Ako pomôcť rodičom v kríze bez vyčerpania?
Baby prosim poradte...mam rodicov kt su 50tnici, mam este 2 surodencov na vs, mamina prisla o pracu a nevie si najst nic dalsie, niektore prace aj odmieta napr na pokladni ze nechce sa naucit robit aj ked si myslim ze by jej to slo, potom si myslim ze po tych x mesiacoch doma ma uz aj depresiu kedze ju v par robotach aj odmietli lebo je vraj stara...problem je v tom ze rodicia maju pomerne novy rodinny dom,stavali ho neskor a tak maju este vysoku hypo...so vsetkymi dalsimi platbami (energie atd) platia asi okolo 1000 mozno az 1200...kedze mamina nema pracu tak som im financne pomohla...lenze to trva nejak dlho a ja uz nemam skoro ziadne peniaze...idem od vyplaty do vyplaty...chceli sme si s frajerom kupit vlastny byt ale ja som dala vsetko rodicom aby im nevzali dom...lenze ja uz neviem ako dalej im pomoct lebo uz im nemam z coho dat a predsa kazdy mesiac im dokladam do splatok aby sa neocitli v dlhoch...
Tvoji rodicia su mladi, musia si pomoct sami. Tvoja mama nemoze najblizsich 15 rokov sediet doma v depresii.
Bože môj, že tí rodičia nemyslia na deti.stavať neskoro,keď ešte ako starí majú vysoké splátky.tak nech idú do 2izbaku, veď čo im treba na staré kolená.toto ja by som deckam mojim nikdy neurobila.
Nuž tak nie sú na tom tak zle keď si môže dovoliť odmietať práce lebo sa jej nechce...
Prečo si myslíš, že potrebujú tvoju pomoc? Pýtali peniaze alebo ty si sa tak rozhodla?
@pe_mi skusala som aj toto s nimi prebrat sle nechcu ani pocut...ten dom bol ich sen plus nechcem aby mladsi surodenci stratili "domov" lenze ja uz fakt neviem ako dalej
Pozri keď mama nechce zobrať aj menej atraktívnu robotu, navrhni aby predali teda dom a išli do menšieho bytu na ktorého splátky majú. Ty im nemozes každý mesiac dokladať až do ich dôchodku, keď sama nemáš poriesene bývanie. A to by som im otvorene povedala na tvojom mieste, že peniaze ktoré si im požičala boli na tvoje vlastne bývanie, ktoré tým pádom nemozes riešiť. Ja neviem ako by som na tom musela byt, ale vlastnému dietatu by som nikdy nezobrala, radšej by som sa ja uskromnila
Vedia o tvojej situácii? Že si im dala vlastne našetrené peniaze? A teraz ty nemozes riešiť vlastne bývanie? Koľko máš vôbec rokov? Lebo tiež nebudeš vecne mlada a ak plánujes mat dieta, s nulou na účte asi tazko…
@gribka1 ano pytali lebo nemali uz na splatky a teda by sa hned ocitli v proboemoch kvoli hypo...mama tazko pracovala cize robit vie, tak som si myslela ze si lahko nieco najde ale bohuzial odvsadial prepustaju a je to taxko a takto som im pozicala uz niekolko mesiacov...
Že si tí ľudia nedajú povedať, teraz ty si máš ako zariadiť život.ved tebe robia problémy.nevieš si našetriť na vlastné.partner to nebude brať pozitívne.len hádky.
@pe_mi ano uz sa zacali medzi nami hadky...lebo som to urobila fakt v dobrej viere ze im pomozem ale ocitla som sa vlastne bez penazi
Bohuzial ty nemozes splacat ich dlhy. Musia byt zodpovedni za seba a svoje rozhodnutia. Sami sa rozhodli stavat, brat hypoteku, tak to musia riesit. Ty si uz z domu prec, ty sa staraj v prvom rade o seba a priatela, lebo budes zachvilu sama. Ked teraz nenasetrize na byvanie, tak potom kedy? Narovinu im vysvetli, ze uz nemozes prispievat, lebo nemas z coho. Mama si rychlejsie najde pracu ked jej bude horiet pod zadkom. Casom moze pracu zmenit ak sa podari.
Na rovinu povedz že si na nule aj ty. Tebe nemajú a ani nemôžu nič vyčítať, lebo vďaka ním si na nule aj ty a pomohla si už ako sa len dalo. Snáď sa nezadlzis teraz ty, a mama si bude sedieť a depkovat doma. Aspoň by sa hneď rýchlejšie zamestnala. A tie peniaze by som pytala naspat v malých splátkach
Toto keď čítam mám nervy na takých rodičov ti poviem.aby som deti ožobračovala.a pritom majú možností x.keby mali bezvychodisko , lebo ja také býva.ale oni majú na niekoľko strán možnosti.
Ojoj
A co robila mama, ked teraz nechce ist ani za tu pokladnu?
