Ako naučiť partnera poriadku a zlepšiť vzťah?
Dievčence poraďte lebo ja som už na nervy. S partnerom sme spolu 3 roky. Spoločne sme začali bývať pred rokom a máme mať svadbu no ja uvažujem či vôbec si ho chcem zobrať. Ide totiž o to,že nemám jediný deň voľno bez toho aby som nemusela upratovať. Cestujem 2 hodiny autom vyflusnuta z práce a miesto toho aby som si doma dala dobrú sprchu vklude sa najedla vyložila nohy musím upratovať a doslova to isté dokola. Kuchyňa,obývačka spálňa, chodba. Som z toho už chorá. 300x sme sa s priateľom pohádali lebo on delí že môj a tvoj bordel pričom on má bordel všade. Ja som už na nervy z toho. Pripadám si ako slúžka nie ako partnerka. Jeho rodina sa raz stavia na jeho raz stavia na moju stranu a keď majú prísť tak sa spýtajú či som upratala. Mám prácu ktorú si donesiem domov ale nedostanem sa k nej lebo stále len upratujem. Už sa kvôli tomu hádame. Keď mu vytknem že je to aj jeho bordel nie zrazu tie vyťahané taniere nie sú jeho ale moje. Ja už fakt neviem ako na neho. Ak chcem na výlet musí byť upratané. Začínam odkladať svadbu že teraz nie lebo to a hento ale úprimne zavesiť si toto na krk a mať s ním dieťa to sa úprimne radšej obedom.
Ako ste vašich chlapov naučili že ak narobí bordel má si ho aj upratať lebo ja už neviem ako na neho ist
@negymama pretože on hovorí že to je ženská robota. On má robotu okolo domu a on nemá čo upratovať alebo variť prip. si dať oprať veci. Ja odídem na dva dni napríklad a prídem domov a všade bordel a keď to odmietneme upratať nebaví sa so mnou aj tyzden
@anonym_autor ojoj a čo sme v praveku, že sa takto delí práca? U nás každý robí to, čo je treba. Toto by som si na krk nezavesila. Keď budeš potrebovať pomoc s deťmi, aj to bude len ženská práca? Zrejme uvažuješ racionálne a mínusy prevládajú nad +. Takže si si sama odpovedala. Odchod z kratšej cesty.
@777januska777
@sense ved si otvorte hocijaku temu o financiach v manzelstve tu na koni, vzdy tam prevlada nazor, ako ma byt chlap chlapom a vsetko platit 🙂
To nie je moj nazor, ja som za financovanie domacnosti na polovicu, respektive, kto kolko zarobi a aj za domace prace na polovicu.
@belllinka sorry, ale to kde chodíš na takéto názory? Muž má možnosť budovať si kariéru, lebo nemal tri krát MD a RD, takže postupoval po rebríčku, čo sa odrazilo aj na jeho príjme. Žena takú možnosť nemala, začína si kariéru budovať až teraz, no prijala prácu s menším príjmom, aby mohla vyzdvihovať deti zo škôly, škôlky, učiť sa s nimi, no za nižší plat. Preto má doma robiť slúžku? V rodine mojich rodičov to bolo tak, že mama mala oveľa nižší príjem, ako otec, práve zo spomínaných dôvodov. Nikdy sa otec k nej takto nesprával, mali sme rodinný dom, mal prácu aj okolo neho, ale nemal problém, upratať, ani navariť. Po čase mama začala podnikať a mala príjem vyšší zase ona, mala urobiť sluhu z otca? Takto si to predstavuješ? Našťastie medzi mojími rodičmi panovala úcta a láska po celý život a to boli ročníky 1942 a 1944. O muža s takýmito názormi by som ani bicykel neoprela.
