icon

Ako odmietnuť nutenú dovolenku s priateľovými rodičmi?

19. júl 2026

Zienky prosim poradte...s priatelom sme spolu 4 roky, je jedinacik, jeho mama ma velmi zlu povahu, panovacna, rozkazuje, vsetko komentuje, ma aj nevhodne komentare, vsetko musi byt ako chce ona...kedze ma taku povahu aku ma, nema ani ziadne kamaratky, ktore by s nou niekde chodili, ale kedze ona sa musi chvalit ze aj ona niekde bola, tak si vybrala ze pojdu do zahranicia na par dni na dovolenku, lenze kedze ani ona ,ani priatelov otec nevedia rec, tak chcu aby s nimi isiel aj priatel aj ja...nevadi mi, ze pojde priatel, nech ide, i ked on je uz z toho cely na prasky lebo aj k nemu sa zle sprava, ale ja s nimi na ziadnu dovolenku ist nechcem, jasne a slusne som jej to povedala, ze tam ist nechcem, nevyhovuje mi aj ta destinacia, program, ktory pozostava iba z toho ze sa bude sediet v kaviarnach lebo oni uz nevladzu, s priatelom sme uz boli tento rok na jednej drahsej dovolenke a na druhu este pojdeme, takze nechcem zbytocne ani minat na dovolenky ktore mna neinteresuju....ale teda samozrejme hlavny dovod preco tam nechcem ist s nimi je spravanie priatelovej mami...problem je, ze ona vkuse vyryva, nonstop pise, vola, pyta sa ze preco nejdem, ze ako to vyzera ked s nimi pojde priatel sam, ze ja som jeho priatelka a oni su moja rodina a podobne dristy...uz aj priatel sa s nou dohadal ze nech mi s tym da pokoj, ze ked tam ist nechcem tak sa ma nema stale dopytovat, ze vsak on ich tam zoberie atd...lenze toto je jedna z jej manipulacnych technik lebo ona je cely zivot zvyknuta ze ako si povie, tak ludia urobia, no ale pri mne proste nepochodi lebo ja si rozkazovat nenecham...riesili by ste to este nejako alebo jej proste povedali ze tam nechcete ist a hotovo?

Strana
z2
mandzula
19. júl 2026
@cacianka

@mandzula my sme 60r, a bez problémov sme boli solo bez cestovky na Cypre, 12 dní. Anglický nemecký nevieme ani ťuk, grécky 3x ani ťuk a všade sme vyriešili všetko .
Prvé jedlo v reštaurácii na ulici ( neboli sme v hoteli ubytovaní) a ja nou engliš, nou grékiš aj em Slovakia. A dostali sme super jedlo. 😃
Dokonca nemám v mobile translator, iba mini slovník grecko- slovenský a ani som ho nevytiahla. Ešte aj na pláži s černochom sme sa dohovorili 😛. Naša teta s ktorou sme sa tam stretli, sa skoro pocikala aká som huba 😇😁.
V arménskej reštike som z päty vytiahla kúsok ruštiny a všetko ok. V lekárni 2x bez problémov

@cacianka No, vzhladom na to, ze som ta osobne videla v akcii, o tebe nepochybujem😃.
Su vsak aj ludia, ktori maju podstatne menej odvahy ako ty, a tym delegat, ktory da uvodny pokec v hoteli, vela nepomoze. Moji rodicia, napriklad, by sa na zahranicku dovolenku nevybrali ani cez CK, ale zas neziadaju ani od svojich deti, aby im robili chuvu.

anonym_091d75
19. júl 2026
@mandzula

@anonym_091d75 To je inak taka trosku naivna predstava, ze ak nevies ani ceknut, staci CK. Delegat nechodi klientom za ritou a netlmoci na recepcii, v meste, v bare. Ak clovek nema ani zaklad jazyka, ani odvahu, ma to zlozite.

@mandzula ak sme išli cez CK tak polka osôb nevedela žiaden jazyk, počkali si na sprievodkyňu objednali nejaké výlety s ňou, stravu mali objednanú tam nepotrebovali jazyk, k moru tiež nie, v reštaurácii sa ozaj snáď každý vie ak nie dohovoriť tak ukázať, možno mám naivnú predstavu keďže nepotrebujem tlmočníka, ale stretla som viacero ľudí vo svete a nevedeli jazyk a napriek tomu si to užívali, dokonca som v ostatnej dobe v reštaurácii si všimla čašníkov ktorí mali prekladače

mandzula
19. júl 2026
@anonym_091d75

@mandzula ak sme išli cez CK tak polka osôb nevedela žiaden jazyk, počkali si na sprievodkyňu objednali nejaké výlety s ňou, stravu mali objednanú tam nepotrebovali jazyk, k moru tiež nie, v reštaurácii sa ozaj snáď každý vie ak nie dohovoriť tak ukázať, možno mám naivnú predstavu keďže nepotrebujem tlmočníka, ale stretla som viacero ľudí vo svete a nevedeli jazyk a napriek tomu si to užívali, dokonca som v ostatnej dobe v reštaurácii si všimla čašníkov ktorí mali prekladače

