icon

Ako efektívne pomáhať deťom v osamostatnení?

14. máj 2024

Často tu čítam diskusie že veľa z vás pomáha deťom pri osamostatnení, vypomahate im finančne keď kupujú svoje bývanie na hypotéku, platíte im vodičák alebo auto. Alebo keď bývajú u vás a dávajú vám peniaze na domácnosť odložíte si to a potom im to dáte keď si kúpia svoje.
Niekedy mám pocit ako keby som bola neschopná a ostatný ako keby boli všetci bohatý a vedia si takto deťom pomoct v osamostatnení. Aj ja by som rada pomohla no nemám toľko peňazí a nezarabam tisíce aby som im mohla odkladať a pomôcť. Jedine čo majú sú poistky a keď budú mať 18 dostanú istú sumu na začiatok.
Moji rodičia nič mi nedali, musela som sa sama zaobstarať. Sama si vybaviť bývanie, zaplatiť vodičák aj auto.

Strana
z2
dariaaa
14. máj 2024

@matkahelka nepotrebovala som si rypnut,len citim z tvojho prispevku povysenie.A nie,neviem ako to chodí na Slovensku

matkahelka
14. máj 2024

@dariaaa ty citis z mojho prispevku povysenie, ja z tvojho rypanie. kazda mame ine pocity. je to uplne v poriadku. instruktaz k hodnoteniu skol na SR si dostala, takze uz vlastne vies. nech sa synovi dari.

cukroska
14. máj 2024

Tiež sa prikláňam k tomu názoru,že každý dá toľko koľko má a predovšetkým môže.Nie je to o tom čo deťom zaplatíme koľko našetríme,ale skôr o tom akého človeka vychováme. Zase vždy je najlepšia zlatá stredná cesta. Môj syn sa zatiaľ (23) neosamostatnil.Od malička túži mať raz dom. Keďže bývame v paneláku.Od skončenia školy pracuje..Išiel do práce skôr ako mal v rukách maturitné vysvedčenie.Uz od strednej chodi aj l na brigády. Dokonca bol v závode cez prázdniny a robil som mnou nočné. Zarobil si sám na prvé (ojazdené)auto.Vodičák sme mu platili mi keďže mal vtedy sedemnásť. Aj predpis a iné vydavky a poistku.Ale alo začal pracovat na plný úväzok si plati sám. Nakoľko je veľmi šetrný a všetky peniaze si odkladal čo dostal na sviatky,alebo si nechal niečo tak nepoznám čo je to dávať vreckové. Rovnako ani na benzín a na iné veci. Vždy sme mu dávali a nezobral,že má.. Do domácnosti prispieva a časť stoho mu odkladám .Aspoň kým máme prácu celkom dobre platenú obaja. Nikdy nebol ani ako dieťa ten typ,že si veci neváži,alebo by všetko preflákal nerozvážne. Užíva si život tak v rámci normy. Veľa pracuje a vlani si kúpil už druhé auto a snažíme sa pomôcť aspoň takto. Mám aj druhého ešte školopovinného syna takže vždy to išlo rovným dielom .Ale keď nebude vládať pomáhať tak žiaľ nebudeme. Asi tak...

mimikarol
15. máj 2024

Základ je dat dieťaťu možnosť študovať. Ja mám dieťa ešte malé ale chcela by som aby na 18. narodky dostala auto. Šetríme jej od narodenia, ale tak my máme len jedno dieťa. Keby sú 2-3 tak neni šanca aby všetky dostali rovnakým dielom ako to jedno

0silvia0
15. máj 2024

Tak my s mužom sme vodičáky pre deti brali ako bežný štandard, číže to bola samozrejmosť k 18-ke, dokonca obaja si robili vodičáky skôr a dostali základné autá v hodnote cca 3000 euro, lebo keď vodičák, treba aj jazdiť.
Byty a majetky im nechystáme, budú sa musieť posnažiť sami alebo počkať, kým umrieme a zdedia. Ale dcéra momentálne študuje vš v zahraničí, tam treba financie, ktoré poskytujeme, keď doštuduje, muž pôjde rovno do dôchodku.

nelka93
15. máj 2024

Je to fakt luxus nie štandard. Mne mama dala domov, zázemie, umožnila mi študovať na univerzite a pozicala mi zálohu na prvý podnajom. Nemám pocit ze by mi niečo chýbalo, mam vlastne bývanie, skvelú prácu a s mamou vzťah, ktorý by nám mohli viaceré závidieť. 🙂

gabca025
15. máj 2024

@tilly prvy dovod, ze ja by som tie peniaze minula na hluposti. Co bola uplna blbost, lebo ja som si vsetky peniaze, ktore som dostavala k sviatkom odkladala a setrila (cca od 13 rokov). Potom mi hovorili, ze ja som si zarobila na brigadach a surodenci nechodili na ziadne brigady, tak im musia prispiet. Im sa nechcelo a tak ich rodicia dotovali.
Podla mna jediny dovod, ktory mi nikdy nepovedali bola skutocnost, ze nie som ich milacik. Mrzelo ma to (nie kvoli peniazom), ale ten pristup. Aj ked som bola pubertiacka, tak oni isli autom k moru a pre mna nebolo miesto, lebo isiel s nimi kamarat (druhy sofer). Co ti poviem. Ono sa to neoplati komentovat. Na zaklade tychto mojich zazitkov z detstva dostavaju moje deti vsetko rovnako, maju rovnake zakazy a nedopustim, aby som medzi nimi robila rozdiely

tilly
15. máj 2024

@gabca025 tak toto ma strašne mrzí. Otrasné.

katka700
15. máj 2024

Autorka daj deťom koľko dať môžeš, hlavne ich lub a neporovnavaj sa MK elitou.
Veď si zober že keď od rodičov nič nedostaneš tak približne 20 rokov len robíš na vlastné bývanie. Ten čo dostal byt/dom darom zatiaľ sporí a investuje. Neznamená to že ten chudobnejší je lenivý a nesnaží sa.

cukroska
15. máj 2024

@0silvia0 môj syn si na ojazdené auto zarobil sám ešte počas strednej školy.

0silvia0
15. máj 2024

@cukroska ved dobre, ok ze si zarobil.

Strana
z2