icon

Ako riešiť otázky šéfa ohľadom návratu z PN?

cacianka
3. feb 2026

Zdravím. Od 15.12. som na PN po úraze na pracovisku. Mám silno narazenú pravú ruku, je to lepšie ale stále mám bolesti pri veľa druhoch pohybu a činnostiach. (Bohužiaľ aj pri hygiene a obliekaní, obúvaní). Užívam lieky a masť, mierne rozcvičujem.
Čakám na výsledky MR, s nimi kontrola u traumatológa a potom podľa potreby asi rehabilitácie.
Dnes ráno mi šéf poslal sms, že chce info, kedy môže rátať s mojím návratom. Jedna vec je že nemáme dobré vzťahy, lebo ma veľmi špecifický prístup a prejavy, myslím tým škaredé. Druhá vec, mám info, že zamestnávateľ nemá právo vyzvedať a riešiť či nejako atakovať zamestnancov.
Máte skúsenosť ako a či musím odpovedať? V podstate nemám problém napísať mu sms, v znení ako "neviem, netuším, až po kontrole a odporučení traumatológa ", ale nakoľko je to veľmi hrubá osoba, s neprimeraným až arogantný správaním, zvažujem aký postoj mám zaujať. Poradíte právne či ľudsky ?
(Mmch. pracujem aj na PC ale gro mojej práce je manipulácia so škatuľami, 5-10 kg, za 10r čo sa poznáme tak som bola PN iba 1x, kvôli chrípke cca 10 dni, čiže flakac a hypochonder nie som)

ivanztt
3. feb 2026

Nemoze sa vypytovat. Kvoli kludu napis odpoved ako hovoris, ze nevies momentalne povedat. Cakaju ta dalsie vysetrenia kde sa dozvies viac

anonym_0b52a8
3. feb 2026

On sa nepýta na tvoj zdravotný stav, ani na liečbu, ani na iné osobné veci. Pýta sa na bežnú vec, pre neho dôležitú, kedy s tebou môže rátať. Keďže si na PN pomaly už dva mesiace a ruku si nemala zlomenú. Inak ja som so zlomenou pravou rukou chodila normálne do práce a fungovala, ale ja mám office prácu. Každopádne, je normálne, že sa pýta, ako to s tebou vyzerá. A normálne mu odpovedz, že nevieš, čakáš na MR, potom kontrolu a ďalšie kroky.

michaela329
3. feb 2026

@cacianka na mňa tak tlačila bývalá šéfka, že ona po podobnej operácii ako ja, bola po týždni b práci (prd, bola PN pol roka - kolegyňa ju natrela), ja som jej však povedala, že o ukončení PN rozhodne môj Dr. podľa môjho stavu a na kontrolu idem o dva týždne - nerozumiem tomu, nie som predsa Dr. 🤷

januska12323
3. feb 2026

Napíš len všeobecne, dátum ukončenia ti nepovedali a po ďalšej kontrole v dátum XY napíšeš ako to vyzerá.

cacianka
autor
3. feb 2026
@anonym_0b52a8

On sa nepýta na tvoj zdravotný stav, ani na liečbu, ani na iné osobné veci. Pýta sa na bežnú vec, pre neho dôležitú, kedy s tebou môže rátať. Keďže si na PN pomaly už dva mesiace a ruku si nemala zlomenú. Inak ja som so zlomenou pravou rukou chodila normálne do práce a fungovala, ale ja mám office prácu. Každopádne, je normálne, že sa pýta, ako to s tebou vyzerá. A normálne mu odpovedz, že nevieš, čakáš na MR, potom kontrolu a ďalšie kroky.

@anonym_0b52a8 som praváčka, narazila som si hnusne pravú ruku, rameno a ramenné kĺb a už vidím ako by som makala v sklade. Výpomoc mi nedá ani na 2h za týždeň, keď potrebujem vyložiť vyššie ťažšie veci... Prepáč, ale neverím že si v kľude a ľavou zadnou makala ako fretka, pod šéfom čo neuzná ani sadru na ruke.