@anonym_091d75 Nepopieram, ze mnohi ludia si poradia, no mnohi, menej odvazni, evidentne nie.

anonym_091d75
19. júl 2026
@mandzula

@anonym_091d75 Nepopieram, ze mnohi ludia si poradia, no mnohi, menej odvazni, evidentne nie.

@mandzula asi máš pravdu, ale mne to prišlo také čudné mať odvahu na zahraničnú dovolenku dnes keď cestuje celý svet hore dole

sense
19. júl 2026

Nič by som neriešila. Ak si jej už raz povedala že nejdes tak viac na otázky na túto tému neodpovedaj, ak ti napíše správu ignoruje. Ak ti zavolá a bude to chcieť znova riesit. Prepáčte/prepáč, ale už som povedala že nejdem, potrebujete/potrebuješ ešte nieco iné prediskutovať? Nie , pekný den

cacianka
19. júl 2026
@mandzula

@anonym_091d75 To je inak taka trosku naivna predstava, ze ak nevies ani ceknut, staci CK. Delegat nechodi klientom za ritou a netlmoci na recepcii, v meste, v bare. Ak clovek nema ani zaklad jazyka, ani odvahu, ma to zlozite.

@mandzula áno, máme to zložité, ale ja ani muž nevieme ceknúť cudzí jazyk. Jedine zahoracky.., a aj tak sme sa nestratili. Thassos s delegátom , Cyprus na vlastnú päsť a naozaj sme nepotrebovali pestúnku..
Mama aj sestra si trhali vlasy, čo si to trúfame ale v pohode. A to sme 60 +- , nezvyknúti cestovať po svete.
A to sme sa v Pafose potulovali aj po meste sami, malú mapu do ruky a hijô. Múzeum, archeologické vykopávky, 3 pláže, Lidl, prístav, letisko, a vždy sme trafili ako holuby 🥰

anonym_6ad207
19. júl 2026

@anonym_autor Absolútne bez výčitiek svedomia a bez pocitu viny treba svokre dať PEVNÉ HRANICE.,ako si aj rozhodnutá.Minimalne,alebo vôbec sa s ňou nestretávat.A to bez nejakého bližšieho vysvetľovania.Aj tak by vaše argumenty pravdepodobne použila proti vám.A realita je taká, že človekom, čo je zvyknutý sa hádať celý život,sa normálny človek nič nenaháda.

Ako si správne povedala,svokra je manipulátor.Cez nátlak,slzy a podobne chce vo vás vyvolať pocit viny,aby ste urobili to , čo chce ona.A keď niekto urobí to, čo chce ona, vtedy má falošný pocit dôležitosti, falošný pocit hodnoty.

A keď vás všetkých svojím správaním ponižuje,berie vašu dôstojnosť a okráda vás o slobodu, vtedy má pocit, že je " viac" ako vy ostatní.Bohuzial pre ňu a ešte viac pre vás toto buď funguje na malú chvíľu alebo vôbec.

anonym_2ba6fd
19. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_c25283 ja s tym nemam problem ze s nimi priatel ide...raz som aj ja bola tak s rodicmi lebo tiez nevedia ziaden jazyk a nedohovorili by sa proste...priatel bol vtedy odcestovany takze s nami nesiel ale to je uplne nieco ine...on ma s mojimi rodicmi dobry vztah, aj to sam povie ze jeho mama je zrela na psychiatriu a ze cely zivot bola takato rozkazovacna...zije mne to nevadi, nech len ide, je to jeho vec, ale ja si urcite takto zle robit nebudem...

@anonym_autor mimochodom, komu rozkazovala, keď má len muža a syna? Hádam dvom tupým chlapom môže povedať, čo a ako majú urobiť. Tiež som nie vždy spokojná s tým, ako urobili niektoré veci muži v mojej rodine. Mám na seba, ale aj na iných, vysoké nároky. To neznamená, že rozkazujem.

anonym_fc86bb
19. júl 2026

Ja len ze Ti drzim palce ked raz budete mat deti...

anonym_1fb14d
19. júl 2026
@anonym_2ba6fd

@anonym_autor mimochodom, komu rozkazovala, keď má len muža a syna? Hádam dvom tupým chlapom môže povedať, čo a ako majú urobiť. Tiež som nie vždy spokojná s tým, ako urobili niektoré veci muži v mojej rodine. Mám na seba, ale aj na iných, vysoké nároky. To neznamená, že rozkazujem.

