icon

Ako pomôcť dcére prekonávať sociálnu izoláciu?

2. jan 2025

Dobry večer, ako už z nadpisu vyplyva, trápi ma dcerin život. Ma 26 rokov, odpracovane ledva dva roky, strednu skončila v 18tich. Raz za mesiac tak pojde do okresneho mesta, inak je zavreta v izbe. Mlada pekna žena. Bojim sa ako to s nou bude dalej. Nema ani priatela a ani nemala. Ako sa to dá riesit? Nechcem aby bola stale zavreta doma. Povedala, že vydavat sa neplanuje.

Strana
z3
baboobchod
2. jan 2025

A prečo je doma? Má nejakú depresiu? Z čoho žije?

autor
2. jan 2025

@baboobchod ano depresiu asi ma, lebo skoro nic ju nebavi, stravuje sa doma

diana45
2. jan 2025

A prečo nepracuje??

autor
2. jan 2025

@diana45 nema extra kvalifikaciu a nikde ju do prace nechcu

kp7333
2. jan 2025

ake ma vzdelanie?

taktotedanie
2. jan 2025

A riesi depresie u lekarar?

diana45
2. jan 2025

Určite by ju zobrali, len sa treba aj snažiť. Ale veď ty si jej matka a ak ti takto vyhovuje, tak sa môžeš o ňu starať celý život... Aké jednoduché, že?

deti95060810
2. jan 2025

nikde nechcú? vážne? ani do tesca, či iného supermarketu? aspoň by bola medzi ľudmi, našla si možno kámošky,
z čoho vlastne žije.... nezabúdaj že stratí pracovné návyky...

daniela1911
2. jan 2025

Ak má naozaj depresiu, choď s ňou k lekárovi a riešte to. Ak je len pohodlná a využíva mama hotel, nájdi jej prácu a podnájom, zaplať jej jeden mesiac nájmu, kým jej príde výplata a zbal kúfor. Dovidenia v nedeľu na obed.

alickapusinka
2. jan 2025

Ako by nechceli zdravu ženu mladu do roboty.Veľa ľudi nerobí to čo vyštudovali ale prácuju.Strati navyk a potom čo ja si myslim že je leniva.lieči sa na depresiu u nejakeho lekára psychiatra alebo psychologa.

jurly
2. jan 2025

obmedzit smart telefon na minimum, zacat pytat prispevok na stravne a energie. asi nezije zo vzduchu

pribinak
2. jan 2025

A ty ju živíš? No keď jej maminka navarí operie upecie ozehli tak ani veľmi do tej prace ísť nemusí

Pýtala by som od nej aby prispela na energie a nájom.

Nikde ju nechcú? Neverim, aj teraz prwd vianocami hľadali ľudí všade

Tato situácia nenastala z noci do rana. Niečo sa muselo udiať

puklica13
2. jan 2025

Cize uz 6rokov zivis doma hnidu lenivu? Dokedy to budes robit? Do smrti?

jamidea
2. jan 2025

6 rokov je doma???? Prizivnicka. A ty sa len pozeras?
Moja dcera prerusila po 1.semestri VS, ubytko mala na 2semestre povinne. Tak sme jej ho prestali platit my rodicia, musela sa zamestnat na 5m. Teraz studuje druhy rok inde. Takze urcitu skusenost s detmi mam.

natalka13
2. jan 2025

Ty ju zivis, naco by sla pracovat? Tvoja dcera je hnila leniva osoba a ty ju v tom podporujes.

zuzana76
2. jan 2025

Jaj, už tu máme generáciu mladých, čo si povedia, že im sa nechce a starajte sa o mňa. Prečo nemá vzdelanie? Prečo nepracuje? Prečo nenavštevujú psychiatra, ak pracovať nemôže zo psychických dôvodov?

hiro
2. jan 2025

Život gombička. Bývanie zdarma, jedlo zdarma aj ja by som chcel 😊

zzzzza
2. jan 2025

Ved nech si doplní vzdelanie, kurzy...

sissy27
2. jan 2025

Ja som si podla nadpisu myslela reku ztp, odkazana na 24hod starostlivost a mama sa opravnene boji, kto sa postara ak by sa jej ako opatrovnikovi nieco stalo… a tu hla, rozmaznana leniva princeznicka a mama sluzticka… vies co, pracuju aj handikepovani ludia, takze tej pijavici co mas doma daj proste len ultimatum, dokedy si ma najst pracu a podnajom alebo zacat platit tebe plus sa starat o domacnost. Alebo nech si narazi niekoho ineho, kto sa o nu bude starat. A neboj sa, zvladne ked bude musiet.

gribka1
2. jan 2025

Pošli ju do sveta (stačí aj 100m od domu). Podmienka bývania s tebou je platiť za bývanie a stravu. Nech ide zarobiť, kdekoľvek. Alebo nech sa ide dovzdelavať. Plus brigáda. Ak nepomôže vyhrážka, nájdi jej bohatého manžela 😁

katica06
2. jan 2025

Veď mama hotel je úžasná vec. Načo pohnúť prstom keď mamička všetko spraví.
6rokov kysnút doma, blahoželám k výchove. Vychovala si nesamostatného lenivého jedinca.
Treba sa konečne zobudiť, keď rez nebudeš.bude sedieť doma a čakať na pečeného holuba?
Za šesť rokov už mohla mať ukončení iní odbor, mohla sa liečiť ak je chorá, nie sedieť doba a prehlbovať depku

