Tipy na úspešnú obhajobu bakalárskej práce bez stresu
Ahojte! Tento týždeň ma čaká obhajoba BP a mám riadny stres z oponenta. Študovala som externe, mala som s ním jeden predmet ale osobne sme sa nestretli (je zo zahraničia, prednášal online). No a aha ho, je môj oponent a ešte k tomu predseda komisie. Žiaľ som sa o ňom dozvedela, že je zákerný a prefíkaný a chytí sa hocičoho a pootáča to proti študentkám - áno, vraj len študentkám. Asi ani nie je iná cesta ako sa na obhajobu pripraviť, než čo najviac vecne a neutrálne. Ja mám ale problém, že obhajujem v cudzom jazyku a keď ma nejakou otázkou zaskočí, bojím sa, že v tom strese mi vypadne slovná zásoba, zaseknem sa a skončila som.
Nemáte pre mňa nejaké tipy na prípravu na obhajobu, pripadne ako sa nastaviť a nestresovať sa? Samo osebe je to stresujúca udalosť, nie ešte prezentovať pred takýmto človekom :(
@anonym_autor O vysledku rozhoduje komisia, aspon u nas, oponent ani nehlasuje. Takze treba si dobre pripravit odpovede na otazky v posudku a zavazi aj co napisal skolitel. Aj u nas sa najdu vselijaki vrtaci, ale ako hovorim, rozhoduje komisia a ak by ta nejako okato potapal, tak myslim, ze im to bude jasne.
No jedine proti hlupym studentkam. Studujete externe on line na sukromnych VS, ktore nemaju uroven, tak ukazte, ake mate vedomosti. Potom sa v praxi chcete rovnat s dennymi, ktori si to oddreli fyzicky za 5 rokiv na statnych VS.
@anonym_33e0a1 Jediné čo nemá úroveň, je tvoj hlúpy komentár. Väčšina externých študentov popri štúdiu aj pracuje, respektíve majú doma deti. To sa tiež nedá veľmi porovnávať so študentmi, ktorí majú na starosti len štúdium. Ako vieš, že jej škola je bez úrovne?
Kedze som písala svoju prácu ja, a nie AI, ani nikto zaplatený, tak ma žiadna otázka nezaskočí, lebo to ovládam spredu do zadu. A keďže študujem v cudzom jazyku, tak ho ovládam natoľko, aby som vedela na otázky pohotovo reagovať.
@anonym_33e0a1 Jediné čo nemá úroveň, je tvoj hlúpy komentár. Väčšina externých študentov popri štúdiu aj pracuje, respektíve majú doma deti. To sa tiež nedá veľmi porovnávať so študentmi, ktorí majú na starosti len štúdium. Ako vieš, že jej škola je bez úrovne?
@anonym_07230b na Slovensku sú vsetky súkromné školy bez úrovne. Sú presne pre také študentky, ako píšeš. Pre úradníčky do štátnej správy, aby boli v platovej tabuľke zaradené do vyssej triedy.
No jedine proti hlupym studentkam. Studujete externe on line na sukromnych VS, ktore nemaju uroven, tak ukazte, ake mate vedomosti. Potom sa v praxi chcete rovnat s dennymi, ktori si to oddreli fyzicky za 5 rokiv na statnych VS.
@anonym_33e0a1 Veľmi múdra a vyčerpávajúca odpoveď... aj Ti to aspoň trošku zdvihlo sebavedomie, alebo je až tak žalostne nízke, že už nepomôže nič ?
@anonym_33e0a1 ako vieš, že študovala online a že študovala súkromnú školu? Napríklad aj univerzita Komenského má na mnohých fakultách odbory, ktoré sa študujú v cudzom jazyku a zahraničných prednášajúcich. Čo sa týka súkromných nekvalitných škôl, možno takú nemáš, ale radšej prijmem milého človeka bez VŠ ako rýpavého zakomplexovaného človeka ako si ty, hoci by si mala aj Harvard.
@anonym_33e0a1 Toto nie je odpoveď, ale obýčajá zádrapka. nemá to úroveň
Obhájiť dajú na 90% každému kto ma paru o com rozpráva. Hlavne keď si si písala prácu sama a vieš čo je jej obsahom. Keď som pred 6 rokmi končila výšku, mňa sa hlavne pýtali na obhajobe k comu som mojou pravou dospela a aký ma prínos. Tiež ma zaskočila ta otázka lebo som sa asi na všetko pripravovala a na toto zhrnutie som zabudla, ale odpovedala som tak, že som im v podstate vysvetlila cez omáčky prečo som sa rozhodla pokryť túto temu - lebo ju nikto predomnou nespracoval a jednoducho sú v nej zhrnuté poznatky ako čo funguje. Mala som zhodu 0,01% tuším, sama som tomu neverila a aj komisia bola prekvapená, ale zas všetko som si prekladala zo zahraničných článkov a citovala som. Vtedy žiadna AI nebola. Vykašli sa na to čo si počula o komisii a oponentovi. Keď tam prídeš, všetci sú viac menej na jednej vlne a jeden z nich tlači do hlavy chlebíčky, druhý sa tvári že si pozerá tvoju prácu, tretí sa ti snaží pomáhať a štvrtý sa ta pýta ohľadom prace. To das
@anonym_autor písala si bakalárku ty? Iba ty? Tak potom ťa nemajú na čom nachytať. Potom vieš obhájiť každú vetu. Nezaťažuj sa nejakým típkom, ktorý si chodí ventilovať ego. On je oponent, nerozhoduje o výsledku. Ak si písala prácu sama a dala si si na tom záležať, tak to nech je pre teba pevný bod.
