Ako zvládnuť starostlivosť o dieťa vo viacerých domácnostiach?
Mamičky, chcela by som sa s vami poradiť a poznať vaše skúsenosti. ❤️
Mám 5-ročného synčeka Miška, ktorý je v mojej starostlivosti. S jeho otcom máme nastavené stretávanie každý druhý víkend. S otcom vychádza dobre a vôbec mi neprekáža, že chce byť s ním – práve naopak, som rada, že má svojho oca.
Posledný rok však čoraz častejšie prichádza s tým, že chce ísť k ockovi, prípadne ku mojej mame – starkej. Niekedy povie, že u ocka je lepšie, najmä keď som naňho prísnejšia alebo sa mu doma jednoducho zunuje. Keď je však potom pár dní u ocka, začne sa mu cnieť za mnou a chce ísť naspäť ku mne. To isté má aj so starkou – sám chce ísť k nej, ale potom mu chýbam a chce sa vrátiť.
Najviac ma trápi, že Miško z toho začína byť sám nervózny. Niekedy plače a mám pocit, že vlastne sám nevie, čo chce. ❤️
Máme navyše každý trochu inú výchovu a, žiaľ, nedarí sa nám vždy dohodnúť na rovnakých pravidlách – či už s jeho otcom alebo s mojou mamou.
Preto by som sa chcela opýtať rodičov, ktorí si prešli niečím podobným: Čo to môže u 5-ročného dieťaťa znamenať? Je normálne, že chce byť raz u jedného a potom zase u druhého? Ako na takéto situácie reagovať a čo mu hovoriť, aby nemal pocit, že si musí medzi nami vyberať?
Nechcem, aby mal pocit, že niekomu ubližuje tým, že chce byť chvíľu s ockom, chvíľu so starkou a potom zase so mnou. Najviac mi záleží na tom, aby bol psychicky v pohode a aby vedel, že môže mať rád nás všetkých. ❤️
Budem veľmi vďačná za vaše skúsenosti, rady a názory – hlavne od rodičov, ktorí riešili niečo podobné. 🙏
tiež by sa ti nepáčilo chodiť s batôžkom z bytu do bytu a nevedieť kde si vlastne doma, treba mať pevné zázemie a nechať ľudí, aby chodili k vám
Mi to pride akoby dieta nemalo nikde pocit staleho domova. Chodi od jedneho k druhemu a k tretiemu ako vandrovnik, alebo psik na pozicanie...
Ujasnite si nejake normalne fungovanie a podla moznosti aj s rovnakymi pravidlami. Ak vam vsetkym ide o blaho dietata, musi to fungovat. Drzim palce.
@miskotrnavsky myslim, ze sa bojis zbytocne. Milujes svoje dieta , tvoja mama a aj tvoj ex ho miluje. Kazdy z vas ho miluje svojim sposobom a to je dobre. Dolezite je, aby ste mali voci sebe uctu, aby si respektovala otca a aj svoju mamu. Syn sa prisposobi, a pochopi, co kde plati. Nerozumiem prispevkom nad tymto, ved ani doma nie je vychova jedna, otec je iný, mama tiez a starí rodicia maju svoje pravidla a bolo by divne, keby ste boli rovnakí.
Obklopili ste chlapca laskou a prijatim, to je teraz v jeho veku to najdolezitejsie. Co musiste zachovat, to je cas , ktorý kde travi. Nemente ho podla toho ako si maly zaumieni. Ked je vikedn u otca, tak nech je tam cely vikend a podobne. Ak to budete menit ako si on zmysli, tym mu beriete bezpecie hranic, ktore stanovuju rodicia.
Vy ako dospelí sa musíte dohodnúť na pravidlách pre dieťa, aby boli aspoň ako tak podobné lebo zarábate mu potom na to, že je z toho všetkého zmätený a potom, keď už bude väčší, a bude to viac chápať, tak sa môže stať , že to zneužívať bude…kde sa bude cítiť lepšie, u toho k tomu viac dovolí, bude chcieť byť….a teraz zatiaľ kým je malý, tak sa z neho môže stať že mu zarábate na to, že bude z neho malý nervák a neurotik, lebo nebude mať stabilné prostredie a všade budú chcieť niečo iné, každý bude mať na neho iné nároky, iné pravidlá…musíte si to všetci vzájomne nastaviť, lebo len dieťa utrpí
@miskotrnavsky ahoj, to sa dá docieliť iba tým, že ho nikto nebude citovo vydierať spôsobom: "ty nechceš byť u mňa? som z toho smutná/ý, keď budeš u mňa, tak pôjdeme na výlet, niečo ti kúpim " a podobne.
Dieťa potrebuje veľa lásky .
Zdá sa mi, že si dobrá mama
Mali by byt pravidla aj v tomto stahovani/stretavani.Ved nie nadarmo davaju striedavku 2tyzdne tam a 2 inde,alebo stretko cez vikendy.Naozaj mu tymto mutite hlavku.

@miskotrnavsky tým ze sa neviete zhodnúť vy dospelí trpí dieťa
Je pekne ze trávi čas s každým ale musi byt neskutočne zmätený z toho ze kazdy chce nieco iné