Ako zvládnuť stres z verejného vystupovania?
Dobrý deň, mám prezentovať projekt pred väčšou skupinou ľudí v práci a už teraz mám stres, že sa zaseknem alebo zabudnem, čo chcem povedať. Nie je to prvýkrát, ale stále sa to nezlepšuje. Pomohlo vám niečo konkrétne na zvládnutie trémy? Ďakujem
skusat doma pred zrkadlom, ked nepomaha tak napr. recnicky kurz. Ja som nedavno videla reklamu na toto: https://ludus-space.sk/ludus-academy/herecky-kurz.
Zaujalo ma to, nakolko tiez nerada vystupujem pred ludmi, a toto mi pride ze sa zbavis ostychu takou zabavnou formou. Ale zatial som sa este neprihlasila😀
skus si natrenovat prezentaciu vo vacsej miestnosti napr. obyvacke a rozpravaj cez celu miestnost aby to bolo "hlasne" len len tak pre seba. postav sa a priprav sa tak ako budes prezentovat a vyskusaj si to viackrat. inak sa prezentuje pre seba za pc a inak ked musis rozpravat cez celu miestnost drzim palceky
Su na to rozne skolenia, ako prezentovat, ako sa spravat pred ludmi. Daju Ti sebaistotu prezentacie. Popozeraj sa na internete a vo svojom meste kde zijes, ci tam nieco taketo nenajdes.
To je normálne mať stres. My sme na VŠ museli spravit prezentáciu na vybranú temu a odprezentovať pred triedou pričom nás nahrávala učiteľka na kameru a neskôr sme si záznam prehrali. Bolo to strašne neprijemne pre mňa, myslela som si že koktam - hlas sa mi podľa mňa triasol a používala som defekty ako “Ehm nooo hmmm”.. pointa - keď sme si prehrávali záznam vôbec spolužiaci ani nevnimali kedy sa mi hlas triasol - je to subjektívne a počuješ to len ty lebo si nervózna a vtedy všetko vnímaš viac.
Môžeš buď pred zrkadlom si to nacvičiť alebo sa nahraj na mobil a potom si to prehral a uvidíš kde máš nedostatky.
Aj oni by boli určite nervózny z prezentácie pred ďalšími ľuďmi takže no stress a určite to zvládneš 😊
Priprav si osnovu v bodoch, základné myšlienky čo nechceš zabudnúť povedať.
@anonym_autor Je to tazke, doteraz som si nezvykla..Nastastie nemusim vela vystupovat, mozno to je tak chyba. Ale urcite si to nacvic,.to ti pomoze.

Nemáš pc prezentáciu?