icon

Ako nájsť kompromis vo finančných otázkach vo vzťahu?

pytame_sa_za_teba
6. máj 2026

Prajem všetkým pekný deň.

S manželom máme úplne odlišný vzťah k peniazom.
Ja si rada za zarobené peniaze aj niečo doprajem, kým on by najradšej všetko len šetril. Posledné mesiace sa kvôli tomu hádame skoro pri každom väčšom výdavku a mám pocit, že si v tomto smere navzájom vôbec nerozumieme.

Niekedy sa cítim previnilo, keď si niečo kúpim, inokedy mám zas pocit, že život len prešetríme a vôbec si ho neužijeme. V lete by som chcela ísť na dovolenku, chodím do roboty, aspoň na pár dní si oddýchnuť, zas hádka. Máme dom s bazénom, vraj môžeme dovolenkovať aj doma. Áno, môžeme, ale to pre mňa dovolenka nie je.

Dá sa vôbec nájsť kompromis, keď sú dvaja ľudia v tomto úplne rozdielni?
Nemáme deti, inak máme pekný vzťah, rozumieme si, len tie peniaze ...

Strana
z2
anonym_eee291
6. máj 2026
@anonym_00d18d

Načo vám je dom s bazénom, načo peniaze zhŔňate do ponožky keď nemáte deti? Žila by som od výplaty do výplaty - alebo šetrila minimum, aj tak peniaze tratia svoju hodnotu. Radšej si užite budete mať aspoň zážitky.

@anonym_00d18d ved nesetris len vtedy ked mas peniaze. Setrenie v dnesnej dobe je neprakticke. radsej nech tie peniaze investuje a nie setri, inflacia mu to zozerie. ale aspoň 6mes rezervu by mali mat pre pripad ze jeden pride o zamestnanie. nikdy nevies. ak by som mala 6mes rezervu, potom si doprajem

anonym_c88df9
6. máj 2026

Záleží... aké máte dlhy, plány,rezervy atd atd atd
Či chcete dieťa a muz šetrí kvôli tomu,ci sa neciti dobre a chce ušetriť a potom mať voľnejšie, či chce doplatit nejaké úvery
Lebo takto povedať či sa dá nájsť kompromis....?
Každopádne treba o tom vela diskutovať a bez hádok
Ako pár

magdalienka11
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba nuž, taký je život s drzgrosom. Držím palce a prajem pevné nervy.

lenka.25
6. máj 2026

A rokmi bude len horší . Nemáš deti , nemáš čo riešiť . Ja by som s takýmto lakomcom nebola ani týždeň .

anonym_a4edd1
6. máj 2026
@thirstymonk

U nás je to naopak, ja rozhadzujem a keď už žerem korienky, vtedy vytasí žena tých iks tisíc zo svojho účtu :D

Neviem jak tvoj muž, ale ja som sa rozhodne nenarodil na to, aby som šetril... Riešenie dnes nie je šetriť, ale viac zarobiť ;)

Je ale pravda, že je to dosť o nastavení mysle. Pre mňa všetky tie cestovania a dovolenky sú waste of time&money, neznašam cestovanie, najlepšia dovolenka je pre mňa ísť tuto na bicygľu 4km do lesa na hríby. Lenže to som ja, úplne chápem, že sú ľudia, ktorí cestovanie zbožňujú, veď každý sme dajaký.

My sa zasa sekáme na tom, že ja chcem sedieť doma, robiť si na dvore, okolo domu, pestovať cibuľu a manželka stále vymýšľa aktivity, chujoviny. Ja na to nemám náladu a je to pre mňa strata času no.

Človek nikdy nebude mať pokoja.

@thirstymonk ja som zacala zveladovat zanedbanu zahradu po byvalych majiteloch, kazde rano idem do zahrady a tesim sa z tej cibule a za chvilu zacnem nadavat na slimaky, ze mi zeru redkovku 😅🤣. Manzela toto moc neberie. Ale teda ja by som veru aj sla niekam, manzel je viac taky cestovatelsky typ, ale sme obmedzeni poctom a vekom deti, mame vydavky, ako zateplit dom, robit terasu, momentalne to vyzera u nas ako na cigancisku, s prepacenim.
Ale cielom je naozaj najst kompromis medzi tym, co chce jeden a co chce druhy. Na tomto musi popracovat ten konkretny par.

