským na všetky deti spolu (3 Eurá). Ak som im chcela všetko dopriať, bolo treba viac zarobiť. Popri starostlivosti o ne, vyštudovala som diaľkovo (vtedy sa dalo) ďalšie 3 VŠ, urobila zopár doktorátov a všetko sa v dobré zmenilo. Deti vyrástli, všetky vyštudovali VŠ a nikdy nepocítili, že ich mamu niečo trápi. Vždy som ale myslela iba na ne a ich dobro a vynaložila obrovské úsilie najmä po nociach, aby som zvyšovala kvalifikáciu a mohla viac zarobiť. Nebolo to ľahké, no deťom som to nedávala najavo.

sisa_s
Včera o 22:25
@evkatk

Myslíš iba na seba. Si nesmierne sebecká a preto sú aj psychické problémy. Ak máš dieťa, máš myslieť iba na jeho blaho, nič iné a potom ťa nebudú trápiť duševné problémy, ktoré si sebeckosťou sama vyrábaš. Každej žene so psychickými problémami by som navždy odobrala deti. Deti pri takej matke veľmi trpia a aj oni budú z nej nať v budúcnosti psychické následky. Mala som iba niečo po tridsiatke keď som ovdovela a ostala s troma malými deťmi, učiteľským platom a za socíku s 90 korunovým sirotským na všetky deti spolu (3 Eurá). Ak som im chcela všetko dopriať, bolo treba viac zarobiť. Popri starostlivosti o ne, vyštudovala som diaľkovo (vtedy sa dalo) ďalšie 3 VŠ, urobila zopár doktorátov a všetko sa v dobré zmenilo. Deti vyrástli, všetky vyštudovali VŠ a nikdy nepocítili, že ich mamu niečo trápi. Vždy som ale myslela iba na ne a ich dobro a vynaložila obrovské úsilie najmä po nociach, aby som zvyšovala kvalifikáciu a mohla viac zarobiť. Nebolo to ľahké, no deťom som to nedávala najavo.

@evkatk medicinu dialkovo? 🤥

anonym_17e2ea
Dnes o 01:39

@anonym_autor niekdy mám pocit, že deti, ktorým sa rodičia toľko nevenovali sú v živote omoc odolnejšie. Možno sa to preháňa a točí sa celý svet len okolo detí. Tvoja psychika sa nezlepší ak nevypneš aspoň raz za týždeň na pol dňa. Aspoň načas kým sa to ustáli, napr. Na jeden rok skús dohidnúť niekoho z rodiny za odplatu k malej a ty si dávaj v tom čase wellness, bike, prechádzky, masáž. Viem niečo to stojí, ale matky samoziviteľky sú preťažené.

anonym_17e2ea
Dnes o 01:43
@evkatk

@evkatk keď si študovala popri deťoch, zrejme ti dosť pomáhali rodičia. Ovdovieť a zostať alovodná matka lebo partner sklamal je obrovský rozdiel.
Mala si potom ešte vzťah?

anonym_62daaf
Dnes o 03:42
@sisa_s

@evkatk medicinu dialkovo? 🤥

@sisa_s
Ale to isto. Nepíše medicínu, ale doktoráty.
Pani Evka je chodiaca diagnóza.
Zo sirotského našetrila trom deťom na tri domy. Teraz píše, že to boli tri eurá mesačne. Nejak to nevychádza. Never ničomu, čo ona píše.

andreatytler
Dnes o 03:45
@evkatk

@evkatk Tak teraz si ma nastvala. Tvoje prispevky poznam a vacsinou ignorujem, lebo su niekedy az smiesne ako su nerealne, ale toto si skutocne prehnala.
Oznacila si zenu, ktora maka ako kon aby sa postarala o svoje dieta, ze je sebecka,
Vravis ze si psychicke problemy sama privola svojou sebeckostou.
Navrhujes ze jej treba zobrat deti, v momente co psychicke problemy pridu. Ved ich riesila.
Ty si tak neskutocne neempaticka, surova a zla ze neverim ze tvoje deti su zdrave. Vychova mamou ako si ty musela na nich zanechat hrozne stopy.

