icon

Ako pohotovo reagovať na drzých ľudí?

31. dec 2023

Neviem ako reagovať na drzosť ľudí. Bola som u lekára na vyšetrení, hovorí mi, nech si sadnem na bielu stoličku, tak som sa pre istotu spýtala, že "sem"? A sestra odpovedala, že "no tak iná tam nie je". Tak drzo to povedala. Manželovi som k Vianocam darovala masážny poukaz, volal tam aby si dohodol masáž a chlap úplne nepríjemný, že si má pozrieť stránku. Pritom na stránke žiaden objednávací formulár nie je, len telefón. Vždy ma takéto chovanie ohromí a zostanem bez slov. Až potom ma napadne xxx veci čo som mohla povedať. Dá sa ich nejak pohotovo uzemniť? Alebo kašľať na to?

slovakboy
1. jan 2024

@marcella6 áno toto je jedno z riešení. Okomentovať celé spravanie dotyčného, popísat ho a vytiahnuť tak na svetlo. Tým sa mi uľaví a dotyčný ostane zahanbeny alebo nahnevaný. Nemusí byt vždy najvhodnejšie ale ty si sa seba zastala.

autor
1. jan 2024

Úplne najviac asi neznášam, minimálne teda rovnako ako hrubé správanie je, keď sa na seba navzájom pozerajú a kútikmi úst smejú. V optike sa mi to stalo. Mala som až úzkosť z tej situácie.

slovakboy
1. jan 2024

Najprv sa treba naučiť vnímať komunikujúci osobu a rozpoznať jej nevhodné správanie. Mne sa to najčastejšie stáva, že hneď nejako reagujem bez toho aby som reagoval na to čo dotyčný urobil. A to je už neskoro. Treba sa zastaviť a radšej nepovedat pár sekund nič a porozmýšľať nad odpoveďou. Najprv na to ale treba prísť a nie vždy je nutné druhému ukázať zrkadlo alebo sa ohradzovat. Sú situácie, kedy to človek môže nechať ísť a neublíži mu to. Treba ale urobiť to zastavenie a rozhodnúť sa. Keď sa rozhodnem ozvat tak to treba urobiť. Niekedy stačí povedať hocičo a vôbec netreba kríčať. Netreba zvyšovať hlas. Naopak stačí kludnym hlasom povedať pre daného človeka nepríjemný obsah mojich slov. On nejako zareaguje, niekedy netreba už ani na jeho reakciu znovu reagovať a už len to že sme sa ozvali nám stačí na to, že sme kludni a nedusime v sebe citový jed.

grof_monte_christo
1. jan 2024

Preto na taketo správanie nedokážeš pohotovo zareagovať, lebo sama takáto nie si, takéto spravanie ti nie je vlastne, až s odstupom času ti napadne vhodná odpoveď. Možno úplne stačí, keď si povieš, že arogantne správanie nemá nič spoločné s tebou, ale vypovedá čisto o tom človeku. Keď ti napadne vhodná odpoveď, treba zareagovať, ak nie, nechať to tak.

slovakboy
1. jan 2024

Pozor, neverbálnu komunikaciu s môžeš aj ty zle vysvetľovať. Niekedy môže byt chyba aj v tebe a v tvojom vnímaní danej situacie. Vztahujes to veľmi na seba. Stáva sa ti to potom často. Veľa ľudí ťa takto hnevá. Ja keď som sa liečil z úzkosti a psychológ mi radil aj v týchto veciach, ako ich prijimat, tak zrazu som stretával len príjemných predavačov a úradníkov a doktorov. Až som mu to musel povedať a on bol rád, že to je tým, že ja som sa zmenil.

babulkomale
1. jan 2024

"Však kúpim, ale až po wc, aby ste nemuseli po mne utierat". Vybavene.

slovakboy
1. jan 2024

Jedna vynikajuca metóda je toto dušekovske riešenie. Na väčšinu situácii, kde netreba použiť asertivitu sa dá aplikovať.

https://www.youtube.com/watch?v=PcrRtrzQYb8
babulkomale
1. jan 2024

@grof_monte_christo nikdy sa nespravam arogantne, aj ked niekto "otravuje" som mila a profesionalna.
Ale reagovat pohotovo viem, roky prace s ludmi plus nejaky ten talent na komunikaciu by ta to mali naucit.

