Ako pomôcť dcére prekonávať sociálnu izoláciu?
Dobry večer, ako už z nadpisu vyplyva, trápi ma dcerin život. Ma 26 rokov, odpracovane ledva dva roky, strednu skončila v 18tich. Raz za mesiac tak pojde do okresneho mesta, inak je zavreta v izbe. Mlada pekna žena. Bojim sa ako to s nou bude dalej. Nema ani priatela a ani nemala. Ako sa to dá riesit? Nechcem aby bola stale zavreta doma. Povedala, že vydavat sa neplanuje.
Nikde ju do práce nechcú fajna výhovorka, však ty ako matka za to môžeš sama podporujes tento mama hotel, daj jej ultimátum, že musí prispievat a ak nie nech ide do podnájmu sama potom sa spamäta, nie vyhovárať sa na depresie, vyvárať jej atď... celé zle tento prístup jednej matky ja by som nedopustila aby sa mi dieťa doma ponevieralo nech sa páči do potravín hľadajú nonstop, upratovať tiež to je jedno čo bude robiť ale bude robiť
No bola by sprosta aby robila, ked nemusi 🤦🏽♀️🙈Vydavat sa nemusi ale robit ano 😂😂🙈🤦🏽♀️Inak dnes kazdy povalac povie ,ze ma depresiu a ma svaty pokoj.Ved nech ide k lekarovi a nastavia jej spravnu liecbu -nic jej nebude branit zaclenit sa do pracovneho procesu a tvorby HDP 🙏🏽💪😂
Tiež si myslím, že dcéra sa mala už dávno starať o seba. Ani depresia nie je dôvod na to, vôbec nepracovat. Moja stredná dcéra 21 ročná má ťažkú depresiu, úzkosti, sebaposkodzovanie atď, berie lieky. Napriek tomu zvláda denné štúdium na náročnej škole, pomáha v domácnosti a má brigády. Stravu a ubytovanie má u.mna zdarma, občas je zaplatím väčší výdavok v škole, všetko ostatné (oblečenie, mobil, posedenia v meste, kozmetika...) si financuje sama .
A co ta teda trapi, ze sa nechce vydavat a nema priatela, alebo ze nema pracu? Ak to, ze nema pracu tak sa o tom pobavte a rieste pripadny problem s odbornikom. Ma 26, musi mat nejaku zodpovednost, pobav sa s nou o svojich nakladoch, prispievani na domacnost. Ak to, ze sa nechce vydavat, nuz zvykni si.
Podľa mna je ťažko radiť, lepšie je nájsť nejakého odborníka, ktorý ti fundovane odpovie. Tu sa pochopenia pre seba ani pre dcéru nedockas, skôr odsúdenia. Naozaj je lepšie zistiť, čo jej je, ako na ňu, čo máš robiť ty v tejto celej situacii. Možno sú niektoré rady i dobre, alebo by naopak uškodili a veci zhoršili... Určite sa zaujímať, zhovárať, nastaviť nejake základne pravidla (napr. denný režim, pravidelná strava, vyhradený čas pre internet/mobil, pomoc v domácnosti, povinnosti, pohyb a aktivne strávený volny čas, hľadanie prace, liečba a riešenie jej zdravotného stavu). Porozmyslajte spolu, ako jej stav zlepšiť, nech hlavne ona sama navrhne riešenia, je aktívna.
Autorka, to že nemá frajera by som veľmi neriešila.
Ak máš reálne podozrenie na depresiu treba vyhľadať odborníka lebo sa to môže zhoršovať.
Žijete v nejakej hladovej doline, či ako to, že si nevie nájsť prácu? Ak nie je dostatočne kvalifikovaná, tak v nejakom supermarkete by ju zobrali, prípadne výrobná fabrika, tam berú stále. Možno si potom uvedomí, že takto žiť nechce a dorobi si nejaký kurz, ale vyhovárať sa v dnešnej dobe na to, že sa nedá nájsť práca nie je ok. Depresiu ma z toho, že sa doma nudi a nič nemusí robiť.
vyhod ju z bytu... velmi rychlo si najde robotu
A pristup k Internetu ma? Debila jej kto plati? Odpojit Internet, prestat platit debila a uvidis kolko jej vydrzi to zavretie v izbe
Nech je ako chce...stále to bude jej dcéra a celý život sa bude autorka o ňu báť..
Vyhodiť a zavrhnut to isto neurobí.
Ale ak jej chceš pomôcť tak skus rozhovor smer psycholog lebo očividne ma nejake psychické problémy. Držím palce.
Tie, ktoré radíte, aby ju vyhodila z domu, no neviem... Neviem si predstaviť vlastne dieťa vyhodiť z domu, kvôli tomu že nepracuje. Skôr by som, autorka, skúsila sa s ňou porozprávať na rovinu, kde je problém, skúsiť nájsť psychológa, možno potrebuje nakopnúť a veci sa pohnú.
Ale určite by som jej zrušila wifi, neplatila kredit/paušál, žiadne vreckové.
