Je rozdiel v plate spravodlivý?
Ahojte, rada by som si vypočula nestranné názory, hlavne od ľudí z korporátu,HR alebo so skúsenosťou s pracovným právom.
Som žena, pracujem na Slovensku a som približne rok na jednej pozícii. Do tímu teraz nastupuje nový mužský kolega na rovnakú pozíciu s tou istou náplňou a zodpovednosťami , ale s vyšším nástupným platom než máme v tíme my, čo sme tu rok a budeme ho zaučovať.
Keď som sa manažéra pýtala na rozdiel a možnosť úpravy mojej mzdy aspoň na dorovnanie, uviedol ako zamietacie dôvody najmä:
-viac pracovných skúseností (nastupujúci kolega je čerstvý graduate a má len part-time skúsenosti veľmi podobné tým, ktoré som mala pri nástupe tiež, avšak nakoľko je táto rola veľmi špecifická, skoro pre každého to znamenalo učiť sa to na mieste),
-lepší „corporate fit“,
-negatívny feedback na komunikáciu ktorý som však až pri tejto platovej negotiation počula prvý krát, dovtedy bol pozitívny,
-a dokonca aj to, že mám do budúcnosti záujem o internú kariérnu rotáciu, takže sa mu neoplatí zvyšovať mi plat ak by som možno chcela prejsť inde
-že by sme sa mali vžiť do jeho kože keďže chcel nového kandidáta ohúriť a rýchlo nalákať
Mne tieto dôvody prídu pomerne subjektívne a nebolo mi vysvetlené, ako sa objektívne premietli do rozdielu v plate, kedže naša job description a náplň je navlas rovnaká
Vzhľadom na nový Equal Pay zákon ma preto zaujíma:
Myslíte si, že sú takéto dôvody dostatočné na objektívne odôvodnenie rozdielu v plate? Ktorá strana má podľa vás silnejší argument? A išli by ste s tým na inšpektorát práce?
Budem rada hlavne za skúsenosti ľudí, ktorí riešili niečo podobné.
Ak firma chce noveho zamestnanca a dlhsie nemoze najst, musi ponuknut vyssi plat. Keby si dala vypoved, myslim, ze by sa nasli peniaze na zvysenie. Pochopili by, ze hladat, zaucat noveho niekolko mesiacov a dat mu tie iste vyssie peniaze, za to nestoji.
Ak ide o rovnakú pozíciu, rovnakú náplň, rovnakú zodpovednosť a rovnaké pracovné podmienky, rozdiel v mzde nie je automaticky nezákonný, ale zamestnávateľ musí vedieť rozdiel obhájiť objektívnymi a nediskriminačnými kritériami. Za objektívne kritériá zákon považuje najmä zložitosť práce, zodpovednosť, namáhavosť, pracovné podmienky a ďalšie relevantné faktory vrátane mäkkých zručností, ako sú sociálne a komunikačné schopnosti. Veľmi dôležitá je ešte jedna vec. Zákon umožňuje zamestnancovi požiadať zamestnávateľa o odôvodnenie rozdielu v odmeňovaní. Zamestnávateľ má na odôvodnenú odpoveď 30 dní. Ak rozdiel nie je odôvodnený Najprv by som písomne požiadala zamestnávateľa a teda - HR - o konkrétne vysvetlenie rozdielu a o kritériá, podľa ktorých bola mzda nastavená. Ak by odpoveď bola v štýle corporate fit, potrebovali sme ho "nalákať" alebo možno odídeš na inú pozíciu, bez objektívnych a merateľných kritérií, potom by už bolo na mieste obrátiť sa na IP.
Hľadala by som si miesto.
@larissadelrey O tom by moj manzel vediet rozpravat...sice to nie je korporat, ale mala firma, ale zamestnanec, ktory takmer vobec nemarodoval, robil robotu za troch a pracoval tam 10 rokov nedostal zvysenie platu, no novy zamestnanec, ktory mal nastupit, mal dostat rovnaky plat, lepsie vyhody a nemusel sa pretrhnut.
Otras. Nastastie tam uz manzel nepracuje.
Hladaj vitamin B … tvoj nadriadeny ti dal velmi zvlastne odpovede. Vsetci su si rovni len niektori rovnejsi. Nehladaj ani logicke, ani spravodlive ani pravdive dovody … po dovode lepsi corporate fit …. By som viac vysvetleni nepotrebovala
typický čurak s čurakom v rozkroku… bohužiaľ toto sa deje na slovensku všade a pozerám že stále…
@larissadelrey ja si myslím, že muž mužovi dá vždy vyšší plat ako žene, aby nás držali v hrsti. Vždy to tak bolo aj bude.
