icon

Ako ďalej fungovať v takom manželstve?

11. apr 2023

Žienky máte niektorá skúsenosť s mužom ktorý stále rípe doslova pre hocičo?? Je to niekedy pre totálne kraviny, banality, no tak ako on z toho dokáže urobiť "haló", tak ma proste vyprovokuje a začne hádka. Ja už mám toho plné zuby. Trvá to roky. Neskôr sa ma snaží udobriť, no po pár dňoch sa to opakuje znovu a takto to ide roky... Myslíte že je to manipulátor, alebo mi to robí proste schválne? Snažila som sa s ním o tom už xy krát porozprávať, prečo to robí. Ale on vidí vinu len vo mne, lebo ja sa začnem hádať, ale na to čím to vlastne začne, už nepozerá. Mame dve deti jedno už chodí do školy a druhé je 5mesačné bábo. Niekdy mám chuť to s ním už skončiť a odísť , lebo mám plne zuby tých jeho "blbých rečí" a rípania. Mám občas pocit, že to robí doslova naschvál, aby vyvolal hádku 🤦‍♀️ Ja som dosť výbušná, snažím sa to krotiť, ale keď proste on začne vyrivat vždy vybuchnem. Potom ma to štve kôli deťom 😐 Chvíľu je tichá domácnosť, potom sa mi doslova začne vtierať, myslí si že sexom sa vždy udobrime. Kôli deťom to vždy tolerujem a čakám že sa zmení 🙄 No moje čakanie je už asi zbytočné, keď to trvá roky. Sme spolu 12 rokov a toto začalo ako sa nám narodilo prvé dieťa. Fakt už neviem ako ďalej. Nechcela som rozbíjať rodinu, lebo ma netyra, nie je alkoholik, chodí do práce. Stará sa o rodinu. Poraďte mi lebo už ďalej nechcem takto žiť

Strana
z2
anjelicek26
11. apr 2023

Nuz pravdu nemas, toto nie je o "drzat hubu a krok", ale skutocne nemusiet kazdu normalnu poznamku tahat do eskalacie, konfliktu, hadky a tichej domacnosti... boze to by bolo rozvodov, keby nas taketo veci dostavali do kolien... rypat cloveka bavi (ja si ani nie som ista, ci fakt rype, alebo ty vybuchujes, lebo za tym vidis vzdy viac, ako obycajnu otazku), ale tak dajme tomu - bavi ho to, len kym dostane reakciu... ked to prejdes s usmevom, pripadne normalne odpovies, hned bude den krajsi... ja mam s toho, co pises pocit, ze si daleko za burn outom a kazdy jeden nerv tvojho tela je napnuty, este ani neotvoril usta...

doriiis
11. apr 2023

Volá sa to ponorka,stereotyp,vyhorenie,atď.Kazda toto obdobie,keď nám liezlo na nervy aj to,že niekto dýcha hlasnejšie,ako by sme si želali volali inak.Ja som to volala materská dovolenka😂
Treba ísť medzi ľudí,začať sa hýbať,ísť preč z prostredia 4 stien,plienok,slín,deti,povinnosti.Aspon raz za čas vypadnúť,vyvetrať si hlavu...

bbebe
11. apr 2023

ja autorku uplne chapem. ale ze uplne. to uz sa clovek boji cokolvek povedat lebo to bude obratene proti nej este aj s debilnym tonom a podrazdenim. moj zacne frflat kde je toto a kde je tamto a ked mu poviem ze neviem tak jeho odpoved: jasne jasne ty nikdy nic nevies kam to schovas. a ja som to naozaj neodlozila nikam. to su take zhadzovacky kazdy den

babu11
11. apr 2023

Podľa mňa máš vsetkého plné zuby a hocčo ťa dokáže naštartovať,ja som bola taká istá na MD proste ten stereotyp...doma mám tiež mudrca, ktorý každú chvíľku prečo je toto tam a toto hentam blabla 😁 ja myknem plecom a poviem nech si to prehodí teda , kedysi mi to prišlo ako kritizovanie, ale už neriešim a inak keď je sám doma s babami a ja makám už to ani on nerieši somariny... skús sa nad to povzniesť vykašli sa na to 😉pre svoj vlastný kľud

