icon

Ako nazvať rozvedenú a bezdetnú ženu?

seron2
25. júl 2025

Ako sa nazyva rozvedena zena mlada bezdetna uz to nie je dalej pani nie? Ale vlastne ani slecna uz tak co potom?

Strana
z2
bluka2
25. júl 2025
@vroni

Osloviť evidentne dospelú ženu (jedno ako mladú) slečna sa považuje za spoločenský prešľap. Rovnako ako sa opýtať "pani či slečna?"

@vroni pani vs slecna (Madame /mademoiselle) fici stale v istych africkych krajinach. Kde je zivot tak 40 rokov dozadu. Ze sa to pyta niekto v EU prekvapi…

vroni
25. júl 2025
@bluka2

@vroni pani vs slecna (Madame /mademoiselle) fici stale v istych africkych krajinach. Kde je zivot tak 40 rokov dozadu. Ze sa to pyta niekto v EU prekvapi…

@bluka2, veď práve, 40 rokov vzad. Moje dieťa (a všetky jej spolužiačky) minulý rok pri maturite všetky oslovovali (francúzske gymnázium) Madame. Že sú dospelé a žiadne slečny a používať oslovenie mademoiselle su "spôsoby spodiny"

bluka2
25. júl 2025
@vroni

@bluka2, veď práve, 40 rokov vzad. Moje dieťa (a všetky jej spolužiačky) minulý rok pri maturite všetky oslovovali (francúzske gymnázium) Madame. Že sú dospelé a žiadne slečny a používať oslovenie mademoiselle su "spôsoby spodiny"

@vroni vidis, ja sa nkekedy s tou otazkou este stretavam. Odpovedam Madame, ale mozno sa tiez zacnem pytat, ci a on je Monsieur alebo garçon alebo co…

tenerifka
25. júl 2025
@vroni

@tenerifka, to je pekné. Tu to však zvykom nie je. Tu je oslovovanie hodne formálne.

@zuzana76 pointa je inde.....
Je prezitok rozlisovat u zeny slecna a pani. Aj chlapa rozdelujes na mladenca a pana? Pred zenbou mlady a potom pan, ci ako?

@vroni to "mi niña" sa aplikuje aj na pani, je to specialita obyvatelov Kanarskych. Ked to povie Madridcan, znie to divne

vroni
25. júl 2025
@bluka2

@vroni vidis, ja sa nkekedy s tou otazkou este stretavam. Odpovedam Madame, ale mozno sa tiez zacnem pytat, ci a on je Monsieur alebo garçon alebo co…

@bluka2, s chlapmi opatrne. Aby to nejaký jary sedemdesiatnik nepovažoval za ponuku 😉

zuzana76
25. júl 2025
@tenerifka

@zuzana76 pointa je inde.....
Je prezitok rozlisovat u zeny slecna a pani. Aj chlapa rozdelujes na mladenca a pana? Pred zenbou mlady a potom pan, ci ako?

@vroni to "mi niña" sa aplikuje aj na pani, je to specialita obyvatelov Kanarskych. Ked to povie Madridcan, znie to divne

@tenerifka nerozlišujem, ja to nepoužívam, ale stále su generácie, hlavne staršie, ktoré áno

namornicka
25. júl 2025

V detektívkach Agathy Christie vystupovala slečna Marplová a bola to taká staršia dáma. Kedy sa to vlastne začalo riešiť, že to nie je vhodné? Myslím oslovenie slečna.

candii
25. júl 2025

Jediné čo neznášam keď ma niekto osloví teta mimo dieťaťa 😁

zuzana76
25. júl 2025
@namornicka

V detektívkach Agathy Christie vystupovala slečna Marplová a bola to taká staršia dáma. Kedy sa to vlastne začalo riešiť, že to nie je vhodné? Myslím oslovenie slečna.

@namornicka aj dnes mozno starsiu damu oslovit slecna, ak si to vyslovne praje a samozrejme je slobodna, bezdetna. V minulosti to bolo bezne oslovenie, tak ako pozdrav Ruky bozkavam, milostiva pani. atd...

Strana
z2