@simona20201309 no by si sa cudovala, staci dosledne, ozaj ze dosledne na vsetko kaslat a neporiadok sa narobi geometrickou radou.
rano priklad typek vstane, ide na wc, vypadne mu rolka z drziaka a rozkotula sa - necha tak. V kupelni zhodi mokry uterak z vesiaka - necha tak. Zubna pasta a tecie do umyvadla -necha tak. Robi si v kuchyni prazenicu, buchne vajce o stol , kvapne z vajicka, necha tak, panvica sa mu prichyti, necha tak. Robi si kavu, rozsype po linke necha tak. Gvazdne mu z chleba na stol, necha tak, nevezme si tanierik, takze su z masla mastne flaky po stole - necha tak. Objedna si na obed jedlo, zohreje si v mikrovlnke, necha ju otvorenu, mastne obaly z jedla necha na stole, tiez tanier a vidlicku spinave. Este do toho hodi par servitok co si utrie usta aj ruky. Cely den si smrka nos, bo je prechladeny..vsade trusi servitky, vytahuje zakazdym nove - neha tak. Nevynesie kos, zbehne dole po balik v papuciach, nanosi domov blato - necha tak. Rozkopane topanky na chodbe - neulozi. Atd. atd. a pride zena domov a vsade spust.
@negymama 😳 tak toto je extrém.
@belllinka sorry, ale to kde chodíš na takéto názory? Muž má možnosť budovať si kariéru, lebo nemal tri krát MD a RD, takže postupoval po rebríčku, čo sa odrazilo aj na jeho príjme. Žena takú možnosť nemala, začína si kariéru budovať až teraz, no prijala prácu s menším príjmom, aby mohla vyzdvihovať deti zo škôly, škôlky, učiť sa s nimi, no za nižší plat. Preto má doma robiť slúžku? V rodine mojich rodičov to bolo tak, že mama mala oveľa nižší príjem, ako otec, práve zo spomínaných dôvodov. Nikdy sa otec k nej takto nesprával, mali sme rodinný dom, mal prácu aj okolo neho, ale nemal problém, upratať, ani navariť. Po čase mama začala podnikať a mala príjem vyšší zase ona, mala urobiť sluhu z otca? Takto si to predstavuješ? Našťastie medzi mojími rodičmi panovala úcta a láska po celý život a to boli ročníky 1942 a 1944. O muža s takýmito názormi by som ani bicykel neoprela.
@anonym_eeafcb si pripecena? Pisem niekde snad, ze taketo nieco schvalujem? Ja som tiez za to, ze je jedno kto kolko z partnerov zaraba, na domoacich pracach sa maju podielat obaja. Pytam sa tych zien, ktore este nemaju deti, maju partnera a chcu od neho, aby im platil kavicky, dovolenky, viac uctov v domacnosti, ze co zas oni robia na oplatku.
@sense a este i tak to nie je vyrovnane , lebo zena si nici telo tehotenstvom , porodom a vacsina statostlivosti o dieta je na nej
@renesance80 tak ale to je niečo čo muž ovplyvniť nevie tehotenstvo a pôrod (to je niečo s čím žena pri túžbe o dieťa musí rátať) Starostlivosť o dieťa vie pokiaľ chce a pokiaľ si žena nemyslí že vie všetko lepšie a že je viac ako muž lebo je matka a porodila.
@anonym_eeafcb presne tak,roky som mala nizsi prijem ako muz,teraz sme na tom rovnako.Muz sice bol na otcovskej tie prve 2tyzdne,co bolo super.Ale od roka maleho sa pri nom striedame.My uz sice mame velke deti,takze si kazde uprace svoju izbu,kupelky.Ja obyvacku a nasu spalen a je hotovo raz dva.Tak isto uprace aj muz,ked som ja zase v robote a aj na dvore.Umyje riad,povysava aj na vari.
@mamadievcatiek no a toto je presne ten zlý model rodiny
Veru. Toto ine nebude. Kym to on sam nechce.... co zjacne nechce. Ma vzdy vyhovorku. Mam zial tiez taky kus doma....
kedy mna vytoci vsetko. A on "neriesi". Zial, ma to z domu kde vsetko robila mama.
A ked pridu deti, on ani prstom nehne. Zblaznis sa bez opory partnera.
