Je nevhodné hovoriť v práci iným jazykom?
Ahojte, mam v práci par kolegov, ktorí ovládajú maďarský jazyk. Jeden nedavno nadtupil a odvtedy sa to začalo. Ked sa stretnú v kancelárii, hovoria po madarsky. To by nevadilo, ak by to robili, ked sú osamote. Robia to ale aj vtedy, ked je s nimi v miestnosti aj niekto, kto po maďarsky nerozumie. Uz viacerí kolegovia si to vsimli a je im to nepríjemné. Myslim, ze je to veľmi nevhodné a neslušné. Nemám problém sa ozvať, ale to akoby som im mama bola a napominala ich, aby sa v nose nesparali? Mne to príde trápne niekomu to hovoriť, to by mali vedieť, ze sa to nerobí. Co si myslite?
Prepáč, ale toto mi príde detinské. A čo že rozprávajú medzi sebou iným ? Pokiaľ to nezasahuje tvoju prácu, kľudne. Ak by to bolo, že šéf vám dá zadanie, máte to vydiskutovať a vtedy začnú len iným jazykom, okey, upozorniť. Ale ak riešia small talk alebo len tak osobný život, kľudne.
Mám susedov aj rodinných známych, ktorí bežne prepnú do maďarčiny, keď sa rozprávajú medzi sebou a s nami po slovensky. Kamoška s frajerom len po španielsky. Niekomu je prirodzenejšie proste rozprávať v druhom jazyku, hlavne ak je native. Nič zlé za tým nehľadám a isto by som nevyžadovala, aby v mojej prítomnosti hovorili len mojím jazykom, lebo ja sa cítim nepríjemne.
Máš pocit, že ťa ohovárajú, alebo sa bavia na tebe a ty im nerozumieš?
Presne toto iste mám aj ja.
@anonym_autor áno, je to neslušné a nevhodné. Akoby ta segregovali z kolektívu. Ved možno by si sa aj ty rada s nimi bavila na danú tému len ti ani nedajú možnosť. Ak by to bolo niekde na pive alebo vonku, je to iné ale v práci a takto je to nevhodné. Hlavne keď sa to deje často. Takže všetci mudrlanti co sem prispeli, prajem vám zaživat to denne v práci na vlastnej koži.
@anonym_autor s Maďarmi neurobíš nič. To je ich povaha. Ja mám známych maďarsky hovoriacich a keď sa s jednou stretnem, sedíme na lavičke a rozoznávame sa príde ďalšia jej známa, prisadne si a uz sa rozprávajú madarsky. Potom sa otočí ku mne a prelozi mi to slovensky. A pritom tá druhá vie aj aj. Ako keby to nebolo jednoduchšie hneď po slovensky sa porozprávať a pritom každé tretie slovo aj tak slovensky povedia. Potom mi na nich vadí to, ze idu so mnou von na kávu stretnú znamych a hodinu sa vykecávajú maďarsky a ja tam len tak čumím do blba. Katastrofa s nimi.
Ved sa rozpravaju svojim materinskym jazykom. Ak by sa rozpravali anglicky, alebo spanielsky, proste cudzim jazykom, ktoremu nerozumies, to by ti vadilo tiez? Ked som bol v anglicku, tak sme sa slovaci vzdy rozpravali slovensky. Byval som na internate s madarmi a ano, bavili sa madarsky. Bolo to pre nich jednoduchsie a rychlejsie. Ani ma len nenapadlo, ze by mi to mohlo vadit. Zacni sa ucit madarsky, budes mat s kym konverzovat.
Keď som pracoval v Írsku, bavil som sa tam so všetkými anglicky, lebo som chcel aby som sa aj v angličtine zlepšil. Bolo tak kopu SLovákov, čo sa v robote k tebe tlačili hneď lebo si SLovák a môžu sa s tebou baviť slovensky. Ja som to práve nechcel, takže mnoho Slovákov sa pri mne nezdržalo 🙂 Rovnako sa tam skupinkovali Poliaci, tí tam po polsky mleli medzi sebou v kuse (ja som sa s nimi bavil anglicky). Tých tam bolo veľmi vela, takže mi miestnych Irov v robote aj došlo ľuto, keď tam v robote v kuchynke mal človek pocit, že je niekde v Krakowe.