Pred asi 15 rokmi moja sesternica, vtedy niečo po 20 dala výpoveď v práci, rodičom sa to samozrejme nepáčilo, lebo nemala ešte nárok na podporu, ani na nič. Tak krsna zavelila, že teda, dobre, nech je chvíľu doma, kým si nájde novú prácu, ale doma bude všetko urobené 😁 čiže musela každý deň variť, upratovať, prať, nosiť mladších súrodencov do a zo školy, na krúžky... Krsna prišla z prace a mala hotovo.... Ale ta rýchlosť akou si sesternica nasla prácu, bola blesková 😁
A co robi cele dni? Preco je zatvorena v izbe, co v tej izbe robi? Ja nejdem pisat o vyhadzovani z domu, ale snazila by som sa dospelemu decku pomoct a nastavit nejake pravidla. Ak ma psychicke problemy, tak liecba a nasledne praca. Urcite nie sediet doma.
Smer terapia. Kde sa pracuje nielen s mysľou, ale aj telom. Takéto bloky bude treba odblokovať aj na fyzickej úrovni. Kranio a pod.
Hovoríš ze chodila na strednú, tak nejakú školu ma, nie?
myslim, ze ta chapem, mas strach. skus sa s dcerou porozpravat o navsteve psychologa alebo psychiatra, pomoz jej ho objednat a chod s nou na konzultaciu, kde ju pockas, pripadne sa aj ty po skonceni porozpravas s odbornikom o tom, ako mozes aj ty pomoct. . to by bol prvy krok, a nasledne ju podporuj v navstevach terapii. Snad jej pomozu zmenit pohlad na zivot a namotivovat ju posunut sa, mozno bude stacit psycholog, a ak bude treba psychiatra, tak nevahaj, dnes je dostatok moznosti liecby. Nemaj ziadne predsudky, treba jej pomoct, zda sa, ze uz to trva pridlho. Bud trpezliva, komunikuj s dcerou s porozumenim, a snaz sa ju presvedcit na objednanie, ci uz psychologa alebo psychiatra. Nevzdavaj to, tvoju pomoc tvoja dcera teraz velmi potrebuje, a moznosti uspesnej liecby je vela
A mne sa kamosky cuduju ked poviem ze moje deti pojdu v 19 bud na intrak, do sveta alebo do podnajmu. Mas doma dieta 8 rokov a neurobilo nic...nezvysilo kvalifikaciu, nezarobila ani cent a chudatko ma depresiu. Podla mna je unudena k smrti. Preziva v izbietke a ty sa prizeras nemas naroky na nu. Treba si sadnut nastavit pravidla ist na terapiu ak treba a zaclenit sa do zivota. Co bude s nou ked ty nebudes? Ako to zvládne bez teba. Prepac ze pisem takto z ostra ale je zdrava mlada zena v najlepsich rokoch. To ze nema priatela je uplne logicke ked sedi v izbe. Asi ani kamosky nema. Pomoz jej ale hned.
No ja neviem, ale mne sa zdá, že začala u nás kraľovať taká móda mladých, že mám depku, nemôžem chodiť do práce. Často je to teraz také in. A ak nemá depku, tak sa do prace neponáhľa, veď nemusí, rodičia platia všetko, doma na nič neprispieval, veď som doma,nie v podnájme. Pamätám si, keď som rozratavala výplatu, aby som dala mamke na inkaso aj ja. Nemal jej kto prispieť, ocko nám zomrel a sestra už bola vydatá a odsťahovana. Teraz mladých vobecmba nefacka, že žijú na úkor rodiča aj do 50- taký. Keď sa dcéra nemá k čomu, povedz jej ty, nech sa zamestná a prispieva na chod domácnosti. Vidím, že jej pracovné návyky podporuje s už 6 rokov. Ak je chorá,ch ide k lekárovi, nech si vybaví invalidný dôchodok a z toho nech prispieva a žije.
@rozculena tiež ma to napadlo, asi mamka nie?
@margotka17 ak je clovej zdravy, je lahko nastavit podmienky, avsak, ak sa nieco v duši cloveka pokazi, je tazke to pripustit, a trva to nejaky cas, kym si to clovek uvedomi, a vtedy treba pomoct, nie vela z nas ma skusenost s blizkym, ktory ma taketo problemy, najtachsie je to pre najblizsich, a vtedy treba mat naozaj vela pochopoenia, podpory, a samozrejme, treba liecit
No ja nebudem mať útočivy chorakter na teba ,ako podaktore ,čo tu písali...
Dievča má podľa mňa vážny psychický problém,depresie,nenaplnené túžby,sny ,možno z neúspešného vzdelania ...a toto treba promptne riešiť ...
Potom sa veci budú iným smerom hýbať...
Lebo drvivá väčšina (čo tu pise -mozno ,nie že chcem niekomu krivdit,ale 99% je to v dnešnej dobe tak) sa aj tak sa prizivovala na rodine,aby si možno nejakú chalupu postavili,lebo však rodina pomahala,vykorisťovali rodinu,ale to už je v poriadku....
Áno,mala som v okolí veľa takýchto prípadov a horenosov,čo budú poucovat iných o samostatnosti,lebo všetko si vybudovali vlastnými rukami- a vieme kde je pravda - bez pomoci rodiny by sa ani nevy....ali(áno,cest výnimkám)
A nie,nie je rozdie,keď dany človek pracuje...
