Aké sú výhody a nevýhody vzťahu s vojakom?
Zaujímajú ma vaše skúsenosti a názory
mám brata vojaka a teda všetkých jeho známych čo poznám vrátane jeho sú takí divní 🙂 proste im to nejako zmení myslenie, a prenášajú to aj do bežného života
Vycviceny primat rozkazy 😂😅
@prasiatko30 haha mile to si ma pobavila 😂
@gejb akože môžu ho presunúť aj na pár rokov napr inde?
No ked vstupi do armady tak ho pridelia, tam kde je aktuálne treba. Ale teda tam už s najväčšou pravdepodobnosťou zostane...nepoznám prípady že by sa človek potom presúval. pokiaľ nešiel na misiu...
@tenerifka áno ak sú manželia....
@prasiatko30 a v súkromnom živote ich rozdávať 🙊
no brat bol pridelený na 3 rôznych miestach, rodina sa sťahovala s ním
+ skorý dôchodok
+ dobrý plat
+ dobra pracovná doba
- cvicenia
- moznost pridelenia do iného mesta
@sashabb ja co poznam - a aj vysoke sarze - v domacnosti veli zena a tvrdou rukou
Svagor posobi od zaciatku len v rodnom meste, vypracoval sa dost vysoko, uz rozmysla ist na vysluhu. Sestra sa ma financne dobre s nim, ale po misiach v Afganistane, kam ale isiel dobrovolne, sa zmenil, uz nie je aky byval :((.
Ja mam manzela vojaka 🙂 a vzdy sa mi pacili muzi v uniformách.
+ pracovna istota
+ dobra pracovna doba
+ vela dovolenky
+ 90% muzov v armáde su proste chlapi. Vela muzskej energie :D ziadne precitlivele uplakane deti:D
+ kariérny postup
+ financna istota
- vela cviceni, kurzov
- mozne misie
- niektorí chodia ma týždňovky
- v kriz. situáciách, ako bol covid, teraz UA, bol manzel velmi casto prec. Aj mesiace....lenze moj manzel je v špeciálnych silach, takze oni to maju ine, ako na ostatnych útvaroch
Pokial si silna zena a vies zit zivot aj bez muza, pekne to zvladnes 🙂 ale pokial si taka, ze potrebuješ mat muza stale pri sebe, tak ro bude problem. V armade je vysoka rozvodovost hlavne kvoli zenam, nakolko to nedavaju. Moj manzel mal na útvare a aj ma muzov, ktori radsej vezmú misiu, ako byt pri ustekanej zenskej. Oni potrebuju podporu, pretoze oni to maju v zahranici ovela tazsie, ako my doma🙂 a nie je nic horsie, ako ked si zena vezme vojaka a potom mu robi dusno doma 🫣 treba byt nastavený tak, ze toho casu nebude tolko, ako ked chlap robi dakde vo fabrike
@la_dolce_vita myslím že to zmení každého :(
Sused je vojak a je neskutočný podivín.
Ja zas mam novu kolegyňu a jedine co mi povedala ze je odniekiaľ iného kraja a schováva sa tu pred priateľom aj z malu ten bol zas policajt,, nie každý sa zmení tam ale asi vacsina
@prasiatko30 To práveže vôbec neplatí.
Výhoda:
- pravidelný, istý príjem
- (zatiaľ) možnosť vysluhoveho dôchodku
- možnosť kariérneho rastu
(rozdiel je ale ci mužstvo, poddóstojníci alebo dôstojník)
- možnosť rôznych certifikátov a kurzov platných aj v civile
Mínusy:
- zmena miesta pôsobenia
- kurzy, misie, výcvik
- v istých smeroch ťažšie si vo výsluhový dôchodku nájsť prácu, ak sa na neho pozerajú len, že vie vrieskať a prijímať rozkazy = potreba myslieť na budúcnosť po odchode do dôchodku
Pre rodinu je to ťažké, ak nie je pravidelne doma, kvôli spomínaným výcvikom, kurzom, mimoriadnym udalostiam.
Za každým dobrým vojakom hľadaj silnú samostatnú ženu.
Poznám také ženy, ktoré odišli späť k rodičom, keď boli odsťahovaní ďaleko od rodiny, a to proste nezvládla, alebo rodiny, kde je chlap na týždňovkach..
