icon

Ako citlivo vysvetliť sesternici, že by som bola radšej, ak by jej priateľ neprišiel na našu svadbu?

ninaa67
Dnes o 20:43

Ahojte žienky, zaujímal by ma váš názor na situáciu, v ktorej sme sa so snúbencom ocitli.

Vec sa má tak, že sme zasnúbení už vyše roka a plánujeme svadbu na tento júl. Všetko je už zajednané, kapela dohodnutá atď. Len teda ešte dávame dokopy zoznam hostí. Najmä rodine som pozvánky dávala už tak cca 3 mesiace dozadu, a medzi nimi aj mojej sesternici (technicky z druhého kolena, ale vyrastali sme blízko seba tak ju beriem za sesternicu). Vtedy bola single, tak sme nejak neriešili vôbec jej +1. Avšak pár týždňov po tom, ako som jej dala pozvánku si našla priateľa, s ktorým sú spolu doteraz a vyzerá že sa z toho rysuje niečo seriózne. Tak som si hovorila, že no veď prečo ho nepozvať.

Je tu ale jeden "problém", ktorý mi stále vŕta hlavou. On totiž ten priateľ je epileptik s pomerne výrazným "druhom" tohto ochorenia, čiže také tie tradičné záchvaty dostáva aspoň raz do týždňa. Sesternica si je toho vedomá a je ochotná s týmto faktom pracovať, ja mám ale strach o našu svadbu takto. Myslím že je pomerne vysoká šanca, že by mohol priateľ dostať záchvat priamo na obrade/hostine, čo si naozaj nedokážem predstaviť. Možno to znie hnusne ale poviem to ako to vnímam... pri toľkých peniazoch a námahe, ktoré som do prípravy svadby dala, nedokážem si predstaviť že by sme ju mali mať narušenú alebo pokazenú niečim takýmto. Proste ten deň chcem mať 100% dokonalý a cítim to tak, že toto nie je riziko ktoré som ochotná akceptovať.

So snúbencom sme sa o tom rozprávali ale uzavrelo sa to tak, že si to máme vybaviť so sesternicou a to bude akceptovať. Tak moja otázka je, ako sesternici oznámiť že si neželám jej priateľa na našej svadbe? Alebo aký je váš názor na takúto situáciu?

mbsbj
Dnes o 20:50

@ninaa67 Si bezcitný človek!!
Chorý nemá právo zabaviť sa ??
Nach si zdravá stále!!!

zdenka11081983
Dnes o 20:52

@ninaa67 tak dnes som už asi videla všetko. Toto je už morálny hnus.

anonym_a89cba
Dnes o 20:53
@mbsbj

@ninaa67 Si bezcitný človek!!
Chorý nemá právo zabaviť sa ??
Nach si zdravá stále!!!

@mbsbj
Velky risk posli vysluzku, aj tak je cudzi

sissy27
Dnes o 20:56

@ninaa67 ja dufam, ze na svadbe nebudete mat v ponuke alkohol, lebo je dost pravdepodobne, ze ti tvoj den D zruinuju prave ozrati svadobcania a nie chalan s epilepsiou. Nezabudni spravit vsetkym testy na covid, zltacku, salmonelu a pohlavne prenosne choroby, lebo bohvie kto ti tam co poroznasa, to aby si kanalmi od hanby potom chodila.

anna777115
Dnes o 21:01

Situáciu, že sa niečo zomelie na vasej svadbe nemôžeš nijako ovplyvniť. Bude leto, stačí, že niekoho uštipne hmyz na ktorý je alergicky. Veď v dnešnej dobe, je množstvo ĺudi ktorí majú rôzne alergie, intolerancie, cukrovku, astmu a mnozstvo znevýhodnení. To by každý druhý clovek nemohol vísť, ani z bytu na ulicu.

anonym_a5f2bc
Dnes o 21:05

@ninaa67 Verím, že budeš mať 2 fotografov. Jedného, čo bude fotiť svadbu a druhého, čo bude fotiť len teba....