andreatytler
Dnes o 04:02

@anonym_autor Nemyslim si ze ta bude dieta vinnit ze si sa mu dostatocne nevenovala. Mozno nie 2 rocne ale uz aj male deti vedia pochopit situaciu, vidia co pre nich mama robi. Myslim ze kvalita casu ktory stravis s dietatom je ovela dolezitejsia ako kvantita. Napriklad, uprimny 10 minutovy rozhovor vecer pred spanim, je podla mna ovela viac ako spolocne hodinove kreslenie a tvorenie.

anonym_62daaf
Dnes o 04:43
@andreatytler

@evkatk Tak teraz si ma nastvala. Tvoje prispevky poznam a vacsinou ignorujem, lebo su niekedy az smiesne ako su nerealne, ale toto si skutocne prehnala.
Oznacila si zenu, ktora maka ako kon aby sa postarala o svoje dieta, ze je sebecka,
Navrhujes ze jej treba zobrat deti, v momente co psychicke problemy pridu. Ved ich riesila.
Ty si tak neskutocne neempaticka, surova a zla ze neverim ze tvoje deti su zdrave. Vychova mamou ako si ty musela na nich zanechat hrozne stopy.

@andreatytler
Súhlasím s tebou úplne.
Lepšie by som to nevystihla.

kratulka
Dnes o 05:42

@anonym_autor život na sociálnych sieťach je jedna veľká ilúzia, ľudia ukazujú len to čo chcú. Realny život je iný. Každý má svoje trápenie aj keď môže to vyzerať, že nie... Veta "niet domika bez krížika" alebo "niet chyže bez kríže" je pravdivá. Ži v pokoji svoj život koľko času malej dáš toľko dáš...môžete spolu variť vešať prádlo...aj to je čas....nie si zlá matka...si bojovníčka.. a to.vyzivne pritlac. Nemôžu ta ťahať roky po súdoch

anonym_110df1
Dnes o 05:48
@andreatytler

@andreatytler prosím nahlasujte všetci túto pani. Admini nemajú problém rušiť bezproblémové účty a pani evu nechajú. To je chorá senilná pani, ktorá nemá nič iné na práci len zhodiť každého na okolo aby vyzdvihla seba. Fakt tu taký účet nemá čo hľada. Miesto toho aby sme si mohli zablokovať používateľa by mohli blokovať takýchto jedincov.

nevelyn
Dnes o 06:53

Napisem ti to z pozhladu zeny, ktorej matersky gen nebol nadeleny (zato som ale nasla naprosto dokonaleho partnera a otca nasim detom, viac stastim nez nejakymi zasluhami). Uz len to, ze chces a ze ti to je luto, svedci o tom, ze si dobra matka. Casom sa situacia urcite zlepsi a dcera bude vyzadovat menej obsluhy/generovat menej neporiadku a tym padom ty budes mat viac casu venovat sa jej. Tiez som dieta single matky, ale viacdetnej a to, ze nemala nejak zvlast cas, jej vobec nevycitam, skor ma stve to, ze nefunkcneho otca neposlalala prec okamzite.

stinia
Dnes o 07:04
@evkatk

@evkatk si ty normalna? Kde vidis sebeckost v tejto zene? Sebecka si ty, ze si tymto prispevkom ides uspokojit svoje sebecke ego.

anonym_5a4ba0
Dnes o 07:30

@anonym_autor ja som deti vypiplala sama, resp pomohli mi rodičia, ich otec si našiel milenku keď som bola v 3mesiaci, šialené roky, hlavne keď boli chorí, so synom veľa diagnóz, ani neviem ako som to všetko zvládla. Mne psychológ nepomohol vôbec, dnes mám 45, svoj byt, prácu ktorú neznášam 😁 ale syn si robí autoškolu, momentálne na víkend s kamarátmi preč, dcéra ešte spí a ja užívam chvíľu času pre seba pri káve.

Strana
z2