icon

Ako nájsť kompromis vo finančných otázkach vo vzťahu?

pytame_sa_za_teba
6. máj 2026

Prajem všetkým pekný deň.

S manželom máme úplne odlišný vzťah k peniazom.
Ja si rada za zarobené peniaze aj niečo doprajem, kým on by najradšej všetko len šetril. Posledné mesiace sa kvôli tomu hádame skoro pri každom väčšom výdavku a mám pocit, že si v tomto smere navzájom vôbec nerozumieme.

Niekedy sa cítim previnilo, keď si niečo kúpim, inokedy mám zas pocit, že život len prešetríme a vôbec si ho neužijeme. V lete by som chcela ísť na dovolenku, chodím do roboty, aspoň na pár dní si oddýchnuť, zas hádka. Máme dom s bazénom, vraj môžeme dovolenkovať aj doma. Áno, môžeme, ale to pre mňa dovolenka nie je.

Dá sa vôbec nájsť kompromis, keď sú dvaja ľudia v tomto úplne rozdielni?
Nemáme deti, inak máme pekný vzťah, rozumieme si, len tie peniaze ...

Strana
z2
anonym_5a09a2
6. máj 2026

Chod na dovolenku s kamiskou. Ja tak chodim kazdy rok.

veselo_neveselo
6. máj 2026

Neda, peniaze su jednym z tych najcastejsich dovodov, preco sa ludia rozvadzaju.
Chodte do poradne, nech vas nauci sa o tom rozpravat, a najdite si nejake kompromisne riesenie, inak ta to za chvilu prestane bavjt takto zit.

anonym_35db1c
6. máj 2026

Dovolenkovat doma? Však in nech dovolenkuje. Išla by sim na dovcu s kamoskou, sestrou, deckami, kolegyňou, alwbo kľudne aj sama
Mam podobne nastavenie ako ty, chodím do prace, makám, tak si chcem za tie peniaze aj niečo dopriať.
Mame rezervu ak by sa niečo udialo, ale zvyšok chcem použiť na lepsi život

martinmmartin
6. máj 2026

Kompromis je urobit si plan do blizkej aj dalekej buducnosti. Kolko penazi sa musi odlozit a kolko sa moze minut

thirstymonk
6. máj 2026

U nás je to naopak, ja rozhadzujem a keď už žerem korienky, vtedy vytasí žena tých iks tisíc zo svojho účtu :D

Neviem jak tvoj muž, ale ja som sa rozhodne nenarodil na to, aby som šetril... Riešenie dnes nie je šetriť, ale viac zarobiť ;)

Je ale pravda, že je to dosť o nastavení mysle. Pre mňa všetky tie cestovania a dovolenky sú waste of time&money, neznašam cestovanie, najlepšia dovolenka je pre mňa ísť tuto na bicygľu 4km do lesa na hríby. Lenže to som ja, úplne chápem, že sú ľudia, ktorí cestovanie zbožňujú, veď každý sme dajaký.

My sa zasa sekáme na tom, že ja chcem sedieť doma, robiť si na dvore, okolo domu, pestovať cibuľu a manželka stále vymýšľa aktivity, chujoviny. Ja na to nemám náladu a je to pre mňa strata času no.

Človek nikdy nebude mať pokoja.

nika1971
6. máj 2026

Sadnut si a porozpravat...treba nastavit zlatu strednu cestu...nieco usetrit, nieco si uzit...a dovolenkovat sa da aj za lacnejsie, nie len za tisice

anonym_3d5488
6. máj 2026

Ked je muz chrapun tu by bolo rozumne delenie moje a tvoje.
Mozes si sama setrit,sama rozhodnes o tom kam pojdu tvoje zarobene peniaze.Sama uznas za vhodne ist aj sama na dovolenku.Nemusis sa s nim o tom bavit a vadit,on nech si setri tie jeho.
A to nie som zastancom tohto modelu,ale pre taketo pripady je to lepsie.

anonym_071b61
6. máj 2026

Koľko máte našetrené, koľko mesiacov by ste vydržali fungovať pri výpadku príjmu?
Vieš aký je stav manželových príjmov? Nehrozí tam prepúšťanie alebo krach firmy?