anonym_aabc1e
Dnes o 21:05

no len aby tvoj príbuzný nedostal porážku z tvojho názoru.

anonym_7da2b2
Dnes o 21:07

@ninaa67 že si bezcitný človek .
Neviem keby sa jedná o tvojho partnera a je niejak chorý a niekto ti to povie ako by si reagovala .
Jasom mala na svadbe 45 ľudí a6 deti to ze by sa niečo stalo dáky úraz atd pocítila som stim úplne okej nič sa síce nestalo na mali incident teda si 2 a nevadí .
Skôr by som sa bála že ty svatbu pokazí alkohol .
Nez človek z epilepsie.
Nikoho preto by som nevyclenila aj setreciami mám dieťa chlapca čerstvo z epilepsiou a neznáma že by som rozhodnutie na letnú grilovačku zmenila za to že chlapec má epilepsiu mám kamartku ktorá má dieťa z cukrovou a tiež pozvanie sú rovnako do konca pre malú urobím tak aby mohla ak ona teda všetko poctivo zvážim aby sa stim kamoška netrápila .mám bratanca z cukrovkou a normalne bol pozvaný na svatbu síce neprišli lebo nemohol ale bol mali sme na svadbe aj alergika a v všetko bolo okej .

anonym_bc1db0
Dnes o 21:07

Ani starších ľudí z rodiny nepozývaš? Tým sa tiež môže niečo stať.....prípadne aj iná nehoda hocikomu inému.
Kvôli peniazom a pýche odpísať človeka, hmm...

Nemáte v rodine, či známeho dákeho zdravotníka čo by vedel vypomôcť pre prípad?
Ja som mala na svadbe neterku tiež je epileptička ani ma nenapadlo ju nezavolať, že by mi svadbu kazila kvôli chorobe.

ivik4
Dnes o 21:08

To sa uz radsej vyhovor na to ze si nepocitala s tym ze si niekoho najde a ze pojde sama.
Lebo toto je naozaj na vracanie. Dufam ze budes mat aj to manzelstvo tak ,,dokonale" ako potrebujes mat svadbu a nedaj boh aby ste raz mali dieta so zdrav. Problemom 😵‍💫

anonym_105d8d
Dnes o 21:12

@ninaa67 Pozvi iba ľudí, čo ti dodajú aktuálne potvrdenie o zdravotnom stave.
Rozmýšľaš úplne zle, Sesternicu pozvi aj s priateľom a nechaj na ňom, či sa na takú akciu cíti.

kitycat
Dnes o 21:12

Keby si povedala, ze je to alkoholik, kleptoman alebo nejaky povalac... ale epilepsia skutocne nie je dovodom nepozyvat sesternicinho partnera na svadbu leby by na seba "strhol pozornost" epileptickym zachvatom. ZamyslI sa nad tymto uvazovanim.

Skor nez ho nepozvat, tak komunikovat so sesternicou a priatelom to, ci ma byt vseobecne povedomie hosti, ze ku zachvatu dosjst moze alebo to chce nechat v sukromi. Ako reagovat? Koho volat ak zachvat sam neprejde atd atd.

Svadbu budete mat krasnu a ten priatel si tam isto schvalne nehodi zachvat 🙄

anonym_c12e05
Dnes o 21:20

A keby je to jej manžel a sú spolu 10 rokov? Vtedy by to bolo (podľa tvojich slov) riziko, ktoré by si bola ochotná akceptovať? Akože ja chápem, že epileptický záchvat hosťa na nálade nepridá ale predstav si, že by sa toto dialo tvojmu snúbencovi a bol by takto vyčlenený? Nepísala by si potom diskusiu, čo si to sesternica dovolila?
Btw je úplne v pohode nepozvať tak čerstvú známostl. To ako dôvod sám o sebe stačí.

