Náročná práca a šikana počas tehotenstva. Ako riešiť PN?
Ahojte, chcem sa spýtať či sa stretol niekto s niecim podobným ako ja.. som v 7tt tehotenstva. Mam za sebou MA v 13tt.. po potrate som nastúpila do prace ako čašníčka .. problem je v tom, že zazivam doslova šikanu na pracovisku zo strany nadriadenej. Nechýbajú vulgárne urážky ohováranie , neprehovorí namna ani pól slova, len ked mi chce vynadať. Robim si svoju prácu na 200% ale vždy si niečo nájde.. každé rano ktoré mam ist do prace mam take úzkosti že ma z toho picha pri srdci, nehovorím o tom že robim 12tky kde nemam ziadnu prestávku a nesmiem si ani na 5 min sadnúť. Bojim sa, že koli takémuto stresu ktorý zažívam dennodenné o babatko znova prídem. Myslite že by bola blbosť sa vypísať na PN? Viem , že mam ako tehotná právo na skrátene hodiny ale ja o to nestojím. Najradšej by som dala výpoveď a ostala doma až do pôrodu aj zadarmo..
@anonym_autor to tam zarabas miliony,ze sa tam drziz zubami nechtami??Aj mimo tehotenstva.Uz davno by som tam nebola.
@anonym_autor s tou PN to je uz prisnejsie kontrolovane. Byt doma cele dni, no nic moc. ale tiez by som tam uz nedokazala nejak dlho robit.
Urcite PN a podnet na inspektorat prace, v ktorom opises jednak ze nemas prestavky v praci a vsetko ostatne a ze ziadas ostat v anonymite.
Tym, ze si uz raz potratila, mozes byt na PN ako na rizikovom, gynekolog to vie napisat tak, aby to bolo ok. Ak mu popises ako ti stupa tlak a kortizol kvoli sikane v praci, nebude o com. Najma ak nemas prisposobene pracovne podmienky ako tehotna a stojis 12hodin v kuse.
Gynekológ ti ju môže vystaviť z dôvodu rizikového tehotenstva alebo psychickej záťaže. V praxi sa to bežne rieši práve PN-kou, ak pracovné prostredie ohrozuje zdravie matky alebo plodu. Radšej byť doma, v kľude a ísť na 4h na vychádzky denne, ako zažívať toto. Mysli na dieťatko.
Ty potrebuješ riešiť prácu z pozície zákonníka práce.
Radšej sa poraď v tomto smere, a tu šikanu si mohla riešiť už skôr, lebo taká krava a také pracovné podmienky sú nepochopiteľné a neakceptovateľné.
Drž sa a rieš tebe na osoh
@anonym_autor choď na gyndu a povedz pravdu, že stojíš 12hod , nemusíš sa tu nikomu spovedať, nebola by som v takej práci ani minutu
Pozri, mňa síce nikto v práci nešikanoval, ale mala som fyzicky náročnú robobotu a prvé tehotenstvo, tiež skončilo zle. Keď sa potvrdilo tehotenstvo, tak sama gynekologička sa ma pýtala na prácu a vypísala ma. A ano v robote, by ti mali dať ľahšiu robotu, alebo nechať doma, no nie všade to tak funguje. A áno môžeš sa ohradiť, sú na to zákony, ale kým niečo poriesiš môže byť neskoro. Na tvojom mieste sa dám vypísať PN a do tej roboty sa už fakt nikdy nevrátim.

Blbost je v takej praci zotrvávať a cakať,že PN a tehotenstvo nieco vyrieši. A prichadzat o peniaze a sedieť doma celé leto čakajúc na kontroly zo socialky asi tiež nebude vyhra.O tom,ze na PN chodia chorí ludia a rizikovo tehotné asi písať netreba,nie si ani jedno z toho.