@anonym_autor áno, je to neslušné a nevhodné. Akoby ta segregovali z kolektívu. Ved možno by si sa aj ty rada s nimi bavila na danú tému len ti ani nedajú možnosť. Ak by to bolo niekde na pive alebo vonku, je to iné ale v práci a takto je to nevhodné. Hlavne keď sa to deje často. Takže všetci mudrlanti co sem prispeli, prajem vám zaživat to denne v práci na vlastnej koži.
@anonym_f74811 , vieš čo, u nás v práci sa veľa rozpráva po anglicky ...a ja tomu nerozumiem, lebo v našich časoch sa učilo v škole iba po rusky. Ani k práci som nikdy nepotrebovala(hoc som sa snažila)
A predsa nezakladám témy, a nechodím vyplakavať na koňa.
@anonym_autor Maďari na Slovensku toto jednoducho robia. Sposobuje im to nejaký druh rozkoše, že ťa môžu takto segregovat.
@anonym_f74811 , vieš čo, u nás v práci sa veľa rozpráva po anglicky ...a ja tomu nerozumiem, lebo v našich časoch sa učilo v škole iba po rusky. Ani k práci som nikdy nepotrebovala(hoc som sa snažila)
@anonym_29f204 to je iné, mala by si snažiť naučiť anglicky, ten jazyk je užitočné vedieť.
@anonym_29f204 to je iné, mala by si snažiť naučiť anglicky, ten jazyk je užitočné vedieť.
@anonym_f8a6a5 nie je to iné.... jazyk ako jazyk, mám krátko pred 60 kou, Skúsila som, nešlo a bodka.
Znamy, slovak ako repa, si zobral madarku. Matka ho samozrejme uci madarsky, minimalne jej rodicia sa s nim rozpravaju madarsky. On sa boji, ze maly bude mat ako madar na slovensku problemy. Nechapal som o com toci ... tak uz zacinam chapat, ked to tu citam.
@anonym_autor ano je to neslusne a nekorektne, rieisla by som to s nadriadenim a s HR aby ich usmernili
a je uplne jedno akej narodnosti a reci sa to tyka
Sme medzinárodný tím, kde nie všetci vedia po slovensky a ak sa stretneme rôzne národnosti v miestnosti, napr. pri obede, automaticky všetci prepíname do angličtiny, aby sa každý mohol zapojiť do rozhovoru, ale ak riešime napríklad dvaja ľudia niečo pracovné v kancli a tretia osoba sa tak či tak nemá ako zapojiť, tak si to povieme kľudne aj po slovensky. Ale len tak trkotať o všeličom v jazyku, ktorému ostatní nerozumejú je neslušné a obzvlášť, keď toto sú ľudia, ktorí po slovensky vedia a len sa im nechce tak rozprávať.
@anonym_29f204 rozprávať ako Slovák po Aj v práci je iné ako dvaja Maďari v slovenskej fireme po Maďarsky medzi Slovákmi. Rozlišuj situáciu.
k rodičom prišla návšteva - maďari medzi sebou po maďarsky a sem - tam prehovorili k mojim rodičom po slovensky. Bolo to nepríjemné.
Boli to rodičia mojej švagrinej.
@anonym_autor ja len tak pomimo, že b posledných dvoch vetách si riadne odporuješ. Na jednej strane hovoríš, že nemáš problém sa ozvať, na druhej, že je ti to trápne.
Takže si uvedom pravdu. Máš problém sa ozvať a veľký
@anonym_autor čo je ťa do toho, o čom sa rozprávajú kolegovia medzi sebou (ak nehovoria s tebou), jedno, akým jazykom?
ja zijem v zahranici a my mame policy ze sa pred kolegami kazdy rozpravame len anglicky ... sme z roznych krajin a ani by ma nenapadlo rozpravat slovensky - neslusne a nevhodne .. upozornila by som veducich nech si to s nimi poriesia- nieje to dedinske-ide o slusne spravanie a respekt voci krajine kde pracujes
Pokial to nerobia aj v pracovnej oblasti a meetingy/ emaly nie su v madarcine (uplne bezne na Juhu Svk … mas poci, ze pracujes v HU firme v HU) vobec by ma to netrapilo. Nie su to moji kamarati nech sa vybavuju aj Morzeovkou. Ak by to zasahovalo do prace, porozpravam sa so sefom, v mojom pripade bola cela firma 90% madarska … dala som vypoved.
