icon

50/50 vo vzťahu: Čo na to hovoríte?

17. apr 2026

Ahojte, mám priateľa cca 4 roky, bývame spolu v prenájme, bez detí. Obaja pracujeme, môj príjem mesačne v čistom okolo 850€, priateľ okolo 1600€. Sme pár do 30 rokov. Od začiatku randenia sa priateľ drží pravidla 50/50 vo všetkom, to znamená nájom, internet, strava, výlety, kino, reštiky atď.. napr sme niekde na obede a on si zaplatí svoje a ja svoje. Ak máme nejaký sviatok tak si dávame darčeky v rovnakej hodnote. Už ma to dlho štve, on má plat raz tolko čo ja, veľakrát sme sa o tom už rozprávali, ale on má len tú svoju pravdu. Nikdy ma len tak nezoberie niekam a nezaplatí to len on. Obaja si mesačne odkladáme, ale ja samozrejme len dačo, on niekoľkokrát viac. Čo si o tom myslíte? Je to podla vás takto ok l, že presne na 50/50????

autor
Dnes o 05:50

A pred mesiacom dal vytepovať vnútro auta. Stálo to 80€, 40 € som mu musela dať. Asi si vypýtam aj tých 40€ naspäť 😀

anonym_d6a1f5
Dnes o 05:56
@anonym_autor

Ďakujem všetkým za podporu. A dnes si teda idem po všetky svoje veci plus mu vyúčtujem polovicu za nábytok a dobrý nápad aj polovica za diaľničnú známku plus poistenie. Auto je len jeho, ale každý rok som mu dávala polovicu na známku aj poistenie, benzín. Chcel to, lebo vraj aj ja jeho auto využívam. Raz mi povedal, že on mne nebude robiť zadarmo taxi.

@anonym_autor nemôžeš čakať vrátane celej polovice veď ťa vozil autom, len alikvôtnu časť ktorú už s ním nevyužiješ
keď nebude chcieť hneď vyplatiť zober si časť spoločných vecí aby si to kompenzovala
pozri si pohyby na účte a vopred spíš zoznam s cenami čo má doplatiť a čo si berieš

autor
Dnes o 06:04
@anonym_d6a1f5

@anonym_autor nemôžeš čakať vrátane celej polovice veď ťa vozil autom, len alikvôtnu časť ktorú už s ním nevyužiješ
keď nebude chcieť hneď vyplatiť zober si časť spoločných vecí aby si to kompenzovala
pozri si pohyby na účte a vopred spíš zoznam s cenami čo má doplatiť a čo si berieš

@anonym_d6a1f5 no ja som jeho auto využívala tak raz za týždeň, keď sa išlo buď k rodine alebo občas na výlet. Do práce som chodila pešo. On auto využíval každý deň do práce sám. Takže ja som to auto využila možno tak na 20%, on 80%, keď sa už máme takto baviť.

zuzubb007
Dnes o 06:05
@anonym_autor

Ďakujem všetkým za podporu. A dnes si teda idem po všetky svoje veci plus mu vyúčtujem polovicu za nábytok a dobrý nápad aj polovica za diaľničnú známku plus poistenie. Auto je len jeho, ale každý rok som mu dávala polovicu na známku aj poistenie, benzín. Chcel to, lebo vraj aj ja jeho auto využívam. Raz mi povedal, že on mne nebude robiť zadarmo taxi.

@anonym_autor super držím palce, a tlieskam konečne múdra žena, čo spraví správe rozhodnutie, a zbaví sa zbytočnej záťaže v živote 👏

cacianka
Dnes o 06:09
@zuzana76

@trnavacka presne tak, vybrala by som aj kuchynsku vahu a presne na gramy maso, cestoviny, ryzu, vyvar. Zvysok by som rozdelila rovnakym dielom do misiek a uskladnila do chladnicky aj s menom, koho je ktora porcia.

@zuzana76 ale nezabudn8 - nielen rozdeliť na polovice, ale vypýtať aj za prácu

anonym_d6a1f5
Dnes o 06:13
@anonym_autor

@anonym_d6a1f5 no ja som jeho auto využívala tak raz za týždeň, keď sa išlo buď k rodine alebo občas na výlet. Do práce som chodila pešo. On auto využíval každý deň do práce sám. Takže ja som to auto využila možno tak na 20%, on 80%, keď sa už máme takto baviť.

