icon

Ako nazvať rozvedenú a bezdetnú ženu?

seron2
25. júl 2025

Ako sa nazyva rozvedena zena mlada bezdetna uz to nie je dalej pani nie? Ale vlastne ani slecna uz tak co potom?

Strana
z2
dorizzz
25. júl 2025

Je to pani. Ak sa už raz vydala, a bola paňou, tak ňou aj ostáva.

sevrin
25. júl 2025

Žena ja vždy pani, bez ohľadu na stav.

lenka_da
25. júl 2025

@seron2 Podla etikety mozes pouzit oslovenie slecna jedine u velmi mladeho dievcata (tinedzerky), alebo v pripade, ak ta zena sama poziadala, aby si ju oslovoval slecna. Vo vsetkych inych pripadoch sa pouziva oslovenie pani.

veltraud
25. júl 2025

zena ziskava "titul" pani 1. vydajom, 2. dovrsenim 25 roku zivota, 3. ziskom prveho vysokoskolskeho titulu

anonym_0b05b8
25. júl 2025
@veltraud

zena ziskava "titul" pani 1. vydajom, 2. dovrsenim 25 roku zivota, 3. ziskom prveho vysokoskolskeho titulu

@veltraud a toto máš z akej knihy? 🤦🏻‍♀️

veltraud
25. júl 2025
@anonym_0b05b8

@anonym_0b05b8 to nas ucili na skole, na etikete 🙂 mne to bolo vtipne, ale dava to zmysel. napr. ked oslovujes titulom, nepovies slecna inzinierka, ale pani inzinierka, bez ohladu na vek, ci status.

januska12323
25. júl 2025

Nazýva sa ako chce daná dáma. Všeobecne pani.

tanyan
25. júl 2025

Tu je napríklad odpoveď z jazykovej poradne:
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/3394/
Podľa mňa je to jednosmerná cesta - zo slečny sa časom stane pani, ale naspäť to už nejde. Slečna je naozaj dospievajúca alebo veľmi mladá žena, prípadne to môže slúžiť ako kompliment, keď chce človek vyjadriť, že žena vyzerá alebo pôsobí mlado.

zuzana76
25. júl 2025
@anonym_0b05b8

@anonym_0b05b8 pred titulom sa vždy oslovuje pani a pan pre chlapa, tak preto

ruzasipova
25. júl 2025

@seron2 A ked sa chlap rozvedie, je naspat chlapec?

tato_
25. júl 2025
@ruzasipova

@seron2 A ked sa chlap rozvedie, je naspat chlapec?

@ruzasipova v miestnej komunikacii sa vo vacsine zauzival pojem narcis 🙂

tenerifka
25. júl 2025

Vzdy pani, a je jedno, ci je slobodna, vydata alebo rozvedena.

domkakvet
25. júl 2025

@seron2 niektori ma oslovuju slecna a niektori pani, ti co nevedia, tak tiez niektori slecna a niektori pani. Je mi to jedno a neviem ako to ma spravne byt.

vojtovicka
25. júl 2025
@veltraud

@anonym_0b05b8 to nas ucili na skole, na etikete 🙂 mne to bolo vtipne, ale dava to zmysel. napr. ked oslovujes titulom, nepovies slecna inzinierka, ale pani inzinierka, bez ohladu na vek, ci status.

@veltraud ja to tiez takto viem zo skoly.

anonym_c3cc28
25. júl 2025
@tato_

@ruzasipova v miestnej komunikacii sa vo vacsine zauzival pojem narcis 🙂

@tato_ alebo toxicky manipulator👌

vroni
25. júl 2025

Osloviť evidentne dospelú ženu (jedno ako mladú) slečna sa považuje za spoločenský prešľap. Rovnako ako sa opýtať "pani či slečna?"

smokovec79
25. júl 2025

@seron2 Na školení diplomatického a biznis protokolu nás učili, že vždy "pani". Žiadna slečna či nedajbože vdova...

anonym_0854e5
25. júl 2025
@veltraud

@veltraud alebo dieťaťom

strawberry0797
25. júl 2025
@veltraud

@veltraud kokos, to pocujem prvy krat. Ja som stale v tom, ze som 45r slecna 🤣

tykat
25. júl 2025

@seron2 madam 😊

domkakvet
25. júl 2025

@seron2 teda nie som rozvedena, aby som to upresnila.