Každej jednej, ktorá vypisuje @anonym_autor , prečo sa sťažuje, odporúčam, skúste si to zažiť. Keď ste v kancli 4, a traja začnú po maďarsky!!! Netýka sa to mňa, ale inej baby u nás v práci.
@anonym_autor Ahoj, moj nazor je taky, ze ked sa dvaja rozpravaju inym jazykom pri niekom dalsom napr. v kancelarii, je to ozaj nevhodne, ak vedia aj slovencinu. Nepoviem keby sa takto bavili inym jazykom v kuchynke a zrovna tam nikto nie je, tak prosim, nech. Tiez si neviem predstavit, ze sedim v kancli este s dalsimi dvomi a teraz niekto dojde a zacal by inym jazykom, pritom nasu rec vie. Jedna znama mala s tymto problem v rodine, lebo jej muz vie madarsky aj slovensky, aj cela jeho rodina oba jazyky ovlada na vybornu a ona a jeho brata zena madarsky nevedia a teraz rodinna seslost v obyvacke a oni tam zacali drkotat madarsky a oni dve kukali ako puk, pritom rodina vedela,ze oni dve nevedia madarsky. Za mna je to maximalne neslusne, ked tí ludia ovladaju slovencinu a robia to ako naschval. V takej situacii by sa nikto necitil dobre, keby tam stravil 2-3hodiny ticho. A este ked sa teda ona rozpravala s bratovou zenou, tak sa jej opytali preco sa bavia o inom (no pre hovno) , ta bratova zena to nevydrzala a vybuchla😄 dala im vtedy riadne🙈😄 Znama sa len smiala uz potom ked mi to vravela, ze aka bola dobra👌
Za mna je to nevhodne, aj na pracovisku, ked ten clovek vie slovensky, nech tak rozprava v kolektive v kancelarii, ak mu chce rodnym jazykom nech to vyuziju kludne v sukromi, alebo v inych priestoroch. Ved aj anglictina sa kolko krat prisposobuje väcsine, aby rozumeli vsetci, tak by sa mala aj slovencina, ked tu rec ovladaju (ale ocividne nechcu, co je netaktne).
Za mna je to neslusne, ak je skupina ludi, ktora spolu konverzuje a nie vsetci vedia jeden jazyk, aby sa cast medzi sebou rozpravala tym jazykom. Mali by komunikovat tak, aby tomu kazdy, kto tam je rozumel.
@anonym_29f204 neviem čo znamená vo vašich časoch, ale ja som sa síce v škole učila povine rusky - ale mali sme aj anglinu na zakladke 😏 okrem toho - aj v dospelosti sa môžeš učiť jazyky, hlavne svetové nie sú na škodu…
Pracujem v medzinarodnej firme, v BA sme v kancelarii povacsinou slovaci ale akonahle pride kolegyna/kolega ktory nevie po slovensky prepneme vsetci slovaci do anglictiny (aby rozumel aj ten zahranicny kolega). Taktiez na obede, pri stole sa konverzuje v jazyku, aby rozumeli vsetci. Pride mi to ako zaklad slusneho spravania, ze nikto sa neciti segregovany z pracovneho kolektivu.
Je to bežné aj u nás. Maďari medzi sebou po maďarsky,Ukrajinci po ukrajinsky, ďalší po anglicky. Teda sú to veci súkromné nie pracovné.
Mne to nevadí, rozumiem na 60%.
@anonym_autor Smejem sa na tejto téme. Robím v korporáte, milión všelijakých národnosti a v predošlom korporáte bolo 40% cudzincov, ktorí nevedeli ani ceknut po slovensky. Všetci sme komunikovali po anglicky. A v súčasnej robote som mal maďarsku kolegyňu, s ktorou sme sa bavili po maďarsky a zvyšok kancelárie mal smolu. S kolegom zo Španielska len po španielsky a s bývalým kolegom z Francúzska len po francúzsky a nikdy sa nikto nesťažoval. Podľa mňa len ticho závidíš, že daný jazyk neovládas a preto vymýšľaš podobné témy.

Aj moji kolegovci sa rozpravaju po ukrajinsky,ale s nami pekne po slovensky.Kolega vie tak perfektne hovorit slovensky,ze ma ani nenapadlo si mysliet,ze je ukrajinec az do momentu,ked sa tak rozpraval s kolegom ukrajincom,co tak perfektne slovensky nevie.Stale sa uci.