@anonym_autor a pri platbe za auto si mu to povedala? čo na to hovoril? keď chce spravodlivo tak mal viesť knihu jázd koľko km ste šli spolu a koľko prejazdil on sám

anonym_3abac9
Dnes o 06:14
@viestta

a teraz zavri oci a predstav si ako o par rokov od neho zobres peniaze na tampony, a on si bude zapisovat do zositka tvoj dlh. Pripise ti to k dlhu, ktory ti vznikol, lebo z rodicaku nevystanezaplati polovicu úenazi, co sa minu na spolocne dieta a aj naklady na byvanie, stravu a benzin, ked vas odvezie na poradnu, nedajboze na vylet... Teraz to s odretymi usami zvladas, ked bnudes bez prijmu to este len bude pan kolenovrt vyvadzat

@viestta no nie na rodicaku by som od neho fakturovala presnú polovicu za činnosti, ktoré robím aj pre jeho dieťa (stráženie, animácie, uspávanie, cenu materského mlieka, psychologickú poradňu, terapie, varenie, domácnosť atď.), bol by to slušný bočný príjem alebo by ten dlh vznikal naopak jemu 🤣

cacianka
Dnes o 06:27
@anonym_53a6cd

Mala som rocny vztah s podobnym exotom. Ale on nepytal polovicu hned, ale az na konci mesiaca, kde mi urobil prehladnu excelovsku tabulku. Tiez do centa. Pred mojimi rodicmi sa tvaril, ze ich pozval na obed, ale nakoniec mi to tiez zauctoval. Rovnako benzin, 1rozok, parkovne. 🤣 poslala som ho do prdele aj s jeho excelom. Urob to aj ty🙏🙏🙏🙏

@anonym_53a6cd budhovanohakristepane 🤣🫠😱🤯🤮😇

anonym_3abac9
Dnes o 06:34
@anonym_autor

@anonym_autor aj polovicu peňazí za vybavenie domácnosti, skrášlenie, kuchyne, prostriedky na umývanie, potraviny. Ani toaletak by som mu zadrmo nenechala. Taký človek by so mnou nevydržal, a nie že ja s ním. Rozdeľovala by som aj čas pri domácich prácach, varení, nakupovaní. Keď 50:50, tak všetko.🤔 Ale mňa by nebavilo takto fungovať.

anonym_74a329
Dnes o 06:42

nečítam všetko lebo nestíham, ale môžete mi prosím niekto vysvetliť čo je to tá skvelá chémia, kvôli ktorej sú ženy ochotné trpieť čokoľvek? nielen v tomto prípade??? ďakujem!

anonym_ae5564
Dnes o 06:43
@anonym_74a329

nečítam všetko lebo nestíham, ale môžete mi prosím niekto vysvetliť čo je to tá skvelá chémia, kvôli ktorej sú ženy ochotné trpieť čokoľvek? nielen v tomto prípade??? ďakujem!

@anonym_74a329 cicina je vzdy priprvena, to je ta chemia

cacianka
Dnes o 06:46
@anonym_d6a1f5

@anonym_d6a1f5 netrep, veď auto je iba jeho, iba on si vozí svoju cnostnu riť do práce dennodenne, takže benzín, poistky, DZ a všetky náklady sú iba a len JEHO. Aj to posrate tepovanie, umyvárka, olej. To že autorku občas odvezie , nie je ani 5% z používania auta.
Ale pripomienka pozrieť výpis z účeu z babka , je super - tomu degešovi by som to zratala do centu !
Za každé pranie by som zaratala aspoň 5 € - keď nevieš presne stačí 1x týždenne, plus 2x mesačne uteráky osušky, posteľné prádlo, prezliekanie posteli a úprava 20€ mesačne.
Vie približne koľko x varila za týždeň tak x 5 €na hodinu.
Nejaký paušál za umývanie riadu
Paušál za viac zjedeneho jedla
Parkovanie, magnetky a iné - snažila by som sa spomenúť na všetko možné, len aby bol zoznam a ceny čo najdlhšie. Aspoň na efekt tomu debilovi, že keď fifty fifty, tak fifty fifty.

cacianka
Dnes o 06:49
@miui

@anonym_autor necitam diskusiu ma to 12 stran, ale ja nechapem co to je 50 na 50...nase vyplaty idu na jeden ucet a vydavky tiez idu z jedneho uctu....ci ci sa mam muza pytat co si mozem kupit ci ako? To ozaj toto niektore tolerujete?

