icon

2x som potratila, priateľ má zlý spermiogram. Preháňam?

17. okt 2023

Potratila som 2x po sebe. Priatel ma katastrofálny spermiogram, ale ON dieťa veľmi chce čínskôr. Samozrejme mu lekári odporúčali aby obmedzil alkohol resp. najlepšie vynechal. On je však veľký pivkár, tak sme si stanovili hranicu. Minulý týždeň to porušil dvojnásobne. Bola k tomu príležitosť, tak som to neriešila. Včera som ho však nasla ako si veselo popíja vínko, keď si myslel, že ho neuvidím. To ma už vážne naštvalo. Nejde o to žeby mi za bežných okolností vadilo, že si dá alkohol, ja nie som žiadna sekera. Vadí mi to v tomto kontexte, že sa ma snažiť to co najviac zminimalizovat, ked uz to nevie na tych par tyzdnov uplne vynechat, aby to vyšlo. A zdôrazňujem ON je ten co dieťa veľmi chce čímskor, ja by som bola ochotná počkať aj dlhšiu dobu. Tak som mu povedala, že navrhujem aby to na najbližší mesiac vynechal úplne, nakoľko sa už o mesiac mozme snazit, ale on naďalej vyjednava, že aspoň 1 týždenne a keď nesúhlasím hneď to otočí proti mne. Ja už neviem, čo si o tom mam myslieť. Potraty mnou moc zamavali, ja robím všetko pre to aby to vyšlo a on ma takýto postoj. (Vyšetrenia mame obaja). Preháňam to podľa Vás a kľudne to 1 týždenne nech si dá alebo by vás to tiež hnevalo?

Strana
z2
rooberta
17. okt 2023

Nepreháňaš

marhulka13
17. okt 2023

Neprehanas, mne by to veľmi vadilo. Tiez mam za sebou 2 potraty a je to nápor na psychiku aj pre telo. Ak chce dieta, nech je zodpovedny

komplikovana
17. okt 2023

Asi to dieta az tak velmi nechce...

autor
17. okt 2023

@komplikovana podľa toho čo hovorí chce, nepripúšťa absolútne, že to necháme . Ale z jeho činov mi to tiež pripada tak ze nechce.

viestta
17. okt 2023

Ja sa ta spytam inac: Ty naozaj chces porodit dieta cloveku, ktory nema sebedisciplinu a nie je schopny dodrzat to co slubil? Teda vyzera to tak, ze ty si ochotna mu to dieta porodit, ja si myslim, ze dieta by mali chciet obaja a ten tvoj len rozprava, slubuje, rozprava a slubuje... Jemu na tom dietati az tak nezalezi, lebo ak by zalezalo, tak je zodpovedny.
A obavam sa, ze zodpovednost, disciplina a plnenie slubov nebudu jeho najsilnejsie stranky. Je vobec taky clovek hodny toho aby bol otcom?

autor
17. okt 2023

@viestta 1 dieta už máme a z tohto hľadiska nemôžem povedať, žeby sa nevedel postarať.

jj298
Odpoveď bola odstránená
heni79
17. okt 2023

Ahoj. Mňa na Tom zaujali dve veci. Priateľ si nevie odoprieť alkohol. Nemá náhodou nábeh na alkoholizmus? Resp. nie je ním už dnes? 🤔 Po druhé, dieťa už máte. Chcete mať ďalšie. No je to iba priateľ. Si si istá, že to chceš takto?

k47
17. okt 2023

Možno len neverí, že to má v daných množstvách (akých?) vplyv, tak to len tak odmáva.

autor
17. okt 2023

@heni79 ono zas sa neopija.

jj298
Odpoveď bola odstránená
autor
17. okt 2023

@k47 hej, lebo sak to je len jedno pivo, len deci vína atď... len keď to zrata dokopy, nie je to len

januska12323
17. okt 2023

Keď to nevie úplne zrušiť je alkoholik. Žiadne len vínko, len pivko, len... O dieťa by som sa ani nesnažila kým nepochopí.