Lebo su takí,čo síce pracujú,žijú pod mamkinou či svokrinou sukňou a prispievaju takmer nič až minimálne....
Poznám jednu osobu,čo sa niečo po 30r odsťahovala od maminkinej sukne....Mala nejaké úspory,lietala na dovolenky ,zábavy , koncerty, hokejové zápasy ,finančné mala na tú dobu nadpriemer a do rodinného rozpočtu pridávala akurát nákup rožkov a chleba,a pár gramov šunky ..nič iné!!!!
Ostahovala sa len preto,lebo jej okolie už samo vravelo,či ju hanba nefackala....
Takéto prípady sú mi viac proti srsti ako niekto,kto možno trpí psychickymi chorobami....
Už len to,že to dievča nevychadza nikde je čudné....
Keby malo plány vykorisťovat rodinu,matku,tak si ten život aj užíva ,žije bezstarostný život,lebo však rodina zacvaka.
Pre boha ,ale to dievča ani nevidí denne svetlo....
Tak kde je tá matka, ktorá 6 rokov nelieči svoju dcéru? Buď je zdravá a nech pracuje, alebo je chora, nech s ňou ide k lekárovi, dá jej lieky a invalidný dôchodok. Či to chce do konca matky neho života, aby sa o ňu starala finančne? Aj na také choroby je ID. A mimo toho, aj ľudia na ID pracujú a chodia na vozickoch do práce aspoň na 4 hodiny.
@margotka17 ešte je otázne,ako dosiahnuť to,aby jej 26r dospelá dcéra ,si uvedomila ,že je chorá,a navštívila psychiatra...
zhodou okolností mám v okolí prípad,muž po 40, ktorí po prekonani covidu dostal psycjicke problémy,zavrel sa do izby, odkázaný na matku .na psychiatrii bol niekoľkokrát,ale odmieta už akúkoľvek liečbu,lieky ,....matka s ním nepohne
Človek tam už konal po dobrom,ak po zlom.nezabera nič
Vyhodiť ho na ulici by bolo riešenie.
Povedzme si úprimne,dokázali by ste to?
Ja si neviem predstaviť,že by som svoje deti naprik všetkým okolnostiam,náročným,vyhodila na ulicu a vedomím,že sa tam kľudne môže zabiť,zobrať si život,zamrznut, upit sa k smrti ,začať drogovat
Toto by tu naozaj vedeli poradiť zeny,rodičia, ktoré vyhodili svoje dieťa z domu a malo to pozitívny charakter,nie tragicky....
Ja si to fakt neviem predstaviť a ťažko sa radi niekomu,keď som to nezažila a snáď ani nikdy nezazijem....
Odporucam chytit sa za ruky a navstivit obe nejakeho psychologa...obe ho surne potrebujete
@fantaghiro21 veď dobré, ak je stav človeka taký vážny, treba ho riešiť doktorom, ale popri tom vybaviť aj financie pre toho človeka a to invalidný dôchodok. Veď lieky treba platiť danej osobe. Ak už matka platí inkaso, jedlo, mobil, internet, ošatenie, drogeriu...., tak aby aspoň na tie lieky mali dostatok peňazí nie?
@margotka17 je to úplne tak,ako píšeš....len ja to minimálne vidím na tom prípade,ktorý som popísala.
Znie to jednoducho,ale ak samotný človek nepristúpi na liečenie,matka nedosiahne nič..a tak bude musieť financovať všetko...
Tomu chlapovi som aj ja osobne vravela a snažila sa mu otvoriť oči ,aspoň sa na úrad práce zahlasit, aby aspoň zdravotku neplatila,ani to nepomohlo.
Už so človek myslí,že je lenivý a vyhovujú mu to tak a naozaj zneužíva matku ..
Ale keď viem,aký ten človek bol dobrodruh,dokonca športovo založený,mal záujem nájsť si partnerku,pracoval,a teraz nic...len zažíva umiera a komplikuje život matke...no neviem ....sama neviem,ako tomu chlapovi pomôcť aby sa veci hýbali....
Toľko komunisticky zmýšľajúcich ľudí v komentároch až mi je zle. Vy by ste tiež mali chodiť k psychológovi, potrebovali by ste to vzhľadom na vaše primitívne komentáre ktoré len kopú, ponižujú a ignorujú mentálne zdravie ktoré je už aj tak veľmi zanedbávané. Odsúdiť na základe pár viet, to je tiež vaša špecialita. Je mi z vás úprimne zle a zároveň mi vás je nemerateľným spôsobom ľúto.
Ale k problému, dcéra má pravdepodobne depresiu a sociálnu úzkosť. Ako tu už bolo písané, treba sa s ňou normálne a empaticky porozprávať. Ísť s ňou k psychológovi keď ona na to silu nemá.
Potom už iba čakať a dúfať, že sa z toho dostane, ale tá šanca je dosť malá. Hlavne na ňu nekričte, nič jej nevyčítajte, snažte sa jej to podať jemnou formou.

odvody za ňu kto platí?