Ako pomôcť kamarátovi, ktorý je bezdomovec a alkoholik?
Ahojte, mala som veľmi dobrého priateľa, bol mi ako brat. Pred 10 rokmi odišiel z nášho mesta a ozval sa mi sporadicky. Viem, ze mal problémy s alkoholom. Dozvedela som sa, že je na ulici, niekde pod mostom, ani neviem kde. Pravdepodobne je v zlom stave, asi mu treba pomôcť. Chcela by som mu pomôcť, sadnúť na vlak, precestovať celé Slovensko a nájsť ho. Ale čo urobím ďalej? Ako mu pomôžem, keď nebude chcieť pomoc? Lebo on sa nechce liečiť. Do nemocnice ho neviem nasilu zavrieť. Dosť pravdepodobne je už v takom štádiu, že mu nič nepomôže. Neviem sa s tým zmieriť, že by takto mal skončiť. On pri mne stál vo veľmi ťažkých časoch. Čo by ste robili vy?
Ak niekto nechce, neurobíš nič ..ten človek musí chcieť sám, inak to nejde
@anonym_autor keď sa nechce liečiť, niet pomoci
Nepomôžeš mu keď on sám nechce. Skúsila by som ho vyhľadať a ponúkla pomocnú ruku. Ako si vyberie je len na ňom.
Píšeš, že sa liečiť nechce.
Tak nezmôžeš nič.
Nájdeš ho a ďalej čo ?
Nasťahuješ si ho k sebe a budeš ho živiť, kupovať mu alkohol, riskovať že ťa okradne ?
@anonym_autor nevieš sa s čím zmieriť? Ako "takto"? Ak ti vadí jeho bezdomovectvo, no tak mu môžeš platiť nájom niekde a bude piť v podnájme 🤷. Liečiť sa za neho ísť nemôžeš. Môžeš do neho len opakovane hučať, že toto nie je život, skôr živorenie. Môžeš skúsiť hru niečo za niečo, trebárs keď sa pôjde liečiť, tak potom mu zaplatíš nájom a pomôžeš mu nájsť prácu. Skúsiť mu nájsť motiváciu, aby sa šiel liečiť. Liečenie pre alkoholika je však prechádzka peklom, čiže ak odmietne, nemôžeš sa moc čudovať. Takisto ak ťa 1000x oklame, nech ťa to vôbec neprekvapuje, je to úplne bežné. Ak sa chceš dať na túto cestu, ideálne vyhľadať si nejakého adiktológa a poradiť sa s ním. (Možno na hedepy.sk sa nájde aj adiktológ, neviem). Každopádne, môže ťa to stáť nesmierne množstvo úsilia, s minimálnym až žiadnym efektom.
@anonym_autor nevieš sa s čím zmieriť? Ako "takto"? Ak ti vadí jeho bezdomovectvo, no tak mu môžeš platiť nájom niekde a bude piť v podnájme 🤷. Liečiť sa za neho ísť nemôžeš. Môžeš do neho len opakovane hučať, že toto nie je život, skôr živorenie. Môžeš skúsiť hru niečo za niečo, trebárs keď sa pôjde liečiť, tak potom mu zaplatíš nájom a pomôžeš mu nájsť prácu. Skúsiť mu nájsť motiváciu, aby sa šiel liečiť. Liečenie pre alkoholika je však prechádzka peklom, čiže ak odmietne, nemôžeš sa moc čudovať. Takisto ak ťa 1000x oklame, nech ťa to vôbec neprekvapuje, je to úplne bežné. Ak sa chceš dať na túto cestu, ideálne vyhľadať si nejakého adiktológa a poradiť sa s ním. (Možno na hedepy.sk sa nájde aj adiktológ, neviem). Každopádne, môže ťa to stáť nesmierne množstvo úsilia, s minimálnym až žiadnym efektom.
@mikadooo nebola som s ním v kontakte niekoľko rokov. Ak by som vedela, že je pod mostom, tak to riešim hneď. Žiaľ on nie je v dobrom zdravotnom stave a už to nezachránim. Jedine by som mu mohla pomôcť dožiť nejako dôstojne.
@anonym_autor čiže ty si tu dávaš teoretické otázky a ešte si ho ani nenašla? Tak vieš čo? Nájdi ho a zisti... 🤷. Lebo toto je na úrovni "čo keď bude tretia svetová". Normálne sa ho opýtaš - ako ti môžem pomôcť? Navrhneš mu pomoc, ktorú mu vieš navrhnúť a hotovo, počkáš na jeho reakciu.
@mikadooo nebola som s ním v kontakte niekoľko rokov. Ak by som vedela, že je pod mostom, tak to riešim hneď. Žiaľ on nie je v dobrom zdravotnom stave a už to nezachránim. Jedine by som mu mohla pomôcť dožiť nejako dôstojne.