@anonym_2ba6fd v svojej rodine rozkazuj ona je cudzia.
@anonym_autor tak ako si napísala, že nepôjdeš a nech ťa neprehovara.Aj pre priatela to bude utrpenie takto ho bude dirigovať každý rok s tým rataj

anonym_a48dc0
19. júl 2026

Nedaj sa donutit,aj keby sa rozkrajala.Muz nech ide,ten tam tiez isto strati nervy a povie jej tam svoje.A povaha sa vekom este vyhroti,cim starsi clovek tym horsie.

anonym_8ee3f9
19. júl 2026

@anonym_autor ak s niekym nechcem byt,nie som a vzdy to poviem a je jedno,ci svokra,vlastna mama a pod.Svokra tiez rada so svokrom planuju (bezo mna a vpodstate aj bez mojho muza)skratka mu zavolaju,vtedy a vtedy ideme tam a tam.Ziadna otazka,len povel.Este aj presne stanovia,kam pojdeme,kedy mame vstavat a kedy su u nas (byvaju 1,5hod od nas).Mna sa samozrejme nepytaju na nazor,oni to len muzovi oznamia a ked on nechce,alebo povie,ze sa este somnou dohodne a uvidime,tak ma zhodia,ze co sa ma co somnou dohadovat,ze nech si ja sedim doma a ide len on a pod.Nastastie mam rozumneho muza.Ja ho nedrzim,hned v zaciatkoch som mu povedala,ze ked su oni zvyknuti riadit zivoty ludom,nech si vyhodia z hlavy,ze ja ich budem posluchat,oni nie su moji rodicia,ja som sa vydala a oni my prischli 😅,nie som ich decko,aby mi dirigovali.Muz sam povedal,ze oni boli taky vzdy,uz ich ako deti buzerovali a pod.Proste moja zakladna rodina je muz a moje deti a to je pre mna priorita,nenechame si rozkazovat ani od mojich ani od jeho,bodka.Teraz najnovsie,26.ideme sa kupat tam a tam o 8 rano sme u vas,takto mu to len oznamili.On povedal,ze vtedy nam mala este spi a ze i tak mame ine plany.Odpoved?tak ju zobudte?a plany?vsetko je blbost ak sa to netyka ich.Nehrozi,nech sa paci,ak muz chce (co nechce)nech ide,ja urcite nebudem skakat ako oni chcu a planovat mi dni.Btw,mame bazen,zahradu a ja si mam davat budik a budit malu a ostatne deti,lebo oni povedali,ideme sa kupat tam a tam!inak ani deti nechcu ist,casto su otravene z ich napadov,nikdy nespravia den,preto dieta,ze spravim radost vnucatam,vezmem ich,kde chcu.Nie,oni si dvaja rozhodnu kde chcu ist a my musime.Nikdy nejdem,normalne to poviem muzovi,on sa nikdy nehneva,sam nejde,ked ho aj posielam,ved chod,nech je klud,lebo zas bude,ze ti zakazujem,ze som zla,on nikdy nejde,nechce,jeho sameho nelaka,ked ma volno,travit ho s nimi.Je ine,ked pridu na navstevu,nemam problem,aby ste si zas nemysleli,ze som harpia.Navarim,upecem,pohostim,beham kolo nich,som slusna,mila.Tak isto,ak sa vsetci normalne dohodneme na vylete,aktivite,nikdy nie je problem,ideme,ale aby rozkazovali a chovali sa k jam jak ku sopliakom,ze musite,lebo my chceme,tak toto urcite nie.Tudy cesta nevede.

anonym_e3b74c
20. júl 2026

Ty budeš tiež riadna semetrika.

cacianka
20. júl 2026
@mandzula

@cacianka No, vzhladom na to, ze som ta osobne videla v akcii, o tebe nepochybujem😃.
Su vsak aj ludia, ktori maju podstatne menej odvahy ako ty, a tym delegat, ktory da uvodny pokec v hoteli, vela nepomoze. Moji rodicia, napriklad, by sa na zahranicku dovolenku nevybrali ani cez CK, ale zas neziadaju ani od svojich deti, aby im robili chuvu.