anonym_15f4d2
3. feb 2026

Vypytovať na diagnózu, vyšetrenia a výsledky sa nemôže. Ale priebežne sa opýtať ako to vyzerá s tvojim stavom v súvislosti s tvojim návratom, napr aby dokázal zabezpečiť chod pracoviska môže. Potrebuje dopredu vedieť ci sa vrátiš budúci týždeň alebo o 3 mesiace a on musí zháňať posilu a možno aj rušiť ľuďom plánované dovolenky atď. Okrem toho, keďže máš pracovný úraz, nemôže to súvisieť aj s tým? Sused mal pracovný úraz a nadriadený sa dosť zaujímal o jeho stav, dĺžku a náročnosť liečby, dĺžku rekonvalescencie a podobne, keďže za pracovný úraz nebol zodpovedný môj sused ale zle podmienky na pracovisku a báli sa kontrol a postihov kvôli tomuto úrazu na nezanezpečenom pracovisku..
Momentálne som aj ja dlhodobo pn, tiež som nevedela ako dlho presne budem, ale rovno som povedala ,,za 4 týždne mám kontrolu a podľa výsledku ale skôr si myslím, že neprídem." Podľa mňa toto je ok

anonym_0b52a8
3. feb 2026
@cacianka

@anonym_0b52a8 som praváčka, narazila som si hnusne pravú ruku, rameno a ramenné kĺb a už vidím ako by som makala v sklade. Výpomoc mi nedá ani na 2h za týždeň, keď potrebujem vyložiť vyššie ťažšie veci... Prepáč, ale neverím že si v kľude a ľavou zadnou makala ako fretka, pod šéfom čo neuzná ani sadru na ruke.

@cacianka ráno sa mi to stalo pred prácou. Odviezla ma kolegyňa do nemocnice, keď mi zasádrovali ruku, zobrala som si taxi späť do práce. Tam som si riadne sadla a písala som na PC, telefonovala som a pracovala som. Normálne som šoférovala auto, obliekala som sa, sprchovala som sa, robila som domáce práce, varila, umývala riad, dokonca som chodila na meetingy, na porady apd. Na sadru som si vyrobila návleky, podľa toho aký outfit som mala, k dispozícii som mala viaceré farby. Reálne som rehabilitovala už počas sadry na ruke, aby mi neochabli svaly. Ked mi dali sadru dole z ruky, chodila som po pracovnej dobe na súkromné fyzio na cvičenie s rukou. A to som každý týždeň vždy v piatok chodila na traumačku, kde mi robili RTG.

A späť k téme. Neopýta sa na zdravotný stav, ale predpokladaný návrat.
Snáď vieš povedať, či o mesiac alebo o dva.... keď nevieš, povieš, že nevieš, že dáš vedieť o 2t apd.

krasneleto
3. feb 2026

@cacianka normalne by som mu napisala, ze nevies a nevies povedat ani orientacne... ked teda nevies...

nyusika
3. feb 2026
@cacianka

@cacianka zopakujem, asi si si zle precitala reakciu.

sef sa ta nepyta na ziadne osobne veci - informativne sa zaujima, ci vies nejak upresnit, ako dlho bude trvat tvoja PN, aby sa vedel zariadit a vedel zadelit pracu ostatnym

on si nezistuje informacie o tvojom zdravotnom stave.

uprimne - mne je tiez divne, ze niekto s bezne narazenou rukou nevie fungovat - snad ta po uraze poslali na rontgen a vedia, ci je to zlomene, alebo nie
ale to je uplne jedno - si PN a sefa zaujima jedine to, ci vies, ako dlho budes chybat.

ked nevies - odpises, ze zialm, nevies mu poskytnut takuto informaciu, musis este absolvovat nejake odborna vysetrenia a na zaklade nich to snad budes vediet upresnit

anonym_8c4fa8
3. feb 2026

@cacianka staci napisat, dna 12. 2. mam kontrolu, dovtedy so mnou neratajte, potom sa ozvem.

gab1sol
3. feb 2026

@cacianka dobrý deň, dňa (doplň dátum) idem na kontrolu s výsledkami z vyšetrení. Tam mi snáď lekár povie ďalší postup, príp. očakávaný termín ukončenia PN. Potom Vám dám vedieť.

