icon

Je v poriadku, keď zamestnanec nevie, či mu predĺžia pracovnú zmluvu?

18. máj 2026

Ide konkretne o moju kolegyňu, ktorá nevie, ako na tom je. Nevie, či si má hľadať novú prácu alebo nie. Náš priamy nadriadený sedí v zahraničí a ona nemá odvahu ho ohľadom toho priamo kontaktovať. Možno sa pýtate, prečo to riešim práve ja. Nuž, mne končí zmluva v novembri, a nechcem zažívať tu neistotu, čo ona.
V poslednej dobe nemám z toho dobrý pocit, lebo vedenie vyhodilo aj upratovačku, aby ušetrilo peniaze.

katkaseiner
18. máj 2026

no my ti tu nemame ako pomoct.. bud sa spyta zamestavatela v zahranici alebo sa koncom juna zbali a pojde prec. Ty mas tu vyhodu ze uz koncom juna budes vediet (alebo predpokladat) ako bude pokracovat tvoj scenar. Hoci teda nemusite mat uplne rovnaku situaciu. Ja by som urcite zamestnavatela kontaktovala s otazkou co dalej. Nech sa tiez viem zariadit.

anonym_d95f08
18. máj 2026

@anonym_autor A ako presne nekontaktovanim nadriadeneho ovplyvni zotrvanie / nezotrvanie vo firme? Akoze ked ho kontaktuje, tak ju za to vyhodia? Ci toto je system "vyhodim dopis od exekutora, tak nemam exekuciu"? To proste z praktickeho hladiska nedava zmysel (i ked je to mozno neprijemna situacia)...

melanta
Autor odpoveď zmazal
autor
18. máj 2026

Bojí sa, lebo predtým poslala nejaké maily a a bol z toho problém.

muchotrafka298
18. máj 2026

Moja kamaratka mala tiez takuto situaciu, ze jej mala koncit zmluva na dobu urcitu. Bala sa opytat nadriadenej. Ja som ju presvedcila, aby sa mesiac dopredu opytala, aby sa vedela zariadit. Ano, nadriadena je vysmiala s tym, ze snad si nemyslela, ze tam bude pracovat aj nadalej, ze jej konci zmluva a firma od zaciatku pocitala s tym, ze ona tam bude iba rok. Ostala dost v soku, lebo nic nenasvedcovalo tomu, ze by jej tu zmluvu nemali predlzit.
Takze ak Ti mozem poradit, nech kolegyna kona co najskor. Aby sa jej nestalo nieco podobne a vedela sa vcas zariadit-

anonym_64de39
18. máj 2026

myslim ze je na mieste sa opytat ci s nou nadalej pocitaju

melanta
18. máj 2026

Zamestnávateľ aj zamestnanec môžu hoci aj posledný deň doby určitej komunikovať ďalší postup, zákon neprikazuje urobiť tak skôr. Čiže tak ako tebe môže zamestnávateľ až posledný deň doby určitej oznámiť, že s tebou ne/pokračuje, tak ja ty môžeš zamestnávateľovi posledný deň oznámiť, že nepokračuješ, hoci ti ponúka dobu neurčitú.

Úprimne, ste dospelé, svojprávne, tak snáď sa viete za seba postaviť a normálne sa ozvať a povedať, že sa chcete pobaviť o pracovnom pomere, aby ste vedeli, aká je s vami spokojnosť a či môžete počítať s pokračovaním pracovnej zmluvy. Ak pracuješ pre niekoho, koho sa bojíš, tak nechápem dileme - pre takého zamestnávateľa človek pracovať nechce a teda je namieste si hľadať iný job a nečakať, že ostaneš bez práce. Mimochodom, ja som vždy vítala aktivitu zo strany zamestnanca. V podstate som to aj očakávala od niekoho, kto chcel byť platný člen tímu, že aj on má záujem hovoriť o tom.

melanta
18. máj 2026
@anonym_autor

Bojí sa, lebo predtým poslala nejaké maily a a bol z toho problém.

@anonym_autor aké maily, ak kvôli nim bol problém?

anonym_bb44f1
18. máj 2026

@anonym_autor ja som toto zazila, ale tu na Slovensku, zo zaciatku to bolo jasne, ano, budeme predlzovat, ved sme spokojni a tak. A potom take, ze potom sa porozpravame, uvidime, no je to trosku komplikovane a stale nic a ked si ma tesne pred uplynutim urcitej doby zavolal, tak som uz tusila, ze je zle. A veru bolo. Ale tam este zohralo ulohu aj ine, aj covid, aj to aj hento, uz to nejdem rozoberat, islo len o polovicny uvazok. Navyse vtedy bola panika kvoli covidu, zatvarali sa masovo skolky, skoly, ostala som teda s detmi doma na OCR a neskor som otehotnela, takze som to tak aj brala, ze dobre, stalo sa. Ale toto, co mate Vy, no priamo by som sa ho opytala teda. Ved sa musite zariadit.

windblue
18. máj 2026

No opýtať sa jednoducho musí ak chce vedieť presne na com je, to tu jikto nevyriesi. Ale určite to nebude záležať len od toho, že poslala nejaké zle maily, ak je mimo toho šikovná tak to zamestnávateľ nemá prečo hrotit. Skôr nech sa zamysli ako sa dohodli pri prijatí do zamestnania, či jej rovno sľubovali ze bude môcť mať predĺženie alebo to bolo razantnejšie od vtedy do vtedy.

anonym_bb44f1
18. máj 2026
@windblue

No opýtať sa jednoducho musí ak chce vedieť presne na com je, to tu jikto nevyriesi. Ale určite to nebude záležať len od toho, že poslala nejaké zle maily, ak je mimo toho šikovná tak to zamestnávateľ nemá prečo hrotit. Skôr nech sa zamysli ako sa dohodli pri prijatí do zamestnania, či jej rovno sľubovali ze bude môcť mať predĺženie alebo to bolo razantnejšie od vtedy do vtedy.

