icon

Musím šéfovi prezradiť svoju diagnózu?

17. aug 2026

V práci som odovzdala potvrdenie od lekára a šéf sa hneď začal pýtať, čo mi vlastne je a prečo som tam bola tak dlho.
Nechcem mu rozoberať svoj zdravotný stav. Potvrdenie má, návšteva bola ospravedlnená. Musím mu vôbec hovoriť diagnózu?

januska12323
17. aug 2026

Nie.

kalifka
17. aug 2026

absolútne mu nemusíš vysvetľovať prečo si tam bola 😉

anonym_9323bc
17. aug 2026

nie, povedala by som mu len, že som riešila zdravotne problemy.

ivicatolic
17. aug 2026

@anonym_autor moja odpoveď by bola....bolo mi zdravotne zle a preto som bola u lekára....aj debil pochopí, že sa nemá zaujímať 😀👉

anonym_fb0afd
17. aug 2026

V prípade PN moja šéfka vie jej dôvod, ale je pravdou, že sme si ľudsky sadli a aj ona občas povie o svojom zdravotnom probléme.Jednoznacne však platí, že odovzdávať info nadriadenému nie je povinné.V prípade, že šéf sa len úprimne ľudsky zaujíma,povedz mu, že nerada by si o tom hovorila.V prípade,ze sa bude tváriť, že má právo na info takéhoto charakteru,povedz mu rovno, že nechceš o tom hovoriť, ak by naliehal, pokojne mu povedz, že nemá právo vedieť podrobnosti o tvojej dg,o tom, že prečo si bola PN

anonym_fb027f
17. aug 2026

Nie, nie si povinná mu hovoriť svoju dgn.
Daj len suchu odpoved: mam zdravotné problemy a konci diskusie

anonym_87296e
17. aug 2026

@anonym_autor mna sa pravidelne pýtajú a vždy napíšem, že nehovorím diagnózy....

anonym_d73a16
17. aug 2026

Ved normalne povedz mala som zdravotne problemy ktore blizsie nechcem rozoberat. Tu to napisat ale jemu povedat nie?

erikamamo
17. aug 2026

nemusis mu vobec nic vysvetlovat, ak nechces. nemoze ta donutit predsa 🙂 nie je to tvoja povinnost. co si bude o tebe mysliet je druha vec, ale aj to ti moze byt samozrejme jedno 😀

anonym_1c1464
17. aug 2026

@anonym_autor aj ja mam taku sprostu šéfku… naposledy ma donutila povedat jej ze som tehotna aj ked som si to chcela nechat este pre seba… ale skrz návštev lekara mi zacala robit naschval… strasne robit s takýmito ľudmi

anonym_fb027f
17. aug 2026
@anonym_87296e

@anonym_autor mna sa pravidelne pýtajú a vždy napíšem, že nehovorím diagnózy....

@anonym_87296e raz som dostala z personálneho podobnu otázku a odpísala som im že ich odkazujem na paragraf 144 ZP a GDPR článok 9.
Nikdy viac sa ma nič neopytali

anonym_657e56
17. aug 2026

@anonym_autor to patri do dovernej informacie /GDPR/ Truhlìk to asi nevie.

anonym_8ccc52
17. aug 2026

Tak my mame so sefom normalny vztah, takze u nas to nie su zakazane otazky a ani odpovede, na ktore by som mala byt teraz vysadena akoze co si to dovolil. Ale tak obaja sme normalni ludia a normalne sa spravame a fungujeme denno denne 🙂

anonym_b9f5c5
17. aug 2026

@anonym_autor v pripade PN moj sef vedel, som jedina jeho priama podriadena a vedel o vsetkych zakrokoch, operaciach aj zdravotnych problemoch aj mojho otca. na beznu priepustku sa nikdy nepyta.. ked ostavam doma s malou, pyta sa ako sa ma... ak nemate takyto vztah, nema dovod sa na to pytat, a ty nemas dovod mu oznamovat, pokial sa nejedna o diagnozu, ktora ma priamo vplyv na tvoje zdravie- naprilkad moji dvaja kolegovia maju hemofiliu a o tom musi byt personalne aj nadriadeny informovany, kedze su tam velke rizika napriklad pri obycajnom porezani... alebo ak mas epilepsiu atd... bezna navsteva lekara sa nekonzultuje

muchotrafka298
17. aug 2026

Opakujem to uz niekolkykrat. NIE SI povinna hovorit v praci svoju diagnozu ani detailne riesit svoje zdravotne problemy. Neviem preco su tu stale taketo otazky. Je uplne irelevantne, ake vztahy su v praci medzi kolegami a nadriadenymi. Lekarske veci sa proste nehovoria a neposuvaju dalej. Je to osobna vec kazdeho.