anonym_1f3e51
6. máj 2026

Uuf.toto by som nedala.isla by som sama.s kamoskou/sestrou/maminou.
My sme kazdy vikend na vylete. Nie finan.narocnom. do hodiny od domu, na bicykloch, ... a dovolenka min.v lete musi byt.aj ked len sk. V zime zvykneme chodit tiez. My zijeme pre zazitky, radsej nekupujeme zbytocnosti. Chodime do apartmanov, kde si varime, ale ideme aj do restiky. S takym chlapom by som ja nemohla byt. Akoze, aj mna muz kroti, lebo rada nakupujem oblecenie-aj pre zvysok rodiny, ale s vyletmi suhlasi.. ved to neni finan.narocne. benzin, max este vstupy, jedlo ak nevezmem z domu..

anonym_3d5488
6. máj 2026
@anonym_a4edd1

@thirstymonk ja som zacala zveladovat zanedbanu zahradu po byvalych majiteloch, kazde rano idem do zahrady a tesim sa z tej cibule a za chvilu zacnem nadavat na slimaky, ze mi zeru redkovku 😅🤣. Manzela toto moc neberie. Ale teda ja by som veru aj sla niekam, manzel je viac taky cestovatelsky typ, ale sme obmedzeni poctom a vekom deti, mame vydavky, ako zateplit dom, robit terasu, momentalne to vyzera u nas ako na cigancisku, s prepacenim.
Ale cielom je naozaj najst kompromis medzi tym, co chce jeden a co chce druhy. Na tomto musi popracovat ten konkretny par.

@anonym_a4edd1 my uz mame posadene rajciny,muz robil jamky,ja s dcerou zahrabavala sadenice a polieva to zväcsa len muz.Este posadime uhorky,tie sa za chvilu zacnu predavat.
Ja osobne som uz rada,ze tieto polozky,ako zateplovanie,zamkova dlazba,ploty,brany,pristresky mame za sebou.Uz sa mozme venovat aj sebe,teda aj dovolenky s detmi.Nech aj oni nieco zaziju,nie len tiez robit na dome,lebo aj oni sa zapajali do vsetkeho.Aj hadzanie do miesacky.

anonym_c3f7e2
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba dovolenka su zbytocne vyhodene peniaze, si prosto rozsafna, dnes minat tazko zarobene peniaze na vysoko umelo predrazene zajazdy cestovkami moze skutocne len clovek ktory je financne negramotny.

arianna25
6. máj 2026

Dovolenka doma nie je dovolenka. Mužovi vysvetli že doma vidíš všade robotu okolo domácnosti takže si neoddýchnes tak ako na skutočnej dovolenke.
Skúste nejaký kompromis, že nebude muž skreckovat všetko, ale dohodnite sa na nejakej sume do ktorej sa zmestitite s kúpou niečoho pre radosť. Napr aj ty kus menej minat a ukáž mu že aj ty sa snažíš. A on nech sa naučí nebáť sa pustiť euricko z ruky.

felycity
6. máj 2026

Z môjho pohľadu , máte rôzne vnímanie, čo je napríklad oddych , ty nie si márnotratná, ale on zas možno ani lakomý , ale možno až priveľmi zodpovedný. Buď sa naučíte o tom rozprávať a počúvať jeden druhého a nájdete nejaký kompromis, môžno by bolo dobré sa dohodnúť, že by ste si vytvorili systém prerozdeľovania príjmov , výdavky na každodenný život, sporenie na dovolenku/ oddych a určite by bolo fajn mať aj svoju časť peňazí na osobné účely... inak tot vedie k tomu, že ty budeš mať celýž ivot výčitky za hocičo čo si kúpiš ... až buď sa t en vzťah pokazí alebo začneš zatajovať ...A keď píšeš, že inak máte pekný vzťah a rozumiete si, tak je to podľa mňa práve ten typ problému, ktorý sa dá vyriešiť rozhovorom a kompromisom, len ani jeden nesmie mať pocit, že ten druhý jeho pohľad zľahčuje alebo možno prídeš na to, že on má extrém problém s peniazmi ... aj takí sú ľudia, ktorí nepustia ani cent s množstvom dôvodov

anonym_34ab24
6. máj 2026
@anonym_c3f7e2

@pytame_sa_za_teba dovolenka su zbytocne vyhodene peniaze, si prosto rozsafna, dnes minat tazko zarobene peniaze na vysoko umelo predrazene zajazdy cestovkami moze skutocne len clovek ktory je financne negramotny.

