Ako chrániť deti pred toxickými starými rodičmi?
Ahojte. Naša situácia je zložitejšia , budem sa snažiť objasniť to prehľadne. S muzom máme veľmi dobrý vzťah, vo všetkom sa podporujeme a manžel je už dva roky na veľmi zložitej ceste ako sa vyrovnať so svojím detstvom a zároveň máme syna , ktorému je úžasný otec a snaží sa zo všetkých síl aby na neho generačné chyby už neprenasal. Môj manžel má extrémne narcistickych toxických rodičov , diktátorských a schopných nátlaku a psychického týrania nevídaných rozmerov. Mužov brat ušiel pred nimi do inej krajiny a môj muž sa odsťahoval a odišiel z domu so mnou tiež tak rýchlo ako sa dalo. S muzom sme 16 rokov spolu, preskákali sme si od nich naozaj ohromne množstvo zákernosti , ja som sa s nimi veľmi nestykala kôli tomu, muž tiež veľmi obmedzene. Treba povedať že môj muž je veľmi dobrý človek, taká tá povaha čo sa nerád hada , neznáša konflikty, až v dospelosti prichádza na to že sa dá povedať nie, učí sa nastaviť si hranice. Je to tichší dobrák , skrátka. Keď sme čakali syna , povedali sme si že možno jeho rodičia ako starí rodičia budú iní, lepší...snažili sme sa nastaviť sa tak, že to robíme pre syna a zaslúži si starých rodičov , aj my sme mali starých rodičov a boli a sú to nádherné spomienky, nechceli sme syna o tento druh vzťahu pripraviť iba pre problémy nás dospelých...mysleli sme si že to zvládneme že kombinácia ,,vnuk ich zmení,, spolu s tým že sme mali s mužom spoločné hranice aj predstavu o vzťahoch , že to zvládneme..ale totálne nás prevalcovali, robili nám naprieky, naše hranice absolútne nerešpektovali ba čo viac, mali pocit že keďže s mužom niekde urobili chybu keďže sa ,,na staré kolená ,, buri a ,,otravuje,, s nejakými hranicami,
Tak pri našom synovi to ,,napravia,,.. boli dni kedy nám volali nonstop čo a ako robíme, chceli počuť čo som jedla aby som im vnukovi nerobila zle aby som nejedla to a hento a podobne...prišli neohlásene a keď som akurát dojčila , povedali že nech si vnuk zvyká a nech im ho odovzdáme , že ja si ho môžem kojit kedykoľvek a nech si už konečne nájdeme režim lebo,,minule,, sa tiež kojil že nech ich týmto nevydieram...syn mal vtedy pár týždňov...a ja som sa snažila vôbec rozkojit , od pôrodnice som si odsávala mlieko lebo nejak sa syn nechcel prisat a stimuláciu som potrebovala robiť často aby mi mlieko neodišlo...
Keď sme im ho raz dali pokocikovat kým som išla na kontrolu ku gynde, mal vtedy 4 týždne , sľúbili nám že pôjdu do parčíku ( bolo leto, tak nech je syn na vzduchu a tieni)..oklamali nás a pochodili s ním toľko návštev, susedov vrátane malých detí , všetci si ho pochytali pofotili sa s nim, môj syn čo sa narodil predčasne a jeho imunita bola na bode mrazu..🙁 keď sme to zistili vynadali synovi že je idiot že decko si nemá schovávať ale sa ním pýšiť kým je takýto že potom keď bude väčší p ňom nikto neštekne ...synovi museli strihnut obe uzdicky, nakolko to kojenie stale nebolo dobré, ked sme isli z kliniky, mal chudak krvavu pusu, a bol unaveny z placu a bolesti pri strihani, chcela som ist co najskor domov a kojit ho aby ta bolest rýchlo presla, sama doktorka povedala ze treba hnedskusat to prisatie... ale opat nas cakali doma pred branou, ze nech si uy konecne nevymyslame, nech im ho dame, oni dosli iba na to a ze na papulu dostane este velakrat ze mu bude krvacat tak nech z toho nerobime vedu, i tak su to novodobe praktiky a keby som bola schopna matka kojim ho aj bez toho z ze za ich cias taketo blbosti ako odsavacky, uzdicky a podobne deniliny nikto neriesil a kojilo sa... treba povedat ze tak ako kazda mamina asi ma nejaku uzkost moja najvacsia bola od porodnice ze syn bude hladny, strasne som sa bala ze o mlieko pridem, ze bude stradat ze bude hladny, bola to moja nocna mora..
