icon

Ako pomôcť rodine v núdzi a nájsť pomoc?

17. apr 2025

Nejde o mna ale mam jednu blizku kamaratku. My sme sa kamaratili v skole a byvali sme blizko. Potom sme sa dlhsie nevideli, ale teraz ked byvame zas blizsie, tak sa stretavame. Ona je zo 7 deti a teda detstvo nemala lahke, nemali vela penazi, casto ich v skole sikanovali lebo bolo vidno ze su na tom horsie. V 17 rokoch otehotnela s oriatelom, uz sa potom aj zobrali narychlo, skolu nedokoncila lebo pri dietati uz riesila ine veci. Teraz ma 4 deti v 28 rokoch a v takej kvazi pristavbe pri jej rodicoch maju dve izby. Podmienky na zivot su tam podpriemerne, cez zimu plesen, hv lete casto nejde voda lebo su napojeni na ich studnu. Je smutne tie deti vidiet vyrastat v takych podmienkach, aj ked zas oblecenie maju na rozdiel od kamosky ked ona bola mala. Teraz je tychto hmotnych veci oveal lahsie zohnat. Horsie je na tom strava, to hovorila ze im nevychadza co manzel zarobi (minule bol skoro pol roka doma lebo prisiel o pracu, teraz má inu ale nezarobi vela) ked aj varia rak hlavne polotovary kebo je to rychle a pri 4 detoch nema cas. V dome byvaju este jej rodicia, ti su dost mimo, brat, a sestra s 2 detmi slobodna matka. Je to tam strasne chaoticke, hlucne, divne, podotykam ze nejde o romov. Tusim niektori z jej surodencov sa z toho dostali a maju normalne rodiny, ale oni odisli od rodicov hned ako sa dalo. Je nejaka moznost ako im pomoct aby sa aspon dostali odtial prec, je nejaka organizacia? Nasetrene nemajú predpkladam nic. Ja pomozem ked sa da, ale nedavno sme dostavali dom, tiez nemame na rozhadzovanie.

Strana
z2
deti95060810
17. apr 2025

len ma zaujala veta že pani nakupuje polotovary - lebo nemá čas...
keby som ja kupovala polotovary tak máme tiež veľké NIČ. lebo pani nemá čas? tiež mám toľko detí čo tvoja kámoška, ale kupovať polotovary je drahá záležitosť. To si nevie spraviť cesto na halušky, buchty, pirohy, knedle palacinky a pod? vyjde ju to omnoho lacnejšie. čas si nájsť musí.

vler
17. apr 2025

Naco ma 4 deti ako 28 rocna, skola nedokoncena, zrejme nikdy nepracovala?! Musi prestat rodit a ist do prace, ine vychodisko nie je.
Ziadna organizacia nemoze suplovat nasledky nepremyslenych rozhodnuti a totalnu financnu negramotnost

zmrzlinka2021
17. apr 2025

Nech ona ide pracovať

sisa_s
17. apr 2025

Detstvo nemala lahke a toto iste pripravila svojim detom...

abbey1
17. apr 2025

Prepáč, napíšem ti to úprimne. Títo je typ ľudí, ktorí sú ako čierna diera. Môžeš pomôcť, ako chceš a nikdy nebude dosť.
Žiadna škola, 4 deti v mladom veku, chlap kľudne bez práce, bez bývania, o používaní polotovarov škoda hovoriť.

januska12323
17. apr 2025

Najlepšiu službu jej urobíš keď ju naučíš variť, vybavíš s ňou antikoncepciu a pošleš ju do roboty.