bbebe
Autor odpoveď zmazal
baskakl
11. apr 2023

Jemine tak to otoč pri ďalšej príležitosti na svoj prospech 😁 povedz mu pri plienkovej situácii "hej a nabudúce keď ju budeš potrebovať tiež ju tam nájdeš" mne keď môj zahloda nejakú rypavu poznámku s otázkou preco, tak mu poviem no pre h...o 😁 hneď pochopí a je kľud. Ale úprimne si myslím že u vás je ten problém že máte toho veľa, deti vedia žrať nervy dokonale, potom sa na sebe vyburite. On si podľa mňa snaží takto získať tvoju pozornosť. Možno jej má málo a takto sa snaží povedať že ťa potrebuje lebo inak to nevie. Nemyslím si že je manipulátor, pozri sa na to s nadhľadom. Alebo nabudúce zareaguj úplne inak ako by očakával, namiesto výbuchu mu daj pusu, obim ho a povedz že čo by si bez neho robila napríklad 😁 on zostane v šoku a vyhnete sa hádke. Iné ma nenapadá.

christina_petrikova
11. apr 2023

normalne by som mu to vsetko pekne krasne vracala🙂 ved on sa spamata. sice, to tiez nie je uplne iste, kedze to uz trva ako pises 12 rokov. to je strasne dlha doba. a celkom ta aj obdivujem, ako si to vydrzala az doteraz. a to ti predtym nevadilo, ci si to tak nevnimala alebo ako to mam chapat?

jesenzima
11. apr 2023

Ale to s tou plienkou nebolo rypanie, to bolo normálne frflanie, ja by som to ofrflala tiež, môj muž tiež a žiadna hádka by z toho nevznikla. Prehnane reagujes podľa mňa na prkotiny. Teda ak je to tak, ako v tomto prípade...

katkati
11. apr 2023

To aby sa človek bál doma položiť otázku "prečo".

kaitlin3
11. apr 2023

Podľa mna ešte hormóny z pôrodu alebo vyhorenie, ty proste musíš mat posledné slovo, na všetko mat argument a reagovať, akoby čakáš na každú jeho poznámku aby si sa mohla vytočiť. Skús si to predstaviť že by ti toto čo ty robíš jemu robilo tebe vaše dieťa, o koľko by bol svet jednoduchší keby nemalo komentár ku všetkému, však?
Každý sme nejaká povaha, môj ma tiež občas take poznámky ale akceptujem to, ze jedine čo môžem zmeniť je moja reakcia na to a hlavne sa zamyslim či nemá v niečom aj pravdu, keď dieťa slinta permanentne tak ti ta jedna plienka na radiátore veľmi nepomôže. Keby si napísala ďalšie situácie tak by si možno videla ze sa dá reagovať aj inak.

sissy27
11. apr 2023

ja ti neviem, ja byť roky nespokojná v manželstve, tak sa rozvediem a nie si robím druhé dieťa... buď to nie je taká tragédia alebo niekde robíš chybu aj ty - napr. v tom, že si nenastavila hranice skôr, že nevieš adekvátne reagovať, alebo je proste na teba všetkého veľa a potrebovala by si vypnúť, oddýchnuť si...

bylinka25
11. apr 2023

Zrejme máte manželskú krízu, ako tu už bolo spomenuté.
Môj názor je, že vy dvaja neviete viesť normálny manželský dialóg.
uviedla si ten príklad s tou plienkou.
Poviem ti, ako by som to riešila ja, aby manžel nemal zámienku do mňa rýpať bez príčiny.
Ak viem, že moje dieťa, slintá, keď mu idú zúbky, dala by som mu podbradník, ktorý by som často menila, alebo vždy mala poruke čistú plienku.
Ak by si muž našiel zas inú zámienku na zabŕdanie, s kľudom by som sa ho spýtala, miláčik, čo ti prekáža tentoraz?
Sadnite si spolu, diskutujte, vyrozprávajte sa, čo vám vadí na tom druhom.
Ale... príde mi to tak, že mu sama dávaš tie zámienky, aby rýpal a ty sedíš na sude s pušným prachom, ktorý len čaká, kedy môže vybuchnúť.
Radila by som vám obom manželskú poradňu, možno ešte nie je neskoro.