@romi0310
@dupinka ženy, misie píšete ako mínus. Tam ich nikto nenúti. Môj bol na misii 2x, tretí sa už nedostal, taká tlačenka tam bola. Už teraz je vo výsluhovom. Čo sa týka zaradenia, môj si dal žiadosť o zaradenie bližšie k bydlisku a dostal sa tam. (samozrejme museli mať voľné miesto). Nesťahovali sme sa ani raz. Divný sa mi nikdy nezdal, vždy mal triezvy pohľad na život a hlavne bol aj je spoľahlivý a zodpovedný.
A niektorym vie aj preskocit po misii. Nie kazdy to bobre zvlada. Plus sa pripravit ak nieco musia ist prvi bojovat
No jasne,ze aj inde. Moj bratranec postavil dom,zabyval sa a prevelili ho 2 hodiny od domova. Zatial dochadza,no len dokedy ho to bude bavit. Ja by som vojaka nechcela uz len kvoli ich mysleniu. Neviem,co tam s nimi robia,ale oni sa tak zmenia,su velmi zvlastni v spravani aj rozmyslanim. Mam aj kamosov vojakov,ale s nimi sa uz poriadne ani neda rozpravat.
@marca12 zaujimave:D ja mam teda komunitu okolo seba, kde je tak 80% vojakov a teda nikto divny mi nepride;) su to všetko aikovni ambiciozni chalani. Nakolko moja manzel je velitel skupiny, tak poznam od nich všetkých, aj ich frajerky/manzelky. Jasne, ze vsade sa najdu aj zvlastni ludia. Ale hovorit, ako všetkým prepne a aki su zvláštni, maju vsetci divny pohlad a pod. Mi pride primitívne a smiešne;D hlavne od dospelých zien. My mame napriklad divnych susedov. Jeden je manazer vo velkej nemeckej spolocnosti, druhy robi pravnika. Takze takto nejako 🙂
@kabinka11 to je samozrejme jasne, ze nikto ich nenuti. Ale ked mate ambiciózneho chlapa, ktory chce zarobit, vidiet trosku viac, kariérne sa posunúť, tak s tou misiou treba ratat. A zakazovat partnerovi misiu mi pride odveci. Nie je to maly chlapec, ktoremu treba nieco zakazovat. V armade je aj tak kopec ludi, ktori si to tam prídu len ,,odtrpiet" kariérne nerastu a su na slododnikovi alebo desiatnikovi aj dlhe roky, lebo to tak chcu. Pokial je niekto ale zanietený a Praca ho bavi, misia je skvela prilezitost 🙂
@kabinka11 nenúti. Ale sú útvary, kde odmietnutie sa "trestá " - zruší veliteľ dovolenku, pošlú ho na výcvik, nepovýšia..
Sú pozície, kde je tlačenka a pozície, ktoré majú problém obsadiť.
Hlavne dôstojníci potrebujú na kariérny postup veliteľské skúsenosti a toto sa do úvahy berie. A hoci mnohí v tom bidia len peniaze, to odlúčenie a obeta celej rodiny nestojí za tie peniaze. Ale keď za tým vidíš možnosť ďalšej budúcnosti v armáde, tak tá misia je veľakrát nutnosť. (Prežila som s mojim mužom 3misie a volali ho na ďalšie, lebo nemá kto ísť).
@aurora33 tam mala byt ciarka, cize je tam kopec ludi, ktorí si to tam pridu odtrpiet (to su ti, ktori tam idu len kvoli prachom) a mala byt ciarka, karierne nerastu....to su ti, co sa ostavaju na svojom miestecku cele roky a nemaju chut ho opustit, urobit nejaku zmenu. No u muzov mi to pride take prirodzene, ze su od prirody dravi, maju radi vyzvy ;) teda aspon u tych alfa jedincov. Ja nikoho neodsudzujem, kazdy nech zije tak, ako to jemu vyhovuje. Za mna je armada miesto, kde sa da krasne kariérne rast a vacsina tam ide hlavne preto. Ale pokial niekto take ambicie nema, je to samozrejme v poriadku.
+dobrý istý príjem
+ viac dni dovolenky
+ výsluhový dôchodok po čase
+ voľné víkendy ( sú vynimky)
-zmena miesta pôsobenia
Môj už má výsluhový dôchodok a s prácou mimo vojska nemá problém.
A teda doma velím a rozhodujem ja. Pravdaže vždy sa pýtam na jeho názor. Sme spolu cez 24 rokov.

+ Skorý a vysoký dôchodok
- nemôžu si vyberať kde budú pracovať-> treba rátať s moznostou, že ze bude nutne sa stahovat do ineho mesta.