icon

Ako prekonať rozchod so sebectvým manipulátorom?

lalinka328
19. mar 2024

Dobrý deň dievčatá. Píšem sem, som už na pokraji psychického zrútenia. Môj priateľ (28r.) sa so mnou rozišiel pred 2 mesiacmi. V tom našom vzťahu neraz na mňa siahol, nevravím, že by ma bil alebo týral, občas mi dal facku, pretože vravel, že som si ju zaslúžila keď som buď ja vyvolala hádku alebo keď sme sa proste hádali. Všetko, čo som pre neho robila, napríkad už len to, že som mu dala pusu alebo ho objala, jemu to nejako vadilo. Vraj sa nemám k nemu tuliť lebo som ho hriala a jemu bolo teplo, na verejnosti pusa neexistovala, keď som potrebovala len jeho oporou, len aby ma pohladil, vravel, že som rozmaznaná. Často mi škaredo povedal, moje meno počas 4 rokov vyslovil asi že 5x. Volal ma len vtedy, keď on to potreboval a jemu to padlo vhod, vraj to mám brať ako privilégium, že ma volá a dáva mi svoj čas. Za tie roky sme spolu nikde neboli, nikdy sa mu nechceli nikde ísť, ale za to s kolegami chodil na pivo takmer každé dva dni, o tom, že ma 28 rokov a pil tak často a moc ani nejdem hovoriť. Často si dal dva - tri poháre vina len tak pred spaním, vraj aby sa mu lepšie spalo. Keď som mu už raz povedala, že toto je už alkoholizmus, tak vraj nech sa páči, mám si nájsť iného. Jeho slová mi veľmi ubližovali. Veľakrát sa opil v meste, ja sama som ho brala z mesta preč, lebo po svojich ledva by došiel domov. Kupovala som mu veci, z lásky, lebo som vedela čo ma rád, on mi ani raz nič nekupil. Ani Vianoce, MDŽ, narodeniny. Vraj on takéto americké sviatky neoslavuje. Nešlo mi o darčeky, ale o ten princíp a pozornosť. Často mi dával najavo, že ho otravujem, keď som mu písala SMS do práce, aby sa mu darilo, zhukal ma, že jeho to ešte viac otravuje a znervózňuje. Viem, že tento vzťah dobrý nebol, ja som sa do neho snažila dať naozaj všetko. Neviem, prečo som stále na neho taká naviazaná a neviem na to prestať myslieť. Prosím, baby poraďte mi, ako prestať samu seba týrať a prestať na neho myslieť? Rozišiel sa so mnou lebo vraj ma už neľubi, vraj cíti len kamarátstvo. Toto nechápem. Cítim sa ako taká troska.

Strana
z2
lidavor
29. mar 2024

Bola si slepo zaľúbená.. Viem to pochopiť, mám podobnú skúsenosť, kde som bola ponižovaná a kde nemal o mňa záujem a ja som sa mu snažila dokázať, že za to stojím a zhadzovala som sa neustále, moje sebavedomie veľmi trpelo.. Nezažila som predtým žiadny vzťah a nemala som stanovené žiadne hranice, nevedela som čo chcem a žiadne hodnoty..
Nie si hlúpa.. Ani nie si nič menej ako ostatní, iba si skončila pri nesprávnom mužovi.. Ver, že to nezažívaš sama, prešli sme si tým viaceré a to je v poriadku. Začni sa ale venovať sebe, svojej hodnote, svojmu telu a časom sa ti začne vyjasnievat, čo vlastne chceš a budeš si búchať hlavu, že si bola pri takomto mužovi, ktorý o teba nemal záujem. Ale chce to len čas, veľa času. Ja som sa v tom motala ešte 2 roky od rozchodu, kým som vôbec pochopila, že to nebol muž a vzťah pre mňa. Aj dodnes ho mám občas v hlave, ale už dnes viem, že tam spoločná cesta nebola..
Takže určite pracuj na svojej seba hodnote (športuj, chod do prírody, čítaj knižky, spoznáš tam nových ľudí, prídeš na nové myšlienky) a časom to pomaly pominie.. Skús sa sústrediť na seba a svoj osobný rast, časom sa bolesť zmierni.. Spomienky vyblednú a ich frekvencia v myslení sa zníži.. (bolesť je prirodzená, utrpenie si tvoríme..)
Držím palce a verím, že to zvládneš 🙂

Strana
z2