hederamonstera
11. apr 2023

Ako by si pisala o mojom. Presne to iste, riesi kazdu blbost a ja to nemam kapacitu a vybuchnem. Ale ja som vzdy ta zla. Nechape, ze on zacne so svojimi recami, vzdy som na vine ja.
Ja sa to ale snazim ignorovat, takze je to naozaj praca na mne. Ale nie vzdy sa to da. Ked pride len domov a uz zasa daco.
Uplne ta chapem. Tu ta obvinia tiez, ze ty si mala zabrzpecit tu plienku. Proste my zeny musime VSETKO mat stale na 100% zabezpecene. Lebo chlap nemoze bez poznamky ist po tu plienku, niee. Vidia to ako blbost, ale nechapu, ze tych blbosti takyto chlap povie za den viac.
Ano, ja aj ty sme asi na seba haklivejsie. No co uz

beronsche
11. apr 2023

Tak ja zase chapem, ze ked chlap huci kvoli jednej plienke a huci a huci a eskaluje to az do nezmyselneho obvinovania, fakt kvoli blbosti a neprestane hucat, kym jej nedojdu nervy, tak to neznesitelne musi byt..
Takto si predstavujem rypanie. nie, ze chlap raz zadudre a zmlkne.
Chcela by som vidiet, kolke z tych pohorsenych, ze autorku vytoci jedna poznamka, by toto zvladali dlhodobo..
Lebo ja by som to nezniesla.

Autorka - fakt skus poradnu a skus tam aj jeho nejako dostat.
A ked s nim hovoris o tejto situacii, hovor o sebe a svojich pocitoch, aby neskocil po prvej vete do defenzivy, lebo "ty ho obvinujes".

jankalukasova
11. apr 2023

Podľa mňa dala autorka zlý príklad a možno aj vytrhnutý z kontextu. Dnes ráno to bola plienka, večer nebude vedieť nájsť dudel, potom bude hrniec v umývadle, nenájde za 2 sekundy ovládač od televízora... zas bude pindať. Ak je to chlap čo večne všetko ofrfle a vie najlepšie, tak to musí byť na porazenie. Ďalšia vec je, že keď majú malé dieťa (prvé), tak autorka môže byť unavená aj frustrovaná, dieťa uplakané, idú mu zuby a do toho večne nespokojný chlap. Tiež by mi išiel na nervy.

katarinka89
11. apr 2023

Mňa by zaujimal názor tvojho muža na teba a chod domácnosti, pretože rozhodnúť a odsúdiť z tvojho písania sa nedá nikoho. Možno je muž pedant a ty nie.

anna_maria1
11. apr 2023

Kazda minca ma dve strany. Tvoj muz si skutocne moze mysliet nieco ine, to my uz nevieme🙂 A fakt by ma inak zaujimal nejaky priklad toho vyryvania :D Nenasla som nic take vobec, ak to tu aj niekde bolo spomenute :D

luccija
11. apr 2023

Povedala by som je na radiátor, lebo som ju tam dala a tam bude🙂)keď chces zober si ju a neotravuj.Muzi si často myslia, že všetko musi byt po ruke, že len niečo chce a žena skočí.
Môj muž má také samonasierace dni, že frfle, ale ja sa nedám a vždy mu to vrátim ako pingpong
Ale ja si chybu nepriznám ani za nič🙂)
Napríklad, keď doumyva umývačka často ju otvorím len na pár cm a hore na displeji sa spraví para a vraj sa ničí displej.To ho dokáže strašne vytočiť.Mate len ponorku idete si na nervy...ja sa vždy chytím a reagujem podobne ako ty.
Niekedy sa zasmejem, že nemá väčší problém...
Keď počujem vždy a nikdy, az ma zdvíha🙂
Včera som bola i rodičov a je to smiešne počuť tie žabomyšie vojny a my sme už podobni...
Niekde som minule čítala, že aj hádka a rypanie je forma komunikácie, keď nie je o čom aspoň sa pohadajme🙂
Nereaguj nech si zoberie a nepotrebuje ku všetkému asistenta

