icon

Ako pomôcť kamarátke v núdzi?

15. júl 2025

Kamaratka ma dve deti a je tehotna. Mladsia ma 1.rok takze je s nou doma. Stala sa taka vec ze jej partner ktory pracoval na zivnost dnes spadol z lesenia a je v kritickom stave na ARE. Ak by sa aj z toho dostal tak ma poskodenu miechu nebude moct chodit. Kamoska najom nevyplateny za tento mesiac on ho mal vyplatit na konci tohto tyzdna. NEPYTAM PENIAZE!!! Pytam len radu ako jej pomoct. Peniaze jej nemozem dat som sama samozivitelka s uverom na krku takze najom jej vyplatit nemozem. Jej mama sa stara o vnuka lebo jej sestra je na protialkoholickom a sama byva s nim u znameho lebo vinou jej sestry prisla o byt.

Strana
z5
luizina
18. júl 2025
@anonym_autor

@karolinakr Asi mas pravdu zbytocne minam svoju energiu na niekoho kto miesto toho aby sa pokusil riesit vlastnym pricinenim svoju situaciu caka nato kto jej co da. Ani majitel bytu nevie co sa stalo. Dnes vraj telefonovala na UPSVaR a vraj nedvihali. Podla mna tam ani nevolala.

@anonym_autor ja mam pre teba len jednu radu. Zbav sa takej "kamaratky". Povedat si neda, rozum nema, jedine v nohavickach aj jej chlap, nepomozes jej, lebo také rady ona necaka. Caka na to, kto jej kde da peniaze, urobi všetko za nu. Takej nepomozes a tebe to berie energiu.

anonym_fb732e
18. júl 2025

Vidim v tom jedine pozitivum, ak ma poskodenu miechu, bit ju uz nebude (asi ani dalsie deti nenarobi). Ak ma este kamoska narok na krizove centrum, ked uz ma len zivotne prusery, ale tyrana asi uz nebude, jedine krizove centrum jej pomoze, tam by ju mohli naucit zaradit sa do zivota...
To by som jej poradila, inak by som ju ako kamosku odstrihla. Maximalne, keby som videla, ako velmi to ublizuje detom, tak podnet na socialku a aspon na cas by mohli zit v profi rodine.
Paradoxne je pre nu teraz lepsie, ze neboli zobrati, neprejdu na nu jeho dlhy, ani neni povinna sa starat. Vlastne jej osud dal druhu sancu zbavit sa tyrana...

sendy1977
18. júl 2025
@bielasovicka

cigáni väčšinou legálne nepracujú. Najmä takýto, co autorka o nich popisala🤦🏼‍♀️

@bielasovicka v článku píšu, že zranený bol SZČO. Do U.S. Steel Košice, by nepustili nikoho, kto robí na čierno

ingridpisarova
18. júl 2025
@strelkyna1

Ak je poisteny, tak to zvladnu (co asi nebude). Mozno mu vyjde invalidne (co mozno tiez nie). Ked nic z toho, tak on hmotna nudza /len par eur/, ona opatrovatelsky prispevok na neho (cca 600 eur), detske pridavky a bonusy , plus rodicovska (pre istotu nech si overi, ci sa to da brat sucasne, ale mam pocit, ze by to mohlo byt mozne). A mozno nejaka zbierka na donio... Sice sa dostali do slamastiky sami, ale ludia maju dobre srdce, mozno nieco prispeju, kym preklenu najblizsie mesiace a potom zial... Muz sa bude musiet aj na vozicku starat o domacnost a zena do prace alebo si bude musiet najst pracu aj ako invalid (je dost pozicii, kde vyslovene preferuju invalidov (asi kvoli odvodom). Mozno ked budu deti trosku vacsie, tak zena praca v zahranici, pekne sa zobrat a prestahovat sa, socialny system inej krajiny bude mozno stedrejsi, ale tam fakt neviem, ako to funguje...

@strelkyna1 preboha on na vozíčku sa starať o domácnosť a 3 malilinke deti , ? veľmi smelé plány ak bude od krku dolu ochrnutý, Ona od neho a3 malinkých deti do prace ? ak nie su zosobášení tak opatrovateľský nebude .

kankam
18. júl 2025
@strelkyna1

Ak je poisteny, tak to zvladnu (co asi nebude). Mozno mu vyjde invalidne (co mozno tiez nie). Ked nic z toho, tak on hmotna nudza /len par eur/, ona opatrovatelsky prispevok na neho (cca 600 eur), detske pridavky a bonusy , plus rodicovska (pre istotu nech si overi, ci sa to da brat sucasne, ale mam pocit, ze by to mohlo byt mozne). A mozno nejaka zbierka na donio... Sice sa dostali do slamastiky sami, ale ludia maju dobre srdce, mozno nieco prispeju, kym preklenu najblizsie mesiace a potom zial... Muz sa bude musiet aj na vozicku starat o domacnost a zena do prace alebo si bude musiet najst pracu aj ako invalid (je dost pozicii, kde vyslovene preferuju invalidov (asi kvoli odvodom). Mozno ked budu deti trosku vacsie, tak zena praca v zahranici, pekne sa zobrat a prestahovat sa, socialny system inej krajiny bude mozno stedrejsi, ale tam fakt neviem, ako to funguje...