Myslím, že sa úplne nezaujíma o zdravotný stav, ale skôr o termíny, aby sa vedel zariadiť. Kolegyňa síce nemala pracovný úraz (nesúvisel priamo s výkonom práce), ale stal sa jej úraz na pracovisku. Ja som bola uvedená ako svedok a viem, že kolegyňa tam udávala očakávanú dĺžku liečby.

cacianka
autor
3. feb 2026
@nyusika

@cacianka zopakujem, asi si si zle precitala reakciu.

sef sa ta nepyta na ziadne osobne veci - informativne sa zaujima, ci vies nejak upresnit, ako dlho bude trvat tvoja PN, aby sa vedel zariadit a vedel zadelit pracu ostatnym

on si nezistuje informacie o tvojom zdravotnom stave.

uprimne - mne je tiez divne, ze niekto s bezne narazenou rukou nevie fungovat - snad ta po uraze poslali na rontgen a vedia, ci je to zlomene, alebo nie
ale to je uplne jedno - si PN a sefa zaujima jedine to, ci vies, ako dlho budes chybat.

ked nevies - odpises, ze zialm, nevies mu poskytnut takuto informaciu, musis este absolvovat nejake odborna vysetrenia a na zaklade nich to snad budes vediet upresnit

@nyusika chápem že sa čuduješ, ale ani ja netuším prečo ma to stále bolí a neviem lepšie fungovať.
Bola som na MR, čakám výsledky, s nimi mám ísť k traumatológovi a uvidíme.
Čítala som pozorne, ale mám voči nemu veľkú averziu, tak ma to chvíľu znechutilo. Zažila som dosť nepríjemné výstupy, znevažujúce až urážlivé, útočné.
Ale nevadí, nepototo sa z neho...
Ďakujem baby, napätie sa mi uľavilo, čo ma tak znechutil.

nyusika
3. feb 2026
@cacianka

@nyusika chápem že sa čuduješ, ale ani ja netuším prečo ma to stále bolí a neviem lepšie fungovať.
Bola som na MR, čakám výsledky, s nimi mám ísť k traumatológovi a uvidíme.
Čítala som pozorne, ale mám voči nemu veľkú averziu, tak ma to chvíľu znechutilo. Zažila som dosť nepríjemné výstupy, znevažujúce až urážlivé, útočné.
Ale nevadí, nepototo sa z neho...
Ďakujem baby, napätie sa mi uľavilo, čo ma tak znechutil.

@cacianka držím päste, aby si bola čo najskôr fit

Averzii rozumiem, ale konkrétne v tomto prípade je ti naozaj v pohode otázka

cacianka
autor
3. feb 2026
@nyusika

@cacianka držím päste, aby si bola čo najskôr fit

Averzii rozumiem, ale konkrétne v tomto prípade je ti naozaj v pohode otázka

@nyusika ďakujem. Len poznamenam že mňa moja práca baví, ľudia s ktorými spolupracujem máme veľmi dobré vzťahy, vieme sa dohodnúť, pochopiť, vyriešiť čo najlepšie, aj zasmiať, v pomere asi 45 ku 2 , a táto osoba je top otras a problémy s ňou majú aj iné oddelenia či jednotliví ľudia.
To len v rámci debaty, na margo že by si niekto myslel, že sa flakam a lehnim doma lebo medveď

nyusika
3. feb 2026
@cacianka

@nyusika ďakujem. Len poznamenam že mňa moja práca baví, ľudia s ktorými spolupracujem máme veľmi dobré vzťahy, vieme sa dohodnúť, pochopiť, vyriešiť čo najlepšie, aj zasmiať, v pomere asi 45 ku 2 , a táto osoba je top otras a problémy s ňou majú aj iné oddelenia či jednotliví ľudia.
To len v rámci debaty, na margo že by si niekto myslel, že sa flakam a lehnim doma lebo medveď

@cacianka v každom kolektíve je niekto taký …keď je to šéf, dokáže to byt problém

euka210
3. feb 2026

@cacianka ved normalne mu mozes napisat, ze nevies, lebo ta este cakaju vysetrania a ruka este nie je v poriadku.

anonym_08bed8
3. feb 2026

@cacianka Šéfka sa ma nikdy nepýtala počas PN na nič, len zo slušnosti, že ako sa mám a v rámci potreby riešiť za mňa zástup,sa opýtala na najbližšiu kontrolu.

tykat
3. feb 2026

@cacianka ..napis mu datum kontroly u dr, po nej mu das info co dalej. Hlavne kratko strucne nerozpisuj sa.

anonym_e6e82b
3. feb 2026

Ja len takú poznámku, že teraz si zamestnávateľ môže pozrieť v ePN dátum ďalšej kontroly zamestnanca u lekára.