prasiatko30
17. apr 2025

Zaplatit sterilizaciu? Dievca bohuzial odkukala vzorec rodinneho spravania zo svojej rodiny. Snazila by dom sa ju presvedcit aby spravila aj nemozne aby nemala dalsie deti, lebo ani tie co ma nie je schopna uzivit a zjavne ani otec/otcovia deti moc nepomahaju

cacianka
17. apr 2025

Ako jej chces pomôcť, keď ona sama sa nepoučila.
Naseka si 4 deti, pričom si uvedomovala núdzu, veľmi dobre vie aký život zažila a ani sa nesnažila vymaniť. svojim deťom robí to isté čo rodičia robili jej a 6 súrodencom. Pomôž jej naučiť ju finančnej gramotnosti viď polotovary.
Ani ona ani jej muž asi nie sú najostrejšie ceruzky v peračníku, takže pomáhať im je z tvojej strany hádzať do čiernej diery.
Max by som deťom darovala ovocie.

abbey1
17. apr 2025

Zamerala by som sa na deti. Občas by som jedno, dve vzala na ihrisko, malý výlet, aby mali krajšie detstvo.

la_dolce_vita
17. apr 2025

Ked zazila take detstvo, preco to iste robi svojim detom? Toto nepochopim. Rozumu vela ocividne nepobrala. Takym ludom je tazke pomoct, oni asi ani nevedia fungovat rozumne a inak.

tetapetra
17. apr 2025

Minule sa tu žeby zavzdušnovali kvôli rómom. Pritom štatistiky ukazujú, že "bielych" takto žije oveľa, oveľa viac. A upsss a je to tu.

martul
17. apr 2025

Úprimne? Prečo by sa jej malo pomôcť? Je niekto z nich chorý? Postihla ich nejaká tragédia?!
Narobim si deti krížom krazom a neviem sa o ne postarat?! Varí z polotovarov?? Veď práve toto je drahé varenie ? Nemá čas?! Nesranduj

la_dolce_vita
17. apr 2025

Ako nestiha? A co robi cely den? Ved je urcite doma, upratovat nema velmi co, aky je problem navarit? Vyhovorky... muz sice nezarobi vela, ale dostavaju danovy bonus a pridavky, hypo zrejme neplatia.

autor
17. apr 2025

Uprimne ja tiez nerozumiem preco maju 4 deti, hlavne ona uz ani to prve velmi nechcela, prinutili ju vtedy rodicia lebo by bola hanba keby isla na potrat. Ono je to taka oblast ktora je stale dost krestansky zalozena, kazdy kazdeho pozna. A ked uz proslo druhe, tretie, stvrte, uz to len brali ako fakt. Tam je ten príklad z rodicov dost zly.

Akoze polotovary robi tak ciastocne - kupi nejake mrazene obalene maso, syry, nugetky a k tomu potom uvari zemiaky. Alebo nejake omacky z kozervy a k tomu cestoviny. Nerobi im mrazenu pizzu na obed atd.
Vela penazi ide do deti, kazdu chvilu nejake vydavky, lieky, drogeria, museli zobrat pozicku na auto, kazdu chvilu sa tam nieco kazi, uz sa len caka kedy bude treba opravovat strechu. Najlepsie by bolo odtial odist uplne ale nemaju na to peanize.

miskakyska
17. apr 2025

... hneď mi bolo jasné, že ide o kamošku...by som dala ruku do ohňa, že zdieľate spoločnú domácnosť, keď vieš všetko do detailov..😁
.. nepíšeš tu prvý x však?...teda ohľadom kamošky

abbey1
17. apr 2025

Prepáč, ale my auto nemáme. A žijeme spokojne. Polotovary nerobím hlavne z dôvodu, že sú vyslovene nechutné. To už tú mrazenú pizzu by som pochopila. V prvom rade, ked nemajú peniaze, a aj pre zdravie detí, treba variť zo sezónnej zeleniny, strukovín, čerstvého mäsa. V tom jej dohovor. V podstate môžu momentálne ďakovať Bohu, že majú akú takú strechu nad hlavou. Kam by išli so 4 deťmi, ked chlap asi nebude drak do roboty. Prepáč, ale normálny zdravý chlap a deťmi nebude 6 mesiacov hniť doma.

