Ako zvládať toxickú nadriadenú na pracovisku?
Ahojte, boli sme super kolektív, všetko fungovalo, ona bola medzi nami. Nikto ju nemal rád, vždy bola neznesiteľná povaha a poukazovala na chyby všetkých naokolo, všetkých ohovárala a všetci okolo nej boli vždy neschopní. Ale nejako sa to neriešilo, proste sme sa s ňou bavili minimálne. Ale ako to býva, vedenie po odchode šéfky pol roka dozadu rozhodlo, že tam dosadia práve túto ženu.
Myslela som si že keď budem robiť ako povie, tak bude pokoj. Ale nebol.
Nerobí celé dni nič len hľadá chyby na mojej práci a rovnako aj na práci kolegýň. Pritom ona sama robí chyby, nikto to nerieši. Rieši také blbosti na ktorých nič nestojí, drbe len preto aby drbala. Keď som zvolila taktiku že budem robiť čo povie aby bol pokoj, začala nás kolegyne huckať proti sebe. Niečo sa ma "nevinne spýtala" štýlom či by som ju to mohla naučiť, ja som jej to vysvetlila a následne zdrbala inú kolegyňu že robí horšia ako ja, pomalšie ako ja, a opačne, od kolegýň niečo zistí a potom drbe mňa. Hodinové a niekedy aj dlhšie drbačky, niekoľkokrát za týždeň.
Po pol roku sa cítim vyhorená, mám úzkosti, už som mala aj panický atak cestou do práce. Každú nedeľu mi je zle, na vracanie, bolí ma brucho.
S kolegyňami sme sa vzopreli a nahlásili jej správanie vedeniu, to to ale odmieta riešiť. Nevieme prečo. Ale postavilo sa k tomu že si to máme vyriešiť medzi sebou, máme si nájsť k sebe cestu ale to sa proste nedá. Spravilo len menšie úpravy - pravidlá v komunikácii, zaviedlo jej maximálne časy porád a teda nás "verejne" drbe trošku menej, ale aj tak je to neznesiteľné.
Práca ma baví, plat mám dobrý, pracovnú dobu super, len táto jedna žena.
Som viac-menej rozhodnutá dať výpoveď. Viem že aj iné kolegyne takto rozmýšľajú, ale boja sa, buď majú deti alebo hypotéky. Aj ja mám hypotéku ale už nevládzem. Takže tento alebo budúci mesiac určite končím. To znamená, že ešte 2-3 mesiace budem musieť pod ňou vydržať. Viem že mi poviete že mi to už môže byť jedno, ale nie je to také jednoduché sa odosobniť a usmievať, keď ide do vás alebo do kolegýň.
Aj tak, máte nejaké tipy, techniky, na čo myslieť keď zas spustí, nejako vydržať... Ďakujem!
@anonym_6a2a95 nebudem zdielat. Nech si kazdy sam zisti a nastuduje legalne moznosti a podla toho sa zariadi.
@anonym_08659f Legálne je to možné len tak že 9 mesiacov si PN a potom nastúpiš na materskú. Druhá možnosť je vydierať firmu že šikanu budeš riešiť súdnou cestou, ak si mala diagnózu F43 a preto sa ťa takto elegantne zbavili. Iné možnosti nevidím.
@anonym_autor Človek vydrží veľa, keď musí
@anonym_7cec0b Toto viem.
@anonym_7cec0b Toto viem.
@anonym_autor 👍
@anonym_08659f Legálne je to možné len tak že 9 mesiacov si PN a potom nastúpiš na materskú. Druhá možnosť je vydierať firmu že šikanu budeš riešiť súdnou cestou, ak si mala diagnózu F43 a preto sa ťa takto elegantne zbavili. Iné možnosti nevidím.
@anonym_autor to, ze ty nevidis, neznamena, ze ina moznost nie je 😉
@anonym_autor ako sa poznam ak by boli jej drbacky jediny problem, a z tych drbaciek ziadny iny postih, tak by som to brala jednym uchom dnu druhym von. Su typy ktore sa musia vykecavat a povysovt a radi sa pocuvaju a potrebuju k tomu obecenstvo. Tak by som ju nechala rochnit sa v tych jej kecoch.
@anonym_de1e4f psychicky teror nie je sranda a nedá sa to len tak brat že veď dáko vydržím
@anonym_autor to, ze ty nevidis, neznamena, ze ina moznost nie je 😉
@anonym_08659f No, nafingovat si 9 mesacnu PN a potom dostat odstupne 7 platov (ci kolko), na to treba zastup znamosti. Co nie je privilegium kazdeho na SK.
Ale dik za zdielanie.