Chlap s názorom ženska a mužská robota sa zasekol v stredoveku. Tento názor s neho nedostanes. Po detoch to bude ešte horšie. Okrem upratovania budeš ešte makať sama okolo dieťaťa. Opýtaj sa ho ale podľa mňa ti povie že aj deti sú ženská robota. Otázky na zamyslenie Chces byť celý život sluzka upratovačka a vychovať syna s takýmto názorom a postojom k zenam? A ešte aby po svadbe a deťoch keď ťa bude mat už poistenú nezačal s tým že žena ma byt doma s deťmi pri sporáku a žiadne behanie do roboty ani po výletoch. Len keď pán zemegule dovoli a odsúhlasí.
A ked pridu deti, on ani prstom nehne. Zblaznis sa bez opory partnera.
@katkazatka tu sú tie vydate single mamičky
Nechodíš ty náhodou s mojim bývalým? :D :D Presne akoby som o ňom čítala :D
@negymama pretože on hovorí že to je ženská robota. On má robotu okolo domu a on nemá čo upratovať alebo variť prip. si dať oprať veci. Ja odídem na dva dni napríklad a prídem domov a všade bordel a keď to odmietneme upratať nebaví sa so mnou aj tyzden
@anonym_autor a je to tu..
Zdieľanie domácich prác nie, lebo "ženská robota", trestanie tichom..
Co ešte ? Obraz dobreho partnera a zrelého muža sa začína rozpadať..
Nie je to vhodný partner na zakladanie rodiny, ale to už vieš, inak by si svadbu neodkladala.
Ak on si neuvedomí problém, nemá dôvod ho riešiť. A pochybujem, ze takémuto mačovi to niekedy dôjde.
Otázka je, čo chces ty... Sú to veci, ktoré si schopná akceptovať? Čakaj , že sa to časom bude stupňovať.
Mozno je čas ísť ďalej...
Boze ja len dúfam, ze ho autorka kopne do riti. A nepribudne ďalšia zúfalá mamička, ktorá ledva vyžije z rd a muž ju doma este aj uraza a nedáva jej žiadne peniaze lebo si nezaslúži. A bývajú v jeho byte takze nema kam ani za co odísť.
nevzala by som si muza s mentalitou ze upratovanie, varenie a pranie je zenska robota. taky zadubeny muz by pre mna ani nebol pritazlivy a normalne by ma ako muz odpudzoval.
keby len "nevie" upratovat alebo varit a treba ho k tomu nejako naviest - ok, ale on ti rovno povedal ze to robit NEBUDE, ze to je TVOJA praca. casom aj deti budu tvoja praca a vsetko okolo nich. on ma predsa pracu okolo domu :D
bud sa zmieris s ulohou sluzky alebo ho kopni do riti (odporucam moznost 2). zabudni na to, ze ho zmenis a zabudni na to, ze ho "naucis" ako nemat bordel. to je naivne zmyslanie.
@anonym_autor svadbu zruš a vyser sa na neho. Nezmení sa, pokým k poriadku nebol vedený už v puberte, tak sa to nenaučí . On ten bordel považuje za prirodzený poriadok v jeho hlave. Strácaš čas s ním.
@anonym_eeafcb si pripecena? Pisem niekde snad, ze taketo nieco schvalujem? Ja som tiez za to, ze je jedno kto kolko z partnerov zaraba, na domoacich pracach sa maju podielat obaja. Pytam sa tych zien, ktore este nemaju deti, maju partnera a chcu od neho, aby im platil kavicky, dovolenky, viac uctov v domacnosti, ze co zas oni robia na oplatku.
@belllinka pripecena si jedine ty, ak si myslíš, že ženu ženou robí to, keď doma mukluje. V drvivej väčšine ma muž väčší príjem, ako žena. Nevidím dôvod, prečo by jej nemal zaplatiť kávu, večeru, keď spolu začnú chodiť.