katkine_terapie
11. apr 2023

Autorka: Skús zatiaľ neriešiť ci je manipulator alebo ma inu nalepku. Skus na neho reagovat vecne a konstruktivne. Príklad k plienke: "A on hneď prečo je zas tá plienka na radiátore, lebo on ju nemá po ruke 🤦‍♀️ Pritom vie moc dobre, že ju tam dávam vždy presušit. Tak som mu povedala čo zas rype či to robí schválne keď vie dôvod a už to zas šlo do hádky..." Predtým ako vyletíš "nádych - výdych" a potom reaguj vecne: Plienka je na radiatore. Nic viac. Prípadne: Plienka je na radiatore. Chces, aby som ti ju podala? Neries jeho slovko preco je zas ta plienka na radiatore. Nenechaj sa vtiahnut do ospravedlnovania, vyvinovania a uz vobec nie do utoku na neho (co zas rypes?... robis mi to schalne? a podobne. Ak by on opät zacal s "preco je plienka na radiatore", tak odpoved: Štandardne sa mokre veci davaju presusit na radiator. (pozor, nech v tom nie su emocie, vycitky, obvinovanie, nadradenost, ale neutralny hlas). A uvidis, ci bude vyryvat dalej a snazit sa z teba vytlc emociu alebo mu fakty budu stacit. Poskusaj to na roznych situaciach. Podla toho zistis, s kym zijes a ci je dovodom jeho toxicita alebo tvoja rýchla zapalna snura 🙂

hederamonstera
11. apr 2023

@katkine_terapie super tipy. Ja ked takto postupujem a nepodari sa mu zo mna dostat emociu, tak to vzdy zabije vetou: “rob veci poriadne”😂 a to uz nikdy nevydrzim(lebo predtym to na mna 3-4x skusal) a to mu uz odvrknem a uz ma obvini, ze neviem co je sranda. Proste nechapem preco to robi a o co mu ide

katkine_terapie
11. apr 2023

@hederamonstera pravdepodobne o to, aby dostal nejake emocie. Su protimanipulativne techniky, ktore sa daju pouzit, ale je to docasne. Trvalo sa takto neda fungovat. Na "rob veci poriadne" odpovedz "dobre" a rob si dalej po svojom. Na vetu: "ty nevies co je sranda" odpovedz: "v poriadku" alebo "dobre" alebo "ok", proste nieco neutralizacne, na co sa neda odpovedat a otoci proti tebe resp. donutit ta k reakcii.

beataxxx
11. apr 2023

Tie Vaše drobnosti sú naozaj blbiny, ale chápem, že to lezie na nervy, hlavne keď je toho veľa…….skús taktiku reciprocity a zarypni tiež, keď sa Ti niečo nebude zdať logické čo on urobí🙂

eeffka
11. apr 2023

Druhe dieta ma 5msiacov a tebe vadi ze je taky roky? Hm nejak nechapem dovod urobit si druhe s clovekom ktory mi leze na nervy a mam ho dost.

eva8
14. apr 2023

Si unavená. Neber to ako rypanie, ale iné myslenie chlapov - on sa len pýta, konštatujem Neoplatí sa kvôli tomu zlostit. Ber to ako iné zmýšľanie. Keď budeš nervózne reagovať, znervózňuje aj on a v konečnom dôsledku bude nervózne aj deti a budeš mať naozaj všetkého dosť. Radšej sa usmej, povedz, že ho lubis

drago12587
17. apr 2023

Za ake veci rype ? Ak za blbosti, podla mna má stres z práce, možno rieši finančné problémy alebo vela rozmýšla ako vyriešit iné problémy.. odporúčam večer navarit lahku večeru, zapáliť vonavu sviečku, otvorit vínko a prísť za ním takto " nebudeme sa teraz hádat, v klude si vysvetlíme čo ťa trápi a znervóznuje, nech to je čokolkvek, sme na to dvaja" .. dám ruku do ohna, ze toto od teba eše nikdy nepočul a zmeniš sa v jeho očiach na uplne inu ženu.. o tomto sniva hadam každý chlap.. posunie to vztah na uplne iny level.

Strana
z2