anonym_c6a1a5
3. feb 2026

je tonuplne pochopitelne ze sa puta potrebuje predsa vediet zabezpecit chod na pracovisku, je taky problem v ramci korektneho vztahu napisat, vyzera to na dlhsie cakam na vysetrenie, ktore bude o dva mesiace a on sa zariadi
samozrejme nemusis mu pisat nic a drzat ho v napati, ze sa vratis hoci zajtra, a nechat sa zastupovat kolegami (ak nevie ze to bude dlhodobejsie tazkonzabezpecit nahradu) ale teda potom pri navrate to moze zohladnit aj v negativnom smere ak sa tammvobec chces vratit

anonym_2a8a7c
3. feb 2026
@anonym_0b52a8

@cacianka ráno sa mi to stalo pred prácou. Odviezla ma kolegyňa do nemocnice, keď mi zasádrovali ruku, zobrala som si taxi späť do práce. Tam som si riadne sadla a písala som na PC, telefonovala som a pracovala som. Normálne som šoférovala auto, obliekala som sa, sprchovala som sa, robila som domáce práce, varila, umývala riad, dokonca som chodila na meetingy, na porady apd. Na sadru som si vyrobila návleky, podľa toho aký outfit som mala, k dispozícii som mala viaceré farby. Reálne som rehabilitovala už počas sadry na ruke, aby mi neochabli svaly. Ked mi dali sadru dole z ruky, chodila som po pracovnej dobe na súkromné fyzio na cvičenie s rukou. A to som každý týždeň vždy v piatok chodila na traumačku, kde mi robili RTG.

A späť k téme. Neopýta sa na zdravotný stav, ale predpokladaný návrat.
Snáď vieš povedať, či o mesiac alebo o dva.... keď nevieš, povieš, že nevieš, že dáš vedieť o 2t apd.

@anonym_0b52a8 no strasna si hrdinka. Ideme sa predbiehat, kto co zvladal so zlomenou rukou, ci nohou? Toto milujem, fakt. Obetujem sa pre pracu, no neviem, ci si Ty nerobila na zivnost a PN by si mala biednu, ak vobec. Lebo taka obeta...Autorka maka v sklade a vlaci a vyklada tazke krabice. Haloooo 🫣

anonym_0b52a8
3. feb 2026
@anonym_2a8a7c

@anonym_0b52a8 no strasna si hrdinka. Ideme sa predbiehat, kto co zvladal so zlomenou rukou, ci nohou? Toto milujem, fakt. Obetujem sa pre pracu, no neviem, ci si Ty nerobila na zivnost a PN by si mala biednu, ak vobec. Lebo taka obeta...Autorka maka v sklade a vlaci a vyklada tazke krabice. Haloooo 🫣

@anonym_2a8a7c aká ja som hrdinka? Ved hovorim, ze moja praca si nevyzaduje dvihanie bremien. Iba pracu s PC, telefonovanie, soferovanie a meetingy a to som v pohode zvladla aj so zlomenou rukou. A ano, mohla som byt na PN, ale preco, ked mi to nebranilo vo vykone prace?

bluka2
3. feb 2026

Hod to ChatGPT nech tu dá krátku slušnú odpoved v štýle neviem ešte presne, ale ozvem sa po kontrole 12.2.

cacianka
autor
3. feb 2026
@anonym_e6e82b

Ja len takú poznámku, že teraz si zamestnávateľ môže pozrieť v ePN dátum ďalšej kontroly zamestnanca u lekára.

@anonym_e6e82b no nepozrel ani sa nepýtal personalistky. Ani sa slušne neopytal ako sa nám, či mi je lepsie. Nečakám ódy , len nech mi dá svätý pokoj, po návrate to bude husté...

anonym_c6a1a5
3. feb 2026
@cacianka

@anonym_e6e82b no nepozrel ani sa nepýtal personalistky. Ani sa slušne neopytal ako sa nám, či mi je lepsie. Nečakám ódy , len nech mi dá svätý pokoj, po návrate to bude husté...

@cacianka huste si to robis sama lebo nechces normalne komunikovat ale tak tvoja vec samozrejme, pyta sa zle je nepyta sa este horsie

cacianka
autor
4. feb 2026
@anonym_c6a1a5

@cacianka huste si to robis sama lebo nechces normalne komunikovat ale tak tvoja vec samozrejme, pyta sa zle je nepyta sa este horsie

@anonym_c6a1a5 netráp sa, nerieš. Nepíšem tebe.