Odvtedy sme nášho syna nepustili z rúk, mali sme veľký konflikt a pár mesiacov sa nevideli vôbec, skončilo to tak, že zo všetkého obvinili mňa že manipulujem mužom, muž sa za nás postavil, v skratke , vykrical im všetko čo ho celý život bolelo a nadobudol konečne sebavedomie , vďaka synovi , aby toto on nezazival ani zo strany starých rodičov... Aj za cenu že ich nebude mať. Situáciu potom pár mesiacov riešili iba oni, muž si našiel psychológa a chodí na sedenia aby sa vedel s týmto všetkým vyrovnať, s rodičmi má chladný vzťah ale udržiava to na úrovni ktorá je pre nás prijateľná, raz za dva tri mesiace ich ide aj do synom na hodinu pozrieť... Teraz som znovu tehotná , čakáme dievčatko. Treba povedať že svokra bola veľmi urazená keď sa dozvedela že naše prvé bábo bude syn lebo ona už dvoch mala a chcela už aj dievča...teraz keď čakáme dievca , bojím sa že bude o to viac bojovať o stretnutia , a keď vieme ako to dopadlo pri synovi, obaja s mužom sme si istí že minimálne kým nebude mať bábo aspoň pol roka , chceme mať od nich pokoj, nechcem svoje bábo púšťať z rúk a z dohľadu na neho, aj keď mužovi dôverujem ale cítim to tak že bábo bude kým bude maličké proste iba s nami. Bojím sa že syna očividne odstrcia a on nebude rozumieť tomu prečo. Bojím sa že si súdne vynutia stretávanie aj osamote , bez nás a nedá sa mi už ani spat ako sa bojím že nám dcerku prakticky vezmú.su to zlí ľudia zákerni, vnúčatá ich nezmenia k lepšiemu a ja cítim že potrebujem našu rodinu ochrániť. Už pri synovi sa vyhrážali že zvážia súdne kroky aby ho mali . A ja keď si čítam niektore storky že starým rodičom súd odklepol tri krát do týždňa hodinu osamote a podobne tak ma chytá panika a reálne uvažujem že sa odstahujeme celá rodina na druhý koniec republiky... Ja toto proste nedám...muž hovorí že ak to urobia , nadobro u neho skončia ale to im už bude jedno oni už muža berú ako ,,pokazený,, kus a keď získajú našu dcérku, budú sa realizovať na nej a po mužovi ani nesteknu... Dosiahnu svoje, nás porazia a budú mať voľné pole Na vplyv na naše deti. Prosím vás ako ste dopadli vy, čo vás dali ,,starí rodičia,, na súd ? Dostali moznost aj pri tak malinkych deťoch , na stretnutia osamote ? ja som úplne v koncoch s týmito myšlienkami, som na rizikovom , v 5mesiaci a pár krát som krvácala takže musím sa snažiť byť čo najviac v kľude ale toto nejak nedávam neviem sa ukľudniť a spracovať to že nejak bude.. ešte o Tom nevedia že čakáme lebo ten nátlak si ani neviem predstaviť , zvažujeme s mužom že im to nepovieme aspoň kým bábo nebude mať toho pol roka ale muž povedal že má obavy aby potom neboli ešte viac odhodlaní nás zničiť...obaja máme strach , na jednej strane už vieme že sa dokážeme postaviť ale na druhej strane chceme iba rodinný pokoj a nie stále s niekým bojovať a keď nás niekto bude nútiť robiť to čo ako rodina nechceme a nevieme vystáť, a docieli to súdne , je to hrozne nefér že sa nebudeme môcť ani obrániť a niekto tak zlý získa naše deti , rozhodne o Tom niekto kto nepozná celý backround ... Naše deti budú počúvať ako sú ich rodičia idioti a ja plačem len si predstavím ako mi budú ponižovať syna tak ako kedysi môjho muža , ako sa bude cítiť a čo to a ním urobí...môžete prosím zazdielat vaše skúsenosti ? So súdom a podobne ? Veľmi sa bojíme 🙁dostali ste vobec sancu sa nejak branit ? bralo sa do uvahy nejake ,, dokazy,, ? svokra je psychiatricky pacient, na liekoch... poslali nam niekolko listov, v ktorých nas ociernuju a zaroven vydieraju ci ponizuju,.. muz ma smsky, kde na neho slovne utocia, vulgarne mu nadavaju ze neprisiel so synom podla dohody a ze to posral ( vtedy ostal maly chorý a po telefone to nepochopili, trvali