@miui oni nie sú manželia, takže je normálne mať svoje účty - oddelené

cacianka
Dnes o 06:52
@anonym_autor

@anonym_autor to všetko si pýtaj za tie roky, naspäť,. Je to jeho auto, on je majiteľ a nemá žiadne pravo pýtať od teba.

lienka.7
Dnes o 06:53
@anonym_autor

Len ešte taká vec, nábytok, ako je posteľ, skriňa, komoda, botník, nejaké dekorácie, to sme kupovali 50/50. Nechcem mu to tam len tak nechať, platila som všetko na polovicu aj ja. Mám od neho pýtať peniaze za tú polovicu nábytku?

@anonym_autor nič ti nedá, ale skúsiť mozes

huxy
Dnes o 06:54
@lienka.7

@anonym_autor nič ti nedá, ale skúsiť mozes

@lienka.7 ked nedá, tak si proste zobrať veci v tej hodnote, čo jej dlží (teda na čo sa polovicou skladala)

sandria
Dnes o 06:55

Prišla by som po veci, dala by som mu papier na, ktorom sú položky, ktoré mu ostávajú v byte, nábytok a zariadenie, z ktorých chceš naspäť svoju polovicu a hneď nech to vyplatí lebo potom keď sa spamätá zo šoku ti to už nebude musieť chcieť dať.

lienka.7
Dnes o 06:55
@cacianka

@anonym_autor to všetko si pýtaj za tie roky, naspäť,. Je to jeho auto, on je majiteľ a nemá žiadne pravo pýtať od teba.

@cacianka nič jej nedá. Neviem co si tu myslite baby.

bbbublina
Dnes o 06:58

Prečítala som celú diskusiu. Konečne žena, ktorá dá na rady iných žien a ide za tým. Držím ti silno palce.
Keď sa tohto indivíduá zbavis, uvidíš ako bude lepšie.

cacianka
Dnes o 07:02
@anonym_3abac9

@anonym_autor aj polovicu peňazí za vybavenie domácnosti, skrášlenie, kuchyne, prostriedky na umývanie, potraviny. Ani toaletak by som mu zadrmo nenechala. Taký človek by so mnou nevydržal, a nie že ja s ním. Rozdeľovala by som aj čas pri domácich prácach, varení, nakupovaní. Keď 50:50, tak všetko.🤔 Ale mňa by nebavilo takto fungovať.

@anonym_3abac9 nech mu zuctuje teraz

sandria
Dnes o 07:03
@lienka.7

@lienka.7 keď mu to všetko platila z účtu, vie to dokázať, mohla by ho dať na súd a vyhrala by, my sme takto zatočili s nájomcami, ktorí nám dlzili 1800€ a všetko nám museli zaplatiť, čo sa aj stalo. Prečo by mu mala všetko nechať? Akože je pravda, že niekedy to aj stojí za to, vykašľať sa na debila a mať pokoj.

cacianka
Dnes o 07:07
@lienka.7

@lienka.7 liečba šokom - pred otcom sa inak vyfarbí

anonym_ae4e43
Dnes o 07:08

Nečítala som komentáre ostatných žien, len tvoje zväčša. Počúvaj, do budúcna do vidíš ako? Lebo si zober, že v živote môžu prísť aj dní, roky ako u nás. Manžel ostal ležať dva roky na posteli, zarábala som len ja + bolo všetko na mne okolo rodiny, domácnosti, statku.. neskôr som mala problémy ja a manžel ťahal pre zmenu všetko sám.. to by ako riešil ten tvoj dilino? Že by ťa presťahoval k rodičom? Že by z teba neťahal polovicu všetkého? Veď ty si pre neho len číslo, jeho zdroj financovania života na polovicu, lebo vie, že keby to ťahal sám, platí všetko 100%. Preboha, zobuď sa.. naozaj neverím, že niekto dokáže toto tolerovať 4 dlhé roky..