@anonym_autor a ako mu chceš pomôcť dôstojne dožiť ?
To ma fakt zaujíma.
Je od Teba ozaj šľachetné, že máš v sebe túžbu pomôcť mu dôstojne dožiť. Ak je bezdomovec, tak jedine, žeby si mu platila nejaký nájom, kde by mal strechu nad hlavou. Na druhej strane nikto, kto by vedel, že chceš ubytovať alkoholika, na niečo také nepristúpi. Jedine, že to vezmeš s tým, žeby si tam išla bývať a jeho dodatočne prichýlila k sebe.
To ma fakt zaujíma.
@maca1984 podľa mňa vziať ho nejakým spôsobom priamo z ulice...
@maca1984 podľa mňa vziať ho nejakým spôsobom priamo z ulice...
@janulka1802 to je sice pekné a šlachetné, ako píšeš vyššie.
Len si asi neuvedomuje že to nie je lusknutím prstu a že to nebude zadarmo.
Ale počkám na jej odpoveď.
To ma fakt zaujíma.
@maca1984 do nejakého zariadenia, hospicu pokiaľ by to bolo možné. Kde by mal stravu, strechu nad hlavou. Neviem v akom je stave momentálne. Predpokladám, že v zlom. Ak vôbec žije.
No...a nepredstavujes si to trochu ako Hurvinek valku? Nevieš teda,ani kde je,či žije, liečiť sa teda nechce a ty ho chces ísť hľadať vlakom po Slovensku? 😮😮Čiže čo ako, kúpiš si lístok do každého mesta a dediny a budeš behať ako divá po všetkých kútikoch,či čo? Však to je nemožné už len ho nájsť a aj keby ...čo si ho naložis na chrbát a odvlecies do liečebne? Odkiaľ ho aj tak pošlú preč,lebo podmienka je ísť tam dobrovoľne...
Asi to bude znieť kruto...ale podľa mňa nemáš absolútne šancu ho nájst..nie to ešte dačo urobiť.
@maca1984 do nejakého zariadenia, hospicu pokiaľ by to bolo možné. Kde by mal stravu, strechu nad hlavou. Neviem v akom je stave momentálne. Predpokladám, že v zlom. Ak vôbec žije.
@anonym_autor myšlienka pekná, naozaj.
Ale hospic je pre nevyliečiteľne chorých/umierajúcich. A to, že je alkoholik ešte neznamená, že zomiera.
Ak mu chceš naozaj pomôcť, v prvom rade ho musíš nájsť.
A uvidíš.
Možno ťa pošle do kelu, lebo o žiadnu pomoc stáť nebude.
A ak nebude...skončilo.
Ale hospic je pre nevyliečiteľne chorých/umierajúcich. A to, že je alkoholik ešte neznamená, že zomiera.
A uvidíš.
A ak nebude...skončilo.
@maca1984 Pokročilá cirhóza, encefalopatia, halucinácie, delírium mu vyvoláva epi záchvaty, podvýživa, vybité zuby, modriny apd. Podľa posledných informácií to bolo takto. Preto mu chcem pomôcť. Nie som sama, je tu aj jeho rodina. Čiže už by sme ho niekde umiestnili, podľa stavu. Len ho potrebujem(e) nájsť. Pôjdeme tam viacerí a budeme mať sprievodcov bezdomovcov.
A uvidíš.
A ak nebude...skončilo.
@maca1984 ja som sa zastavila už len pri tom,že autorka nevie,kde dotyčný je,ale chce precestovať Slovensko vlakom a nájsť ho 🙈🙈
Veď už len to je úplne nereálne...
@maca1984 Pokročilá cirhóza, encefalopatia, halucinácie, delírium mu vyvoláva epi záchvaty, podvýživa, vybité zuby, modriny apd. Podľa posledných informácií to bolo takto. Preto mu chcem pomôcť. Nie som sama, je tu aj jeho rodina. Čiže už by sme ho niekde umiestnili, podľa stavu. Len ho potrebujem(e) nájsť. Pôjdeme tam viacerí a budeme mať sprievodcov bezdomovcov.
@anonym_autor dávkuješ informácie, tie odpovede sú aké sú..
Ale i tak neviem kde, ako ho chcete hľadať.
Ale ok, držím vám palce.
Dalsia vec je, ze kto to bude vsetko platit? Predpokladam, ze ako bezdomovec/alkoholik si ziadne odvody neplatil. Kto by v tomto pripade hradil hospitalizaciu?
Autorka,ty rozmýšľaš trochu? Píšeš ,že nevieš,kde je.