@anonym_c3f7e2 lepšie byť na reťazi pri dome a dovolenky nemusia byť predražené

rusalkablack
6. máj 2026
@thirstymonk

U nás je to naopak, ja rozhadzujem a keď už žerem korienky, vtedy vytasí žena tých iks tisíc zo svojho účtu :D

Neviem jak tvoj muž, ale ja som sa rozhodne nenarodil na to, aby som šetril... Riešenie dnes nie je šetriť, ale viac zarobiť ;)

Je ale pravda, že je to dosť o nastavení mysle. Pre mňa všetky tie cestovania a dovolenky sú waste of time&money, neznašam cestovanie, najlepšia dovolenka je pre mňa ísť tuto na bicygľu 4km do lesa na hríby. Lenže to som ja, úplne chápem, že sú ľudia, ktorí cestovanie zbožňujú, veď každý sme dajaký.

My sa zasa sekáme na tom, že ja chcem sedieť doma, robiť si na dvore, okolo domu, pestovať cibuľu a manželka stále vymýšľa aktivity, chujoviny. Ja na to nemám náladu a je to pre mňa strata času no.

Človek nikdy nebude mať pokoja.

@thirstymonk Už som si myslela, že som jediná postihnutá, ktorá neznáša dovolenky a more. Moja 80 ročná mama každý rok ide 2x do Chorvátska, a nevie pochopiť, ako môžem sedieť doma. Ale ja si doma naozaj oddýchnem, káva pod altánkom, trochu sa pomocem v záhrade, s varením si nerobím starosti. A keď sa mi podarí vybehnúť do chotára na hríby, alebo bylinky, to je relax.

anonym_4b3892
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba to by mi veľmi vadilo.Cestovanie rozširuje obzory, nové prostredie, ľudia, nové jedlá.Naco chce šetriť?cesrovat sa dá aj lacno hlavne, keď nemáte deti.Ak by nesúhlasil idem s niekým iným.Ja si chcem oddýchnuť, nech mi niekto navarí a lenosit na pláži.Muz má radšej turistiku, ale to nie je pre mňa oddych baliť veci, slapat zase rozmýšľať kde a čo jesť.Tak ideme vždy aj podľa neho aj podľa mňa.Zarabas, tak sa nemusíš cítiť vinna

mandzula
6. máj 2026
@anonym_c3f7e2

@anonym_c3f7e2 A toto si sa kde docitala, ze chce prave takyto typ dovolenky?

tiezjedna
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba ako ste sa vôbec dopracovali k svadbe? Ako ste ju financovali?

anonym_2a88e6
6. máj 2026

My máme niečo podobné doma s manželom ak nie ešte horšie. Je strašne zgrlavy. On mi stále hovorí že chce vidieť ako jeho peniaze na účte rastú a nie klesajú, keď rastú tak je šťastný keď klesajú tak je smutný.
Alebo mi povie že neber mi peniaze. Máme každý svoj účet. A príklad teraz došlo vyplatiť daň za smeti 200 eur na štyri osoby. Tak ja som si vybrala stovku a povedala som mu aj ty daj stovku a zaplatím to. Alebo keď deťom niečo treba, raz platím ja a raz on. Alebo za stravu.
Najhoršie je že on stále že ja mu beriem peniaze, už mi s tým lezie na nervy. Minule som mu povedala že kam ti ja beriem peniaze, veď to je na bežné fungovanie, keď niečo treba zaplatiť tak to treba zaplatiť. On to nejak nechápe. On by chcel mať celú výplatu len pre seba a nič neminat.

tiezjedna
6. máj 2026
@anonym_2a88e6

My máme niečo podobné doma s manželom ak nie ešte horšie. Je strašne zgrlavy. On mi stále hovorí že chce vidieť ako jeho peniaze na účte rastú a nie klesajú, keď rastú tak je šťastný keď klesajú tak je smutný.
Alebo mi povie že neber mi peniaze. Máme každý svoj účet. A príklad teraz došlo vyplatiť daň za smeti 200 eur na štyri osoby. Tak ja som si vybrala stovku a povedala som mu aj ty daj stovku a zaplatím to. Alebo keď deťom niečo treba, raz platím ja a raz on. Alebo za stravu.
Najhoršie je že on stále že ja mu beriem peniaze, už mi s tým lezie na nervy. Minule som mu povedala že kam ti ja beriem peniaze, veď to je na bežné fungovanie, keď niečo treba zaplatiť tak to treba zaplatiť. On to nejak nechápe. On by chcel mať celú výplatu len pre seba a nič neminat.