malapepka
Dnes o 21:20

Zapamataj si jednu vec - zivot nie je dokonaly, aj ked si ho naplanujes akokolvek dokonale.
Vzdy sa moze niekde nieco pokazit, nieco moze zlyhat. Ale taky je zivot. Co ak ti obleju saty cervenym vinom? Co ak bude burka a vypadne elektrika? Sen o dokonalej svadbe sa pominie?
Neprajem ti nic zle. No zivot prinasa rozne paradoxy. Ako by si sa citila, keby mas dieta s epilepsiou... neprislo by ti to krute?
Ved sesternici iba povedz, ze budete mat zivu hudbu, nejake svetelne efekty, nech teda zvazia vzhladom na jeho stav, ci pojde. Je to na ich rozhodnuti. A keby nieco sa udialo, myslis, ze sa ona alebo ostatni pribuzni o neho nepostaraju? Neboj sa, on nezije v jaskyni. On normalne zije, takze vie, co si moze/nemoze dovolit. Je dospely, uz vie zhodnotit, co mu uskodi.
Len sa ty modli, aby tvoj namysleny a sebecky postoj k zivotu neporiesila karma.

vkatush
Dnes o 21:37

Za pokazenú svadbu beriem, keď sa niekto ožerie ako hovädo a vystrája tam.
Bohužiaľ dve pokazené poznám, keď umreli rodičia (na jednej mama ráno, v deň svadby a na druhej otec večer na bašaveli).

Ak by niekto dostal záchvat, neberiem to ako pokazenú svadbu. Pomôže sa mu, prípadne zavolá záchranka, dáme za neho jeden otčenáš a ideme ďalej. Beriem to, ako keby niekto dostal žalúdočné kŕče, alergickú reakciu na jedlo alebo hmyz,... Proste zdravotný stav, ktorý sa môže stať hocikomu.

Za mňa, sorry, ale si blbá, hnusná a egoistická. Aj keď je to tvoja svadba.
A keď už, tak to treba povedať tzv na plnú hubu a na rovinu, aj sesternici aj jej frajerovi. Sorry, tak to cítim, tak to chcem. Určite by som to ocenila viac ako klamanie a nejaký sugar coating. V tom lepšom prípade povie, že by rád prišiel len na sobáš, lebo si je sám vedomý svojej disability. V tom pravdepodobnejšom nepríde ani jeden, budú si o tebe myslieť a aj hovoriť svoje, a áno, sorry, ale majú pravdu.

Princíp akoby nepozvem bratranca, lebo je na vozíčku a ja nechcem mať kripľa (sorry za výraz) na fotke.

anonym_1c4588
Dnes o 21:43

@ninaa67 to nemozes takto uvazovat, nikdy nevies co sa moze stat. Mozno tvoj nastavajuci sa tak ozere az sa ti vysabli na saty a este sa ta na hulvata spyta ci ti nie je zle ze si taka osablena.

marianarem
Dnes o 21:48

@ninaa67 No, k tej 100% dokonalosti 🙂 ...My sme mali malicku svadbu o 11 ludoch a len uradny 10 minutovy obrad. Za ten cas sa stalo toto:
- manzelov otec meskal, starosta nastupeny, svokor nikde
- obrad bol v obecnej zahrade v juli, v poslednej minute pre zaciatkom obradu sa spustil taky lejak, ze pristresok to nevydrzal a museli nas evakuovat do obecnej pivnice
- tam sa spustila hudba, ale doslo k chybe a namiesto nami vybranej skladby zacala hrat Diridonda
- pri navliekani prstena sa ukazalo, ze sa mi vplyvom tehotenskych hormonov naliali prsty a obrucka na prst nesla
- nakoniec sa ukazalo, ze mama kazala otcovi pockat pod pretekajucim pristreskom vonku, ze posle niekoho s dazdnikom a zabudla na to, zmoknuty otec sa objavil az po obrade
Ale bola som aj tak spokojna, hlavne je, koho som si zobrala a ze nam to stale funguje. Moze sa aj vam zomliet ozaj hocico, tie chyby a nepredvidatelne udalosti sa proste stavaju. Predpokladam, ze sesternicin priatel po tolkych zachvatoch uz vie, co treba robit, da sesternici alebo niekomu blizkemu instrukcie, ty to ani nebudes musiet riesit. Dobru svadbu robia aj tak najviac ludia, ktori kvoli tebe pridu a ti by mali byt na prvom mieste.