@windblue no mne tiez aj medove motuzy popod nos tahali, za almuznu som tam robila a nakoniec som z toho vysla najsprostejsia aeste som sa blbo citila, ked som sa teda opytala, co planuju do buducna, ci sa ted abude predlzovat alebo nie. Iba take vyhybave odpovede som dostavala, ako sa blizil termin skoncena doby urcitej. Neznasam takuto neuprimnost.

autor
18. máj 2026
@melanta

@anonym_autor aké maily, ak kvôli nim bol problém?

@melanta Pýtala sa vraj nejaké samozrejmé veci, ktoré podľa nadriadených mala vedieť sama.

melanta
18. máj 2026
@anonym_autor

@melanta Pýtala sa vraj nejaké samozrejmé veci, ktoré podľa nadriadených mala vedieť sama.

@anonym_autor vraj. Takto najčastejšie vznikajú reči, ohováračky - vraj. Išlo naozaj o samozrejmé veci alebo veci, do ktorých bola zaškolená? Ak áno, potom mohla byť negatívna reakcia zo strany šéfa na mieste. Ak to samozrejmá vec nebola a išlo o niečo, v čom mala byť zaučená a nebola, bolo potrebné sa asertívne ozvať, t.j. pripomenúť šéfovi, že zaškolená nebola a preto je jej email na mieste.

Ale ako som už napísala predtým, ak sa necíti vo firme dobre, má strach, stres, tak je na mieste hľadať si iný job aj keď ešte nevie, či jej zmluvu predĺžia. A ak ju aj predĺžia, je namieste odísť, ak nájde nový job, kde tento strach a stres nebude mať. Myslite obe na to, že tak ako si zamestnávateľ vyberá zamestnancov, tak aj vy si vyberáte zamestnávateľa.

anonym_c74888
18. máj 2026

Tak nas sa pytaju kazdy rok,ako sa vidime o rok.Takze odpoved jasna vo firme.
A taktiez zmluvu viem uz od septembra,ci predlzili alebo nie,jednoducho som sa pytala a dostala normalnu odpoved.V polke septembra som uz predlzenu zmluvu podpisovala s ucinnostou az od 1.11ty.Takze dost skoro v predstihu dali vediet,ale dali vediet aj takym,co im zmluvu nepredlzili.

anonym_3dc66c
18. máj 2026

@anonym_autor nic sa nemusi pytat, nech si hlada novu robotu od nasledujuceho dna ako jej konci zmluva. Ma predsa jasne stanovene kedy konci, to ze by sa zmluva predlzila je len na dobrej voli zamestnavatela. Pripadne nech sa pozrie do zmluvy si tam nema nejaku klauzulu o predlzeni, banky napr. davaju rok na dobu urcitu a ked su spokojni tak zamestnancovi po roku daju zmluvu na dobu neurcitu..
Ja ked som bola na strane zamestnavatela tak sme cca 2 mesiace pred koncom jednali so zamestnancom ak bolo vo vyhlade predlzenie. Ono aj ta firma sa musi vediet zariadit, nie je dobre sa hrat na schovku, ak zamestnanca k danemu datumu nepotrebuje tak OK, ale nech si ani firma nemysli ze clovek bude na gumicke a ked mu den pred koncom daju pod nos predlzenie tak ho podpise. Kludne ich moze poslat do certa. Hlavne ak uz ma novu pracu.

anonym_0eab86
18. máj 2026

@anonym_autor akože stratiť nemáš čo, len získať informáciu, alebo aspoň postoj a zariadiť sa. Hľadala by som si prácu, ak je takýto postoj od zamestnávateľa neurčitý a vyhýbavý, alebo negatívne vyhýbavý.

anonym_b920f6
18. máj 2026

Ja si myslím že celé toto divadlo so zmluvami na dobu určitú sú totálna debilina. V zahraničí funguje klasicka 3 mesačná skúšobná doba a potom sa ide normálne na dobrú neurčitú. Nechápem toto odrbavanie zmlúv na 1 rok a najlepšie keď potom znovu dajú len na dobrú neurčitú na ďalší rok 😀 zrušila by som to

anonym_a1fdc5
18. máj 2026

V školstve je to úplne bežné. Zmluva do júna. Približne v takom čase ako je teraz som sa bola pýtať, či so mnou počítajú ďalší rok.

letfenixa
18. máj 2026
@anonym_a1fdc5

V školstve je to úplne bežné. Zmluva do júna. Približne v takom čase ako je teraz som sa bola pýtať, či so mnou počítajú ďalší rok.

@anonym_a1fdc5 do júna bolo kedysi, teraz musí byť do konca školského roka.

autor
18. máj 2026

Klesajú nám objednávky. Nemám z toho najlepší pocit. Ale možno sa to ešte zmení.

sorciera24
18. máj 2026

Nech si dá oficiálnu žiadosť o predlženie....vtedy sa ti musia vyjadriť.....dokonca v jednej praci na takuto žiadosť čakali...lebo, že ak nežiadaš o predlženie, tak prečo by ti mali predlžiť, ak nechces...?...takže oficialnou cestou, na istotu....

anonym_a1fdc5
18. máj 2026
@letfenixa

@anonym_a1fdc5 do júna bolo kedysi, teraz musí byť do konca školského roka.

@letfenixa no vidíš 😀 aká som už stará raketa 😛 každopádne ide o fakt, že som nečakala ako puk, ale šla som sa opýtať.