@anonym_2a88e6 to je strašné fakt... Ja sa vždy pýtam, ako sa takíto kolenovrti dopracujú k rozhodnutiu, že chcú rodinu. To majú predstavu, že a deťmi v pôrodnici nafasujú aj infinity kreditku alebo ako....?

anonym_5a09a2
6. máj 2026
@anonym_2a88e6

@anonym_2a88e6 Vsak mohol ostat slobodny, a mohol si vsetko nechat pre seba. Naco sa zenil?

anonym_2a88e6
6. máj 2026
@tiezjedna

@anonym_2a88e6 to je strašné fakt... Ja sa vždy pýtam, ako sa takíto kolenovrti dopracujú k rozhodnutiu, že chcú rodinu. To majú predstavu, že a deťmi v pôrodnici nafasujú aj infinity kreditku alebo ako....?

@tiezjedna Práveže nemal predstavu aké to bude keď bude mať rodinu, že bude treba x veci zaplatiť z výplaty a že stále niečo treba riešiť či okolo detí alebo domu.

anonym_8d26bc
6. máj 2026

@pytame_sa_za_teba no keď máš dom s bazénom tak musíte byt zabezpečený riadne,takže dlhy nehrozia musíte už mať riadne veľa na účtoch, no porozprávala by som sa s ním alebo mu dala ultimátum ,...a keď to proste nejde tak máš muža žgrloša ...

anonym_5a09a2
6. máj 2026
@anonym_2a88e6

@tiezjedna Práveže nemal predstavu aké to bude keď bude mať rodinu, že bude treba x veci zaplatiť z výplaty a že stále niečo treba riešiť či okolo detí alebo domu.

@anonym_2a88e6 Zgrlavy a este aj "inteligentny"😄

thirstymonk
Včera o 05:58
@rusalkablack

@thirstymonk Už som si myslela, že som jediná postihnutá, ktorá neznáša dovolenky a more. Moja 80 ročná mama každý rok ide 2x do Chorvátska, a nevie pochopiť, ako môžem sedieť doma. Ale ja si doma naozaj oddýchnem, káva pod altánkom, trochu sa pomocem v záhrade, s varením si nerobím starosti. A keď sa mi podarí vybehnúť do chotára na hríby, alebo bylinky, to je relax.

@rusalkablack Našťastie sme dvaja postihnutí a ešte poznám jednu pani, má dačo pred 60 a tiež neznáša cestovanie. Normálne má problém ísť autobusom 6km do okresu, keď jej dačo treba :D

tiezjedna
Včera o 06:35
@anonym_2a88e6

@anonym_2a88e6 ja ti neviem, ale to musí byť asi mentálne zaostalý...

anonym_071b61
Včera o 06:55

Je možné že autorka nemá prehľad o skutočnom stave financií a manžel sa hanbí povedať že si dovolenku nemôžu dovoliť.
Myslí si že sa mu podarí odvrátiť krach alebo nájsť si inú prácu. Treba počítať s tým že u nás stúpne počet samovrážd keď ľudia nebudú vidieť východisko po prepustení z práce a krachu firmy.

anonym_2a88e6
Včera o 12:52
@tiezjedna

@anonym_2a88e6 ja ti neviem, ale to musí byť asi mentálne zaostalý...

@tiezjedna Prečo, veď keď býval s rodičmi, u nich nemusel nič riešiť, tak nemal predstavu aké to bude keď bude mať rodinu. To je to isté keď žena porodi bábätko tiež nemá predstavu aké to bude s dieťaťom.
Realita prefacka skoro každého.

anonym_5a09a2
Včera o 13:16
@anonym_2a88e6

@tiezjedna Prečo, veď keď býval s rodičmi, u nich nemusel nič riešiť, tak nemal predstavu aké to bude keď bude mať rodinu. To je to isté keď žena porodi bábätko tiež nemá predstavu aké to bude s dieťaťom.

@anonym_2a88e6 Ved dobre, ale co cakal, se mu kazdy mesiac pridu rodinne pridavky 1000 € a detom da suchu korku obhryzat a peniaze si necha? Vsak toto pochopi aj uplny debil, ze ked mam deti, tak to bude daco stat.

tiezjedna
Včera o 15:16
@anonym_2a88e6

@anonym_2a88e6 tak snáď aj u tých rodičov videl, že chodia do práce, aby mohol hrabnúť do plnej chladničky... Chápem ako si to myslela, ale aj tak mi to hlava neberie.

Strana
z2