icon

Ako podporiť kamarátov s depresiou?

19. apr 2024

Už dlhšie mám okruh bližších priateľov v ktorom sa všetci navzájom dobre poznáme, trávime čas online aj osobne. Všetci sme mladí ľudia okolo 25, niektorí ešte študujú, ďalší už pracujú. Z 9 ľudí má 7 rôzne psychické problémy, najmä ide o depresiu, čo riešia s psychológmi/psychiatrami, berú či skúšajú rôzne lieky, hľadajú čo pomôže. Nemajú problém sa o tom baviť, asi im to zdieľanie pocitov ako takých pomáha, čo je fajn. Niekedy sú tie pocity pomerne negatívne - osamelosť, nechuť čokoľvek robiť, neschopnosť fungovať. Často sa mi stáva, že neviem ako reagovať, či si s nimi ponadavat alebo sa snažiť povzbudiť. Keďže väčšina nebýva blízko, nie je tak jednoduché vybehnúť von.
Ja viem, že nie som psychológ, ani sa ním nesnažím byť. Len by som chcela poradiť, čo môžem (a či vôbec môžem) spraviť niečo z pozície kamaráta (ktorý však veľmi nevie čím si prechádzajú, keďže si tým nikdy neprešiel).

Strana
z2
autor
20. apr 2024

Ja som napríklad tiež nevedela, že je to so psych. zdravím u mladých až tak zlé, nemala som vôbec prehľad o týchto veciach. Počas strednej školy som mala iný okruh priateľov a tam sa tieto veci vôbec neriešili. Možno teraz je to skôr aj o tom, že sa to berie ako normálne, riešiť svoje pocity s profesionálmi, veď na to sú. Len celý ten priebeh trvá pomerne dlho, to vidím aj na tých kamarátoch, že sa tieto problémy riešia pomerne dlho a progres je veľmi pomalý.

anouschka5
20. apr 2024

Sorry ak ti nezomrel niekto blízky, či sám / sama netrpíš smrteľnou chorobou tak všetko ostatné je tvoja / ich neschopnosť vykročiť zo zóny komfortu - a lenivosť zaoberať sa niečím, čo potrebuje zdvihnúť zadok - ono je to také ľahké prijať úlohu obete, ale ísť niečo robiť ( hlavne šport, turistika, fitnes a mnoho iných aktivít ) to už chce gule

svetlonos
20. apr 2024

@lija22
🙂 dakujem. Tu v Rakusku je to Eisenspeicher, teda doslovny preklad je zasobnik zeleza. Ani ma nenapadlo, ze sa to vola na SK inak. Daj si tiez infuzky, citila som sa ako znovuzrodena 😀

svetlonos
20. apr 2024

@martinami274
Dakujem ti 🙂 Tak tam zbehni pre istototu a tie infuzky su ozaj zazrak 😀

daniela2202
20. apr 2024

Tak toto je tragédia tejto doby 👎

mikadooo
20. apr 2024

Za mňa, hlavne nejak extra neraď ak nemáš skúsenosť. Skôr vypočuť. Ak máš skúsenosť s niečím konkrétnym, tak kľudne povedz ako si napr. niečo konkrétne riešila/ zvládla ty, napr. nejakú ťažšiu situáciu v robote, ale nepodávaj to ako univerzálny návod, ktorý na 100% každému sadne. Ja tak podávam všetky veci, že ja som to riešila tak a tak a kto chce vyskúša, komu sa to nepozdáva, ten mávne rukou, že bullshit. Všetci ok.

Strana
z2