@mandzula ja netuším, ako som nabrala odvahu, alebo vlastne som ani nerozmýšľala že čo bude , ako bude. boli sme 3x na Thassose, síce cez cestovku a bol tam super delegát, ale asi som vnútorne pochopila že sa nestratíme a tak sme išli aj na Cyprus. Pravda však je , že 1.x sme boli u rodiny a tak sa to dalo lepšie , ale to bola len základňa ako delegát 🙂
2.x sme išli sami ako kamikadze 🙂 . Úplne však chápem že si niekto netrúfa, je to OK, ale nútiť a manipulovať, vydierať už OK nie je. a v tomto príbehu je to viac než isté, že to bude pokračovať a stupňovať sa, lebo im to zachutí ...

cacianka
20. júl 2026
@anonym_8ee3f9

@anonym_autor ak s niekym nechcem byt,nie som a vzdy to poviem a je jedno,ci svokra,vlastna mama a pod.Svokra tiez rada so svokrom planuju (bezo mna a vpodstate aj bez mojho muza)skratka mu zavolaju,vtedy a vtedy ideme tam a tam.Ziadna otazka,len povel.Este aj presne stanovia,kam pojdeme,kedy mame vstavat a kedy su u nas (byvaju 1,5hod od nas).Mna sa samozrejme nepytaju na nazor,oni to len muzovi oznamia a ked on nechce,alebo povie,ze sa este somnou dohodne a uvidime,tak ma zhodia,ze co sa ma co somnou dohadovat,ze nech si ja sedim doma a ide len on a pod.Nastastie mam rozumneho muza.Ja ho nedrzim,hned v zaciatkoch som mu povedala,ze ked su oni zvyknuti riadit zivoty ludom,nech si vyhodia z hlavy,ze ja ich budem posluchat,oni nie su moji rodicia,ja som sa vydala a oni my prischli 😅,nie som ich decko,aby mi dirigovali.Muz sam povedal,ze oni boli taky vzdy,uz ich ako deti buzerovali a pod.Proste moja zakladna rodina je muz a moje deti a to je pre mna priorita,nenechame si rozkazovat ani od mojich ani od jeho,bodka.Teraz najnovsie,26.ideme sa kupat tam a tam o 8 rano sme u vas,takto mu to len oznamili.On povedal,ze vtedy nam mala este spi a ze i tak mame ine plany.Odpoved?tak ju zobudte?a plany?vsetko je blbost ak sa to netyka ich.Nehrozi,nech sa paci,ak muz chce (co nechce)nech ide,ja urcite nebudem skakat ako oni chcu a planovat mi dni.Btw,mame bazen,zahradu a ja si mam davat budik a budit malu a ostatne deti,lebo oni povedali,ideme sa kupat tam a tam!inak ani deti nechcu ist,casto su otravene z ich napadov,nikdy nespravia den,preto dieta,ze spravim radost vnucatam,vezmem ich,kde chcu.Nie,oni si dvaja rozhodnu kde chcu ist a my musime.Nikdy nejdem,normalne to poviem muzovi,on sa nikdy nehneva,sam nejde,ked ho aj posielam,ved chod,nech je klud,lebo zas bude,ze ti zakazujem,ze som zla,on nikdy nejde,nechce,jeho sameho nelaka,ked ma volno,travit ho s nimi.Je ine,ked pridu na navstevu,nemam problem,aby ste si zas nemysleli,ze som harpia.Navarim,upecem,pohostim,beham kolo nich,som slusna,mila.Tak isto,ak sa vsetci normalne dohodneme na vylete,aktivite,nikdy nie je problem,ideme,ale aby rozkazovali a chovali sa k jam jak ku sopliakom,ze musite,lebo my chceme,tak toto urcite nie.Tudy cesta nevede.

@anonym_8ee3f9 👏👏👏

autor
20. júl 2026
@anonym_e3b74c

Ty budeš tiež riadna semetrika.

@anonym_e3b74c ano urcite a to iba preto lebo sa nenecham komandovat a rozkazovat si od zeny, ktora ma ocividne sama so sebou nejake problemy

darmasiswa
20. júl 2026

Ja by som s priatelovymi rodicmi na dovolenku nesla. Dovolenka ma byt oddych, nie povinnost. Slusne odmietnut uplne staci, netreba hladat dalsie dovody ani sa obhajovat.

personality
20. júl 2026

Znášaš ju akoby Ti svokra bola 😀
Nie je nic, tak sa ňou nezaoberaj. To ešte len bude, keď s ním budeš mať dieťa…

Strana
z2