zuzana76
Dnes o 07:18
@anonym_autor

@anonym_autor pytat mozes, ale asi nic neuvidis, nemyslim, ze tento drzglos ti nieco vrati. Dopredu si urob rozpis, nech sa tam nezdrzujes, napis si polozky podla vypisu z uctu, resp internetbankingu, co si mu posielala a je jeho a zostane v byte. Ak ti to priamo v tom momente neposle na ucet pred tebou, tak si vezmi veci v tej hodnote.

anonym_c03f8f
Dnes o 07:21
@anonym_autor

@anonym_autor správne si sa rozhodla. Máš rozumných rodičov. A ináč, to nebolo 50/50. To bolo minimálne 80/30. Držím palce.

veroniq85
Dnes o 07:38

Tak som ostala uplne zhrozena po precitani a toto nema nic spolocne s emancipaciou zien. Toto je financne tyranie a v manzelstve by si presla peklom a ani ziadna chemia by ta nezachranila. A chlap ktory ma gule by nikdy nepytal 2 eura za polovicu magnetky alebo 60centov za parkovanie ani keby zarabal 2x menej ako zena. A idete niekde spolu ako par, neskor mozno ako rodina a on povie zene, ktoru predpokladam miluje ze jej nebude robit zadarmo taxikara. Ako to by ti vazne aj benzin do porodnice a parkovanie vyuctoval. On je chory, zachran sa kym mozes.

lienka.7
Dnes o 07:41
@cacianka

@anonym_3abac9 nech mu zuctuje teraz

@cacianka ako fakt si tu myslíte, že tam nacupita s ockom a mladý jej vysoli na drevo 5 litrov? Nič v zlom, ale je to iba jej hlúposť, ze sa takto nechala doteraz využívať. Už len to, čo popísala napr.polovica za tu magnetku je mimo. Ale ok, môže tam proste s otcom a vziať si co ja viem telku a pracku. Bude spokojnejšia? Môže byť rada, že sa zbaviť takého hoväda a snáď sa poučí do budúcna

autor
Dnes o 07:41

No chystáme sa už pomaly s rodičmi, chce ísť aj mama 😀 zatiaľ som si napísala toto do poznámok a napadlo ma aj, že ja som už zaplatila aj vopred nájom za ďalší mesiac , teda polovicu, takže aj to potrebujem naspäť získať.
Moja polovica
Skriňa - 263€
Komoda 1 - 125€
Komoda 2 - 49,50€
Veľký Botník - 99,50€
Dekorácie do bytu - cca 100€
Tepovanie auta - 40€
Posteľ - 395€
Matrac - 275€
Nájom ? Za celý ďalší mesiac ! Plus 11 dní do konca apríla

nikha2809
Dnes o 07:43
@anonym_autor

No chystáme sa už pomaly s rodičmi, chce ísť aj mama 😀 zatiaľ som si napísala toto do poznámok a napadlo ma aj, že ja som už zaplatila aj vopred nájom za ďalší mesiac , teda polovicu, takže aj to potrebujem naspäť získať.
Moja polovica
Skriňa - 263€
Komoda 1 - 125€
Komoda 2 - 49,50€
Veľký Botník - 99,50€
Dekorácie do bytu - cca 100€
Tepovanie auta - 40€
Posteľ - 395€
Matrac - 275€
Nájom ? Za celý ďalší mesiac ! Plus 11 dní do konca apríla

@anonym_autor trvaj na to aby ti to zaplatil okamžite ako si musela ty jemu.Inak tie peniaze neuvidíš.Ja ti fandím, som rada, ze si sa rozhodla odísť, toto s láskou nic nemalo spoločne z jeho strany

anonym_964a51
Dnes o 07:44

No urobila si spravne. Len je fascinujuce, ze 4 roky nic, prides sem, diskusia a na druhy den odchod k rodicom. Inak, ked hovorime A, co povedat takto B. Pride ti ok, ze v 30tke nemas nic vlastne a vracias sa k rodicom do detskej izby? Vyriesila si problem s pakom priatelom, ale stale zostava problem s nizkym platom, ze nemas kde byvat. A deti chces mat kedy, v 50tke? A kde budu byvat ... Tiez v tvojej detskej izbicke?