@strelkyna1 presne vyzva na www.donio.sk aspon aby mala na najom na nejajy cas a neprusli o byvanie ...

kankam
18. júl 2025
@anonym_autor

@domkakvet On ma dlhy a exekucie nie su manzelia. Bude mat narok aj tak na invalidny dochodok?

@anonym_autor ak prezije a bude ochrnuty tak ze bude potrebovat 24 h starostlivist treba riesit na VUC ziadost o bezodkladne umuestnenie v DSS, starat sa sama o nehybneho "nie manzela" a 3 deti nie je mizne.Prvorade su malolete deti ...

petronelaproki
18. júl 2025

V uss robil najskor pre dodavatelsku firmu, tak ked chce firma v uss robit, musi splnat prisne pravidla. Bezne tam takto robia szco. Kontaktovala by som bezpacaka tej firmy, majitela ( podla toho ake mal vztahy,pripadne s predakom vo firme atd ...) bolo by dobre aby sa incident vysetril ( uss bude setrit urcite, vyhodnotia solituaciu) kto bol na vine, ci boli splnene bozp, ci mal lekarsku prehliadku na pracu vo vyskach... Urcite aj firma to bude chciet uhrat pred uss,aby nemali promblem pri ziskani dalsich zakazok... Pobavila by som sa s nimi o pomoci, slusne,bez utokov... A zas aj romovia sa vedia zomknut a pomoct si... Hlavne poziadat o pomoc aj ked docasne. Mozno nepoznate na vychode pracuje vela romov v uss a su to pani majstri, zarabaju slusne peniaze, ale su aj vynimky...

autor
18. júl 2025

Ja by som tiez bola za to ze ak zbierka aby sa z nej vylucne vyplatil najom. Oni platia 300€ takze za 1000€ by mala na tri mesiace vystarane. A z rodicovskeho financovat stravu. Je zbierka aj na hygienicke potreby aj na oblecenie pre deti takze z rodicovskeho na mesiac by nejak musela vyzit.

karolinakr
18. júl 2025

raz do cirkvi došla žena, bude rodit, nejaka uboha socialny pripad, proste sa dohodlo, každy pomoʻže ako vie - kočik, vybavička, hračky, oblečenie, jedlo
- velke reči, sluby, plač ona sa polepši, nejake deti mala v domove už..no a ked porodila, samozrejme po nejakom čase zas bola tehotna, nepoučitelna, zodpovednosť
žiadna, len hrať na city

karlamon
18. júl 2025
@anonym_autor

Ja by som tiez bola za to ze ak zbierka aby sa z nej vylucne vyplatil najom. Oni platia 300€ takze za 1000€ by mala na tri mesiace vystarane. A z rodicovskeho financovat stravu. Je zbierka aj na hygienicke potreby aj na oblecenie pre deti takze z rodicovskeho na mesiac by nejak musela vyzit.

@anonym_autor keď bývajú v prenajatom byte, museli položiť zabezpeku, to by mohla požiadať využiť kým sa pozbierajú.. Na odškodné sa spoliehať môže v prípade, že jej priateľ mal papier o tom, že tam prácu vykonáva.. Ale nech ráta s tým, že to nebude o mesiac.. Ak bola chyba na strane lešenárov alebo inej osoby, tak by mal mať právo.. Ak však sám bol lešenár a bola to ich technická chyba, žiadne odškodné si žiadať ani nemusí.. 🫣 Taktiež invalid môže trvať aj pol roka kým si vybaví.. Žiaľ

oli18
18. júl 2025
@vanilka83

Založiť pre nich zbierku a zdieľaj na všetkých soc.sietach,skúste poprosiť celu ich rodinu o dočasnú pomoc a ak nie tak vybavujte azylovy dom pre slobodne matky s deťmi. Skúste aj ľudia ľuďom.sk a bude musieť dat dieťa,keď sa narodí predčasne do jaslí a ísť do roboty

@vanilka83 irituju ma taketo zbierkky pre nezodpivednych ludi. Da si narobit deti a ak sa nieco prihodi, hned zbierka. Aj dlhy by im mali dobri ludia zaplatit, ci?

luckabj82
18. júl 2025

Utajený pôrod,dieťa na adopciu aspoň jedno by snáď malo lepší život

autor
18. júl 2025
@karlamon

@anonym_autor keď bývajú v prenajatom byte, museli položiť zabezpeku, to by mohla požiadať využiť kým sa pozbierajú.. Na odškodné sa spoliehať môže v prípade, že jej priateľ mal papier o tom, že tam prácu vykonáva.. Ale nech ráta s tým, že to nebude o mesiac.. Ak bola chyba na strane lešenárov alebo inej osoby, tak by mal mať právo.. Ak však sám bol lešenár a bola to ich technická chyba, žiadne odškodné si žiadať ani nemusí.. 🫣 Taktiež invalid môže trvať aj pol roka kým si vybaví.. Žiaľ

@karlamon Nebol lesenar nebola to jeho chyba.

karolinakr
18. júl 2025

autorka, neni si ta kamaratka?

zajinkakoni
19. júl 2025

@anonym_autor keď ty sama si bezradná, my tu ťažko niečo vymyslíme. Ale verim, že všetky máme nejaké problémy s ktorými si nevieme dať rady. Tento príspevok píšem o 2:43, uplakaná, nevyspata, pretože mám svoje problémy s ktorými si neviem dať rady.

autor
19. júl 2025
@karolinakr

autorka, neni si ta kamaratka?