@simona20201309 no by si sa cudovala, staci dosledne, ozaj ze dosledne na vsetko kaslat a neporiadok sa narobi geometrickou radou.
rano priklad typek vstane, ide na wc, vypadne mu rolka z drziaka a rozkotula sa - necha tak. V kupelni zhodi mokry uterak z vesiaka - necha tak. Zubna pasta a tecie do umyvadla -necha tak. Robi si v kuchyni prazenicu, buchne vajce o stol , kvapne z vajicka, necha tak, panvica sa mu prichyti, necha tak. Robi si kavu, rozsype po linke necha tak. Gvazdne mu z chleba na stol, necha tak, nevezme si tanierik, takze su z masla mastne flaky po stole - necha tak. Objedna si na obed jedlo, zohreje si v mikrovlnke, necha ju otvorenu, mastne obaly z jedla necha na stole, tiez tanier a vidlicku spinave. Este do toho hodi par servitok co si utrie usta aj ruky. Cely den si smrka nos, bo je prechladeny..vsade trusi servitky, vytahuje zakazdym nove - neha tak. Nevynesie kos, zbehne dole po balik v papuciach, nanosi domov blato - necha tak. Rozkopane topanky na chodbe - neulozi. Atd. atd. a pride zena domov a vsade spust.
@negymama zabila by som ho a na tvojej svokre by som si zgustla. Ešte viac si vážim tu moju, ktorá nerobila rozdiely syn, dcéra, či riad, umyvanie oblokov, varenie, všetci robili všetko, čo bolo treba
@anonym_autor rozmýšľam ako môžu mať doma denne bordel 2 dospeli ľudia ktorí sú stále v práci a nemajú deti? Ty asi nevieš čo je bordel 😅
@anonym_autor Po prvé, povedal by som, že kľúčom k dohode je rozdelenie zodpovedností. Ešte lepšie je, ak sa zhodnete bez dlhej diskusie. V tomto prípade dvaja relatívne čistotní ľudia.
Z vlastnej skúsenosti viem, že neporiadni ľudia budú vždy neporiadni. Nemôžete ho k tomu naučiť, ak to nie je ochotný robiť sám.
Ak však neporiadok vyvažuje aj inou pozitívnou prácou mimo svojej práce, možno existuje dôvod na upokojenie. Ale ak je len neporiadny, nezlepší sa to. Nemôžete niekoho vychovať k triede a hygiene.
@anonym_autor prepáč, ale to je tvoja chyba.Ty 2 hodiny cestuješ,prinesies si domov prácu a nemáš čas, lebo upratujes po chlapovi?Nechaj to tak neuprac to pár dní, tyzden...On pracuje z domu?Ja si neviem predstaviť, že jeden človek s
za deň spraví taký bordel.Rozhodne sa nezmení a bude to ešte horšie ešte aj dieťa budeš mať na krku.Ja by som s ním ani nezostávala raz ti pribudnú deti a zblaznis sa.To čo hovorí je hlúposť by ma zaujímalo čo každý deň robí okolo domu.
Aj to, že sa urazí mate tichu domácnosť je zle čo na ňom vlastne vidíš?Keď sa jeho rodina pýta či si upratala, tak vedia aký je
Mám to rovnako a až keď som si viac začala všímať návyky jeho matky pochopila som že nemohla syna naučiť niečo čo ona sama nedokáže a je mi stoho miestami na zvracanie.
@anonym_autor Mňa by zaujímalo pár veľmi konkrétnych vecí (nie preto, aby som sa niekoho zastávala alebo obviňovala, ale aby si si to vedela reálne zhodnotiť):
1. Čo presne robí on okolo domu?
2. Robí niečo každý deň, alebo skôr občas?
3. Koľko času mu to reálne zaberie?
Pýtam sa preto, lebo starostlivosť o domácnosť – upratovanie, varenie, udržiavanie poriadku – nie je „jednorazová robota“. Je to každodenná, opakujúca sa práca, ktorá berie čas aj energiu. A práve táto „neviditeľná“ práca veľmi často zostáva na ženách.
Potom je namieste sa úprimne spýtať: Je to rozdelenie naozaj fér?
Ak napríklad on raz za týždeň pokosí trávnik, ale ty každý deň upratuješ, varíš a riešiš chod domácnosti, nie je to rovnováha – ani časovo, ani mentálne.
