Ako začať s lektorovaním po štúdiu?
Ahojte.
Už som sem pridávala príspevok, v ktorom som zisťovala možnosti uplatnenia v HR a v podobných oblastiach.
Teraz by som sa chcela opýtať skôr na oblasť lektorovania a vzdelávania.
Od septembra nastupujem do posledného ročníka učiteľstva psychológie a anglického jazyka. Už niekoľko rokov doučujem angličtinu a počas štúdia som mala možnosť viesť aj workshopy zamerané na zvládanie emócií – na škole, v univerzitnom poradenskom centre aj vo väznici. Práve táto forma práce ma bavila asi najviac.
Začínam mať pocit, že viac ako klasické učenie v škole ma láka lektorovanie – či už na školách cez externé firmy, alebo vzdelávanie dospelých vo firmách.
Chcela by som sa preto opýtať:
Máte niekto skúsenosť s takouto prácou? Ako ste sa k nej dostali?
Aké sú možnosti pre čerstvého absolventa?
A ak niekto pracuje v jazykovej škole – aká je práca, finančné ohodnotenie a podmienky v praxi?
Po škole by som chcela ísť ešte na absolventskú stáž do zahraničia, aby som získala viac skúseností, a preto si teraz zisťujem, akými smermi sa oplatí uberať.
Ja som si chcela zlepšiť cudzí jazyk, i keď už som mala diplom, tak som začala chodiť do jazykovky. Tam mi majiteľka hneď ponúkla učiť. A následne išlo samo. Klienti postupne chceli individuálne hodiny pre seba, blízkych, alebo pre zamestnancov svojej firmy, pripadne ma doporučili do firmy, kde oni pracovali. Tak som dostala zaujímavé zákazky v súkromných i štátnych podnikoch a inštitúciách. Roky sa to nabalovalo, bolo ťažké povedať nie, keďže ponuky boli výborne finančné ohodnotené, pracovné podmienky podľa mojich požiadaviek.
Podľa mňa je dôležité proste začať, nemať spočiatku veľké oči a ako sa hovorí: Dobré sa predáva samo a najlepšia reklama je osobné doporučenie.
Držím päste.

Ideálne máš na to nejaké jazykovky alebo niečo na štýl škôl tretieho veku (pre príklad kogneo v BA). Alebo potom si postaviť nejaký koncept napr o emóciach pre žiakov ZŠ/SŠ a ponúkať to školám. Pripadne sa môžeš dohodnúť s mestami/obcami a robiť nejaké prednášky,… dá sa, aj keď si len absolventka, len trošku kreativity a biznis ducha.