babulkomale
1. jan 2024

@kamatopo ano aj my sme prerabali dom aj dalsieho pol domu, takze suhlasim.

autor
1. jan 2024

@slovakboy S tou neverbálnou komunikáciou máš pravdu, môžem byť vzťahovačná a tak urobím z komára somára. Ale zas si nemyslím, že keď sa dve ženy na seba pozrú s úškrnmi, že sa ma to netýka. Ale pochopila som ako to myslíš. Môžeš sa časom dostať do situácie, že budeš paranoidný.

autor
1. jan 2024

@babulkomale Ja ten talent na komunikáciu bohužiaľ nemám.

babulkomale
1. jan 2024

Inak zalezi aj na tom, co clovek vyzaruje. Mna pustaju vsade na prechodoch ako chodca, aj autom keď idem, pustia ma zazipsovat sa z vedlajsej, na uradoch sa stretavam so super ludmi, v zdravotnictve tiez, dokonca snaha niekedy nadstandardna...
Ta doktorka bola naozaj po rokoch taka skusenost, stara, vyhoreta, chcela uz ist domov vecer.
Autorka, mozno posobis nejako "srandovne", mame aj takych klientov, ktori sa vymykaju normalu, bud maju srandovny sposob reci, alebo su trosku pomotkani, ale ani to neopravnuje nikoho sa spravat povysenecky alebo gulat ocami. Kazdy by sa mal spravat profesionalne. Bohuzial, niet ludi a hlavne schopnych ludi, takze hocikde robi hocikto a tak to aj vyzera.

marcella6
1. jan 2024

Keď nemáš talent na komunikáciu,tak to urob inak...len sa usmej, zaželaj pekný deň ...
Ukáž,že ťa neurazia a že sa neznížiš na ich úroveň ...
Napr. Na tej benzínke si sa mohla usmiať a povedať " ste zlata,ďakujem, hneď ako prídem z wc tak si určite niečo kúpim " a kúpila by som niečo najlacnejšie... žuvačky, alebo čo...A zaželať pekný deň " pekný deň a viac úsmevu vám prajem"

autor
1. jan 2024

@babulkomale Ja som práveže taká tichá, slušná. Nemyslím si, že pôsobím nejak srandovne, v práci inak ma kolegovia majú radi, klienti tiež. Nedávno sa mi ozvala bývalá kolegyňa a pozvala ma na kávu. Tak týmto si myslím, že nebudem vyžarovať niečo zlé. Ale viem ako to myslíš, pre jedného pôsobím normálne a pre druhého môžem srandovne. Ja som inak vysoká, takže aj tam môže byť problém, že som "iná" než bežné ženy.

slovakboy
1. jan 2024

Nie, nejde o to že by si mohla byť paranoidná. Ale tým, že v tvojej mysli sú tieto situácie nezabudnuté, tak sa ti stále pripomínajú a stávajú. Keď budeš očakávať príjemných ľudí, príjemných aj stretneš. Nie preto, že by ich odrazu bolo viac, ale tvoja myseľ sa na nich viac sústredí, viac si ich všimne a tých nepríjemných si buď nevšimne, alebo sa jej takéto incidenty nedotknú a ihneď na ne zabudne.

lenusiatko
1. jan 2024

Ja som uplne alergicka na arogantne spravanie, Slovensko nim bohuzial prekypuje. Ludia su neuctivi, az nevychovani, v statnych sluzbach je to najviac vidiet. Potvrdzuje mi to vela cudzincov, ktori ked sem pridu, su niekedy az ohromeni z toho, ako sa spravame. Ja tiez neviem vzdy zareagovat, ucim sa to rokmi a najma kvoli svojim detom, aby sa ozvali a neboli ticho, su to veci, ktore nemienim akceptovat. Zvycajne mi pomoze veta : slusne sa vas pytam, prosim o slusnu odpoved, prosim o vysvetlenie, nerozumiem, mozete mi prosim slusne odpovedat a pod. Vzdy to zdoraznim a poviem pomaly, doteraz to zabralo, ci na uradoch, v nemocnici, u lekara. Ak by taky clovek bol dalej arogantny, ziskavam cas si ho otukat a byt raznejsia. Podla mna je to cvik a ludi treba na to upozornovat, ze nie sme uz opice.