anonym_f59731
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba neuvádzaš podstatné info a síce či máte rezervu, koľko vám mesačne zostáva a na čo míňaš. Ak žijete od výplaty k výplate tak tvojho muža chápem. Na čo míňaš peniaze? Lebo sú aj ženy čo u kaderníka a na nechtoch nechajú 400€ a ešte si idú kúpiť nové handry pritom majú plné skrine a na účte nulu. Ak máte na účte tisíce tak potom je žgrlo. Treba sa porozprávať a apelovať na neho že chceš vidieť niečo nové, nestarať sa o varenie atd. ale užiť si s ním týždeň niekde bez starostí.

nikky6
6. máj 2026

No toto je neprijemna situacia, ktora asi nebude vobec podla mna riesitelna, lebo proste to mate inak nadstavene...

sissy27
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba dovolenkovat doma? V poriadku. Kazde rano ocakavam ranajky na hotelovy sposob - to znamena, ze od 7 rano budem mat nachystany vyber suniek,syrov, ovocia, zeleniny, jogurtov, vajicok, niekolko druhov peciva, teple aj studene, sladke aj slane, niekolko druhov napojov. Kym sa budem opalovat pri bazene, tak sa uprace, vymenia sa uteraky a od 12 budu k dispozicii aspon 4 jedla na vyber, k tomu dezerty, ovocie, napoje… poobede chcem bud nejaku wellness proceduru alebo vylet. Po navrate si oddychnem a vychystam sa na veceru, opat ocakavam niekolko druhov jedal, salatov, napojov atd. A po veceri samozrejme animacny program !
Kedze nemame nejaky team, ktory by toto vsetko zabezpecil a ja mam dovolenku, tak nech sa paci, moze sa realizovat on osobne. Alebo si tu dovolenku doprajem niekde inde za peniaze a on bude tisko suchat nohami.

oliolijanka
6. máj 2026

Neuvadzas ani info, kolko zarobis ty a kolko manzel. Teda pomer penazi, ktore do rozpoctu prinesies ty a ktore minies ty ku peniazom, ktore zarobi a minie on.
Ak chces viac minat ako on, mala by si aj viac zarabat. Ak zarabas menej a chces minat viac, tak mu celkom rozumiem, preco prejavuje nespokojnost....aj ked je v manzelstve vsetko spolocne.

anonym_3d5488
6. máj 2026

Pre 2och ta dovolenka naozaj nie je draha zalezitost.To date aj s 1 vyplaty,takze ak si ty nedupnes budes to mat stale tazke.A na rodicaku s dietatom uz tym duplom.Tam budes dokladovat a hovorit na co je dietatu jedlo,oblecenie a ine veci.

anonym_35ab26
6. máj 2026

Na dovolenku choď s mamou/sestrou/deťmi/kamoškou....prid domov a opisuj ako tam bolo super (ale neprehanaj moc), ukáž fotky...ak to nepomôže, tráv voľný čas sama
Ak ideš niečo veľké kupovať, oznam to a kúp to..za tvoju vyplatu môžeš kúpiť čo chces (tým nemyslím zbytočnosti, ale čo treba)
Nechodíme do práce len aby sme šetrili...žiaľ veľa chlapov šetrí a nič si nedopraje

anonym_5a09a2
6. máj 2026
@sissy27

@pytame_sa_za_teba dovolenkovat doma? V poriadku. Kazde rano ocakavam ranajky na hotelovy sposob - to znamena, ze od 7 rano budem mat nachystany vyber suniek,syrov, ovocia, zeleniny, jogurtov, vajicok, niekolko druhov peciva, teple aj studene, sladke aj slane, niekolko druhov napojov. Kym sa budem opalovat pri bazene, tak sa uprace, vymenia sa uteraky a od 12 budu k dispozicii aspon 4 jedla na vyber, k tomu dezerty, ovocie, napoje… poobede chcem bud nejaku wellness proceduru alebo vylet. Po navrate si oddychnem a vychystam sa na veceru, opat ocakavam niekolko druhov jedal, salatov, napojov atd. A po veceri samozrejme animacny program !
Kedze nemame nejaky team, ktory by toto vsetko zabezpecil a ja mam dovolenku, tak nech sa paci, moze sa realizovat on osobne. Alebo si tu dovolenku doprajem niekde inde za peniaze a on bude tisko suchat nohami.

