icon

Ako osloviť chlapa?

30. aug 2025

Stala sa mi taká vec, pracujem ako účtovníčka a mám známych, po mamke, kde sa snažím pánovi pomôcť doriešiť staré resty. Vykáme si, som typ človeka, čo si nerád tyká. Dnes sme sa stretli, samozrejme vykali sme si, ale ako odchádzal zabudol si tel., oslovila som ho po krstnom mene a on potom, že neregistroval som, že kričíte na pána T., akože je normálne, že sa sám oslivuje pánom? Či mu mám normálne hovoriť pán XY, po priezvisku? Poznáme sa cca 4 roky.

anonym_631cd5
31. aug 2025

Keďže si netykate, bolo vhodnejšie ho osloviť priezviskom

sevrin
31. aug 2025

@anonym_autor v tomto prípade by bolo vhodnejšie ho oslovovať "veľactený pane T." a prítom spraviť pukerlík alebo sa aspoň hlboko ukloniť. Ak by si na to nepotrpel, tak stačí "pán T.", inak nie, minimálne dovtedy pokým ti on sám nenavrhne, ako máš na neho zavolať ak si nabudúce zabudne mobil.
Toto je inak veľmi individuálne, záleží od toho k akým interakciám medzi vami došlo, či komunikujete formálne alebo neformálne, jednu moju známu z oblasti biznisu oslovujem krstným menom (ani neviem prečo) a vykáme si, iné oslovujem priezviskom, a s pani. Priezvisko bez pán/pani nie je vhodné používať

moonlight1210
31. aug 2025

Asi ti chcel dat najavo, ze mu nemas hovorit menom.

Tak ho dalej oslovuj v style “pan Novak” (jeho priezviskom). Ked si to tak zela, nech si to tak ma.
V podstate je tvoj klient, takze blizsi vztah s nim nepotrebujes.

Ja mam tiez niektorych takych, kde si uz vykame na urovni “pani Jarka/ pan Michal” (rodne meno), ale tiez takych, kde to cez hranicu priezviska neprekrocilo.

A ja to tak zachovavam a udrzujem naschval. Taky urcity osobnostny odstup.
Lebo niektori maju slabsiu sebadisciplinu a lahsie sa mi z tejto nie uplne priatelskej pozicie potom na nich tlaci, aby zodpovedne doniesli veci vcas, atd. Ze mozem byt na nich aj prisnejsia, drsnejsia.

Pri niektorych proste viem, ze na priatelskejsej urovni by mi to hadzali na stol 25-teho o pol desiatej vecer, ze vsak to doniesli “vcas”, aby sa dph stihla (a bola to potom akoze moja chyba, ze sa nestihla). Alebo ked sa robi akakolvek uzavierka na konci roka, ci v strede roka pre banky, atd.
Vtedy sa proste hodi mat moznost cuvnut do toho oficialneho odstupu a byt prisna sekera a neumoznit im skusat prehodit na mna zodpovednost za nich.

fkata
31. aug 2025

Tiež nie som človek, ktorý rád tyká, ale mám aj ľudí, ktorých oslovujem menom a popritom vykám.
V Tvojom prípade, by som ho oslovovala pán Z (priezviskom), keď si teda sám hovorí pán.

janickacrazy
31. aug 2025

@anonym_autor asi sa zľakol, že ho budeš chcieť pozvať na rande, preto hodil spiatočku 🤣😅