icon

Kolegyňa často mešká. Ako riešiť tento problém?

8. aug 2026

Pracujem na 12 hodinove smeny, mam len denne. Kolegyna ma nocne, ale len 4 hodiny, ma skrateny uvazok. No a tu riesim problem. Pracovna doba mi zacina od 7:00 - 19:00. Kolegynina nocna smena zacina od 19:00 - 7:00. Nepisane pravidlo u nas v praci je, ze do praci sa chodi o 15 minut skor kvoli tomu, aby sme si stihli povedat vsetky podstatne informacie. Kolegyna ale velakrat chodi za minutu sedem alebo rovno az po siedmej hodine. Uz ma to zacina hnevat, nakolko ja sa snazim a do prace som za cele 4 roky, co tu pracujem, nikdy nemeskala, vzdy chodim dostatocne v predstihu. Denna smena je dost narocna, kedze riesim vela veci, nocna smena tu ma absolutny klud a moze celu noc pozerat filmy. Pride mi to akoby taka neucta.
Ona mi povedala, ze takto chodit bude, ze dochadza vlakom a vlak ma casto meskanie. Neviem ci to riesit s vedoucou.

Strana
z3
anonym_f475dc
8. aug 2026
@scila

@anonym_autor tých 15 minút čo prídeš skôr máš zaplatených? Ak nie tak nechápem, prečo tam chodíš skôr a teda pracuješ zadarmo. Ale je to tvoja vec, ktorú ale nemôžeš očakávať od iných.
Veď ak je niečo dôležité nechaj jej to na stole na papieri a o 19 si podajte kľučku. Ak bude meškať to je iné.

@scila prepáč, ale pracuje s ľuďmi. V stanovenom čase má byť na pracovnej pozícii a nie otvárať vchodové dvere. Pracujem v škôlke a tiež prichádzam skôr, ako otvorím bránu pre rodičov. Musím sa prezliecť, vyvetrať, pripraviť triedu. Asi by sa ti nepáčilo, keby si kvôli mne čakala s dieťaťom vonku, lebo mne začína pracovný čas o siedmej a nie o 6,45. Pochybujem, že niekomu platia za to, že si pred prácou ako takou varí čaj a prezlieka šaty.

evkatk
Včera o 19:21

Podľa toho, čo píšeš, že pravidelne mešká znamená, že nepracuje od 19.00. Tak kedy začína, od 19.15, 19.30, od 20.00 alebo aj neskôr? Ak dôjde na pracovisko o 19.00 a nemá nariadené písomne v zmluve, že začína v iný, skorší čas, potom nemešká. Ak dôjde načas len kvôli vlaku, potom existujú aj iné možnosti, ako si postúpiť informácie, napr. písomným odkazom, cez PC atď. Teba skôr mrzí, že jej pracovný čas sú iba 4 hodiny. Uvedomuješ si, o koľko menšia je preto jej výplata, že ona má zaplatené iba tie 4 hodiny? Ty zarobíš 3x viac ako ona. Prečo by mala stráviť na pracovisku o niekoľko hodín viac ak by prišla skorším vlakom, aby bola na pracovisku pred 19. hod.? Tie hodiny jej nik nezaplatí.

anonym_75a05d
Včera o 19:27
@evkatk

Podľa toho, čo píšeš, že pravidelne mešká znamená, že nepracuje od 19.00. Tak kedy začína, od 19.15, 19.30, od 20.00 alebo aj neskôr? Ak dôjde na pracovisko o 19.00 a nemá nariadené písomne v zmluve, že začína v iný, skorší čas, potom nemešká. Ak dôjde načas len kvôli vlaku, potom existujú aj iné možnosti, ako si postúpiť informácie, napr. písomným odkazom, cez PC atď. Teba skôr mrzí, že jej pracovný čas sú iba 4 hodiny. Uvedomuješ si, o koľko menšia je preto jej výplata, že ona má zaplatené iba tie 4 hodiny? Ty zarobíš 3x viac ako ona. Prečo by mala stráviť na pracovisku o niekoľko hodín viac ak by prišla skorším vlakom, aby bola na pracovisku pred 19. hod.? Tie hodiny jej nik nezaplatí.

@evkatk preco by mala riesit vyplatu svojej kolegyne? Ty si neuvedomujes, ze autorka robi 3x viac ako jej kolegyna, preto ma narok 3x viac zarobit? A autorke kto zaplati, ze musi cakat na kolegynu? Pises sprostosti

sisaka
Dnes o 00:25

Toto je vyslovene chyba zamestnávateľa. Nikto nie je povinný robiť zadarmo a tráviť voľný čas v robote. Ak jej smena začína o 19, tak tam má byť o 19, ak ty končíš o 19, tak tam máš byť do 19. Z toho je jasná chyba systému. Ak je potrebné odovzdávať si informácie, je potrebné, aby sa smeny prekrývali.
U nás v robote začíname o 15 min skôr ako predchádzajúca smena konči. Napríklad ráno začíname o 6.15 a nočná smena odchadza o 6.30. Mame 15 minút na výmenu info. Ide o zdravotnictvo, ale v zahraničí a zamestnávateľovi je jasné, že nikto zadarmo robiť nebude, ani minútu.
Príde mi smiešne, že ty sa oháňaš svojim voľným časom po 19, akokeby tvoja kolegyňa nemala pred 19. tiež voľný čas.

autor
Dnes o 10:01
@evkatk

@evkatk Preboha živého, mňa mrzí, že jej čas sú len 4 hodiny? Nekomentujem túto hlúposť 😂

autor
Dnes o 10:02
@sisaka

Toto je vyslovene chyba zamestnávateľa. Nikto nie je povinný robiť zadarmo a tráviť voľný čas v robote. Ak jej smena začína o 19, tak tam má byť o 19, ak ty končíš o 19, tak tam máš byť do 19. Z toho je jasná chyba systému. Ak je potrebné odovzdávať si informácie, je potrebné, aby sa smeny prekrývali.
U nás v robote začíname o 15 min skôr ako predchádzajúca smena konči. Napríklad ráno začíname o 6.15 a nočná smena odchadza o 6.30. Mame 15 minút na výmenu info. Ide o zdravotnictvo, ale v zahraničí a zamestnávateľovi je jasné, že nikto zadarmo robiť nebude, ani minútu.
Príde mi smiešne, že ty sa oháňaš svojim voľným časom po 19, akokeby tvoja kolegyňa nemala pred 19. tiež voľný čas.

@sisaka O 19 má už pracovať, včera o 19:07 jej nikde nebolo, tak som odišla. Ani nedala vedieť, že bude meškať. Ale už som to riešila s vedúcou.

sisaka
Dnes o 11:10
@anonym_autor

@sisaka O 19 má už pracovať, včera o 19:07 jej nikde nebolo, tak som odišla. Ani nedala vedieť, že bude meškať. Ale už som to riešila s vedúcou.

@anonym_autor to je jasné meškanie a to je v poriadku riešiť, reagujem na tvoj úvodný príspevok, kde píšeš, že máte nepísané pravidlo byť v práci o 15 minút skôr. Tých 15 minút vám nikto neplatí, takže ste tam vo svojom voľnom čase a je chyba, že to neriešite so zamestnávateľom, ale pracujete zadarmo.

Strana
z3