icon

Ako aktívne trávia starí rodičia čas s vnúčatami?

dzejny656
30. dec 2023

Ahojte, zaujíma ma ako to je v iných rodinách. Keď ste na návšteve na viac dní pri starých rodičoch, venujú sa aktívne vašim deťom? Myslím tým napr. čítať im, vziať ich von na prechádzku alebo ihrisko, zapojiť ich do pečenia, zahrať si s nimi spoločenskú hru alebo zahrať sa s hračkami (nemyslím pod venovaním sa pustiť TV). Ak áno, tak ako dlho približne?
Alebo to je skôr tak že vnúčatám sa nevenujú a venovanie sa je iba na vás rodičoch? U nás je to tá druhá možnosť a len tak zo zvedavosti ma zaujíma skúsenosť iných.

Strana
z2
jazula
30. dec 2023

Áno, dcérke sa venujú a radi. Moja mama s ňou varí, pečie, vešajú prádlo, číta jej, stavajú kocky, alebo sa malá hrá sama pri nej. Dedovi chodí lustrovať poličku do pracovne, skúma tlačiareň a tak, chodia kŕmiť psíka, na prechádzku… Nerobia jej vyslovene animátora, ale ukazujú jej, čo robia a nechajú ju pomáhať 🙂. A nedá sa odhadnúť “ako dlho” sa jej venujú, lebo si väčšinou robia svoje a ona sa im popri tom motá a sleduje a pomáha 🙂. Keď bola menšia, bolo to iné, tam sa cielene hrali, teraz má 2,5r a už je pomocníčka ☺️. Chodievame zvyčajne aspoň jeden predĺženy víkend za mesiac.
A potom samozrejme aj pustia telku a dajú niečo sladké a ja ich nechám, starkí majú aj rozmaznávať 😅.

lucia13022023
30. dec 2023

Nechodime k mojim rodičom alebo svokre na dlhšie, no na par hodín týždenne áno a moji rodičia sa venujú, môj otec skôr s chalanmi, stávajú si kocky, auta, naháňačky atď, mamina skoro s neterou na bábiky, nevestu atď...
Svokra ta ani moc nie, ona je taky typ ze dá hračku a dieťa nech sa hrá samé.
Všetci majú 50 rokov.

x_mery_x
30. dec 2023

No nas maly ich furt otravuje, tak sa s nim musia hrat, ale nerobia ziadne aktivity, iba s autickami a stavebnicou sa s nim hraju co tam maju, pripadne si vypyta farbicky, puzzle a na jeho oblubenu schovavacku :D

bolarazjedna
30. dec 2023

Áno, keď sme u starých rodičov, tak si vychutnávajú, že sú s vnúčatkom a ja zase si oddýchnem od syna, keďže celý týždeň som na neho sama. Zase nestretávame sa na dennej báze, iba cez víkendy, reálne vidia vnúča max jeden víkend za 2 týždne. Moja mama napr mi nenecháva ani kŕmiť malého, ak má čas, tak ho chce ona kŕmiť. A ano, sadnú si s ním, hrajú lego, čítajú s nim, šantia sa. Svokor pravidelne raz denne svojvoľne berie malého na prechádzku. Môj ocino je skôr ten typ, že mu treba povedať, čo majú spolu robiť, ale povenuje sa aj on.
Teraz ma syn 18mesiacov, keď bude väčší a samostatnejší, tak zrejme bude sa hrať viac času aj sám v izbe. No ten kvalitný spoločný čas strávený do starými rodičmi je nenahraditeľný a nenávratný... O pár rokov môžu mať už podložené zdravie a zase dieťa môže mať nezáujem, resp keď začne chodiť do školy, tak pribudnú povinnosti a na spoločné hry bude menej času.

jj298
Odpoveď bola odstránená
katica06
30. dec 2023

@dzejny656 nie nikdy sme u svokry neboli na dlhšie a nikdy sa s nimi nehrali a ani vtedy keď ona bola u nás na dlhšie. Mojich rodičov som mala po ruke vždy.Keď boli deti malé moje deti moji rodičia sa im pravidelne venovali, brali ich na výlety auto, vlakom, do parku, do skanzene, na kupko a pod. Deti tam prespávali samé od malička

pehavcek
30. dec 2023

Moja mamina sa s nim aktivne hra (schovavacky, hra na obchod, s autickami, stavanie bunkrov, spolocenske hry...).Svokra sa s nim nehra.Ale nepride mi, ze by ho mala menej rada alebo mu neprejavovala lasku.Len to hranie sa s nim nema v povahe.Neriesime to.

annm81
30. dec 2023

My bývame ďaleko od oboch starých rodičov, takže keď prídeme, vždy je to na dlhšie- rovnako ako keď prídu oni k nám. Zapájajú deti do bežných povinností- práca doma, v záhrade, v dielni, nákupy. Občas ich vezmú niekam na návštevu, chodia na výlety- zoo, hrady, túra, prechádzka v lese. Športovanie- voda, hory, bicykel... K tomu bežné zábavky pre deti - spoločenské hry, maľovanie, ihrisko, film, kino. Myslím, že vnúčatám sa venujú 10x toľko, čo nám - rozhodne sa nesťazujem.

konikkon
30. dec 2023

@dzejny656 moja dcéra ( 2 roky) chodí často na 1 - 2 noci k starým rodičom a venujú sa jej celý čas, keď je tam.

iwesska
30. dec 2023

@dzejny656 Nema kazdy k tomu vztah. Moji rodicia sa s detmi vzdy zahrali,aj ich niekam zobrali,ale u svokrovcov je to ako u vas. Svokra je len v kuchyni a svokor pred telkou,alebo ujde do zahrady zvery krmit. Ale muz hovori,ze to nie je nic vynimocne,ani s nimi ako detmi sa nikdy nehrali. Cize to ani nevedia.

nelili1978
1. jan 2024

@dzejny656 vôbec nikdy. Ešte keď bol syn malý/má 27/, tak svokra ho prebavila, ale svokor absolútne....a tak to aj vyzerá. Svokra zomrela a svokor sa stále rozčuľuje, že vnúčatá nechodia. Tak ale ja ich nasilu nemôžem tlačiť. Aký vzťah si s nimi budoval, taký je.

Strana
z2