ahhola
2. jan 2025

No mohla mat 8 rokov odrobenych, 20 000 nasetrenych a nema nic. Teda ma, socialnu fobiu. V tej si ju podporovala a teraz sa spamatala.? Ju bavi takto zabijat mlade roky, mesiac po mesiaci, den po dni? Casnicku... mohla robit. 🍻

lilinka76
2. jan 2025

Tak ju v tom prestaň podporovať. Žiadaj príspevok na bývanie a stravu. Vydávať sa nemusí, ale snáď fešanda od Vás neočakáva, že ju do Vašej smrti budete doma ofukovať a podporovať. Ak má len základné vzdelanie, nech si večerne spraví výučný list, ak má výučný list, môže sa niekde zamestnať. Prečo ju lutuješ kvôli depresii a neriešiš jej zdravotný stav? Nechápem, obyčajná lemra.
So mnou ráno v MHD v BA cestuje mladík o dvoch francúzskych barlách s telesným postihnutím, chodí do práce.

terka402
2. jan 2025

Súrodencov má? Odkiaľ ste,že si nevie nájsť prácu? Podieľa sa na chode domácnosti? Uvarí,zájde nakúpiť,ožehlí,... Dodržiava hygienu? Má kamarátky, s ktorými sa reálne stretáva?Toto treba vedieť,aby si mohla riešiť depresiu.

zuzana76
2. jan 2025

Mamička, ty mozes byt v mojom veku, mas 26 rocnu dceru, ktora je davno dospela, osoby v jej veku sa o seba staraju uz same. Je sice pekne, ze ta to trapi, ale to az teraz? Doteraz ste zili vo vakuu? Preco si nebola s dcerou u odbornika? Mala by ist sama, ale kedze zrejme nie je schopna uz v tomto stadiu, tak treba ist s nou. Vies si predstavit, ze ty budes mat 70 a 40 rocna dcera ti bude doma hnit a vyzierat tvoj dochodok? Len tak? lebo sa narodila a moze? a ked ty zomries? Skonci ako bezdomovkyna bez pardonu.

balerina2025
2. jan 2025

od 18 do 26 ma odrobene len dva roky? . preco ste to neriesili uz davno, kto za nu plati zdravotne, preco ma problem si najst pracu. to je 8 rokov. ak ma nejaky problemy, smer lekar, nech poradi.

maminkadeticiek
2. jan 2025

A z coho zije?Zije s tebou?Prispieva?

amelie2017
2. jan 2025

Fuuu..ako bolo spomenute..ludia s roznymi zdravotnymi obmedzeniami pracuju a tu slecna nemusi..ved na co..ma vsetko..ma kde byvat, co jest, teplo, sprchu...zacala by som tou psychikou - ci je len leniva a vychcana, alebo ma ozaj depresiu - mam v praci vela mladych kolegov a je to ozaj brutal pocuvat - ako ja to dost nechapem, kedze som si v zivote presla brutalnymi vecami a viac ako polovica z nich sa zrutila, lebo pocas covidu nemohli chodit von (ked su von, robia to iste co doma- lajkuju tik tok), navstevovali psychologov, brali lieky,..kazda malickost ich rozhodi..
Potom by sa bud zacalo s terapiou/liecbou od psychologa/psychiatra..alebo by nastala liecba sokom - do aprila si najdes pracu, alebo budes mat odo mna len 1 jedlo denne, sprcha raz tyzdenne, ziadna wifi, oblecenie, pausal/kredit..nenajdes si pracu ani do juna? Ziadne jedlo. Domov by som nic nekupila, stravovala by som sa len vonku.

lentilka78
2. jan 2025

@amelie2017 máš pravdu, aj ja mam mnoho takých dvadsiatnikov v okolí a je to niečo hrozné a keď vidím dnešnú benevolentnu výchovu, tak som si istá, že bude ešte horšie 🫣
Ja poznám jednu takúto osobu tiež, moja bývalá spolužiačka zo ZŠ, roky žila v anglickú s frajerom, potom sa rozišli a vrátila sa do našej rodnej dediny. Nevedela sa absolútne začleniť do života, v každej práci vydržala max 2 týždne, ale väčšinu roka bola len doma zavretá v detskej izbe alebo na dvore, to som ju občas stretla keď som kočíkovala deti. Nemala kamošky, bola úplne stratená, živili ju rodicia... Až sa raz stalo, že jej umrel otec, a matka aj keď bola dovtedy na ňu mäkká, musela pritlačiť a mladá dáma sa v 31 rokoch musela zamestnať, lebo peňazí nazvyš nebolo a dom veľký... Vtedy ma jej matka oslovila a ja som jej vybavila prácu u nás vo fabrike a čuduj sa svete, už je to pár rokov a stále tu robí 😊😁len keby neprišiel ten impulz od matky, tak podla mňa leží stále doma v detskej izbe

balerina2025
2. jan 2025

@ autorka, ty sama ju ospravedlnujes, co chces teda pocut od nas.
mnohe z nas nemali kvalifikaciu ale zamestnali sme sa, lebo sme museli. a to je rozdiel tvoja dcera nemusi. a pokial naozaj nema dake obmedzenie , a to poznam mnohych s rakoninou ci depresiou a pracuju, tak naozaj ma nenapada dovod, preco nemoze ist robit, hoc na 4hod. a ze nikde ju nechcu a ty si myslis ze o nas sa kazdy bil? :D nie nebil, tak sme museli chodit stale z pohovora na pohovor.

Strana
z3