heleninamama
17. apr 2025

Milá autorka, buď píšeš o sebe a robíš si tu z ľudí srandu, alebo si poriadne nechápavá. Takéto socky si robia decko za deckom vedome, pretože z nich žijú. Pôrodné, rodičák, prídavky - a sprostý štát to roky financuje bez ohľadu na nekvalitu takéhoto potomstva. A navyše takéto matere majú argument, prečo nemôžu ísť do práce - veď sa predsa starajú o deti. Pričom nechápu, že starať sa znamená najmä zabezpečiť deťom, čo potrebujú zo svojho a nečakať, kto mi čo dá. A hlavne, s deťmi sa im najľahšie žobre - presne ako robíš teraz ty. Dospelým asociálom človek tak ochotne nedá, ale špinavé, zanedbané decká vzbudzuje ľútosť.
Z tých detí však aj napriek takejto pomoci nič poriadne nikdy nevyrastie, rovnako ako nie je nič užitočné z ich matky. Keby bola ona ako človek poriadna, aj jej muž, tak obaja pracujú a o svoje deti sa postarajú. Presne by tak ako to robia normálni, zodpovední ľudia.

patta89
17. apr 2025

A teraz daj, tú o červenej karkulke 🙈...určite píšeš o sebe a nie o kamarátke.
Takže moja rada:
1. choď na sterilizáciu, alebo používajte ochranu.
2. Zamestnaj sa a peňazí budete mať viac
3. Nauč sa variť
4. Neuč deti, aby si brali príklad z Vás
5. Vy ste zodpovední za rodinu/deti - nie žiadna organizácia, zbierky, charity, štát atď. Rodičia splodili detí- rodičia sa majú postarať.

majasimon
17. apr 2025

Nech chlap, šikovný keď 4 deti, ide do zahraničia robiť, hoci aj do Čiech, vytvorí tam zázemie a pôjde aj ona s deťmi. Bude pracovať aj ona a detí škola a škôlka. V Čechách ani jazykovú bariéru nebudú mať. Proste musia prekročiť ten bludný kruh chudoby a ľutovania sa doma.

autor
17. apr 2025

Toto naozaj nepisem o sebe, nastastie pochadzam z normalnych pomerov, kde sa viedlo k zodpovednosti a vzdelanie bolo prvorade. Zial nie kazdy ma taky zaklad a velmi to na nej vidim, ako sa zmenila. Este v skole sa snazila, chcela sa z toho prostredia dostat tiez, ale potom to uz islo dole vodou.
Ono zivot na dedine nie je najlahsi co sa tyka prace. Jej muz si dlhsie nevedel nic najst

abbey1
17. apr 2025

Tak nech zdvihne zadok a ide pracovať kdekoľvek. So 4 deťmi nemôže sedieť doma na dedine a čakať, že práca príde za ním. To je výhovorka ako hrom.

deti95060810
17. apr 2025

práca v dedine? to je už málokde.... za prácou treba cestovať min. do okresného mesta. Máš veľa ľudí čo cestuje denne do susedného okresu, alebo do krajského mesta... neraz aj 30 - 40 km. samozrejme že je to záťaž pre človeka, ale niekedy to inak nejde...

deti95060810
17. apr 2025

a zas to varenie... omáčky z konzervy, mrazené obalované mäso, syry, nugetky... nemala by lepšie kúpiť mäso u mäsiara a obaliť si ho sama? moc šikovná veru nie je tá tvoja kamarátka.. viac sa jej nechce ako chce. konzervy sú drahé a kvalita dosť diskutabilná.
veľa ľudí je chudobných aj preto že s financiami nevedia hospodáriť... dá sa aj lacnejšie a zdravšie variť ako z polotovarov.