Z tvojich slov necítim len hnev kvôli poriadku. Skôr vyčerpanie a pocit, že si v tom sama – že si viac slúžka než partnerka. A to je pre vzťah veľmi vážny signál.
Keď píšeš, že už uvažuješ, či si ho vôbec vziať, je to podľa mňa dôležité zastaviť sa pri jednej otázke: Ak by sa toto nastavenie doma nezmenilo ani o rok, chcela by som v tom takto fungovať ďalej?
Nejde o to, či vie upratať. Ide o to, či preberá zodpovednosť a či ste v tom spolu – nie každý na inej strane.
@anonym_autor nenaucis, bude to este horsie a ked budete ma zelia bude to horor a pride dieta a tebe jebn..ver mi mala som to doma, teraz som sama a mam dieta , debilko usiel
Pobal ho a vrat domov nech si ho matka vychova znova
Raz by mi chlap povedal že upratovanie je ženská robota, tak by som ho veľmi rýchlo vrátila do obehu.
@anonym_autor Mňa by zaujímalo pár veľmi konkrétnych vecí (nie preto, aby som sa niekoho zastávala alebo obviňovala, ale aby si si to vedela reálne zhodnotiť):
1. Čo presne robí on okolo domu?
2. Robí niečo každý deň, alebo skôr občas?
3. Koľko času mu to reálne zaberie?
Pýtam sa preto, lebo starostlivosť o domácnosť – upratovanie, varenie, udržiavanie poriadku – nie je „jednorazová robota“. Je to každodenná, opakujúca sa práca, ktorá berie čas aj energiu. A práve táto „neviditeľná“ práca veľmi často zostáva na ženách.
Potom je namieste sa úprimne spýtať: Je to rozdelenie naozaj fér?
Ak napríklad on raz za týždeň pokosí trávnik, ale ty každý deň upratuješ, varíš a riešiš chod domácnosti, nie je to rovnováha – ani časovo, ani mentálne.
Z tvojich slov necítim len hnev kvôli poriadku. Skôr vyčerpanie a pocit, že si v tom sama – že si viac slúžka než partnerka. A to je pre vzťah veľmi vážny signál.
Keď píšeš, že už uvažuješ, či si ho vôbec vziať, je to podľa mňa dôležité zastaviť sa pri jednej otázke: Ak by sa toto nastavenie doma nezmenilo ani o rok, chcela by som v tom takto fungovať ďalej?
Nejde o to, či vie upratať. Ide o to, či preberá zodpovednosť a či ste v tom spolu – nie každý na inej strane.
@sebalovena
👍👍👍
Ono zvyčajne bývajú 2 pohľady na vec a keď mi niekto povie ze upratuje každý deň, tak si hneď pomyslím, že je to nejaký psychicky chorý človek, ktorý nemôže mať ani zrnko prachu.
Okrem toho mi príde ze staravit 2+2 hodiny denne cestovaním do prace a ešte si tu pracu brat domov ako vyčerpávajuci nezmysel. Tak. sa nečudujem, ze žena pride domov nasrana a vyčerpaná. Aj ja by som mal dostať zabiť 4 hodiny denne cestovaním do prace.

@anonym_autor toto nie je muž pre život, vráť ho do obehu. Ak by si váhala, tak si predstav váš život, pri dvoćh malých deťoch a ty by si ochorela. Nikdy by som s takým mužom nebola, nikdy. A muža som nič neučila, ani môjho ex, ani terajšieho. Nebrala som si decko, ktoré treba učiť, ale dospelého človeka, ktorý sa nezasekol v 19. storočí, kedy bola žena doma, starala sa o deti a domácnosť a muž pracoval. Zaujímalo by ma, kto by mu upratoval, keby žil sám. Zrejme okolo neho kmitala mamička a on len potrebuje niekoho, kto by ju nahradil, plus sex má ako bonus. On ťa nemiluje, po takej krátkej dobe, čo ste spolu sa takto správať? Ukončila by som to ešte do konca roka a v roku 2026 začala nový život, možno časom aj s novým mužom. Mužom, nie teľaťom, čo máš doma.