na stretnuti aj tak ) .. pocas mnohych stretnuti sa koniec stretnutia vzdy zvrtol do stavu, ze pri odchode na mojho muza pred ocami mojho syna obaja kricia, ponizuju ho a diktuju mu svoje podmienky... lenze toto su uz veci ktore su slovo proti slovu a ja neviem ako sudcovi dokazat ze nechcem aby toto videli moje deti aby poculi ako sa bavia s ich tatinom, alebo nadavaju na ich maminu ( na mna reaguju vulgarizmami) ... v poslednej dobe tu vzniklo viac tem ohladom sudnych prietahov so starymi rodicmi avsak nas pripad tu uplne nieje navyse neviem ako to dopadlo, je to predsalen na dlhsie.. ale priamo na zivote nasho syna neohrozili a za to som sice bohu vdacna ale v tomto pripade asi budeme tahat za kratsi koniec, lebo sa ,, nicoho nedopustili,, ak mate, prosim dajte sem skusenosti nech su akekolvek, nech sa na to viem pripravit.. ta neistota je hrozna.. vopred dakujem.
Najlepšia kamarátka mala veľmi podobný problém a ich starí rodičia ich reálne dali na súd. Rada pre vás pošlite im mailom/smskou (akokoľvek, kde to je dokladovateľné), že súhlasíte so stretávaním ale iba vo vašej prítomnosti.
To, že si vedia vysúdiť aby sa stretávali sami, je úplná hlúposť. V prvom rade na súd vás môžu dať ak im zakážete stretávanie, čo nezakážete, len poviete, že vo vašej prítomnosti. Súd bude prihliadať na práva a potreby dieťaťa, to znamená ak syn povie, že tam chodiť nechce, tak to zvážia. Zároveň by bolo fajn porozprávať sa s bratom, ktorý odišiel do zahraničia, či by bol ochotný povedať, že odišiel kvôli manipulácii rodičov, na to súd tiež prihliadal v ich prípade. Ak manžel chodí na terapiu, nech to povie svojej terapeutke. Ak by na to prišlo, to že sa manžel lieči z traumy od svojich rodičov tiež pomôže ak to bude zdokladované. Celkovo zbierajte všetky "dôkazy", ideálne na papier, kde sa vám nejak vyhrážajú.
Držím palce.
No... u mna je to velmi podobne. Pomohlo sa absolutne odstrihnut. A lutujeme s muzom len jedinu vec, ze sme to neurobili skorej. Zablokovali sme si ich na telefóne, na sociálnych sieťach. A to ani nehovorím ze v nasom pripade to islo az do vulgárnych nadavok zo strany mojej matky. Cely zivot sa chovala ku mne ako ku špine. ODSTRIHNÚŤ, DEFINITIVNE A ABSOLÚTNE!!! Nic ine nepomôže, verte mi. Nie, nebude to lepšie
@ms_green dakujem, tie dokazdy samozrejme zbierame, mame tie listy a sms, moj muz chodi k psychologovi prave koli tomu a aj jeho brat chodi koli rodicom roky na terapie a stoji na nasej strane, bol by ochotný aj povedat na sude ake praktiky sa u nich uplatnovali , ale neviem ze ci by sme vobec dostali tu moznost nieco takto dokazovat... vacsinu pripadov co som registrovala skoncilo tak, ze sud naprek vsetkemu povedal ze stary rodic je pre dieta dolezity a preto v zaujme dietata im ten cas priklepol... mame aj smsky kde sa manzel ,, ohlasuje´´ na navstevu so synom k nim , resp. asi je to whatsupp , kde vzdy napise ze vyrazame aj s Jurkom k Vam.. aby bolo jasne ze stretavanie prebieha ale vzdy mi prislo ze na toto sud kasle ze babka da na sud, babka chce, babka dostane, lebo je to pre vnuca dobre... a toho sa bojim ☹ a kamaratke to ako dopadlo ? ak teda mozes povedat... odklepli im to stretavanie ? a aj keby v pritomnosti, bolo to nejak casto ? na sude mala moznost aj dokazovat ze si to naozaj obaja rodicia nepraju ? ... najviac ma hneva toto ze ak sa obaja rodicia rozhodnu ze svoje dieta niekam nechcu nosit malo by to byt vacsie pravo ako to ze niekto povie ze to chce inak... ani do hospody nechcem aby moje malicke deti chodili a mam pravo tam neist a nikto nespochybnuje moje rozhodnutie preco je to inak pri voli niekoho ineho.. ach.. ciste zufalstvo to je samozrejme len povzdychnutie...