mircalla
1. jan 2024

Ja som vcera bola v Tescu. Pokladnicka tam mala jednu osobu, len som tam prisla uz na mna zacala hulakat, ze su aj ine pokladne, ze nech idem dalej. Vyslovene neprijemny ton.
Ja ze prosim? To ako sa so mnou bavite? Hovorim, ze sa budem stazovat, ona ze pche...Tak som si dala zavolat manazera....Zavolali ho nejaki kolegovia...ktori skonstatovali: No pani XY, to je jasne....Cize toto spravanie ma bezne. Manazer slubil, ze jej dohovori. Predpokladam, ze to necakala. Cize ja si vzdy pytam manazera.....U lekara to mozne nie je, chapem...Ale toto funguje, x krat sa stalo, ze drzi sa zrazu zlakli a zacali sa ospravedlnovat

mane01
1. jan 2024

@babulkomale absolutne suhlasim!

marca12
1. jan 2024

Pokial je clovek drzy zoci voci,riesim to s kludom a usmevom,vtipom. Vacsinou to pomaha. Ja chapem,ze toho maju vela a nie kazdy den mame dobru naladu. Pokial je v telefone niekto neprijemny,tiez sa snazim byt mila a nejako vtipne reagovat,aby sa aj ten druhy uvolnil. Myslim si,ze keby sme sa vsetci viacej usmievali,bolo by aj menej neprijemnych ludi v sluzbach.

slovakboy
1. jan 2024

@mircalla to zas musela byt nešťastná osoba v tej pokladni, ktorá tvoj príchod k pasu brala osobne a myslela si, že ty si tá otravná, ktorá práve si jej pas vybrala. A jej kolegyňa vedľa si sedí a ma malo zákazníkov. Nevyrovnala sa so situáciou a ty si to odniesla. Keby si možno vedela ako jej je, reagovala by si ústretovo. Ale tak ako ona zareagovala a zaútočila na teba, to sa nedá. Nemohla si to urobiť. To by si musela byt nejaká veštica a vidieť do jej zraneného vnútra. A teoreticky by si jej povedala: ok ja idem vedľa. Ona ti mala povedať: prosím Vás mohli by ste ísť k vedľajšími pasu? Tam to budete mat rýchlejšie. Ďakujem Vam.

kamatopo
1. jan 2024

@mircalla ja keď som u nás v Kauflande už mám pár pokladničiek čo viem,že sú milé a v pohode tak idem radšej k nim. Není nad to keď si konečne odtocis nákup, vystojis radu pri pokladni a v hlave ti ide film čo máš ešte stihnúť ( zvyčajne robím nákup pred poobednou) a zrazu takáto,,milá,, osoba ti ukáže že môže byť ešte horšie😂

autor
1. jan 2024

@mircalla Vážne? A nemala ju už zatvorenú? Akože odbavuje posledného zákazníka a preto ťa poslala inam. Ja si koľkokrát neuvedomím, keď idem k pokladni, že už predavačka zatvára pokladňu a ja si to nevšimnem.

akvi
1. jan 2024

@slovakboy stačí pomenovať to, čo vidíš, počuješ. Nepotrebuješ sa brániť a už vôbec nie útočiť. Väčšina ľudí ostane zaskočená, keď im ukážeš, že vidíš, ako sa správajú, čo robia. Ja som volala minule na linku údržby v našom meste a pán na mňa agresívne vyletel. Ja som mu povedala, že "počujem, že ste nahnevaný." A on sa mi hneď začal ospravedlňovať, že áno, je toho na neho v ten deň veľa a že si neuvedomil, ako to prenáša do komunikácie. Potom sme si dobre pokecali a vyriešili, čo som potrebovala. Niekedy stačí málo. Sestričke u doktora som povedala, že sa mi nepáči, ako so mnou komunikuje, že som tam prvý krát a naozaj potrebujem objasniť, ako to tam chodí a nepomáha mi, keď je nepríjemná, síce prevrátila oči, ale zmenila rétoriku. A niekedy nemá zmysel sa tým zaoberať a občas vedome vycúvam z komunikácie, typicky tam, kde to viem vyriešiť inak, inokedy a pod .