tramtada31
25. júl 2025

Inak taká otázka do pléna, či vám polichoti alebo vás urazí oslovenie slečna od fesného mladého muza 😀 kamarat má totiž taku taktiku ako potesit ženy a oslovuje aj staršie ženy takto (aj 50 ročne😀). Čo je vtipne, že všetky sú z toho rozradostené a mne to furt trha usi😀

domkakvet
25. júl 2025
@tramtada31

Inak taká otázka do pléna, či vám polichoti alebo vás urazí oslovenie slečna od fesného mladého muza 😀 kamarat má totiž taku taktiku ako potesit ženy a oslovuje aj staršie ženy takto (aj 50 ročne😀). Čo je vtipne, že všetky sú z toho rozradostené a mne to furt trha usi😀

@tramtada31 teraz potesi, ale v 50 tke by ma to uz asi netesilo, myslela by som si ze si robi srandu.

vroni
25. júl 2025

Mňa raz jeden zákazník (vyzeral ako rodný brat Santa Clausa) oslovil v rámci voľnej konverzácie ako "dievčatko". Polichotilo mi to hneď dvakrát. Raz ako oslovenie a druhykrat, keď som si uvedomila, že ten pán je odo mňa len o tri roky starší 🤣 Ale keby sa ma tak pokúsil osloviť oficiálne alebo by to bol mladý muž, asi by mi minimálne liezol na nervy alebo by som ho považovala za afektovaneho slizouna. Ale ja nie som reprezentatívna vzorka. Ja aj u zubára najviac trpím, ked má oslovi (rovnako ako všetky svoje pacientky) ako "milostivu pani".

tenerifka
25. júl 2025
@veltraud

@vroni tu na Kanarskych je bezne oslovenie "mi niña" - moje dievcatko, napr. stretnem znameho (manzela kamosky) a on sa spyta "que tal mi niña?", a vobec za tym nic nie je, su tak nauceni.
@veltraud v akom roku ta to ucili v skole? 50-rocna slecna predavacka? (lebo nema titul a je slobodna?)

zuzana76
25. júl 2025
@tenerifka

@vroni tu na Kanarskych je bezne oslovenie "mi niña" - moje dievcatko, napr. stretnem znameho (manzela kamosky) a on sa spyta "que tal mi niña?", a vobec za tym nic nie je, su tak nauceni.
@veltraud v akom roku ta to ucili v skole? 50-rocna slecna predavacka? (lebo nema titul a je slobodna?)

@tenerifka napisala, ze kazda nad 25 rokov, bod cislo 2, ale aj mladsia je ziskanim titulu pani, napr. pani inžinierka

zuzana76
25. júl 2025
@tenerifka

@tenerifka a v tom veku okolo 20-30 rokov mozeme len tipovat, lebo ja som v 30-tke vyzerala na 18-20, bezne mi tykali na ulici a oslovovali ma slečna, hoci som bola vydata a starsia ako 25 rokov. Taktiez ked v nemocnici pride pacienta vysetrit mlada lekarka, ktora prave skoncila skolu, nema ani 25, je slobodna, ale je Mudr, tak ju automaticky oslovujeme pani doktorka.

tanyan
25. júl 2025
@tramtada31

@tramtada31 Ja mám po štyridsiatke a niekedy oslovím napríklad predavačku v obchode "slečna, prosím Vás..." hoci viem, že je odo mňa staršia. Väčšinou sa obe usmejeme a venujeme sa mojej otázke. Myslím, že zrelá žena vie, že to nie je myslené ako urážka.

vroni
25. júl 2025
@tenerifka

@tenerifka, to je pekné. Tu to však zvykom nie je. Tu je oslovovanie hodne formálne.

amelie2017
25. júl 2025
@tenerifka

@tenerifka tak v Spanielsku oslovit 50 rocnu señora, ide zabit pohladom 😀 ked idem s detmi a chcem im povedat, nech nechaju prejst pani, vzdy davam pozor, nech to poviem po slovensky 😀

Strana
z2