@sissy27 Lol, presne. Typek si mysli, se ked maju doma bazen, ze je "vybavene". No, nie je😃 Alebo si to predstavuje tak, se on si k tomu bazenu lahne, a bufet pripravi manzelka. Takych sikovnych by bolo😄

anonym_60d41d
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba ale aj u nás sú také hádky… ja si kúpim parfum za cca 40-50€, muž ma zdžube, hneď mu vytknem každý deň cigarety si kúpi… potom sa ukľudní, lebo je to pravda. Navyše zarábam, takže za jeho si to nekupujem.

anonym_b032f4
6. máj 2026

Tiež mi tu chýbajú "čísla" alebo celkové priblíženie finančnej situácie. Ja som v tomto za zlatú strednú cestu a z tohto ťažko povedať, či je jeden z vás alebo obaja extrém. Rovnaký názor na financie a hospodárenie bol pre mňa pred manželstvom veľmi dôležitý. To už ty teraz nezmeníš, ale myslím, že je dobrý nápad si k tomu sadnúť, spísať príjmy a výdaje, dohodnúť plán sporenia, investovania aj míňania.

anonym_eee291
6. máj 2026

a je aj skúpy okrem toho, že škrečkuje? Vieš, lebo kompromis sa dá vždy nájsť. Nemusíte ísť na dovolenku za 10tisíc, môžete ísť za 1000-1500e niekde. Pri last minute ešte nižšie sú tie sumy.
Ale mňa zaujíma, či ti aj dopraje sem tam niečo len tak sám od seba - kvety, nejaký menší darček/pozornosť hoc len vo forme dezertu. Lebo so šetrilkom vieš nájsť kompromis, ale skúpeho človeka len tak nezmeníš. Vlastne si myslím, že je jednoduchšie naučiť starého psa novým kúskom, než zmeniť skúpeho človeka..

anonym_6a9095
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba ale táto situácia má celkom jednoduché riešenie. Peniaze sú vaše spoločné o Tom žiadna ste manželia. Takýmto extrémne setriacim ľuďom treba trošku pomôcť aby sa upokojili. Sadnite si , pozrite sa na účet , aké výdaje vás čakajú, aj tie v ďalekej budúcnosti, čo sa eventuálne môže pokaziť a bude na to treba peniaze a ak vám ostávajú peniaze nazvyš ( lebo su ženy čo žijú v inom vesmíre a myslia že keď žijú z výplaty do výplaty môžu ísť kľudne ešte aj na Bali ) tak mu povedz že máš rovnaké právo rozhodovať o peniazoch ako on a v kľude žensky mu vysvetli že túžiš po oddychu. Naučte sa ľudia rešpektovať že vaše polovičky majú svoje "nou hau" a preto ak míňanie mu prináša stres, musí v kľude aj keď sú to jej peniaze ak keď má právo aj keď bla bla m...
Ak to nepomôže ani tak , tak nejaká poradňa - možno od cudzieho keď to bude počuť začne inak premýšľať

anonym_ae09a7
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba
Aj pre mojich rodicov , dovolenka bola oberat mandelinky , plet, a potom zavarat a ked bolo moc teplo otec vzdy zahlasil, ostriekaj sa hadicou 😄, no my sme uz precestovali dom mozno aj dva.
( Nesadime nic ani nic nechovame )

anonym_b7c86d
6. máj 2026

Akoze keby vrazim peniaze do domu z bazenom, tak ano prevazne dovolenkujem v lete doma, to nevylucuje dovolenku na jar ci lyzovat v zime 😅 Predpokladam, ze dovolenka je ale len spicka ladovca a nie podstata problemu...

anonym_5a09a2
6. máj 2026
@anonym_eee291

a je aj skúpy okrem toho, že škrečkuje? Vieš, lebo kompromis sa dá vždy nájsť. Nemusíte ísť na dovolenku za 10tisíc, môžete ísť za 1000-1500e niekde. Pri last minute ešte nižšie sú tie sumy.
Ale mňa zaujíma, či ti aj dopraje sem tam niečo len tak sám od seba - kvety, nejaký menší darček/pozornosť hoc len vo forme dezertu. Lebo so šetrilkom vieš nájsť kompromis, ale skúpeho človeka len tak nezmeníš. Vlastne si myslím, že je jednoduchšie naučiť starého psa novým kúskom, než zmeniť skúpeho človeka..