@karolinakr Nie nie som.

vierockamatkova
19. júl 2025
@domkakvet

@anonym_autor jej muz bude dostavat invalidny dochodok a ona si moze vybavit, ze ho bude opatrovat, to su dalsie peniaze.

@domkakvet iba v Tom prípade ak má zaplatené sociálne ak nie alebo mu niečo chyba tak nedostane nič..bude to môcť doplatiť a potom znova požiadať v tomto štáte nefunguje tak že neplatia a dajú ti jediné hmotnú núdzu ale keďže je na rodicaku neviem či im vyjde

karolinakr
19. júl 2025
@zajinkakoni

@anonym_autor keď ty sama si bezradná, my tu ťažko niečo vymyslíme. Ale verim, že všetky máme nejaké problémy s ktorými si nevieme dať rady. Tento príspevok píšem o 2:43, uplakaná, nevyspata, pretože mám svoje problémy s ktorými si neviem dať rady.

@zajinkakoni vieš čo, ja tiež vela krat nevidim svetlo na konci tunela, mama mi zvykla dobre poradit, čo som nikdy neuznala, ale spätne to ozaj bolo vhodne riešenie alebo ĺudia zvonku vidia veci inak ako ty zvnutra..daj anonymne diskusiu, alebo porad sa s rodičmi alebo nejakym nezavislym človekom
ja keby som mala peniaze chodim po koučoch

zajinkakoni
19. júl 2025
@karolinakr

@zajinkakoni vieš čo, ja tiež vela krat nevidim svetlo na konci tunela, mama mi zvykla dobre poradit, čo som nikdy neuznala, ale spätne to ozaj bolo vhodne riešenie alebo ĺudia zvonku vidia veci inak ako ty zvnutra..daj anonymne diskusiu, alebo porad sa s rodičmi alebo nejakym nezavislym človekom
ja keby som mala peniaze chodim po koučoch

@karolinakr musím sa s tým sama vnútorne vysporiadať. Nariekanie a lutovanie sa na verejnosti neuznávam, robia to väčšinou ľudia, kt.nezazili ozajstné problémy….a presne viem, ako ľahostajne by mi odvrkla moja matka….ona vie iba ďalekohľadom komentovať ľudí, ale zrkadlo si sama nenastaví…. Aj keď vnútri horím, von to nepôjde. 😀

kosatka33
1. aug 2025

Áno, vyživovaciu povinnosť majú aj starí rodicia, ak rodičia nie sú schopní živit svoje deti. Treba to dať na súd.
A nech si nezavesi na krk starostlivosť o takého partnera, ktorý nie je jej mužom. Hlavne keď ju bil a chcela od neho odísť. Asi najvhodnejšie by bolo odísť s deťmi do krízového centra a zrušiť prenájom. Do krízového centra jej "partnera" z nemocnice nebudú môcť doviezť. Tak nech si to potom vyrieši sociálny pracovník nemocnice s jeho rodičmi, hlavne sa netreba k niečomu zaviazať. Najlepšie nezvihat telefonáty z nemocnice.
Ako to vlastne ďalej dopadlo?

autor
4. aug 2025
@kosatka33

Áno, vyživovaciu povinnosť majú aj starí rodicia, ak rodičia nie sú schopní živit svoje deti. Treba to dať na súd.
A nech si nezavesi na krk starostlivosť o takého partnera, ktorý nie je jej mužom. Hlavne keď ju bil a chcela od neho odísť. Asi najvhodnejšie by bolo odísť s deťmi do krízového centra a zrušiť prenájom. Do krízového centra jej "partnera" z nemocnice nebudú môcť doviezť. Tak nech si to potom vyrieši sociálny pracovník nemocnice s jeho rodičmi, hlavne sa netreba k niečomu zaviazať. Najlepšie nezvihat telefonáty z nemocnice.
Ako to vlastne ďalej dopadlo?

@kosatka33 Tak nakoniec nie je miecha poskodena ako na zaciatku tvrdili. Je stale na ARE ze este taky tyzden si ho tam nechaju a tak pojde na JIS stav sa zlepsil pocas tych troch tyzdnov uz aj dycha sam bez umelej plucnej ventilacie. Kamoska riesi hmotnu nudzu no ci jej daju to neviem. A nahradne vyzivne kedze starsia je zverena jej.

Strana
z5