Určite žiadny súd niečo neodklepne len tak. Samozrejme, mali veľa dokazovania, ja sama som bola ako svedok na pojednávaní. Dopadlo to tak, že súd im stanovil jednu návštevu mesačne u rodičov doma na dve hodiny v prítomnosti rodičov. Kamarátka s manželom sa potom presťahovali cez pol Slovenska a znova ich dali na súd, že sa presťahovali aby im zakázali stretávanie, lebo to bolo viac ako 5 hodín cesty autom. Chceli vysúdiť, že tam budú chodiť na noc. Súd to zamietol, stačilo dokázať, že jej manžel sa presťahoval, lebo dostal lepšiu prácu. Prestali potom chodiť úplne.
Odsťahovať sa čo najďalej a zablokovať všade. Inak nebudete mať pokoj
Nechce sa mi veriť že takéto niečo sa reálne deje. Ale ak áno a je to pravda tak potom je chyba na vašej strane. Prestaňte sa s týmito toxickými ľuďmi stretávať a veci sa vyriešia. Nechápem na čo je dobré takéto umelé kontaktovanie s ľuďmi čo potrebujú očividne odbornú pomoc.
Ked toto citam tak si gratulujem, aka sme normalna rodina. Ze v nej nikdy nikto medzi sebou nebojoval. Toto by mali citat arabske zeny, kde sa navstevuje siroka rozvetvena rodina a ziju 4 generacie pod jednou strechou, zrejme taketo problemy nemaju.
Úprimne autorka? Mám pocit,že ste veľmi mäkký a miesto radikálnych riešení sa len bojíte
Už dávno ste mali úplne odrezať všetky kontakty a áno aj za cenu súdu.Pretoze takto to budú iba neustále dotahovacky,nervy a hádky.
Môj svokor je veľmi podobný ako tvoji svokrovci ale nie je až tak psycho.A poviem ti jedno,odkedy má súdom stanovené stretávania tak veľmi rýchlo pochopil,že sa ho nikto nebojí a že nebude tak,ako on píska.
Sklopil uši a sucha nohami
@hopsas
@erikab82
@luciaruz samozrejme by to bolo najlepšie a najľahšie riešenie , odstrihnúť sa a mať konečne vytúžený pokoj bez intríg a zloby , lenže to je presne to čo im Jasenie vietor do plachiet a keď povedia že im v styku bránime, budú mať v ruke presne to eso, že nás dajú na súd lebo im bránime... Keď to stretávanie prebieha aspoň takto oklieštene raz za 2-3 mesiace a napriek tomu majú svoje práva, a môžu sa ich domáhať na súde, čo by potom robili keď im v styku zamedzíme úplne ? Tu zlobu čo nám môžu vyviesť si ani len neviem predstaviť... Je hrozne že vôbec toto niesu dostatočne okolností aby to súd zmietol zo stola ale ešte ako rodičia detí si budeme musieť stúpnuť pred cudzích ľudí, ,,prepierat,, špinavé prádlo a bojovať za to aby naše deti boli v bezpeci...desí ma to...vari ich právo styku prevyšuje moje právo brániť svoje deti a nás pred šikanou? Má byť ich styk na úkor našej rodinnej pohody a pohody malých detí ? ...🤦je mi strašne ľúto že ľudia vedia byť k vlastnej rodine takíto...
