icon

Ako zvládnuť starostlivosť o dieťa vo viacerých domácnostiach?

miskotrnavsky
Včera o 12:08

Mamičky, chcela by som sa s vami poradiť a poznať vaše skúsenosti. ❤️

Mám 5-ročného synčeka Miška, ktorý je v mojej starostlivosti. S jeho otcom máme nastavené stretávanie každý druhý víkend. S otcom vychádza dobre a vôbec mi neprekáža, že chce byť s ním – práve naopak, som rada, že má svojho oca.

Posledný rok však čoraz častejšie prichádza s tým, že chce ísť k ockovi, prípadne ku mojej mame – starkej. Niekedy povie, že u ocka je lepšie, najmä keď som naňho prísnejšia alebo sa mu doma jednoducho zunuje. Keď je však potom pár dní u ocka, začne sa mu cnieť za mnou a chce ísť naspäť ku mne. To isté má aj so starkou – sám chce ísť k nej, ale potom mu chýbam a chce sa vrátiť.

Najviac ma trápi, že Miško z toho začína byť sám nervózny. Niekedy plače a mám pocit, že vlastne sám nevie, čo chce. ❤️

Máme navyše každý trochu inú výchovu a, žiaľ, nedarí sa nám vždy dohodnúť na rovnakých pravidlách – či už s jeho otcom alebo s mojou mamou.

Preto by som sa chcela opýtať rodičov, ktorí si prešli niečím podobným: Čo to môže u 5-ročného dieťaťa znamenať? Je normálne, že chce byť raz u jedného a potom zase u druhého? Ako na takéto situácie reagovať a čo mu hovoriť, aby nemal pocit, že si musí medzi nami vyberať?

Nechcem, aby mal pocit, že niekomu ubližuje tým, že chce byť chvíľu s ockom, chvíľu so starkou a potom zase so mnou. Najviac mi záleží na tom, aby bol psychicky v pohode a aby vedel, že môže mať rád nás všetkých. ❤️

Budem veľmi vďačná za vaše skúsenosti, rady a názory – hlavne od rodičov, ktorí riešili niečo podobné. 🙏

petrao2
Včera o 12:16

@miskotrnavsky tým ze sa neviete zhodnúť vy dospelí trpí dieťa
Je pekne ze trávi čas s každým ale musi byt neskutočne zmätený z toho ze kazdy chce nieco iné

anonym_0de9c4
Včera o 12:21

tiež by sa ti nepáčilo chodiť s batôžkom z bytu do bytu a nevedieť kde si vlastne doma, treba mať pevné zázemie a nechať ľudí, aby chodili k vám

anonym_236240
Včera o 12:26

Mi to pride akoby dieta nemalo nikde pocit staleho domova. Chodi od jedneho k druhemu a k tretiemu ako vandrovnik, alebo psik na pozicanie...
Ujasnite si nejake normalne fungovanie a podla moznosti aj s rovnakymi pravidlami. Ak vam vsetkym ide o blaho dietata, musi to fungovat. Drzim palce.

jennky13
Včera o 12:47

@miskotrnavsky myslim, ze sa bojis zbytocne. Milujes svoje dieta , tvoja mama a aj tvoj ex ho miluje. Kazdy z vas ho miluje svojim sposobom a to je dobre. Dolezite je, aby ste mali voci sebe uctu, aby si respektovala otca a aj svoju mamu. Syn sa prisposobi, a pochopi, co kde plati. Nerozumiem prispevkom nad tymto, ved ani doma nie je vychova jedna, otec je iný, mama tiez a starí rodicia maju svoje pravidla a bolo by divne, keby ste boli rovnakí.
Obklopili ste chlapca laskou a prijatim, to je teraz v jeho veku to najdolezitejsie. Co musiste zachovat, to je cas , ktorý kde travi. Nemente ho podla toho ako si maly zaumieni. Ked je vikedn u otca, tak nech je tam cely vikend a podobne. Ak to budete menit ako si on zmysli, tym mu beriete bezpecie hranic, ktore stanovuju rodicia.

jeennyv
Včera o 13:50

Vy ako dospelí sa musíte dohodnúť na pravidlách pre dieťa, aby boli aspoň ako tak podobné lebo zarábate mu potom na to, že je z toho všetkého zmätený a potom, keď už bude väčší, a bude to viac chápať, tak sa môže stať , že to zneužívať bude…kde sa bude cítiť lepšie, u toho k tomu viac dovolí, bude chcieť byť….a teraz zatiaľ kým je malý, tak sa z neho môže stať že mu zarábate na to, že bude z neho malý nervák a neurotik, lebo nebude mať stabilné prostredie a všade budú chcieť niečo iné, každý bude mať na neho iné nároky, iné pravidlá…musíte si to všetci vzájomne nastaviť, lebo len dieťa utrpí

2691
Včera o 21:48

@miskotrnavsky ahoj, to sa dá docieliť iba tým, že ho nikto nebude citovo vydierať spôsobom: "ty nechceš byť u mňa? som z toho smutná/ý, keď budeš u mňa, tak pôjdeme na výlet, niečo ti kúpim " a podobne.
Dieťa potrebuje veľa lásky .
Zdá sa mi, že si dobrá mama

anonym_49c3d3
Včera o 22:00

Mali by byt pravidla aj v tomto stahovani/stretavani.Ved nie nadarmo davaju striedavku 2tyzdne tam a 2 inde,alebo stretko cez vikendy.Naozaj mu tymto mutite hlavku.