michaela329
17. okt 2023

Na zlepšenie spermiogramu sú potrebné aspoň 3 mesiace... Tam žiadne "len" nefunguje. Priateľ si to musí uvedomiť.

rebrambora
17. okt 2023

Ak chce ON velmi to dieta, tak nech si predstavi, ze by si to pivko nemohol dat minimalne 10 mesiacov. A presne, je alkoholik. Tu nejde ani tak o mnozstvo ako o to, ze si to nevie odpustit.

zmrzlinka2021
17. okt 2023

A reálne trufas si ty máš ďalšie dieťa iba s frajerom? A k tomu milovníkom alkoholu? Nebojím sa o seba?

sense
17. okt 2023

Vadilo by mi. To ale nie kvôli túžbe po dieťati. A am on chce diera viac ako ty, nechaj to na neho. On na zlý Spermiogram a vie co mu lekár povedal. A keď ma problém vydržať, tak to už zaváňa alkoholizmom

tamta
17. okt 2023

Ako tu bolo spomenuté, spermie sa tvoria 3 mesiace, takže jeden mesiac bez alkoholu Vas z biedy nijak nevytrhne. Netusim, co znamená katastrofálny spermiogram a aku ma diagnózu ale nemyslím, ze bude stačiť abstinovat. Na to su konkrétne vitaminy podla diagnózy, ktoré by mal tvoj priatel užívať. Samozrejme zdravá životospráva (bez alkoholu), šport, atd.,zohráva tiež rolu, ak nema spermiogram v poriadku.

jana0215
17. okt 2023

Ja ti napíšem takto. My sme sa začali snažiť o dieťa niekedy v máji 2021, mužovi hneď vyšiel zlý spermiogram, ja tiež zlý hormonálny profil. Prestali sme obaja piť, úplne. V septembri sme mali svadbu a nedal si ani jeden jediný pohárik! Celá rodina tlačila, máte svadbu, uvoľnite sa. Proste nie, mali sme cieľ a stáli sme si za ním, obaja. Nepili sme viac ako rok. Ani kvapku. Od vtedy pár krát, ale aj to len minimum, 1-2 pivá do mesiaca si na oslave dal.

Jeho to nestojí skoro nič. Len vynechať alkohol. Ty si tá, čo si prechádza potratmi, možno aj nejakou hormonálnou liečbou, potom snáď 9 mesiacmi tehotenstva, dojčením a pod. Vynechať alkohol je úplne minimum, čo by mal byť ochotný pre to dieťa spraviť.

Mňa by takéto správanie chlapa vytočilo do nepríčetnosti a tiež by som zvážila, či budem v snažení pokračovať, keď k tomu pristupuje takto nezodpovedne.

autor
17. okt 2023

@jana0215 práve nad tým premýšľam, či vôbec chcem sa o niečo snažiť. Úplne súhlasím s tym, čo si napísala a dookola mu to hovorím, že toto je jediná vec (okrem bratia vitaminov) ktorú musí urobiť, všetko ostatné si "vytrpim" ja. Ale on si ide svoje, lebo veď 1 alkoholické pivo za týždeň nič neurobí. Ono ide aj o ten princíp. Možno naozaj neurobí nič, ale ja nedokážem pochopiť, či to 1 pivo fakt stojí za to.

bodka70
17. okt 2023

Tehotná a neskôr dojčiaca žena si alkohol odopiera podstatne dlhšiu dobu, samozrejme hovorím o zodpovednej žene, ktorej záleží na zdraví dieťatka. A to nehovorím o ďalších veciach, ako o tehotenskej nevoľnosti, páleni záhy, migrenach, všetky tie nepríjemné vyšetrenia, odbery, odopieranie si určitých jedál, samotný pôrod, zmeny na tele, dojčenie atď atď. A to stále hovoríme o fyziologickom bežnom tehotenstve a zdravom bábätku. Nehovoriac o všetkých rizikách, ktoré môžu nastať. On si má len zasúložiť a na krátku dobu odoprieť drobné potešenie z alkoholu. A to akože to dieťa veľmi chce. Nemám slov.