Uvedomujes si ale že ešte k tomu súdu ani nedošlo a ty už máš strach z toho že súd rozhodne v ich prospech? Ako hovorím tvoj strach je oveľa väčší ako si reálne vaša situácia vyžaduje
Autorka prestaň fnukat a vzchop sa.Ja som si tým všetkým prešla a nie je to nič hrozne.Cely súd prebehol za 20 min a bola to jedna veľká traposina.Povodny návrh svokra bol zamietnutý v celom rozsahu a bol urobený kompromis.
Toto je vazne hrozný pribeh. Asi by som sa odsťahovala velmi daleko. A nie kvoli tomu, ze by som sa bala sudu ale kvoli tomu, ze je mensie riziko aby mi zazvonili na dvere. Myslim si, ze keby prisiel vypovedať aj brat aj nejaky znamy, co videli despotické spravanie rodicov, tak by im sud dieta bez prítomnosti vas ako rodicov nedal. Ale na druhej strane aky by to malo aj zmysel, ak sa starí rodicia nevedia spravat a vrieskali by na vas. Cize na sude sa viete branit, dat spravit znalecky posudok ale to nezabráni tomu aby ste boli stale v strehu, ze kedy sa zase objavia.
Ja by som ich odstrihla uplne.Ked podaju navrh na sud, obetovala by som peniaze na advokata,ktory sa venuje rodinnemu pravu, nech nieco nezanedbate.
Kolko maju rokov ti "uzasni" stari rodicia prosim?
@doriiis prepáč ale asi som to nejak nepobrala... Tvoj svokor docielil vynútené stretávanie, a preto sucha nozkami ? Veď on docieli čo chcel keď vás dal na súd ... A o akom kompromise sa tu bavíme ? Lebo ja po Tom všetkom rovnako ako manžel nemáme záujem voziť tam naše ďalšie dieťa a vystavovať ho tomu , čo sme nezvládli zabrániť pri prvom dieťati... Keď tam sťažka ide teraz muž raz za tri mesiace, nepovažujem za vyriešenie našej situácie v náš prospech stretávanie určené raz za mesiac, je to defacto trikrát častejšie ako bolo doteraz...tak neviem úplne presne pochopiť kde v Tom vidíš svetlejšie riešenie ten súd vyprovokovať a nefnukat.. možno to zle chápem ale teda ako ,,výhra,, mi to nepríde ani v tvojom ani v našom prípade...
@hopsas áno viem, ale ja som človek ktorý potrebuje mať veci ( nejde to samozrejme pri všetkom) premyslené , kým mám ako tak chladnú hlavu..lebo keď budem tesne po pôrode a príde mi domov predvolanie, poznám sa, to všetko plus hormóny zo mňa až potom urobia hystérku neschopnú racionalne konať a uvažovať...vždy si radšej pripravím riešenia na možné situácie a mňa to vie ukľudniť viac ako keď si poviem že veď nejako bude a ani to tak nemusí byť... Neviem byť asi iná ...
@zoja1234 sú to 60- nici..
.. mila autorka Vas problem je, ze sa ich bojite ...pokial sa uplne neodstrihnete tak pokoja mat nebudete...pomaly sa to stale stupnuje...ty si myslis, ze ked to takto budes dalej "zaobalovat", ze bude lepsie ? NEBUDE ....zbytocne sa trapite a nicite s manzelom ...totalne sa odstrihnite a odstahujte co najdalej... a ak by nahodou doslo na ten sud kebyze ste uz inde...uz len tou dialkou ziadna taka "striedavka u starych rodicou nebude"...ale pochybujtem, ze by to dali na sud...to su len take taraniny...ale ak to ostanete a neodstrihnete sa tak si znicite zdravie definitivne ...daj na prve miesto seba a svoju rodinu a cim skor odidte co najdalej ..tam ine nic nepomoze ...
V oblasti rodinného práva nemám prehľad, preto sa pýtam: Fakt si môžu starí rodičia súdne vynútiť stretávanie sa s vnúčatami? Aj keď sa rodičia o tie deti riadne starajú?
Autorka....môj svokor chcel mať stretávanie sám od piatka do nedele každý druhý víkend.Dostal jednu v sobotu v mesiaci za prítomnosti jedného z rodičov.To znamená,že sám s mojimi deťmi byť nemôže.Pomimo tohto určeného času sa môžu stretávať iba po dohode s rodičmi a tiež za prítomnosti rodiča.Takze ak nemôžeme,tak nemôžeme a on nemôže nič.Takisto ak sú deti choré,tak nejdú ani v sobotu,dohodne sa iný termín.
