Ako pomôcť kamarátke s dominantným správaním?
Ahojte, na jednej kamarátke sledujem niečo zvláštne. Akoby istú formu dominancie, ktorá však nedáva zmysel. Snaží sa pôsobiť veľmi dominantne, snaží sa so všetkými akoby zahrávať, prikazovať či dirigovať, a je to niečo akoby podvedomé. Platí to aj voči chlapom a celkovo okoliu. Problém je, že sa jej to akosi nedarí. Nik ju akoby neberie vážne. Je zjavné, že tým trpí, alebo je nešťastná. Ťažko sa to opisuje, ale kto takú babu pozná, asi vie, čo myslím. Je to typ ženy, ktorá by, keby mohla, možno naozaj všetkých bila, driapala, ale akoby na nikoho nedosiahla. Dalo by sa to opísať tak, že všetko robí akoby cez sklo a výsledok žiadny. Raz sme boli v zoo a podobný výraz mala malá opica, ktorá cez pletivo nemohla dosiahnuť na ľudí (samozrejme, preháňam). Je to proste veľmi zvláštne a jedinečné, alebo to má viac ľudí? Niekedy jej chcem pomôcť, ale neviem ako. Je to dobrá kamoška, ale kombinácia dominantnosti a zúfalstva mi nejde dokopy.
Nikto nema rad rozkazy a prikazy. Bude sa spamata, alebo zostane zufala.
@anonym_autor ano je takych viac. Mam podobnu sefku, vsetkych by dirigovala a riadila...aj 50r syna, ona "vie" vsetko najlepsi...kazdemu to lezie na nervy, v srdci je chladna lebo nedostala lasku od mamy, v podstate nestastny clovek, ktory vie zneprijemnit zivot ludom okolo.
@anonym_autor takému človeku nepomôžeš. Taký človek sa musí len uvedomiť, že s takým správaním nič nedocieli, možno nemá nad tým kontrolu, čo my vieme..
Nikto nemá rád rozkazy ani príkazy
Možno je narcista, alebo sociopat
Akoby.
Ale treba sa na to pozriet aj naopak, nie len ze co vadi nam, ale co ak ten clovek ma naozaj pravdu. Poznam presne taku istu osobu, z blizkeho okolia, nikto ju nerespektuje, vsetci voci nej maju navrch, ona sa odmalicka snazi vsetko "zle" usmernovat, ale ludia sa jej tak nanajvys vysmeju,...a viete co, je naozaj jedna z mala s rozumom, naozaj vie veci pomenovat pravym menom, na nic sa nehra a vzdy nakoniec dojde na jej slova, ked je problem zrazu sa vsetci vedia obratit len na nu... ak je vsetko ok,ludia si neradi narusaju komfort/iluzie nejakou pravdou/intelektom, ci rozumom.... btw, videli sme to aj v politike, ...a deje sa to vsade...
Akoby to nebola ani ona😄mozno sa tak narodila😄 Ale nie srandujem, tolko akoby v kratsom texte som este nevidela🙂🙈 K veci, ta tvoja kamoska ma zrejme komplexy. Navonok chce prejavovat dominantnu, sebavedomu zenu, ale vnutorne trpi uplnym opakom. Nedari sa jej to preto, lebo to nie je jej povahe vlastne. Takto si ludi len znepriateli, lebo tato jej nepodarena "dominancia" zakazy a prikazy ludom lezu na nervy a tym padom ona tiez. Ona si chce v podstate touto cestou zdvihnut svoje velmi nizke ego a sebavedomie, ale ide na to velmi zle. Tam jej mozes pomoct jedine tak,ze s nou hodis otvorene rozhovor o tom a ked to nepomoze, tak to nechaj tak. Ona si par krat zrejme potrebuje nabit čufák, aby zistila,ze tymto spravanim je pre ludi skor velmi odpudiva a neziska si tym nikoho. Nakoniec, aby neostala raz celkom sama ak jej to napriek vsetkemu nedopne. Ale ona je dospela, ma OP, takze ma vediet aj co robi. Alebo nech vyhlada odbornu pomoc, ked si sama nevie so sebou rady- tam jej pomozu nabrat postupne sebavedomie na normalnu uroven a konecne pochopi, ze nemusi terorizovat ludi, aby si nieco dokazala🙂
Kamoske treba vysvetlit ze usmevom a milym slovo dosiahne u ludi vzdy viac ako direktivou.A hlavne,ona sa bude sama citit takto pri jednani s ludmi ovela ovela prijemnejsie.Toto plati v kazdom vztahu.Partnerskom,priatelskom,rodicovskom,kolegialnom,i nadriadeny-podriadeny.Direktivu skusaju vzdy len ti,ktori nemaju dost schopnosti a zdraveho sebavedomia.Je to unik veduci do vztahoveho pekla a nakoniec sebaizolacie.
@anonym_autor akoby pútala pozornosť, chce byt stredobodom pozornosti? Čaká uznanie? Obdiv?🤔
A ako jej tu pomôžeš ? Alebo čo očakaváš že by jej mohlo pomôcť?
@anonym_autor
Zaujímavé, že presne vieš, ako sa cíti niekto iný "za sklom". To si odpozoroval ako? Lebo skôr to pôsobí, že si do nej premietaš vlastné pocity.

@anonym_autor kamoska alebo ty?