autor
17. okt 2023

@tamta áno áno to samozrejme viem. On vitamíny užíva, ale životospráva vrátená toho alkoholu nič moc. Ako som už písala. Ide aj o ten princíp a jeho neschopnosť niečo "obetovat". Pre mňa ďalšie tehotenstvo je obrovský strach z toho ako to dopadne a rozhodne mi na kľude nepridá to, že nebol schopný urobiť maximum.

autor
17. okt 2023

@bodka70 úplne presne ste to vystihli. Niečo v tomto zmysle sa mu dookola snažím vysvetliť.

evickuska
17. okt 2023

ked ma zly spermiogram tak potom si otehotnela? lebo ked by bol tak katastrofalny, mala by si velky problem otehotniet, ci?

jana0215
17. okt 2023

@evickuska mohol sa mu aj vekom zhoršiť. Muž mal koncentráciu 3 mil, a veľmi zlú morfológiu, keď sa nám nakoniec zadarilo prirodzene. Zo začiatku mal asi pol roka okolo 24mil a nič, ani iui 4x nevyšlo, ani ivf. 🤷‍♀️

bodka70
17. okt 2023

Ak ty až tak po dieťati ďalšom netúžis, napokon jedno už máte, na rovinu by som mu povedala, že za takých okolností do toho nejdeš a vybavené. Niečo chcieť - dieťa, ale nič pre to neurobiť, ty tu nie si na to, aby si ho tlačila do veci, ktoré primárne by mal chcieť on. Ty nie si jeho matka, aby si nad ním stála ako nad malým deckom, čo chce cukrík pred obedom.

veselo_neveselo
17. okt 2023

Vies co, ako tak citam - ak ide o jedno-dve piva za TYZDEN, tak ho chapem. To je fakt ze skoro nic.
Mne by osobne vadil taky absolutizmus, ze nesmies, nemozes a nie a nie. A vies, preco sa schovava? Lebo s tebou nesuhlasi, ale povedat ti to nesmie (budes nahnevana, pripadne bude hadka) lebo ked hlada cestu kompromisu, tak ty sa nepohnes ani o kusok. Bud bude po tvojom, alebo po tvojom.

Podla mna vy mate iny problem, a to v tom, ze neviete najst kompromisnu cestu, ani sa dohodnut, ze sa nedohodnete a nechat to tak.
A tu nejde o to, ze by si to nemohol odopriet - ale ked sa s nim, dospelym, jedna ako s deckom, nesmies a musis, tak prirodzene sa brani. Aj ked podvedome, vzdorom. Ved aj on ma narok na svoj nazor.

Doporucujem to prebrat, a naucit sa taketo situacie riesit, lebo ked budete mat deti, bude sa to stavat castejsie a hned budete nestastni.

jana0215
17. okt 2023

@veselo_neveselo ale on má aj od lekára odporučené nepiť.. to už by sa fakt mohol premôcť a nerobiť cirkus kvôli jednému - dvom pivám týždenne, ako malé decko. Rozumný chlap hľadá riešenia a nebude sa vykrúcať, len aby našiel nejakú štrbinu, cez ktorú prelezie a vydupe si svoje.

autor
17. okt 2023

@veselo_neveselo toto absolútne nie je pravda. Kompromis bol a nepovedala som ani slovo. On ho porušil a pil viac o dosť viac tak som sa hnevala. Inak by som to neriešila...

autor
17. okt 2023

@evickuska otehotnieť viem, problém je že nedonosim - potratom, alebo sa plod vôbec nevyvinie

Strana
z2