muchotrafka298
17. apr 2025

Ma dve zdrave ruky a nohy? Tak moze ist do prace. A nie vyzobravat kadekde. Ved polotovary su drahe varenie a pre deti vyslovene nevhodne, nejake vyprazance furt. Da sa varit lacno, z toho co je doma, nakupovat v akciach, planovat si jedalnicek a jedla, ktorych je relativne vela a nestoja majland. A co robi cely den, ked nema na nic cas?

procrastique
17. apr 2025

Generačná chudoba. Tam je ťažko pomôcť a hlavne s najväčšou pravdepodobnosťou, oni sú s tým absolútne ok.

autor
17. apr 2025

@procrastique ano, je to generacna chudoba. Nenapada mi vsak čo s tym, ako ju nejako nasmerovat alebo jej pomoct. Ma zlate deti a velmi by ma mrzelo keby pokracovali v takom style zivota. Kamoske to nevyhovuje ale nema ako ani kam odist, je rada ze ma kde bývať.

olimuc
17. apr 2025

Prepac ale aj ked to nemala lahke, tak mala mat viac rozumu a miesto sexovania v 17 mala biologiu za sebou, takze ju nic neospravedlnuje, sa ucit, aby bola na tom lepsie ako jej familia. Ma 28 a 4 deti … rodi ako jablon aby nemusela nic robit. Po 3 mohla mat sterilizaciu a starat sa o normalny zivot … ale neurobi to nikdy. Deti je mi luto ale ona vie co robi, inac by boli sterilizovani obidvaja … deti neprichadzaju … to nie su bacile, len rodicia su blbi a nevedia predchadzat nechcemu tehotenstvu … Len to by prisli o € a tvoja kamaratka je riadne vychcana aby rodila v pravidelnych intervaloch a nemusela makat. Ak sa cudujes, ze ju sikanovali … budu sikanovat rovnako aj jej deti … proste su rodiny, kde je hlupost, lenivost a chudoba tradiciou. Z toho kruhu vyjdu len najschopnejsi a Ti sa musia odstrihnut a najst partnera, ktory ich inspiruje natolko , aby sa “oslobodili”.

luccija
17. apr 2025

Takých rodín je veľa nie je týraná tak pochybujem, že je nejaká organizácia ktorá im vybaví niekde ubytovanie, prácu.Mozes ju naučiť hospodáriť , ak potrebuje potraviny je potravinová banka, oblečenie ľudia darujú na FB v skupinkách oni potrebujú obidvaja pracovať a nemať ďalšie deti.
Práve varenie z polotovarov je najdrahšie majú záhradu nech pestujú čo sa dá na tom veľa ušetrí sliepky, zemiaky, všetko ovocie, zeleninu, kel...to je veľká pomoc.

karolinakr
17. apr 2025

generačna chudoba - muž nech ide pracovat do Nemecka
1.ona nech si dorobi maturitu
2.nech chodi na akcie do Kauflandu - Lidl ma dobre ceny potravin, nemusi z polotovarov varit
3.byvanie - asi nič neplatia - kym su u rodičov, musia si našetrit
4.zvyšit vzdelanie, kvalifikaciu
5.v Pepcu nakupi lacne pekne veci pre deti, i ked kvalita pokulhava
6.hračky a pomôcky do školy im môže pomôct katolicka charita
7.žiadna generačna chudoba - ale zmena mysle, pozerat edukačne videa, finančnu gramotnosť, stranky motivačne o rozvoji
8..padli do pasce, ale da sa z nej dostat, musia total zmenit mentalitu, chodit do prace, prestať rodit, a začat makať na sebe
9.idealne, keby cela rodina šla do Nemecka
10.nejakeho mentora - čo im oči otvori a to budeš asi TY!

karolinakr
17. apr 2025

a mi.ochodom čo zahrada? ked nema obe ruky lave, papriky, paradajky, mrkvy, ovocne stromy zasadit, kriky, sliepky chovat - môže mat zeleninu, ovocie, zavarane ovocie, polievky, kolače, džemy, cely rok a nemusi varit z polotovarov

Strana
z2