anonym_2d8e87
Dnes o 22:49

Úprimne som rada že nie som tvoja sesternica mávam totiž astmatické záchvaty a sestra má tetaniu, tiež nič pekného.
Na našej svadbe bolo 40 ľudí, v piatok okolo 23:00 si krstná vymyslela že treba vyzdobiť viac bránu, keď príde starší aby vedel kam má ist. Že požičia výzdobu, o polnoci sme šli autom, ich bojový pes ma napadol, skončila som na zemi. Ráno keď som šla ku kozmetičke mala som brať do chladničky torty tak som zabudla kľúče, musela som sa dvakrát otočiť. Meškala som od kozmeticky aj kaderníčky. Muž niesol v aute desiatky fliaš vína a 2 fľaše sa.rozbili, aj policajti ho zastavili a dali mu fúkať aj tak došli skoro, lebo niekto si zle pozrel hodinky a celá mužova rodina stála u nás pred domom, starejší vo dverách a ja som ešte nebola oblecená. Museli čakať. Svadba bola v zime a ja som zašla do kostola peši a bez pančúch, v polke obradu som už šla zamrznúť. Mala som aj obavy aby sa neobjavil môj ex, a opitý tam nezačal vystrájať. On sa s rozchodom nezmieril ani za štyri roky, hoc on podvádza mna. Osoba ktorá mala pri sebe obrúčky si poplietla adresu, došla neskôr, družička niekde zabudla kyticu. A toľko breptov v texte prisahy , ach.
Po obrade sa hostia mali presunúť do reštaurácie a my na fotenie ale všetky šli za nami a potom si pomýlili križovatku a zablúdili. V reštaurácii (kým sme tam neboli)sa svokra pochytila s vlastnou sestrou, tá sa odula a odišla s celou rodinou.
Tanier sa rozbil iba na tri kusy. Môj otec si zmysel že nie je hladný a po polievke stopol podávanie jedál a každý tam sedel ako blbec a hladný čakal na druhý chod a chod nikde.
Keď sa hostia konečne nejedli nechcelo sa im pohnúť tak sme vymysleli tancovačku, muž s mojou svedkyňou ja s jeho svedkom. Tak sa pre zmenu urazila jeho partnerka. Sestrin priatel bol deň predtým na oslave mal poriadnu opicu, chrápal pred reštauráciou v aute, ona mu nosila jednu kávu za druhou, jedlo aj zákusky. Z 40 ľudí z toho 5 deti a vypili podľa faktúry 160 káv, až mi sánka spadla. Svokra išla spať už po deviatej večer, veď sa nič nedeje. Šaty mi tak pošliapali že sa na dvoch miestach potrhali. Toalety boli v reštaurácii tak malé že s kruhom sa tam nedali zatvoriť dvere. Môj otec zabudol kam dal kľúče od miestnosti kde bolo pitie tak brat bežal do Tesca pred záverečnou kúpiť minerálky a pitie, Keď som sa šla prezliekať muž zabudol kde dal kľúče od auta. Po návrate sme vošli do sály a kameraman akurát jedol kapustnicu tak sme museli vôjsť opakovane. Pokazil sa mi zips na šatách. A niekto trochu pod parou pri odchode zobral cudzí kabát. Do dnes sa nenašiel.
Stať sa môže hocičo.
Hoc prešlo 22r stále si na tom s mužom schuti zasmeje.

letfenixa
Dnes o 23:27

@ninaa67 okrem toho, že si ultra bezcitná, nerozumiem vete "So snúbencom sme sa o tom rozprávali ale uzavrelo sa to tak, že si to máme vybaviť so sesternicou a to bude akceptovať"