Takze po rokoch to vyzerá tak,že raz za mesiac sa muž chytí,zoberie deti a ide so svokrom na obed,na tri hodky do wellnessu alebo na nejakú akciu.Deti majú zážitok a svokor je rád,že ich vidí.
Spočiatku bol veľmi nabudený ale veľmi rýchlo sa ukľudnil.
@veronka1996 ...áno,prešla som si tym
@veronka1996 Áno, starí rodičia majú právo na stretávanie sa s vnúčatami. Napr. situácia- matka zakazuje stretávanie detí so starými rodičmi z otcovej strany, po rozvode. Pritom starí rodičia sú v pohode a vnúča majú radi. Len sa chce mstit otcovi, že im to nevyšlo.Vtedy súd určí normálne pravidelné stretávanie.Samozrejme ak je to ako tuto, súd môže návrh kľudne zamietnuť.
Ja som to nezvládla ani dočítať nieto ešte žiť....hlavu hore a začnite robiť dospelácke a samostatné rozhodnutia!absolútne prestrihnut kontakty bez akýchkoľvek výnimiek. Všade kde sa dá poblokovat. Držím palce musí to byť na palicu
Aj som si myslela. Viem ze ti to nijak nepomoze co napisem, ide len o to ze presne toto si uz velmi dlho vsimam, da sa povedat, ze cele roky.. A teda ze ta generacia ludi, nasich rodicov, ktori su dnes cca medzi 50-60tkou, je jedna otrasna a necitliva generacia ludi. Cest vynimkam samorejme a klobuk dolu tym, ktori su dobri a normalni, ale 98% pripadov z mojho okolia, z mojej rodiny a aj co sledujem tu zeny ktore toto pisu, tak su znechuteni, pobureni, ublizeni a dehonestovani prave touto generaciou. Casto citam aki su tito dnesni stari rodicia nechapavi, neempaticki, necitlivi, niesu napomocni, su mega egoisti, manipulatori a vydieraci, a dokonca ublizuju mladym, psychicky a aj fyzicky, nicia zivoty detom a vnucatam. Je ich strasne vela a neviem co s tym, ako to napravit. Mam teoriu, ze kedze to boli cca 20tnici v dobe, kedy vybuchol nedaleko Cernobyl, ze im to asi nejak udrelo na hlavu alebo co, ale proste toto je realita. Takychto uzasnych starych rodicov je velmi vela. Vies, oni sa nezmenia, bude to snimi len horsie. A poradim ti to, co ti tu zeny radia plus vlastnu skusenost- nepomoze vam nic, len sa od nich odstrihnut. 🙏
Autorka prečítaj si po sebe čo píšeš...tebe niet rady podľa mňa ...ty sa skrátka budeš báť vopred a z toho strachu ani nič radšej neurobis ....ako ti tu už niekto napísal prestaň konečne fnukat a situáciu rieš a ak ju riešiť nechceš, tak napíš, že si sa.prisla len vyplakať...ťažko je s ľuďmi ako ty ..človek ti chce poradiť, ponukne riešenia a ty furt to isté dokola - "a oni vyhrajú súd a vezmú nám deti a teraz je to dobré predsa..." ???? Si ma vytočila normálne
Autorka...a ešte dodám.Dovolim si tvrdiť,že ten súd nám pomohol a konečne sa svokor ukľudnil,lebo pochopil,že sa ho nikto nebojí a že si jednoducho nemôže robiť,čo chce.Tento súd prebehol v roku 2013,v roku 2015 sme kúpili dom,do ktorého svokor nevstúpil nikdy a nikdy ani nevstúpi.Lebo pochopil,že nemôže.
Niekedy naozaj až takéto veci upracu niektorých ludi

Prečítala som si celý príbeh a je fakt hrozný. Na Vašom mieste by som ich úplne odstrihla. Žiadny kontakt, žiadne návštevy, nič. Ak by sa vec dostala až na súd a "priklepli" by im stretávanie sa s deťmi, riešila by som presťahovanie sa na opačný koniec republiky, alebo do ČR.