@anonym_08659f No, nafingovat si 9 mesacnu PN a potom dostat odstupne 7 platov (ci kolko), na to treba zastup znamosti. Co nie je privilegium kazdeho na SK.
Ale dik za zdielanie.
@anonym_6a2a95 ani jednu znamost som nemala. Takze?
Mas odmeny, ktore nie su narokovatelne? Pripadne je nejaka zlozka platu, o ktorej rozhoduje ona alebo iny tvoj nadriadeny podla vlastneho hodnotenia? (Napr. Nejaky osobny priplatok?) Ak nie a teda ona ani nikto nad nou ti neovolyvnuje vysku mzdy, ktoru dostanes, tak zacni robit toto. Na kazdej porade jej adresne povedz, ze takáto buzeracia a mikromenezment sa poslesnych 20 rokov uz nenosi, ze jej sposob menezovania kolektivu je zastaraly a akurat tym, ako vedie tim, ludi demotivoje, kludne jej povedz to, co si napisala tu... Lebo ved co sa stane? Prinajhorsom ta vyhodia (a to vlastne chces, nie?). A prinajlepsom vam da pokoj, lebo si uvedomi, ze akonahle bude robit pitchoviny, adresne ju budes konfrontovat. Mas teraz vybornu poziciu na to, aby si si otvorila usta, komunikovala vsetko, co ti vadi, ulavila si a mozu ta bozat ;) Ak zacne byt na teba neprijemna, bud aj ty na nu. (Vzdy az ako reakcia na jej spravanie, nikdy nie prva. Pre pripad, zeby sa interne vysetrovalo. Mozno tak nakoniec aj pomozes kolegom od protivnej nadriadenej). Mozno do konca mesiaca bude ona ta, ktora bude chodit do prace s bolavym zaludkom pri pomysleni na teba ;) Navyse zbavit sa len tak zamestnanca nie je take lahke. Ak si svoju pracu robis a nakoniec vykonas, co ti zadaju, tak nemusi byt take lahke pre nich zbavit sa ta.Ak to urobis rozumne a chytro, tym si mozes vytvorit aj priestor na vyjednavanie odstupneho a ukoncenie PP dohodou. Nemas za co 🙂
@anonym_6a2a95 ani jednu znamost som nemala. Takze?
@anonym_08659f takze ti zrusili pracovne miesto a museli dat odstupne podla kolektívky. Nakolko, ako pises, to bolo uz druhykrat, co si mala problemy s nadriadeným a po druhom pokuse si bola na PN s psychiatrickou diagnózou, tak zamestnavatel usúdil, ze je to vlastne deal nemať zamestnanca takehoto charakteru v pracovnom pomere a bol ochotny ti zaplatit 7 odstupných…to len tipujem 😉
@anonym_08659f takze ti zrusili pracovne miesto a museli dat odstupne podla kolektívky. Nakolko, ako pises, to bolo uz druhykrat, co si mala problemy s nadriadeným a po druhom pokuse si bola na PN s psychiatrickou diagnózou, tak zamestnavatel usúdil, ze je to vlastne deal nemať zamestnanca takehoto charakteru v pracovnom pomere a bol ochotny ti zaplatit 7 odstupných…to len tipujem 😉
@anonym_cc2a63 zle tipujes 🙂
@anonym_cc2a63 zle tipujes 🙂
@anonym_08659f tvoj prvý komentár bol úplne bezpredmetný, keď nie si ochotná autorke poradiť. Iba si sa vlastne potrebovala pochváliť. Aj keď hodiť sa na PN na takú dlhú dobu nie je žiadne hrdinstvo.
Aj ja mam takú šéfku, s jednou kolegyňou sú veľké kamošky. A vlastne ti, čo sa jej vedia vtierat sa majú dobre. Do nás ostatných sa navaza. Tiež som najprv chcela dať výpoveď, ale potom som si uvedomila, že mi je tu celkom dobre a nestojí mi to za to. Keď je šéfka hnusná, som k nej rovnaká. Ak má bude chcieť vyhodiť (co sa nedá vylúčiť), tak nech sa páči. Aspoň dostanem odstupné, ale sama výpoveď nebudem dávať.
@anonym_08659f tvoj prvý komentár bol úplne bezpredmetný, keď nie si ochotná autorke poradiť. Iba si sa vlastne potrebovala pochváliť. Aj keď hodiť sa na PN na takú dlhú dobu nie je žiadne hrdinstvo.
@anonym_499e4c tak potom asi zle citas.

@anonym_7cec0b Strašné toto aj čítať a nieto prežívať.
@anonym_autor Človek vydrží veľa, keď musí