@anonym_eee291 Kde kupim tu dovolenku pre 2 za 1500? 😆

anonym_34ab24
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba tak toto by ma nebavilo, my sme doma málo máme kopu záujmov, ani dom nás neudrží byť doma, toto by nebol pre mňa život

anonym_eee291
6. máj 2026
@anonym_5a09a2

@anonym_eee291 Kde kupim tu dovolenku pre 2 za 1500? 😆

@anonym_5a09a2 sleduj letenkyzababku a tam mas all inc niekedy za 320€ na osobu letecky do turecka na tyzden. Mamka bola minuly aj predminuly rok a pre 2 ludi ich vysla dovolenka 640€ + vreckové ;)
Kamoši bežne chodia tak, ze viac nez 500-600€ nedajú za týždeň dovolenky na dvoch, akurat nejdu cez CK ale na vlastnú päsť. Všetko sa dá, len treba chcieť si popozerať letenky a hotel

anonym_5a09a2
6. máj 2026
@anonym_eee291

@anonym_5a09a2 sleduj letenkyzababku a tam mas all inc niekedy za 320€ na osobu letecky do turecka na tyzden. Mamka bola minuly aj predminuly rok a pre 2 ludi ich vysla dovolenka 640€ + vreckové ;)
Kamoši bežne chodia tak, ze viac nez 500-600€ nedajú za týždeň dovolenky na dvoch, akurat nejdu cez CK ale na vlastnú päsť. Všetko sa dá, len treba chcieť si popozerať letenky a hotel

@anonym_eee291 Aha. No ja som myselela nejaku normalnu krajinu. Ziadne Turecko, Egypt atd.

anonym_eee291
6. máj 2026
@anonym_5a09a2

@anonym_eee291 Aha. No ja som myselela nejaku normalnu krajinu. Ziadne Turecko, Egypt atd.

@anonym_5a09a2 a čo je podla teba normalna krajina? v chorvatsku sa nedostanes pod 1000 na osobu kvôli drahym hotelom. mozno niekde v kempe. My sme pozerali dominikansku cez rakusku cestovku a cena 1250-1500e (osoba) na 14 dni letecky z viedne, all inc.
potom mauricius sme pozerali, letenky boli prednedavnom za 600e a hotel je tam dost lacny pre 2 osoby. Proste musiš pozerať a hľadať. Teraz bola kreta za 266e/os na letenky za babku
https://www.letenkyzababku.sk/mega-all-inclusiv...

anonym_215439
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba Toto vie byť problém, keď nemáte rovnaký prístup ku financiam.Ostava ti len jediné, skúsiť s manželom v kľude rozprávať o probléme a robiť kompromisy.Zial, mnohí si neuvedomujú krátkosť nášho života a zbytočnosť vlastníctva peňazí, keď nám neslúžia,ale sluzime my im

anonym_3a3b8a
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba presne kvôli tomuto mame s mužom oddelene peniaze, aj v manželstve. On si rad kupuje blbosti, ja si radšej ušetrím a potom cestujem. Už bolo tak, že som bola na výlete s kamoskou, lebo on kúpil v tom čase jednu vec súvisiacu s jeho hobby a nemal na ten výlet.

anonym_00d18d
6. máj 2026

Načo vám je dom s bazénom, načo peniaze zhŔňate do ponožky keď nemáte deti? Žila by som od výplaty do výplaty - alebo šetrila minimum, aj tak peniaze tratia svoju hodnotu. Radšej si užite budete mať aspoň zážitky.

kellypiu
6. máj 2026

@anonym_5a09a2 ja by som tiez isla. absolutne bez vahania a bez vycitiek. ♥

Strana
z2