slovakboy
1. jan 2024

@marca12 presne tak. Neroznasat citový jed ďalej. V 4 dohodách od Dušeka je o tom pekna pasáž ale neviem ju nájsť terazy

unicornlady
1. jan 2024

ja sa to tiež učím 🙂

ono je to dané hlavne výchovou, či keď ako dieťa, sa človek ozval, či nedostal za to vyhubované (asi väčšinou áno), tak sa radšej naučil byť ticho, aby to neschytal

a potom v dospelosti, byť ticho sa často nevypláca, tak sa to treba preučiť, len niet veľmi od koho, potom sú rôzne knihy o asertivite atd..

slovakboy
1. jan 2024

@akvi skvelé. Aj ten opis situácie, ukázanie druhému ako vnímaš jeho komunikáciu a aj to vycúvanie je niekedy dôležité a lepšie ako za každú cenu sa ozvať. Vraj asertivita začína už vtedy, keď sa rozhoduješ či byt asertívny. A aj rozhodnutie nepoužiť asertivitu je asertívne spravanie.

tululu
1. jan 2024

Raz ma rozplakala predavacka v PNSke (prisla som studovat do velkeho mesta,letim rano na elektricku, kupujem si listok a mala som vela drobnych,tak ma predavacka hnusne sfukla,ze ci nemam normalne peniaze a kto to tu ma pocitat). Naozaj mi prislo do placu,ale nevedela som reagovat a bezala som dalej.Ale ten pocit mi dal podnet,ze som to zacala v sebe riesit,co mozem v takej situacii urobit ja,preco to ini robia, do akej miery mame pravo prejavovat svoju nepohodu pred inymi,lebo niekedy je to len zufale volanie o pomoc alebo mile slovo...Odvtedy som si uvedomila,ze to,co mi niekto hovori ovplyvnit viem len do urcitej miery ( spravam sa slusne a milo), ale ak je aj napriek tomu niekto utocny a drzy,tak bud pokracujem svojim pokojnym tonom v rozhovore dalej a vacsinou sa dotycny upokoji,ked zisti,ze jeho divadlo nema divaka....alebo sa ohradim protiotazkou, ako napr. minule na urade,ked ma pani po dlhom cakani sfukla,ze mam zly formular,tak som sa jej opytala,ako som to mala vediet,kde ku tomu maju pokyny, ze sa rada poucim,aby som do buducna vedela a ked zacala sypat co vsetko potrebujem lebo toto a nepotrebujem lebo tamto, doslo jej,ze to asi pre laika nie je take prehladne ako pre nu. A posledna vec, spravanie druhych vies ovplyvnit fakt len do urcitej miery.Ak by sa to dalo,nebolo by tolko konfliktnych ludi,na ktorych su permanentne staznosti a vysledok minimalny.Ale to, ako sa to dotkne teba,to je uplne v tvojich rukach.

cafelatte
1. jan 2024

Prvá moja reakcia je prekvapenie až zaskocenie. A druhá reakcia, budem naďalej svoja a poviem ďakujem za vysvetlenie. Starám sa o svoje svedomie, nie svedomie druhých ľudí a dôvody ktoré ich vedú k takémuto prskaniu.

salamistka
1. jan 2024

Netreba takéto správanie brať osobne, aj keď arogantné chovanie nič neospravedlňuje...len nikdy nevieme, čo za tým je, možno práve ten nepríjemný zamestnanec dostal vynadané od svojho šéfa alebo na neho nakričal nervózny zákazník, ktorého vybavoval pred nami.

mircalla
1. jan 2024

Samozrejme, ze nie, boli 2 hodiny do zaverecnej. Nemala tam cedulu, len som prisla vystekla na mna, ze co vsetci lezu k nej, nech idem inam. Ja v tychto situaciach zvyknem zachovat chladnu hlavu a bude s poker face poviem nieco sarkasticke, alebo sucho oznamim, ze idem za manazerom