Nuž toto som prednedávnom zažila aj ja. Na úplne rovnakú prácu, ako som robila, hľadali ďalšieho zamestnanca, no už základný plat ponúkali vyšší než bol môj o cca 25 %, plus ešte k tomu malo byť osobné ohodnotenie. Našla som pracovný inzerát zverejnený rovno na stránke zamestnávateľa a mne teda tak zdvihol tlak, že som si behom dvoch mesiacov našla novú prácu za oveľa lepší plat. U pôvodného zamestnávateľa som nakoniec este zaúčala novú kolegyňu, ktorá podľa mňa kým sa do toho dostane, prejde minimálne rok. Nechápem, prečo toto zamestnávatelia robia. Či si myslia, že zamestnanci sú úplne blbí a nič nezistia, alebo ako. Každopádne môj bývalý zamestnávateľ si pohoršil. Má nového neskúseného zamestnanca a platí mu viac ako pôvodnému skúsenému. Ha.
je to aj chyba zien - vacsinou sa podcenuju a suhlasia s nizsim platom
je to aj chyba zien - vacsinou sa podcenuju a suhlasia s nizsim platom
@anonym_45f775 chyba žien??? Preto je ohodnotenie v európskom priemer nižšie u žien ako u mužov. Aj za znasilnenie si ženy môžu, lebo sa líčia a nosia sukne, tak isto keď zažívajú domáce násilie, alebo im muž flakne po papuli, nie je zodpovednosť muža, ale ženy, lebo ho vyprovokovala.
Takto to funguje aj inde, vôbec to nesúvisí s pohlavím. Nástupný plat musí byť taký, aby bol zaujímavejší, než u konkurencie. A zároveň starí zamestnanci sú zabehnutí, zvyknutí na prácu, kolektív a sú ochotnejší pracovať za menej. Pokiaľ neodchádzajú, zamestnávateľ nemá motiváciu zvyšovať platy.
Normalne napis ziadost na HR podla noveho zakona o rovnosti platov, odpisu ti ze f-off az od 1.1.27 a cakaj, potom ked ti odpisu ze je to ok lebo medved chod na insp.prace. budu ti musiet dotovnat plat aj spatne. Lebo tie dovody su uplne odveci a neverim ze obstoja. Corporate fit, to je ako co?
U nas to prave ideme riesit a veru ocakavam nespokojnych zamestnancov, ale takuto kktinu by som sa neodvazila povedat, vsetko dokazne bremeno je na firme a byt toto u mna manazer pravr by jeho corporatny fit isiel z kopca a krasne mi zavarul. Ja som na pozicii kde tlacia zhora, tlacia zdola. Nebudem sa tvarit ze neviem ako su nastavene platy, a musim najst nejaky rozumny stred.
V praci ziadna spravodlivost neexistuje. K nam davnejsie, pred asi tak 10 rokmi nastupil kolega, ktory dostal taky nastupny plat, co tam nemali na tej pozicii 2 dalsi kolegovia dokopy. On si tolko vypytal a dostal, lebo surne bol taky clovek potrebny, s jeho skusenostami na tejto pozicii.
V dnesnej dobe 20-tnici nebudu robit za to, co robi senior aj niekolko rokov. Oni chcu mat ihned kolko si povedia a vacsinou to aj dostanu. Lebo oni su dravi, ambiciozni a vedia si vypytat. Oni nie su stavani na to, aby niekde robili roky. Idu na par mesiacov, maximalne rok a potom idu dalej. LEbo uz ich praca nebavi, uz chcu nove podnety, stimuly a pracovne prostredie.
Iny pohlad. Kolega co nastupil si teraz moze dovolit z platu kupit tolko isto veci (napr benzinu, rozkov...) ako ty vtedy ked si nastupila ty . Vdaka inflacii. Cize ste na tom uuuplne rovnako. Ty si si uzivala lacne ceny a on si musi platit viac penazi za to iste ale s drahsimi cenami. A to ze sa
deje inflacia nieje problem zamestnavatela ale tvoj ako s tym nalozis
Iny pohlad. Kolega co nastupil si teraz moze dovolit z platu kupit tolko isto veci (napr benzinu, rozkov...) ako ty vtedy ked si nastupila ty . Vdaka inflacii. Cize ste na tom uuuplne rovnako. Ty si si uzivala lacne ceny a on si musi platit viac penazi za to iste ale s drahsimi cenami. A to ze sa
deje inflacia nieje problem zamestnavatela ale tvoj ako s tym nalozis
@martinmmartin to mi nejako nesedi, ona uz nic nekupuje iba on? Cize ona nema vyssi naklad napr. na auto pri sucasnych cenach iba on🙄. On predtym nezil, tie nizsie ceny pre neho neplatili? Total somarina co si napisal
Jediný obhájitelny dôvod je ten ze ho chcel rychlo nalákať hlavne ak mal záujemca o pozíciu aj inú pracovnú ponuku nad ktorou rozmýšľal, ale musi pocitat ze aktualnych zamestnancov s nižším platom odlaka a budú veľmi pravdepodobné rozmýšľať a zmene zamestnávateľa ak si vymýšľa toľko ďalších kravin aby bol za chrumkaveho

@larissadelrey su to bullshit dovody