Čiže to kam chcete ísť? Vážne chces cestovať po Slovensku a hľadať po mestách a dedinách (so sprievodom bezdomovcov) nejakého ozrana, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou kašle na to,čo chces ty? Prepáč ale to mi neznie ani ako hrdinstvo,ale ako absolútne blbosť, ktorá je nereálna na uskutočnenie.
@maca1984 ja som sa zastavila už len pri tom,že autorka nevie,kde dotyčný je,ale chce precestovať Slovensko vlakom a nájsť ho 🙈🙈
Veď už len to je úplne nereálne...
@jaskolka vieme v ktorom meste sa nachádza, nevieme kde konkrétne. Budeme ho hľadať na všetkých dostupných miestach - mosty, parky, lesy. Práve bezdomovci nás zavedú na miesta, kde by sa mohol zdržiavať. Všetko budeme platiť my- jeho rodina a ja.
No v prvom príspevku si písala,že nevieš,kde je a chces precestovať Slovensko 🙈🙈
Odrazu už vieš,kde je a budeš ho hľadať v parkoch,a lesoch..už ide aj jeho rodina odrazu ho hľadať s tebou (doteraz kde boli?)
Sorry,ale toto znie už len na čítanie divne.
@jaskolka vieme v ktorom meste sa nachádza, nevieme kde konkrétne. Budeme ho hľadať na všetkých dostupných miestach - mosty, parky, lesy. Práve bezdomovci nás zavedú na miesta, kde by sa mohol zdržiavať. Všetko budeme platiť my- jeho rodina a ja.
@anonym_autor v úvodnom príspevku ale píšeš , že precestovať celé Slovensko..
A to je rozdiel od toho, čo píšeš teraz, že viete mesto ale nie konkrétne miesto.
Pokial bude pit nevezmu ho nikam. Tvoje rozmyslanie je sice pekne, ale jedine si ho mozes zobrat k sebe domov a zistit, ze kto si nechce dat pomoct, tak ani par volov ani Dobry umysel nepomoze. Uvedom si, ze ludia v takom rozpolozeni stoja o pomoc len kym leje alebo cinka €. Nebud naivna … ozran kt si nevidela 10 rokov Ti nepadne okolo ramien ako anjelovi spasy … keby sam chcel hlada pomoc. Pomoc potrebuju deti, zvierata, nemohuci a chori ludia a nie nejaky ozran spod mosta … terz mu ide rodina pomahat ked je x rokov bezdak, casu bolo za tie roky dost? Co potrebuju podpis na dedenie?
Autorka,ty rozmýšľaš trochu? Píšeš ,že nevieš,kde je.
Čiže to kam chcete ísť? Vážne chces cestovať po Slovensku a hľadať po mestách a dedinách (so sprievodom bezdomovcov) nejakého ozrana, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou kašle na to,čo chces ty? Prepáč ale to mi neznie ani ako hrdinstvo,ale ako absolútne blbosť, ktorá je nereálna na uskutočnenie.
@jaskolka nie po Slovensku, do jedného konkrétneho miesta kde je - tam ale netušíme kde - BA. My sme na opačnom konci SVK - teda precestujeme za ním celé SVK. Môže byť kdekoľvek v rámci BA. Už sme kontaktovali Charitu, Červený kríž, Mestskú políciu, štátnu políciu, 5-6 útulkov, Nízkoprahové bývania. Aktuálne obvolávame nemocnice, či sa tam nenachádza tam. Ostávajú nám ešte psychiatrické liečebne. Fotky dostali bezdomovci v rámci jednej organizácie, ktorí by nám ho mohli pomôcť nájsť. Následne ak sa nám to nepodarí, pôjdeme ho hľadať osobne. Nevieme v akom štádiu bude. A tu je otázka, že keď ho nájdeme, čo s ním? Keď odmietne ísť, ako ďalej?
@anonym_autor v úvodnom príspevku ale píšeš , že precestovať celé Slovensko..
A to je rozdiel od toho, čo píšeš teraz, že viete mesto ale nie konkrétne miesto.
@maca1984 a už aj jeho rodina ho bude v tom meste hľadať s autorkou a ešte aj s bezdomovcami..🙈Doteraz tá rodina kde bola?
@maca1984 a už aj jeho rodina ho bude v tom meste hľadať s autorkou a ešte aj s bezdomovcami..🙈Doteraz tá rodina kde bola?
@jaskolka doteraz neviem kde bola.. neriešili ho. Akonáhle sme sa dozvedeli, že je v zlom stave, bez domova, chcem mu pomôcť všetci. Tieto informácie sme nemali.

@anonym_autor on sa chce liečiť a do nemocnice.ho nedostaneš? To jedno vylučuje druhé. Žila som v jednej domácnosti s alkoholikom ak on nechce na 100% nedá do toho všetko tam sa môžeš aj na hlavu postaviť