@kristinka92 ano vedia,mam 32, mama stale vravi ze jej je to strasne trapne a luto ze berie vlastnej dcere ale je mi vdacna ze som ich zachranila od exekucie...len ja neviem kam pojdu realne by si vedeli dovolit asi garsonku keby poplatili tu hypo atd a mladsi surodenci neviem kam pojdu
Tvoji rodicia zatvaraju oci pred realitou.Problem treba riesit,kym sa da.Ked zacnu chodit upomienky, môze byt neskoro.Ked, budu chciet predat neskôr pod casovym tlakom,môze sa stat,ze budu predavat pod cenu...Je mi to luto,ale taka je pravda...
@martinkatinka mama robila skor manualne, v skladoch alebo na vyrobnych linkach...nejde o to ze by jej pokladna nebola dobra ale nema v tom nijake skusenosti a preto sa toho boji a nechce to
jasne,že nemá skúsenosti,nikto nemá skúsenosti,keď sa zamestná ako pokladník...a kde tie skúsenosti chce nabrať akože?
Veď v každej práci sa človek musí najprv zaučiť.
Ale ved prave v obchode chcu takych pracantov, co sa neboja manualne robit, vykladat tovar. Aza po pokladnou nebude celu sichtu.... Skus ju v tom povzbudit.
Ty brďo. Takže mama odmieta robiť za pokladňou, radšej bude vyciciavať vlastne decko. Uch... Súhlasím s @1ryba. Musíš sa od nich citovo odstrihnúť trochu, nejak ste si vymenili roly. Nie sú nevládni, že by si ich ty mala živiť... A nie si povinná ani vrážať prachy do ich sna. Len si to treba uvedomiť v hlave. Ty si zodpovedná za svoj život, ktorý si pravdepodobne plánuješ so svojím partnerom a nie po boku rodičov... 🤔.
No a ty kam pôjdeš keď už teraz nemáš nič na úcte? Vieš ty si im chcela v dobrej viere pomôcť, ale dopadlo to tak. že za tu dobu čo im pomáhaš sa vlastne nikam nepohli. Keby je to tvojej mame naozaj tak trápne tak už niekde pracuje, hoci aj za kasou a nemajú problém platit hypo… Lenze oni nespravili nič, tebe minuli úspory a exekúcia príde tak či tak, ak sa nerozhýbu. Takze do toho zatiahli aj vlastnú dcéru…navyše máš 32. To už je vek nato aby ste mali poriesene bývanie (20% z ceny nehnuteľnosti nasetrene) aby ste dostali hypo, aby si si niečo nasetrila na matersku a mali deti. No a teraz z tohto nič…kde si ty??? Lebo tvoji rodičia momentalne sedia v dome na ktory nemajú…a ty?
Hlavne si osefuj to, co si tam uz dala. Daj si podpisat tych 5, 10,15, 20 000 ci kolko si tam vrazila. Alebo nech ti prepisu cca1/25 domu. Nejde len o to, ze ked raz pride na lamanie chleba, dedenie domu, tato tvoja obeta uz bude davno zabudnuta a budete dedit na tretiny, akebo aj sikovnejsi zmanipuluje len pre seba, ale moze ti to narobit riadny vietor v manzelstve. Budes pytat na Sunar a ten ti povie, vsak chod vasim, tam ich mas za celu dodavku predplatenych. Mamka musi zabojovat a zarabat. Pracovne navyky zmiznu aj zvecera do rana😂(predcasni dochodci)
otec nepracuje? ona uz podporu pol rocnu vycerpala?
aj tak do budúcna,majú ešte veľmi vysokú splátku a ešte dve deti v dome nezaopatrené
To by mali riešiť ako prvé
Aj keď pôjde do roboty.ved to je o hubu
Čo vnúčatá za pár rokov,možno rozvedená dcéra príde za dva roky naspäť.no radšej nepríde,lebo sami budú mať problém so sebou.
Ja by som toto nechcela.deti nech sa majú vždy kam vrátiť.
Mysli na seba a na svoj život ... nepoviem, keby boli starí, chorí, no sú v relatívne mladom veku, nech si poradia.
dobre ta zdieraju, je to ich hanba.
50 rocna a stara? Ja mam 54, mame 4 deti, z toho ani jedno este plne nezaraba a zvladli sme vsetko aj pri tom, ze muz bol docasne bez prace, 5 mesiacov...a aj vtedy sa snazil popri podpore si privyrobit brigadami.
Ty im plnis sny a tvoje sny su kde? Ako sorry, kopec starsich pani pracuje v pokladni a su spokojne a vysmiate, to je az taka drina?
@zobaka otec pracuje ale iba z jeho platu to neutiahnu...ano uz ma 3 mesiace po podpore
a neskusala si jej pomoct hladat pracu? bohuzial jedine rozhovor,ze uz zial nemas ani ty .. a tak hold musi ist aj za pokladnu .. predpokladam,ze byt ti neprepisu aby si tam mohla byvat a splacat za nich .. a sama si potrebujes budovat buducnost
autorka - no neprijemna situacia, mama bude musiet vziat aj menej atraktivnu pracu, alebo sa budu musiet prestahovat

Mama musí zobrať akúkoľvek prácu. Je v situácii, kde si vyberať nemôže.