alickapusinka
17. aug 2026

Aj u nás v robote to bolo kolega nepovedal nič len že bol na vyšetreniach zistili mu epilepsiu.Riaditeľovi povedal že mu nič nie že bol len bežne u lekára.Za pár dni dostal epileptický záchvat takmer sa zabil na smetiarskom voze. Našťastie auto už bolo vo dvore a zastavalo ked stal na stupaku smetiarskeho vozu. Takže nie je diagnoza ako diagnoza.Povedať nie si povina ale v prípade že sa niečo stane môžeš prisť aj o prácu ak je to skukromník. A môžeš niekomu spôsobiť aj ine problémy.Ak je to bežne vyšetrenie nema ho to čo zaujimať.

anonym_636fdd
17. aug 2026
@alickapusinka

Aj u nás v robote to bolo kolega nepovedal nič len že bol na vyšetreniach zistili mu epilepsiu.Riaditeľovi povedal že mu nič nie že bol len bežne u lekára.Za pár dni dostal epileptický záchvat takmer sa zabil na smetiarskom voze. Našťastie auto už bolo vo dvore a zastavalo ked stal na stupaku smetiarskeho vozu. Takže nie je diagnoza ako diagnoza.Povedať nie si povina ale v prípade že sa niečo stane môžeš prisť aj o prácu ak je to skukromník. A môžeš niekomu spôsobiť aj ine problémy.Ak je to bežne vyšetrenie nema ho to čo zaujimať.

@alickapusinka pokiaľ viem, pri epilepsii je človek povinný to oznámiť zamestnávateľovi. Nakoľko sama mám epileptičku a doktorka nás upozornila, že to musí oznámiť. Dcéra v tom čase, akurát skončila školu a riešila prácu. Nemali problém zobrali ju, ale snažia sa, aby bol vždy s ňou ak by nastal problém..

kristina2412
17. aug 2026

Ak tvoja diagnóza ovplyvňuje výkon tvojej práce pre Tvoje vlastné dobro, by to zamestnávateľ mal vedieť. Ak neovplyvňuje, tak ho do toho nič. Zažila som údržbára, ktorý zatajil, že mu zistili problémy so srdcom , v lete odpadol a do práce sa už nevrátil
...

betulinka1
17. aug 2026

@anonym_autor nemusis, ak to neovplyvňuje tvoju pracu alebo neberies lieky, ktore nie su v súlade s tvojou pracou. Ak berie niekto 3x za den neurol, tak asi nemoze robit taxikára. Samozrejme by ti to mal povedat lekar . Na druhej strane, ak mozes odpadnúť, je fajn ak v praci niekto vie o tvojej diagnóze, pretoze aj keby prisla záchranka, vedia reagovat spravne. Ty vies akoby reagoval zamestnavatel, mozno sa bojis o pracu.

anonym_d70b2f
18. aug 2026
@betulinka1

@anonym_autor nemusis, ak to neovplyvňuje tvoju pracu alebo neberies lieky, ktore nie su v súlade s tvojou pracou. Ak berie niekto 3x za den neurol, tak asi nemoze robit taxikára. Samozrejme by ti to mal povedat lekar . Na druhej strane, ak mozes odpadnúť, je fajn ak v praci niekto vie o tvojej diagnóze, pretoze aj keby prisla záchranka, vedia reagovat spravne. Ty vies akoby reagoval zamestnavatel, mozno sa bojis o pracu.

@betulinka1 taxikári jazdia aj pod drogami neurol je v tomto prípade to menšie zlo

anonym_4f846b
18. aug 2026
@muchotrafka298

Opakujem to uz niekolkykrat. NIE SI povinna hovorit v praci svoju diagnozu ani detailne riesit svoje zdravotne problemy. Neviem preco su tu stale taketo otazky. Je uplne irelevantne, ake vztahy su v praci medzi kolegami a nadriadenymi. Lekarske veci sa proste nehovoria a neposuvaju dalej. Je to osobna vec kazdeho.

@muchotrafka298 osobna vec kazdeho ale ked lekar zakaze napr.nocne zamestnavatel to musi vediet a akceptovat to,a zamestnanec to musi povedat,na co su potom preventivne prehliadky z prace povinne.

muchotrafka298
18. aug 2026
@anonym_4f846b

@muchotrafka298 osobna vec kazdeho ale ked lekar zakaze napr.nocne zamestnavatel to musi vediet a akceptovat to,a zamestnanec to musi povedat,na co su potom preventivne prehliadky z prace povinne.

@anonym_4f846b nebavime sa o zavaznych diagnozach, ktore ovplyvnuju pracu. Ani o preventivnych prehliadkach. Ale o beznych vysetreniach alebo chorobach, ked je clovek PN napriklad a kolegovia vyzvedaju.