Ešte si na štátniciach ani nebola, ani si toho pedagóga nestretla, nemáš s ním osobnú skúsenosť, ale už vieš, že je zákerný a zlý (len voči študentkám). Dôkladne sa priprav a nič Ťa nezaskočí. Keď vieš, že vieš na 100%, nemáš dôvod byť neistá...
@anonym_autor a ešte podstatný fakt, ty pracu môžeš mať pri sebe a k dispozícii. Podľa potreby do nej môžeš aj v pohode nahliadnuť. Navyše, pokial si ju písala ty sama, nechápem, čoho sa tak bojíš
A pokiaľ máš oba posudky v poriadku, tak robíš z komára somara. Uplne zbytocne
Mal som to podobné a hovorím, že Ti pomôže len pokoj a rozvaha.
Poriadne zhlboka dýchať, sebaisté vystupovanie, pred každou odpoveďou sa na krátky čas zamysli. Vyzerá to dobre, aj keď odpoveď vieš. A keby Ti náhodou niečo vypadlo, tak získaš trochu času, kým Ti to znovu naskočí.
A ak máš obavu z oponentovho správania, tak si vymysli niečo, čím si tie predstavy eliminuješ. Napríklad si ho skús predstaviť nahého ako sedí v kresle. Moja oponentka bola mladšia ctižiadostivá a ambiciózna doktorka a nemohla pochopiť, prečo mám stále na tvári úsmev.
A potom ani členovia komisie nemohli pochopiť, prečo sa neponáhľam vstať spoza stola a vypadnúť z miestnosti.
😜
Nejdem Ti priať šťastie, myslím, že ho nebudeš potrebovať.
Pokoj a rozvahu!
🙂
Ved nebude sam jeden clovek v komisii. Mne pred stresom pomahalo sa pripravit tak aby ma nic nezaskocilo, nir vsetko na 100% ale aby som na vsetko vedela reagovat. Ked som sa nepripravila poriadne vzdy som bola v strese a nic nato nepomohlo.
Mám osobnú pracovnú skúsenosť zo súkromnej VŠ. Viem o čom píšem.
Ak si písala prácu sama a vies ju aj s patričným sebavedomím obhájiť, nemas sa čoho bat. Tiež mame jedného rypaveho kolegu, ktorý steka, ale nehryzie. Nie je to namierené voči študentom a študentkám, skratka je taký aj voči kolegom a raz som ho zažila, že aj voči vlastnej žene. Ak by aj predseda komisie bol taký, ako opisuješ, stále je to len jeden člen komisie a ak prácu vies obhájiť, ostatní členovia komisie tiež nie sú na hlavu padnuti, aby ti to nedali.
@anonym_autor skús sa pripraviť na čo najviac otázok 😉
Ahojte, ďakujem vám všetkým za komentáre, rady a podporu!! Budem to naozaj potrebovať! Hlavne ten pokoj a rozvahu, veru.
A teda k niektorým komentárom, študujem na Univerzite Komenského, žiadna súkromná škola a áno, pracujem popri štúdiu na TPP, preto nie som denne a teda môžem povedať, že oveľa ľahšie než denní to nemáme, pretože to, čo oni stihnú za týždeň, často za semester, my máme vtesnané do piatkov a sobôt na 4-8hod. prednáškach a seminároch.
Info o danom pedagógovi mám od mojej školiteľky, ktorej sa tiež dlhodobo snaží škodiť.
A áno, prácu som písala sama poctivo, žiadna AI, no počula som veru aj od spolužiakov, že ich nachytali na úplných banalitách :(
No nič, už len sa spoľahnúť na to, že sa nejako vykecám, keby čosi...
@anonym_autor ja som vždy prechádzala celú prácu strana po strane a vymýšľala som pre seba tie najhoršie otázky a normálne som si ich vypracúvala. Jednu prácu som mala pri sebe s tymi mojimi poznámkami a vždy som hviezdila.
Ak si si bakalarku robila sama. Svedomito tak ta nema kde nachytat. Mna sa tiez pokusali na bakalarke. Ale obhajila som sa. Vedela som presne co kde na ktorej strane mam napisane.
Na konci mi povedali ze takto by som uspela aj na vyssom stupni. Nielen bc. Vela stastia prajem. Hlavne ver sebe 😉
Ja som sa vždy najviac bála nečakaných otázok. Nie odborných, keďže som prácu robila sama. Ale takých tých všeobecných: Prečo ste si vybrali práve túto tému? Čo považujete vašej práci za najdôležitejšie a prečo? Ja som pár takých otázok dostala a veru ma vtedy zaskočili, ale nejako som to zvládla obkecať.